Connect with us

Flori si arbusti

Petunia: cum să o crești și să ai grijă de florile sale frumoase?

Published

on

petunie

Să mergem să descoperim o floare care este protagonista primăverii, petunia. Pretuite pentru florile lor viu colorate, petuniile sunt plante care pot impodobi foarte mult balcoanele si paturile de flori. Să vedem cum să cultivăm petunia și să o îngrijim mai bine.

Petunia: caracteristici fundamentale

Petunia indică un gen de plante aparținând familiei Solanaceae, aceeași care include și roșiile și cartofii. Originare din America de Sud, sunt specii anuale sau perene ale căror flori se caracterizează prin diferite nuanțe cromatice.

Există soiuri cu flori monocromatice (albe, liliac, roz, roșu, albastru violet) sau pestrițe. Foarte iubite mai ales în forme hibride, petuniile sunt răspândite mai ales pentru împodobirea balcoanelor .

Numele plantei derivă dintr-o limbă vorbită în Amazon și se referă la tutun, cu care împărtășește unele caracteristici similare și aparținând aceleiași familii botanice.

Dar să începem prin a explora specificul unui anumit tip de petunie.

Petunia surfinia

Aceste plante nu trebuie confundate cu surfinia, hibrizi de petunii de origine japoneză, caracterizate printr-un obicei pendulant.

Petunia surfinia
Petunia surfinia

Fata de petunia, Surfinia se remarca prin vigoarea sa mai mare, prin capacitatea de a inflori chiar si in absenta expunerii directe la soare si pentru o mai mare inflorire. În plus, diferența fundamentală constă tocmai în faptul că petuniile aparțin unei specii naturale, în timp ce surfiniile sunt rezultatul unui proces de hibridizare.

Petunia cum să o îngrijești

Pot fi cultivate în ghivece sau în jardiniere sau în grădină, dar asta depinde de soiul ales. Înflorirea abundentă se extinde de la mijlocul primăverii până la mijlocul toamnei. Absența prelungită a apei riscă să ofilească această plantă, care trebuie deci garantată udare regulată. În special, în timpul sezonului estival este indicat să se asigure o bună alimentare cu apă.

Pentru a evita, insa, stagnarea apei este de preferat sa se lase pamantul sa se scurga intre o udare si alta. Condițiile ideale pentru aceste plante includ o expunere luminoasă, de preferință însorită pentru câteva ore pe zi.

Poziția umbrită ar risca să compromită înflorirea petuniilor. Acestea din urmă sunt mai degrabă sensibile la frig, așa că este bine să nu le expui la cele mai reci temperaturi.

petunia

Petunia: boli și dăunători

Această plantă poate fi atacată de niște paraziți care pot deteriora atât florile, cât și frunzele. În special, pe lângă afide, trebuie acordată atenție păianjenului roșu, care să fie contrastat cu produse speciale pentru a evita deteriorarea frunzelor, care riscă să capete o culoare gri sau galbenă.

Tipuri de Petunie

Petuniile sunt împărțite în diferite grupuri, în principal în funcție de dimensiunea florii:

 1. Petuniile Multiflora sunt cele mai durabile și mai prolifice. Au flori mai mici, dar mai abundente și sunt ideale pentru așternutul de vară sau într-un chenar mixt (pentru că sunt mai toleranți la vremea umedă).
 2. Petunia Grandiflora are flori foarte mari și se cultivă cel mai bine în recipiente sau coșuri suspendate (deoarece sunt mai susceptibile la deteriorarea ploii). 
 3. Floribunde: Floribundele sunt intermediare între grupele grandiflore și multiflora. Ele înfloresc liber ca soiurile multiflora și produc flori de dimensiuni medii.
 4. Milliflore: Petuniile Milliflora sunt mult mai mici decât orice alte petunii de pe piață.

Petuniile au nevoie de plin soare. Nu tind să înflorească bine la umbră.

Pământul trebuie să se scurgă bine și să nu rămână prea umed, mai ales în recipiente. De asemenea, ar trebui să fie moderat fertil pentru a promova cea mai bună creștere. Ammendați solul sărac cu compost finit înainte de plantare.

Când să plantezi petunia

 • Cel mai ușor este să cumpărați plante tinere de la o pepinieră care vinde petunii. Căutați plante scurte și compacte. Petuniile inalte cu multe flori deja nu se vor instala la fel de repede.
 • Dacă doriți să creșteți petunia din semințe, plantați semințele în interior cu 8 până la 10 săptămâni înainte de data ultimului îngheț de primăvară.
 • Plantați petunii tinere în aer liber după ultimul îngheț de primăvară, dar urmăriți cu atenție prognoza meteo și protejați plantele tinere de înghețurile târzii. 

Cum să plantezi petunia

 • Semințele de petunie sunt foarte mici (ca praf!) și au nevoie de multă lumină pentru a germina.
 • Când plantele tinere au trei frunze, plantați-le afară.
 • Plantați plantele la o distanță de aproximativ 30cm
 • Dacă plantați petunii în recipiente, utilizați un amestec de ghiveci care se va scurge bine.
petunii

CREŞTERE

 • Petuniile sunt destul de tolerante la căldură, așa că nu ar trebui să vă faceți griji că le udați frecvent. O udare temeinică o dată pe săptămână ar trebui să fie suficientă (cu excepția cazului în care există perioade prelungite de secetă în zona dumneavoastră). Evitați udarea superficială, deoarece acest lucru încurajează rădăcinile superficiale.
 • Fertilizează petunia lunar cu un îngrășământ echilibrat pentru a le susține creșterea rapidă și înflorirea puternică. Soiurile cu flori duble se bucură de o doză bisăptămânală de îngrășământ.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x