In sfarsit plecam in sarbatori! Cu toate acestea, plantele noastre rămân acasă. Pentru a nu găsi un deșert la întoarcere, este bine să alegeți plante mai rezistente la soare și care necesită puțină apă.
În realitate, florile de vară sunt cele mai puțin pretențioase și dintre plantele care sunt ușor de cultivat chiar și în restul anului. Mai ales pentru cei care pur și simplu nu au degetul mare verde. Iată o selecție bogată de plante care sunt rezistente la soare și care necesită puțină apă.
Plante rezistente la soare: care au nevoie de puțină apă
Să le vedem pe cele care nu au nevoie de irigare
- Cactus sau suculent. Foarte decorative, suculentele sunt cele mai ușor de îngrijit. Nu necesită întreținere specială și necesită foarte puțină apă (aproximativ o dată pe lună). Există multe tipuri de cactusi: cu forme geometrice frumoase și diferite nuanțe, de la verde deschis la roșu-violet. Unii chiar fac flori frumoase!
- Planta Rozariului. Planta decorativa de interior care are frunze groase si rotunjite, de unde si denumirea speciala. Originar din Africa de Sud, poate tolera un mediu uscat și necesită foarte puțină apă. În unele luni ale anului intră în repaus vegetativ și nu necesită îngrijire.
- Dracaena marginata. Cu frunze verzi rigide, în formă de sabie, Dracaena este o plantă extrem de pitorească. Rezistă la cele mai variate temperaturi și se adaptează oricărei încăperi din casă. Foarte rezistent la secetă. Îi place să pulverizeze părul. Dacă există puțină lumină, poate necesita puțină apă o dată la 3 săptămâni. Atentie insa la apa stagnanta!
- Hemerocallis. Plante perene cu o floare efemeră, care înflorește câteva zile, în formă de pâlnie: galben, roz, portocaliu și roșu. Această erbacee originară din China, din care există multe soiuri, are o perioadă de înflorire foarte lungă și o producție mare. Rezistă bine la căldură și iubește soarele plin. Se mulțumește cu multă apă, dar la fiecare 10 zile și ceva.
- Sanseveria. Supranumită „limba soacrei” datorită frunzelor ascuțite în formă de limbă, nu necesită prea multă atenție și necesită foarte puțină apă, mai ales iarna. Crește în condiții de lumină scăzută până la medie și poate supraviețui chiar și perioade lungi fără a bea.
- Beaucarnea recurvata. Numită și plantă fumătoare, are o formă foarte ciudată. Nu necesită îngrijire deosebită, nu întâmplător este printre cele mai recomandate plante celor care nu au degetul mare verde. Vrea puțină apă și preferă locurile calde și însorite. Din mai până în septembrie, arată grozav și pe un balcon însorit.
- Portulaca. Foarte decorativa, este o planta cu flori usor de intretinut. Se mulțumește cu un aport redus de apă și preferă locurile foarte însorite.
- Metroxylon sagu sau palmier sago. Cu o tulpină foarte scurtă și frunze de culoare verde închis care se deschid ca un evantai, această plantă bea foarte puțin și necesită un loc care să ofere lumină solară intensă și indirectă. Ar trebui udat foarte rar, mai mult sau mai puțin la fiecare 3 săptămâni. Și iarna la fiecare 4.
Plante rezistente la soare: ce plante să punem în plin soare?
Cei care au o grădină însorită trebuie să se concentreze pe plante și flori capabile să trăiască bine și sănătos în aceste condiții. Între plante perene, bulboase și cățărătoare, iată câteva soiuri de luat în considerare.
- Buddleia Davidii. Adesea folosit pentru construirea gardurilor vii și a bordurilor, este cunoscut și sub numele de arborele fluture. Există multe soiuri din care să alegeți. Înflorește din iunie până în octombrie și rezistă bine la secetă. Îi plac fertilizările frecvente.
- Callistemon. Arbust sau copac mic foarte rezistent și rustic. De la sfârșitul primăverii până în toamnă știe cum să se facă remarcat datorită vârfurilor sale viu colorate, asemănătoare cu periuțele de dinți. Culorile strălucitoare variază de la roșu la roz la galben.
- Zinnia. Plantă anuală extrem de fiabilă pentru robustețe și continuitate a înfloririi. Există multe tipuri. De toate marimile, cu flori mici sau foarte mari, intr-un amestec de culori luminoase sau mai discrete.
- Iasomie. Cățărătoare sau tufișă, este una dintre cele mai fascinante plante parfumate. În condiții de climă bună și expunere excelentă, trăiește foarte bine și dă înfloriri splendide parfumate.
- Cistus. Arbust veșnic verde tipic tufului mediteranean, se adaptează foarte bine în zonele însorite, aride și chiar calcaroase. De la mijlocul primăverii până la începutul verii este acoperit cu flori mari asemănătoare farfurioare, cu petale asemănătoare hârtiei de țesut. Culorile variază de la alb la roz până la fucsia, adesea cu pete centrale. Chiar și după înflorire rămâne foarte decorativă datorită frunzișului frumos aromat verde salvie sau argintiu.
Plante si flori rezistente la soare, caldura si seceta
Acum să vedem ce plante de grădină pot rezista cel mai bine căldurii. Acestea sunt soiuri care, prin însăși natura lor, sunt capabile să reziste la căldură mai mult decât altele: toate sunt caracterizate de o înflorire splendidă. Și beneficiază și de a fi plasați în plin soare.
- Asterisc maritim. Plantă erbacee cu flori care aparține aceleiași familii cu floarea soarelui, pelinul și păpădia . Cu un obicei stufos, Asterul maritim produce flori galbene vesele. Este o plantă de exterior care se cultivă în câmp deschis chiar și pe soluri foarte sărace.
- Agastaco. Plante perene cu flori de origine nord-americană. Înflorirea este foarte frumoasă și, în funcție de soi, se schimbă de la galben, la portocaliu, la roz, la roșu. Ideale pentru paturi de flori și chenaruri, au un obicei stufos. Nu depășesc 40 cm înălțime.
- Begonia. De origine tropicală, este una dintre cele mai cunoscute plante de apartament. Există aproximativ 1.600 de specii diferite. Foarte interesanta pentru cultivarea sa in gradina sau in ghivece este specia Begonia semperflorens . Cu un obicei stufoase și nu mai mult de 30 cm înălțime, poate fi găsit în diferite culori ale florilor: alb, roz, roșu.
- Felicia amelloides . Originară din Africa de Sud, Felicia amelloides este cunoscută și sub numele mai comune de margaretă albastră sau margaretă albastră. Produce flori de glicine albastre tipice și are un obicei stufător. Are dimensiuni mici si se preteaza atat cultivarii in sol deschis, cat si in ghivece.
- Dipladenia sanderi. Plantă cățărătoare cu un obicei căzut – numită și iasomie braziliană – poate atinge până la 2 m înălțime. Provenit din Brazilia, este foarte apreciat pentru calitățile sale estetice. Are frunze ovale și ascuțite, de o frumoasă culoare verde aprins pe pagina de sus și verde mai închis pe cea inferioară. Florile, de o culoare roz mai mult sau mai putin intens, au forma alungita (pot ajunge pana la 7 cm).
- Gazania. Planta perena erbacee originara din Africa de Sud. Este un soi foarte popular atât pentru frumusețea florilor sale, cât și pentru rezistența deosebită la secetă. Este de fapt ideal pentru a rezista la caldura. Florile au culori care variaza in functie de specia din care apartin: galben, rosu sau portocaliu.
- Pentas. Cunoscută și sub denumirea de „flori de stea” sau „stea egipteană”, Pentas lanceolata este o plantă care iubește căldura și are nevoie de temperaturile tipice de vară pentru a înflori.
- Petunie. Gen binecunoscut și apreciat de plante cu flori originare din America de Sud. Există diverse specii, unele anuale și altele perene. Petunia Surfinia căzută este foarte comună , cu obiceiul său târâtor. Poate ajunge la o lungime de 120 cm iar culorile florilor pot varia: alb, roz, galben, roșu, violet, violet și albastru. Petuniile sunt perfecte pentru cultivare atât în grădină, cât și pe terasă.
- Iasomie albastră-wisteria . Plantă de origine africană care trăiește și prosperă în medii însorite care depășesc 40 °.
- Geranii. Una dintre cele mai populare plante de balcon, este foarte răspândită. De fapt, oferă culori strălucitoare fantastice balcoanelor și teraselor. Originară din Africa de Sud, are flori care își schimbă culoarea în funcție de soi. Cele mai frecvente sunt roșu, roz și alb. Este o plantă stufoasă/căzută care poate atinge o lungime maximă de 80 cm.
- Lavandă. Foarte parfumata, iubește expunerea directă la soare și de fapt prosperă în zonele cu temperaturi foarte calde. Creați stropi frumoase de culoare. Poate fi cultivat și în ghivece.
- Farinacea de salvie . Rudă apropiată a mult mai cunoscutei salvia officinalis, Salvia farinacea este originară din zona Americii Centrale, și mai precis din zona dintre Texas și Mexic. Este o plantă răspândită în toate zonele fierbinți ale lumii și este folosită în scopuri ornamentale. Produce flori albastre care tind spre glicine, adunate in tepi. Are un obicei stufoasa, dar nu atinge dimensiuni prea mari (ramâne continuta la 40 cm de inaltime).
Plante rezistente la soare si putina apa: plante de interior care necesita putina lumina
Și mai puțin solicitante sunt plantele de interior, care doresc puțină lumină. Cei care urmează să plece în vacanță nu vor găsi surprize nedorite lăsând una dintre următoarele soiuri într-un apartament slab și moderat iluminat.
- Aloe vera. Pe lângă faptul că este o plantă de apartament pitorească care nu necesită aproape nicio îngrijire, aloe vera este cunoscută ca un remediu universal pentru tăieturi și arsuri. Vrea foarte puțină apă.
Cactaceae. De orice formă, varietate și dimensiune, suculentele sunt cele mai puțin pretențioase dintre toate. Și sunt extrem de decorative. - Sanseveria trifasciata . Foarte eleganta, este o planta de interior rezistenta si autonoma. Are frunze drepte, ovale, cu nervuri ușoare. Arată bine în fața unei ferestre protejate de o perdea luminoasă. Ar trebui udat numai atunci când pământul este foarte uscat.
- Pothos. PArată bine oriunde l-ați pune și nu vă va da niciodată probleme.
- Zamioculcas zamifolia. Venind din Tanzania, transforma-ti apartamentul intr-un colt exotic. Este una dintre cele mai rezistente plante de interior. Are rădăcini solide care rețin apa.
- Clorofit. Supranumită și plantă păianjen, necesită foarte puțină apă: puțină apă este suficientă la fiecare 2 săptămâni, dar poate rezista și mai mult. Ideal pentru a crește într-un ghiveci mic atârnat de tavan.
- Bambus norocos. De origine africană, Dracena Sanderiana sau Braunii nu este un bambus adevărat, este un nufăr originar din Camerun. Se spune că aduce noroc și, printre altele, nu necesită îngrijire specială. Arata bine chiar si in lumina slaba. Atenție că este toxic pentru animalele de companie.