Albul este culoarea preferată pentru interioarele marii majorități a caselor din lume, dar uneori acel alb nu se păstrează și într-adevăr ajunge să devină galben. Astfel, fundalul ideal își pierde din alb și, odată cu el, dispare o parte din efectul luminos și relaxant pe care culoarea îl dă întotdeauna camerelor, ceea ce îl face atât de popular peste tot și de-a lungul anilor.
Totuși, nu este nevoie să alergi la vopsea pentru a albi totul din nou: acea operațiune poate deveni necesară după mult timp, dar poate fi amânată și dacă numai pereții sunt spălați cu ingrediente potrivite pentru a face albul să strălucească cât mai mult posibil.
Desigur, trebuie să fim atenți la tipul de vopsea cu care sunt acoperiți pereții: unele mai lucioase, altele mai opace și poroase. Unele rezistă mai bine utilizării detergenților poate mai agresivi, în timp ce altele își lasă amprenta. Pe lângă detergenții specifici, se pot folosi însă și remedii casnice. Deși cele pe care le propunem mai jos tind să fie sigure pe un număr mare de suprafețe, este întotdeauna mai bine să efectuați o curățare de probă, pe o porțiune mai ascunsă a peretelui, pentru a afla dacă întâmplător produsul ales lasă urme nedorite sau poate ascunde efectul lucios al anumitor finisaje.
Din cămară putem folosi două ingrediente care sunt mari protagoniști ai curățării bricolaj.
- Bicarbonat de sodiu: luați găleata sau lighean obișnuit, umpleți-le cu apă caldă și dizolvați în ea două sau trei linguri de bicarbonat de sodiu. Înmuiați bureții sau cârpele din microfibră și ștergeți peste pereți. Dacă vi se pare că peretele riscă să rămână umed pentru o perioadă lungă de timp, poate când nu este foarte cald, aveți cârpe moi gata să se usuce imediat.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și într-o formă mai concentrată pe unele pete specifice: apoi creați o pastă moale amestecând-o cu apă și frecați-o pe locul afectat. Amintiți-vă că are întotdeauna o textură abrazivă, așa că acordați atenție oricăror semne de pe suprafețele mai strălucitoare. - Rachiu sau otet de vin alb: tot in acest caz trebuie diluat cu apa, cel putin jumatate jumatate sau mai bine o treime din otet si doua treimi din apa. Il poti folosi atat in bol ca mai sus, cat si in interiorul unei sticle, pulverizand pe perete si stergand imediat cu o carpa. Clătiți și uscați imediat după aceea, iar dacă doriți să faceți mai întâi să dispară mirosul de oțet, aerisește camera.
- Peroxid de hidrogen și bicarbonat: pentru fiecare litru de apă folosit, se toarnă 3 linguri de peroxid de hidrogen și 3 de bicarbonat de sodiu și se folosește un lighean și un burete sau o cârpă moale.
Puteți dezodoriza ușor adăugând 3-5 picături dintr-un ulei esențial la alegere.
Și dacă urmele pe care le vedeți pe perete sunt cele lăsate, de exemplu de pantofi sau alte obiecte care s-au frecat de perete, amintiți-vă că radiera este întotdeauna utilă, folosită la fel ca și când ar fi trebuit să ștergeți urmele de pe o foaie.