Connect with us

Flori si arbusti

Schlumbergera – ingrijire si inmultire

Published

on

Schlumbergera flori

Astăzi vom cunoaște mai îndeaproape Schlumbergera. Numit și „Cactus de Crăciun” , este o plantă suculentă cu ramuri foarte lungi. Este deosebit de popular pentru înflorirea sa lungă de iarnă.

Schlumbergera – despre

Schlumbergera este o plantă tropicală hibridă care provine din unirea dintre două plante parentale unice, ambele originare din pădurile tropicale din America de Sud, în special din Brazilia.

Este o suculenta care, in functie de specie, infloreste in diferite perioade ale anului. Cu toate acestea, majoritatea soiurilor de Schlumbergera produc flori frumoase în perioada de la sfârșitul toamnei până la începutul iernii. Nu este o coincidență că planta este cunoscută și sub numele de Cactus de Crăciun.

Schlumbergera, caracteristici

Este o plantă arătatoare, dar nu voluminoasă. De fapt, poate ajunge la 40 cm înălțime.

Ramurile lungi segmentate, așa-numitele cladode, sunt lungi de 2 până la 4 cm. Sunt cărnoase și verzi, uneori cu nuanțe roșiatice.

Florile sunt de obicei viu colorate. Cele mai comune specii au flori care sunt fucsia, violet sau un frumos roșu strălucitor. Nu lipsesc însă soiurile cu flori albe, galbene și portocalii. În funcție de diferitele soiuri, înflorirea apar în diferite perioade ale anului, dar mai ales în preajma Crăciunului, de unde și porecla.

Fiecare hibrid are flori mai mult sau mai puțin mari, cu un obicei erect sau căzut.

În general, aceste plante pot tolera temperaturi sub 0 ° C, dar sunt cultivate în mod normal în interior, unde înfloresc și cresc mai luxuriant. Cu toate acestea, nu trebuie să depășim căldura: îndreptați termostatul în jur de 20 ° C și, primăvara, transferați-le afară.

Înflorirea Schlumbergera

Diferitele specii aparținând acestui gen înfloresc de obicei între sfârșitul toamnei și începutul sezonului de iarnă. Alții, pe de altă parte, pot chiar să înflorească de mai multe ori în același an.

În orice perioadă s-ar întâmpla, florile sunt întotdeauna abundente și foarte spectaculoase.

Condițiile ideale pentru o înflorire frumoasă și luxuriantă sunt atunci când Schlumbergera nu primește lumină prea multe ore pe zi și li se garantează o temperatură maximă de aproximativ 18 ° C.

Înflorirea nu durează mult și depinde foarte mult de temperatură. În medie, o singură floare rămâne deschisă timp de 4 zile și apoi se ofilește treptat. Daca floarea nu se usuca si cade spontan, odata ofilit trebuie desprinsa cu mana.

Schlumbergera

Varietate de Schlumbergera

Speciile Schlumbergera cunoscute în prezent sunt următoarele.

 • Schlumbergera Kautskyi: originar din sud-estul Braziliei, trăiește bine în zone destul de stâncoase. Are tulpini verzi fără frunze și tulpini foarte turtite. Florile, de un violet foarte vizibil, se dezvolta pe orizontala
 • Schlumbergera Microsphaerica: În comparație cu majoritatea Schlumbergera, acest soi are tulpini ramificate compuse din segmente înguste, cilindrice. Florile sunt agățate și de o culoare fucsia foarte strălucitoare
 • Schlumbergera Opuntioides: tulpinile tinere au o formă aplatizată, apoi când planta devine mai mare capătă un aspect cilindric și lemnos. Florile, din poziția orizontală, sunt de un frumos roz delicat, se estompează în violet spre exterior, în timp ce în interior există un tub floral alb. Fructul are o formă sferică și este verde
 • Schlumbergera Orssichiana: originară dintr-o zonă mică a munților de coastă din sud-estul Braziliei, este o plantă epifită care crește pe copaci. Are flori pendule de aproximativ 9 cm cu petale roz și albe și roz. Poate înflori de până la 3 ori pe an: martie, august și noiembrie
 • Schlumbergera Russelliana: specie epifită cu o tulpină lungă care poate măsura până la 1 metru. Florile, dispuse în stea, au o culoare care variază de la stacojiu la roz-violet
 • Schlumbergera Truncata: specie de dimensiuni mici, cu tulpini turtite, de un verde intens. Este o plantă epifită ramificată, în cascadă. La capete atârnă flori care variază ca culoare: roșu, alb, portocaliu și violet. Înflorirea are loc între sfârșitul toamnei și începutul iernii. Fructul, rotund și neted, are o formă care seamănă cu o para

Ingrijire Schlumbergera

Este o plantă foarte ușor de cultivat care nu necesită o atenție specială. Fiind o plantă tropicală, este mult mai ușor să crești acasă și să o păstrezi într-un apartament, mai degrabă decât în ​​teren deschis.

Să vedem mai jos măsurile de precauție de care trebuie să ții cont pentru a avea mai multă grijă de el.

 • Clima si temperatura: temperatura ideala este intre 18°C ​​si 23°C. Nu trebuie să scadă niciodată sub 10 ° C. Necesita 50-60% umiditate.
 • Expunere: iubește umbra parțială și nu trebuie lăsat niciodată în lumina directă a soarelui. Expunerea excesivă la lumina soarelui poate arde de fapt tulpinile care devin roșiatice.
 • Sol: preferă un sol deosebit de fertil și bine drenat. Este o idee bună să amestecați solul obișnuit cu nisip sau pietre mici pentru a promova drenajul.

Cum să udați Schlumbergera

Vara trebuie udat regulat, dar nu prea abundent. Iarna, limitați considerabil udarea. In orice caz, intre o udare si alta, este intotdeauna necesar sa va asigurati ca solul este uscat. Solul umed poate provoca, de fapt, probleme cu putregaiul rădăcinilor sau alte patologii fungice.

Schlumbergera, îngrășământ și tăiere

Aproximativ la fiecare 2 saptamani se administreaza un ingrasamant specific plantelor suculente, care se amesteca cu apa de udare. Trebuie să fie bogat în potasiu și sărac în azot.

Opriți fertilizarea cu o lună înainte de înflorirea iernii, apoi la sfârșitul lunii octombrie.

În ceea ce privește tăierea, trebuie menționat că nu este corect să vorbim despre o tăietură adevărată. În orice caz, numai florile ofilite și părțile uscate sau deteriorate trebuie îndepărtate la o lună de la înflorire.

Cum se reproduce Schlumbergera

Înmulțirea Schlumbergera are loc prin sămânță sau prin tăiere. Aceasta din urmă este cea mai comună tehnică și o operație pe care toată lumea o poate face. Iată cum să procedați:

 • tăiați una sau mai multe frunze folosind lame bine ascuțite și dezinfectate
 • lăsați butașii să se usuce câteva zile (24/48 de ore pot fi suficiente dar în unele cazuri este chiar necesar să așteptați chiar și 7 zile)
 • așteptați să se formeze un fel de calus/cicatrice la locul tăieturii
 • așezați butașii pe un strat de nisip umed
 • odată ce rădăcinile au ajuns la 10 cm lungime, plantați-le în sol format din turbă și nisip în egală măsură

Transplantul prin tăiere trebuie făcut primăvara sau începutul verii și este necesar să se garanteze plantei o temperatură de aproximativ 20/22 ° C.

Pentru a crește șansele de grefare, utilizați un hormon de rădăcină.

Repotarea

Planta are o dezvoltare lenta, motiv pentru care repotarea se face o data la 3-4 ani folosind un ghiveci putin mai mare decat cel precedent. Manipulați cu grijă în timpul operațiunii deoarece este o plantă foarte delicată.

Dacă Schlumbergera nu înflorește

Pentru ca planta să ne ofere înfloriri splendide, trebuie create condiții ideale. De la sfarsitul lunii octombrie trebuie tinut intr-un mediu care are o temperatura intre 10 si 13 grade noaptea. Camera trebuie să fie complet întunecată timp de cel puțin 12-14 ore.

Flori moi Schlumbergera

Cazurile pot fi lipsa luminii si/sau prea multa apa.

flori moi cactus de craciun

Paraziți și boli

Diferitele soiuri de Schlumbergera sunt plante destul de rezistente, care nu contractează boli prea ușor. Cu toate acestea, ei nu sunt imuni la atacurile paraziților. Printre cei mai periculoși dușmani ai săi se numără afidele și cocenila, capabile să transmită viruși periculoși. Ciupercile pot provoca, de asemenea, daune, în special sistemului radicular. Tocmai din acest motiv este indicat să se acorde o atenție deosebită pentru a nu crea stagnări periculoase de apă.

Pentru a elimina ciupercile și pentru a combate afidele și insectele solzice, este necesar să se recurgă la produse specifice.

Dacă, pe de altă parte, planta este afectată de un anumit virus, atunci este necesar să o distrugem definitiv, deoarece nu există un remediu.

Trăiește cel mai bine în ghivece simple. Răsadurile mici pot sta în grupuri mixte cu alți cactusi.

Schlumbergera și toxicitate

Unele părți ale plantelor conțin ingrediente active toxice care pot provoca vărsături și diaree la animalele de companie.

Schlumbergera – traditie

Fiind plante foarte puternice și capabile să se adapteze la diverse adversități, ele reprezintă soliditate și renaștere.

În limbajul florilor, Schlumbergera reprezintă o dorință de reînnoire, spre momente mai bune și mai vesele.

Curiozitate

Schlumbergera devine rară în natură. În Brazilia reușește chiar să trăiască în crăpăturile stâncilor cu vedere la Atlantic.

În 1858, botanistul francez Lemaire a ales numele acestei plante. În onoarea unui coleg, Frederic Schlumberger, unul dintre primii colecționari de cactusi.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x