Connect with us

Flori si arbusti

Plante tropicale: soiuri exotice care pot fi cultivate și în Romania

Published

on

plante tropicale

Plantele tropicale includ toate un gen mare de soiuri și specii exotice din zonele mai calde și umede ale emisferelor terestre. Ciclul lor vegetativ urmează, așadar, o frecvență sezonieră inversată față de cea europeană.

Există sute de plante exotice cu nume curioase și trăsături fascinante. Mulți pot supraviețui doar în habitatul lor natal, dar multe altele – inclusiv unele soiuri de fructe  și flori – sunt, de asemenea, răspândite în Romania și pot fi cultivate cu ușurință atât în ​​ghivece, cât și în grădină.

Principalul avantaj este că fiind tropicale sunt plante rezistente la soare, care necesită puțină apă și tolerează bine căldura intensă și perioadele lungi de secetă. Să le descoperim împreună și să încercăm să aruncăm o privire asupra acestui fascinant regn vegetal atât de diferit de cel cu care suntem obișnuiți.

Ce sunt plantele tropicale: clasificare și denumiri

O clasificare comună este cea care distinge plantele tropicale de cele subtropicale, adică provin din diferite zone ale globului și emisfere opuse, precum America de Sud și Asia de Sud-Est.

Pentru a simplifica identificarea lor, în special în domeniul comercial, acestea sunt combinate sub definiția generică a plantelor exotice.

Ele se disting în principal în:

 • plante de apartament exotice
 • plante caudiciforme, cu o umflătură la baza trunchiului (caudex) folosite ca organ de rezervă de apă.
 • cycadee come palme , cycas , diion, lepidozamia, encephalartos…
 • plante acvatice  exotice
 • suculente
 • plante grase
 • plante carnivore

În cele mai multe cazuri, acestea sunt plante de interior sau de  seră. Cu toate acestea, dacă condițiile climatice o permit, se pot aclimatiza cu ușurință chiar și în aer liber.

Apoi sunt soiuri care rezista bine la frig si sunt potrivite pentru cultivare chiar si in zonele mai putin temperate. Să aflăm împreună.

Plante exotice de interior

Ți-ar plăcea să creezi acasă un colț verde cu o aromă exotică, dar nu știi pe ce plante să te concentrezi?

Chiar daca gradinaritul nu este chiar treaba ta, unele plante tropicale sunt perfecte pentru a satisface aceasta dorinta. Și cu câteva sfaturi practice simple, vei putea avea mai multă grijă de el.

 • Schefflera arboricolaUna dintre plantele tropicale ideale pentru cultivarea interioară. Se caracterizează prin frunziș dens și luxuriant. AparțineAraliacee și este un veșnic verde originar din zonele tropicale din America de Sud și insulele Pacificului. În regiunile mai blânde poate fi transplantat în grădină. Nu are nevoie de multă îngrijire, crește bine la temperaturi plăcute, de preferință în jur de 25 °. Pe timpul iernii trebuie să fie bine ferit de curenți și curenți.
 • Kenzia. Plantă de apartament, este capabilă să furnizeze și să ofere o notă de eleganță mediului de acasă. Necesita udare abundenta si regulata pentru a preveni ingalbenirea frunzelor. Aparținând marii  familii Palmae, s-a răspândit în Europa de la începutul secolului al XIX-lea. Această plantă veșnic verde se caracterizează printr-un aspect elegant capabil să înfrumusețeze și să decoreze mediul de acasă.
 • Clivia. Superbă veșnic verde din  familia Amaryllidaceae, este nativă din Africa de Sud, astăzi este cultivată în mod obișnuit ca plantă de apartament. Florile se deschid primăvara și pornesc de la o tulpină centrală lungă. Au o formă de pâlnie și culori variind de la portocaliu la roșu, trecând printr-un galben intens frumos. Iubește temperaturile foarte ridicate și are nevoie de nivelul potrivit de umiditate. Iarna nu ar trebui să scadă sub 15 °.
 • Spathiphyllum  sau spatafillo. Aparține unui gen de plante rizomatoase veșnic verzi, originare din America tropicală. Aparține  familiei Araceae  și se caracterizează prin frunze lungi, lucioase, de culoare verde închis, care se termină într-un punct. Particularitatea este reprezentată de inflorescențele formate dintr-o „spată” lungă albă care înfășoară o paniculă punctată cu flori albe. Florile și plantele amintesc de Anthurium , de asemenea din familia Araceae .
Minunata floare a Spathiphyllum
Minunata floare a Spathiphyllum

Plante tropicale de exterior

Plantele din zonele tropicale ale Globului sunt o alegere excelentă pentru a face grădina mai fascinantă și mai deosebită . Principalul avantaj este că dacă le plantezi în perioada de vară vor tolera cu ușurință căldura și căldura și îți vor oferi flori frumoase.

Pentru a adăuga o notă exotică spațiului tău verde, există mai multe soiuri pe care poți paria. Acestea sunt plante rezistente, care sunt ușor de cultivat și necesită puțină întreținere. Să aflăm împreună.

 • Sterlizia. Se adaptează bine oricărui mediu și este, de asemenea, potrivit pentru cultivare atât în ​​grădină, cât și în ghivece. Acest veșnic verde de origini africane în natură are un obicei stufos, dar poate crește și ca copac, chiar dacă cu greu depășește un metru înălțime. Particularitatea este în flori. Au o formă care seamănă cu ciocul stârcului. Singura nevoie reală a acestei plante se referă la irigare. Trebuie udat mult și des, cu excepția perioadei de repaus, din iunie până în iulie.
sterlizia
Strelitzia este una dintre cele mai răspândite și apreciate plante exotice de la latitudinile noastre. Provine din Africa și numele său este un omagiu adus Reginei Charlotte din Mecklenburg-Strelitz.
 • Palmieri. În realitate este o familie foarte mare de plante veșnic verzi de origine africană aparținând familiei mari  Aracaceae . Arbuști, copaci, soiuri pitice și gigantice, aceste plante aparțin uneia dintre cele mai importante grupe botanice din lumea plantelor. Au fost clasificate până la 200 de genuri și 3000 de specii diferite. Alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine spațiului disponibil și climei în care se va aclimatiza și crește. Palmierii produc flori și fructe care variază în funcție de specie. În general, florile sunt conținute în capsule numite pate . Palmierul de grădină Europea înflorește primăvara, iar soiurile ulterioare în iunie. Majoritatea preferă o expunere foarte însorită, dar există unele soiuri cărora nu le place prea mult această condiție. Mai bine, așadar, să te întrebi bine la magazinul sau creșa specializată de unde intenționezi să le cumperi.
 • Cycas. Sunt plante tropicale cu origini și mai vechi. Este, de fapt, un grup de plante foarte vechi a căror apariție pe Pământ o precede pe cea a dinozaurilor. Sunt destul de ușor de cultivat și necesită expunere bine luminată, dar nu toată ziua, de preferință la umbră parțială. Solul trebuie să fie întotdeauna ușor umed, dar niciodată umed. Printre cele mai răspândite este Cycas Revoluta,  printre cele mai răspândite în Romania, atât ca plantă de apartament, cât și ca plantă de grădină. Se dezvoltă bine atât în ​​ghivece, cât și în orice pământ de grădină bine drenat. Poate rezista la cele mai reci temperaturi, dar doar pentru o perioada scurta de timp.
 • Feijoa sellowiana. Această plantă tropicală poate fi cultivată cu ușurință ca tufiș. Poate crește cu ușurință până la 4 m înălțime. Acest arbust veșnic verde din familia Mirtaceae  este, de asemenea, apreciat pentru fructele sale verzi dulci, asemănătoare fructelor de pădure, care se coc în septembrie. Aroma este zahăroasă și acidă în același timp, un pic ca ananasul și căpșunile . În Italia este folosită pe scară largă ca plantă ornamentală în grădinile cu stil exotic. Unul dintre avantaj este marea sa adaptabilitate chiar și la temperaturi scăzute: gândiți-vă că rezistă până la -10° (pentru perioade scurte). Pe timpul verii este luxuriantă și fiind veșnic verde va fi frumos de văzut chiar și iarna. Cu fructele sale, mai mult, puteți pregăti o dulceață gustoasă.

Ferigi tropicale

Dacă Cycas sunt considerate plante preistorice, ferigile  sunt printre primele specii vii care au apărut pe pământ. În botanică sunt considerate primele plante terestre capabile să dezvolte un sistem vascular pentru transportul fluidelor.

Există sute de soiuri de ferigă, dar în cele mai multe cazuri sunt plante perene caracterizate de fronde și sunt compuse din frunze mici în formă de pană, de o culoare verde moale, care se ramifică dintr-o tulpină subțire, neagră și lucioasă. În cele mai multe cazuri, ferigile nu depășesc 40 cm înălțime.

ferigi tropicale
Ferigi tropicale

Plante exotice și fructifere

Cine a spus că fructele tropicale pot fi cultivate doar în țările lor de origine? Cu puțină îndemânare și puțin noroc, este posibil să crești în grădină plante fructifere exotice care se potrivesc perfect climatului nostru, în special celei din regiunile mai blânde din sudul Italiei. Ești curios să le descoperi?

 • Granadilla Maracuja . Este fructul Passiflorei, o plantă care produce flori mari și spectaculoase care lasă loc unor fructe cu coajă verde, care apoi se transformă în maro-violet când sunt coapte. Numit și fructul pasiunii, poate fi cultivat în regiunile din sudul Romania, atâta timp cât temperaturile nu scad sub zero în timpul iernii.
 • Avocado. Iata unul dintre cele mai cunoscute si apreciate fructe din lume: avocado. Puteți chiar să învățați cum să creșteți un puieț de avocado din miezul acestui fruct exotic. Originar din America Centrală, numele său botanic este Persea americana. În habitatul său natural atinge chiar și 15 m înălțime, în timp ce în partea noastră ajunge la aproximativ 2 m. Perfect în afara balconului vara, răsadul are nevoie de un mediu mai cald toamna-iarnă, înainte ca temperaturile să înceapă să scadă sub 7 °. Pe lângă cultivare, se bucură și în numeroase rețete de frumusețe.
 • Litchi. Numit și cireș chinezesc, este un copac veșnic verde cu viață lungă și de mărime medie. În Romania poate fi cultivat în sol deschis, în cele mai calde zone climatice. Dacă este cultivat în ghivece, trebuie repotat la fiecare doi ani. Cunoscut și sub denumirea de „cireșul Chinei”, este un fruct exotic din sudul Chinei și Asia de Sud-Est care crește în ciorchini. Deși există mai multe soiuri, fructele celor mai comerciale soiuri apar exterior cu o coajă aspră de o culoare care variază de la roz la roșu; la interior, totuși, pulpa este albă și este singura parte comestibilă, caracterizată prin aroma sa delicată care amintește vag de cea a cireșelor .

Plante exotice pentru terarii

O fereastră către junglă din casă? Este posibil, mai ales dacă pasiunea ta, pe lângă grădinărit, este și creșterea animalelor exotice și a reptilelor mici.

Acest trend este din ce în ce mai răspândit, chiar dacă trebuie să fii atent în alegerea  animalelor de companie, pentru a nu da peste o condamnare pentru  comerț ilegal cu animale exotice  sau interzis de lege.

În orice caz, terariul este locul dedicat recreării unor condiții de mediu și climatice deosebite, complet asemănătoare cu habitatul natural al animalelor noastre de companie.

Plantele tropicale, desigur, fac parte din acest mic microcosmos, mai ales pentru funcția lor de reglare a temperaturii și umidității. Mai mult, ele reprezintă un refugiu sigur în spatele căruia să se ascundă în caz de pericol și chiar și în captivitate această alarmă „se stinge” frecvent.

În plus, unele plante joacă un rol fundamental în ciclul reproductiv al acestor animale.

Plantele tropicale de terariu prin excelenta sunt soiurile apartinand familiei Bromeliadelor . Plantele  acvatice  sunt perfecte pentru cultivarea semi-emergenta, cele de la sol sunt folosite pentru a recrea habitate naturale pentru broasca , axolotl , broasca testoasa, iguana, cameleon si multe reptile si insecte mici.

Acestea sunt specii care in natura cresc in medii foarte umede, dar si in terariul tropical pot da multe satisfactii.

Pentru alegerea celor mai potrivite esențe este necesar să se țină cont de câțiva factori importanți: dimensiunea terariului, tipul de iluminat folosit în interiorul rezervorului, ventilația, substratul, poziția etc.

Plante tropicale: vânzare, de unde să le cumpăr și prețuri

Sfatul nostru este să contactați pepinierele și magazinele specializate nu doar pentru achiziție, ci și pentru alegerea atentă a speciilor cele mai potrivite pentru mediul în care vor fi cultivate plantele. Prețurile variază în funcție de specia selectată și de mărimea plantei. Există și o gamă largă online, cu prețuri începând de la 50 lei în sus.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x