panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice se ieftinesc, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea TVA de la 19% la 5%


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de panouri fotovoltaice, solare și pompe de căldură.

Astfel, legea prevede acum o cotă redusa la 5% asupra bazei de impozitare și pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice – solare si pentru sistemele de încălzire cu emisii scăzute (pompe de căldură).

Cota de 5% se aplică inclusiv kit-urile de instalare, componentelor pentru fotovoltaice, respectiv si pentru soluțiile complete.

Legea întră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In decembrie 2022 în România erau înregistrați aproximativ 30.000 prosumatori racordați la reteaua electrică. O creștere foarte mare în condițiile în care la finalul anului 2019 nu erau decât 303 prosumatori în România.

Cât costă un kit fotovoltaic

De la un cititor: „Când am montat eu sistemul fotovoltaic, in 2021, pretul era undeva la 1200 euro per kilowat putere instalată. In 2022 am devenit prosumator si am început să livrez curent electric în rețea. Tariful curentului pe care il vinzi distribuitorului este mic intradevăr, cam 1 la 3, față de cumpărare. Dar chiar și așa sunt mulțumit

Se așteaptă scăderi de preț cu până la 15% după intrarea în vigoare a acestui act normativ. Astfel, dacă în 2022 un kit de 3kwp costa în jur de 3600 euro, in 2023 vom putea achiziționa un astfel de kit cu suma de aproximativ 3000 euro și poate și mai puțin.

Scăderea prețurilor față de anii din trecut s-au datorat si noii legi impuse de Comisia Europeana care a decretat sfârșitul taxelor impuse panourilor fotovoltaice de siliciu cristalin din China, Malaezia și Taiwan, conform emperio.ro

Câtă energie poate produce un kit fotovoltaic

Depinde de locul în care intenționați să vă instalați sistemul. Un sistem fotovoltaic de 3 kwp în nordul României poate produce de la 2000 la 2800 kw pe an, în est-vest de la 2800 la 3200 kw, iar în sudul României de la 3200 la 3800 kw, pentru a înțelege mai bine puteți consulta harta solară de mai jos. Cu trackerele solare, randamentele se îmbunătățesc, la fel cum se îmbunătățesc dacă sunt utilizate module de înaltă eficiență.

harta panouri fotovoltaice romania

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile