Cum se aplica pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Poti primii 20000 lei nerambursabili


Programul Casa Verde a fost relansat de către Guvernul României. Au mai fost și alte campanii în trecut de finanțare a energiei regenerabile, însă au fost închise datorită unor suspiciuni de fraudă.
Anul acesta, programul Casa Verde va fi relansat în decembrie 2021 și are un buget de 280 milioane de lei.

În ce constă programul și cine este eligibil?

Programul este destinat persoanelor fizice, care locuiesc în general la casă și își doresc să devină independenți din punct de vedere energetic, astfel statul român finanțează montarea de panouri fotovoltaice, având ocazia să beneficiați de suma de 20.000 lei. La această finanțare nerambursabilă, dvs. trebuie să veniți cu o cofinanțare de 2000 lei.

Trebuie menționat faptul că cei care au o casă izolată termică, beneficiază chiar de finanțare de până la 25.000 lei.

Cum se aplică pentru Casa Verde?

Sistemul de depunere a proiectelor se face prin instalatori sau prin firme specializate și care au drept de montare a panourilor fotovoltaice. Astfel, daca doriți să aplicați pentru acest proiect, trebuie să luați legătură cu o firma specializata pe acest sector. Adresa pe care se pot afla informatii suplimentare despre proiect, este AFM.

Acte necesare pentru programul Casa Verde

În primul rand trebuie să fii în legătură cu o firma validată de AFM pentru a vă putea ajuta cu înscrierea. După acest pas, aveți nevoie de următoarele acte:
1. Cererea de finanțare
2. Copia actului de identitate
3. Extras de Carte Funciară nu mai veche de 30 zile
4. Dovada dreptului de proprietate (actul locuinței)
5. Dovezi că nu aveți restanțe la taxe și impozite (chitanțele doveditoare) sau adeverință de la primărie.

Pașii pentru programul Casa Verde
Dacă documentele au fost depuse și sunt conforme cu cerințele din ghid, instalatorul vă rezerva suma solicitată, iar din acest moment, în termen de 90 de zile, trebuie obținut un acord tehnic de racordare de la un furnizor de energie electrică. Apoi se semnează actele de finanțare nerambursabila.

Din acest moment, proiectul trebuie să fie implementat în cel mult 8 luni.

Cât plătește statul și cât plătesc eu?
Statul plătește 90% din sumă pentru panourile fotovoltaice, iar dvs 10%. Daca statul oferă 20000 lei, suma cu care trebuie să contribui tu, este de 2000 lei.

Ce sistem de panouri fotovoltaice pot cumpăra cu suma oferita de stat?
Cu banii oferiți de stat putem cumpăra un sistem de panouri fotovoltaice care să aibă cel puțin 3kw. Asta însemnă că include atât panourile cât și conexiunile, racordurile, manopera și invertorul.

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Majoritatea dintre voi știu deja principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice. Soarele bate în panourile montate pe casă, acestea produc curent continuu. Acesta este transformat în curent alternativ cu ajutorul invertorului și poate fi folosit la priză. Totuși, ar trebui știut faptul că sunt mai multe tipuri de panouri, și anume: panouri fotovoltaice on-grid, off-grid și hibrid.

Cele on-grid înseamnă că vor fi montate în paralel cu rețeaua de electricitate, astfel atunci când avem surplus, acesta merge în rețea, iar atunci când avem cerere mai mare decât pot panourile noastre să producă, primim electricitate din rețea.

Cele off-grid înseamnă că ne bazăm 100% pe panourile noastre, dar în același timp avem și un set de baterii care să înmagazineze energie.

Cele hibrid sunt o combinație între cele două, și anume, oferim curent în rețea când avem surplus, dar avem și baterii pentru stocare.

Ce durata de viață au panourile fotovoltaice?
După cum spun producătorii de panouri, durata acestora este în general de 20-25 de ani. Din experiență anilor anteriori am aflat că de fapt, durata de viață e mult mai mică, dat fiind faptul că tot mai multe panouri fotovoltaice de proastă calitate și-au făcut loc pe piață.

Dacă luăm exemplul unui panou fotovoltaic de 100w, după aproximativ 10 ani acesta vă mai genera doar o putere de 80w, iar după 20 ani, sub 50w. Astfel, chiar dacă durata lor de viață pare îndelungată, acestea își pierd din randament in timp.

Cați kwh produce un sistem de 3kw putere în 24 de ore?
Pornind de la ideea că statul ne oferă o sumă de bani care ne-ar ajuta să achiziționam un sistem fotovoltaic de 3kw putere instalată, vom face câteva simulări pentru a afla câtă energie vom avea cu acest sistem.

În general, este vorba de un coeficient mediu anual de 3,3. Astfel, un sistem fotovoltaic de 3kw putere instalată, inmulit cu coeficientul anual de 3,3, înseamnă undeva la 9.9KWH medie pe zi. Asta înseamnă că într-un an întreg, 365 zile, sistemul nostru fotovoltaic de 3kw putere instalata, va produce: 3613KWH.

Astfel, daca facem un calcul rapid, 3616KWH x 0.70 lei/kwh, rezulta ca salvam 2529 lei cu energia electrica cu un astfel de sistem.

Ce reprezintă acest coeficient mediu anual: 3,3?
Este o medie zilnică. De exemplu, pe perioada verii, coeficientul zilnic este de 5-6 x puterea instalată, iar pe timpul iernii, de 1 – 1,5 x puterea instalată. Astfel, în ianuarie de exemplu, sistemul nostru fotovoltaic de 3kw putere instalata vă genera în jur 3-4kwh pe zi. Vara, de exemplu, același sistem fotovoltaic va genera 15-17kwh pe zi.

Harta solara Romania

Harta coeficient putere solara in Romania in functie de regiuni.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile