In vremurile actuale, un solar reprezinta o necesitate in curtea fiecarui om ce doreste sa manance ceea e produce. Moda solariilor a venit in Romania de foarte mult timp, insa in ultimii ani, mai tot romanul care locuieste la tara si-a facut un spatiu protejat cat de mic pentru a creste salata, rosii sau ceapa verde. Spatiile protejate sunt de mai multe tipuri, de tip solar, din folie de nailon sau pexiglas, sau sere, facute din sticla.
Un solar neincalzit poate fi folosit doar in perioada martie – noiembrie (uneori si decembrie).
Ce se dezvolta cel mai bine in solar
Aproape toate legumele merg bine in solar, dar s-au observat un randament mai bun de crestere la urmatoarele: castravetii ornison, tomate galbene, varza, morcovi, fasole, napi, gulii.
Ce tip de constructie se alege?
Cei mai multi aleg constructiile metalice in locul celor din lemn. Sunt mult mai rezistente si chiar si mai usoare decat lemnul, iar pe langa aecstea, permit patrunderea unei cantitati mai mari de lumina. Se poate folosi fie teava rotunda, fie rectangulara, in functie de tipul solarului. Daa este vorba de un solar tunel, se va folosi teava rotunda, iar daca este vorba de un solar cu acoperis, se va folosi teava rectangulara.
Daca alegeti lemnul ca si structura, se recomanda sa folositi grinzi de stejar, salcam sau fag.
Amplasarea solarului
Cei mai multi prefera amplasarea pe directia est-vest, pe o suprafata plana, ferita de zonele inundabile. Se va cauta intotdeauna o zona insorita, pentru a oferi plantelor cat mai multa lumina naturala.
Sistemul de irigatii
Cel mai cautat sistem de irigatii este cel prin picurare, pentru ca se elimina riscul aparitiei de buruieni. De asemenea, se castiga mult mai mult timp, sistemul putand fi chiar programabil. Prin irigarea cu banda picuratoare se pot introduce fertilizanti si astfel se reduce volumul de munuca.
Care este inaltimea si latimea ideala a unui solar?
O intrebare pusa de multi incepatori. Inaltimea ideala este deobicei de minimum 3 metri, iar latimea ar trebui sa fie de cel putin 8 metri. Cand vine vorba de lungime, e in functie de cat doreste fiecare, dar nu trebuie sa fie chiar foarte lung, pentru ca in acest caz nu mai avem parte de o aerisire completa a solarului.
Ce tip de folie se foloseste la un solar?
Un solar se inveleste cu folie profesionala care este aditivata impotriva razelor UV si care nu piermite pierderile de caldura (Aditiv IR). Folia trebie sa fie neaparat transparenta, sa aiba o grosime care sa reziste la intemperii si desigur, sa pastreze caldura la interior. De asemenea, se mai pot folosi placi de policarbonat transparent, sticla, sau chiar fibra din sticla.
Solariile care au acoperis, au nevoie de fereste rabatabile pentru o mai buna ventilare la interior. Se vor folosi ferestere cu folie mata, cu protectie la UV.
Cum se poate face incalzirea solarului?
Cei mai multi aleg incalzirea pe baza de sobe pe lemne sa rumegus. De asemenea, si radiatoarele electrice sunt de luat in seama, desigur daca bugetul permite si profitul este pe masura.
Au mai existat si alte alternative ecologice, incalzirea pe baza de compost, insa nu am intalnit inca fermieri care sa fi tras o concluzie din acest tip de incalzire.
Pe timpul iernii se mai utilizeaza un al 2-lea strat de folie peste solar, pentru a evita pierderile mari de caldura. O folie de un micron pe timpul iernii va face ca toata caldura generata de soba sau de calorifer, sa se piarda.
Daca ar fi sa facem o diferenta intre incalzirea pe baza de soba cu lemne si incalzirea pe baza de agent termic (calorfer), cu siguranta varianta castigatoare ar fi soba pe lemne. Principalul motiv il reprezinta aerul uscat generat de catre soba pe lemne. Incalzirea pe baza de calorifer, cu agent termic, favorizeaza aparitia condensului, ceea ce nu reprezinta un lucru bun pe timpul iernii.