Connect with us

Energie

Cum se aplica pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Poti primii 20000 lei nerambursabili

Published

on

Programul Casa Verde a fost relansat de către Guvernul României. Au mai fost și alte campanii în trecut de finanțare a energiei regenerabile, însă au fost închise datorită unor suspiciuni de fraudă.
Anul acesta, programul Casa Verde va fi relansat în decembrie 2021 și are un buget de 280 milioane de lei.

În ce constă programul și cine este eligibil?

Programul este destinat persoanelor fizice, care locuiesc în general la casă și își doresc să devină independenți din punct de vedere energetic, astfel statul român finanțează montarea de panouri fotovoltaice, având ocazia să beneficiați de suma de 20.000 lei. La această finanțare nerambursabilă, dvs. trebuie să veniți cu o cofinanțare de 2000 lei.

Trebuie menționat faptul că cei care au o casă izolată termică, beneficiază chiar de finanțare de până la 25.000 lei.

Cum se aplică pentru Casa Verde?

Sistemul de depunere a proiectelor se face prin instalatori sau prin firme specializate și care au drept de montare a panourilor fotovoltaice. Astfel, daca doriți să aplicați pentru acest proiect, trebuie să luați legătură cu o firma specializata pe acest sector. Adresa pe care se pot afla informatii suplimentare despre proiect, este AFM.

Acte necesare pentru programul Casa Verde

În primul rand trebuie să fii în legătură cu o firma validată de AFM pentru a vă putea ajuta cu înscrierea. După acest pas, aveți nevoie de următoarele acte:
1. Cererea de finanțare
2. Copia actului de identitate
3. Extras de Carte Funciară nu mai veche de 30 zile
4. Dovada dreptului de proprietate (actul locuinței)
5. Dovezi că nu aveți restanțe la taxe și impozite (chitanțele doveditoare) sau adeverință de la primărie.

Pașii pentru programul Casa Verde
Dacă documentele au fost depuse și sunt conforme cu cerințele din ghid, instalatorul vă rezerva suma solicitată, iar din acest moment, în termen de 90 de zile, trebuie obținut un acord tehnic de racordare de la un furnizor de energie electrică. Apoi se semnează actele de finanțare nerambursabila.

Din acest moment, proiectul trebuie să fie implementat în cel mult 8 luni.

Cât plătește statul și cât plătesc eu?
Statul plătește 90% din sumă pentru panourile fotovoltaice, iar dvs 10%. Daca statul oferă 20000 lei, suma cu care trebuie să contribui tu, este de 2000 lei.

Ce sistem de panouri fotovoltaice pot cumpăra cu suma oferita de stat?
Cu banii oferiți de stat putem cumpăra un sistem de panouri fotovoltaice care să aibă cel puțin 3kw. Asta însemnă că include atât panourile cât și conexiunile, racordurile, manopera și invertorul.

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Majoritatea dintre voi știu deja principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice. Soarele bate în panourile montate pe casă, acestea produc curent continuu. Acesta este transformat în curent alternativ cu ajutorul invertorului și poate fi folosit la priză. Totuși, ar trebui știut faptul că sunt mai multe tipuri de panouri, și anume: panouri fotovoltaice on-grid, off-grid și hibrid.

Cele on-grid înseamnă că vor fi montate în paralel cu rețeaua de electricitate, astfel atunci când avem surplus, acesta merge în rețea, iar atunci când avem cerere mai mare decât pot panourile noastre să producă, primim electricitate din rețea.

Cele off-grid înseamnă că ne bazăm 100% pe panourile noastre, dar în același timp avem și un set de baterii care să înmagazineze energie.

Cele hibrid sunt o combinație între cele două, și anume, oferim curent în rețea când avem surplus, dar avem și baterii pentru stocare.

Ce durata de viață au panourile fotovoltaice?
După cum spun producătorii de panouri, durata acestora este în general de 20-25 de ani. Din experiență anilor anteriori am aflat că de fapt, durata de viață e mult mai mică, dat fiind faptul că tot mai multe panouri fotovoltaice de proastă calitate și-au făcut loc pe piață.

Dacă luăm exemplul unui panou fotovoltaic de 100w, după aproximativ 10 ani acesta vă mai genera doar o putere de 80w, iar după 20 ani, sub 50w. Astfel, chiar dacă durata lor de viață pare îndelungată, acestea își pierd din randament in timp.

Cați kwh produce un sistem de 3kw putere în 24 de ore?
Pornind de la ideea că statul ne oferă o sumă de bani care ne-ar ajuta să achiziționam un sistem fotovoltaic de 3kw putere instalată, vom face câteva simulări pentru a afla câtă energie vom avea cu acest sistem.

În general, este vorba de un coeficient mediu anual de 3,3. Astfel, un sistem fotovoltaic de 3kw putere instalată, inmulit cu coeficientul anual de 3,3, înseamnă undeva la 9.9KWH medie pe zi. Asta înseamnă că într-un an întreg, 365 zile, sistemul nostru fotovoltaic de 3kw putere instalata, va produce: 3613KWH.

Astfel, daca facem un calcul rapid, 3616KWH x 0.70 lei/kwh, rezulta ca salvam 2529 lei cu energia electrica cu un astfel de sistem.

Ce reprezintă acest coeficient mediu anual: 3,3?
Este o medie zilnică. De exemplu, pe perioada verii, coeficientul zilnic este de 5-6 x puterea instalată, iar pe timpul iernii, de 1 – 1,5 x puterea instalată. Astfel, în ianuarie de exemplu, sistemul nostru fotovoltaic de 3kw putere instalata vă genera în jur 3-4kwh pe zi. Vara, de exemplu, același sistem fotovoltaic va genera 15-17kwh pe zi.

Harta solara Romania

Harta coeficient putere solara in Romania in functie de regiuni.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Energie

Clasa energetica a casei: ce este si cum se calculeaza

Published

on

By

clasa energetica la case

Calcularea clasei energetice a casei  este necesară – sau mai bine zis – acum obligatorie, dacă intenționați să vindeți sau să închiriați. Dar cunoașterea din care clasă aparține casa în care locuiești poate fi utilă și pentru a evalua ce intervenții să faci pentru a te bucura de o mai bună izolare termică, de un confort de locuit mai mare și de a primi facturi mai mici.

Așa că haideți să aflăm ce se înțelege prin clasă energetică, care este tabelul, cum se calculează valoarea energetică a unei case și ce sa faci pentru a o îmbunătăți.

Clasa energetică a casei: ce este

Clasa energetică aplicată casei este un sistem de clasificare științifică care vă permite să evaluați nevoile energetice ale caselor și apartamentelor, similar ca concept cu sistemul de clase de eficiență energetică a aparatelor de uz casnic.

Se calculează prin analizarea diverșilor parametri, la nivelul structurii proprietății, asupra funcționării acesteia.

Clasa energetică de acasă: ce înseamnă?

În practică, clasa unei clădiri indică care este consumul unei proprietăți. Dar, pentru a calcula aproximativ cheltuiala energetică a unei case, este necesar să se ia în considerare și zona climatică în care se află.

clasa energetica a casei

Clasa energetică acasă: pentru ce este?

Această clasificare servește la stabilirea cât consumă o clădire, sau mai bine zis, la evaluarea, pe baza unor parametri specifici (caracteristici structurale, amenajări, nevoi estimate etc…) ce impact are asupra mediului înconjurător în ceea ce privește consumul.

Tocmai din acest motiv, scopul legiuitorului, care impune obligativitatea certificării energetice pentru anumite categorii (închiriere, acte, anunţuri imobiliare, deduceri şi reduceri), este de a:

 • reduce risipa de energie
 • reduce consumul de caldura
 • adoptarea de soluții alternative cu impact redus asupra mediului atât la nivelul cetățeanului individual, cât și la nivelul pieței noilor tehnologii

Cum sunt clasificate clasele energetice

Pentru a simplifica, împărțirea în clase are loc pe o scară care clasifică consumul în ordine crescătoare. Diferitele niveluri sunt indicate prin litere ale alfabetului, la care se pot adăuga numere.

Clasele totale sunt 10 în total: G, F, E, D, C, B, A1, A2, A3 și A4 .

Factorii care determină dacă o clădire aparține unei clase mai degrabă decât unei alte sunt:

 • materialele folosite pentru constructii
 • caracteristicile sistemului de încălzire

Să ne uităm acum mai în detaliu la caracteristicile acestora, la estimările respective de consum și la scorul relativ alocat.

Indicele de performanță energetică

clasa energetica a casei a-g

Acronimul EPGL indică indicele de performanță energetică și însoțește fiecare nivel al clasificării energetice a clădirii.

Acesta este un consum exprimat în kWh / mp an sau kWh pe metru pătrat:

 • A4 : mai mic sau egal cu 0,40 EPGL – Scor 10
 • A3 : mai mare de 0,40 EPGL și mai mic sau egal cu 0,60 EPGL – Scor 9
 • A2 : mai mare de 0,60 EPGL și mai mic sau egal cu 0,80 EPGL – Scor 8
 • A1 : mai mare de 0,80 EPGL și mai mic sau egal cu 1,00 EPGL – Scor 7
 • B : mai mare de 1,00 EPGL și mai mic sau egal cu 1,20 EPGL – Scor 6
 • C : mai mare de 1,20 EPGL și mai mic sau egal cu 1,50 EPGL – Scor 5
 • D : mai mare de 1,50 EPGL și mai mic sau egal cu 2,00 EPGL – Scor 4
 • E : mai mare de 2,00 EPGL și mai mic sau egal cu 2,60 EPGL – Scor 3
 • F : mai mare de 2,60 EPGL și mai mic sau egal cu 3,50 EPGL – Scor 2
 • G : mai mare de 3,50 EPGL – Scor 1

Clasa G va consuma mai mult de 3,5 kWh/mp an.

Pe lângă acest indice, există și un tabel care indică consumul de energie pentru fiecare categorie, de la cel mai puțin economic la cel mai scump, exprimat întotdeauna în kWh/m2 pe an, pentru a menține o temperatură confortabilă în plină iarnă.

 • A4 : mai puțin de 16,25 Kwh/mp an
 • A1, A2, A3 : mai mare de 16,25 și mai mic sau egal cu 32,5 Kwh/mp an
 • B : mai mare de 32,5 și mai mic sau egal cu 48,75 Kwh/mp an
 • C : mai mare de 48,75 și mai mic sau egal cu 65 Kwh/mp an
 • D : mai mare de 65 și mai mic sau egal cu 81,25 Kwh/mp an
 • E : mai mare de 81,25 și mai mic sau egal cu 113,75 Kwh/mp an
 • F : mai mare de 113,75 și mai mic sau egal cu 162,5 Kwh/mp an
 • G : mai mare de 162,5 Kwh/mp an
Exemplu

Daca aveti o casa care se incadreaza in clasa G (adica o casa complet neizolata termic)

Cu un consum estimativ de 162kWh/mp, intr-un an de zile consumul unei case de 100mp va fi de aproximativ: 16200kWh. Daca incalzirea se face cu gaz, 16200kWh reprezita 16.2mWh. Pretul actual pe mWh la companiile de gaze este de aproximativ 180-200 lei. Asta inseamna o factura intre 2916 lei si 3300 lei. Desigur este doar un scenariu estimativ.

Care este cea mai bună clasă energetică

Cele mai performante clase sunt cu siguranță A4, A3, A2, A1. In aceasta categorie de eficienta energetica intra si casele pasive.

Urmează apoi B, C, D, E, F., în timp ce ultimul, G, este cel căruia i se atribuie cel mai mic punctaj și indică o clădire foarte dispersivă, ale cărei materiale au o performanță de izolare slabă, există multe punți termice de dispersie a căldurii, iar sistemul de încălzire este ineficient și depășit, precum și având geamuri puțin izolatoare care lasă mult frig să treacă.

Rezultatul va fi un consum mare de energie pentru a menține o anumită temperatură și deci facturi mai scumpe.

Casa clasa energetica A4

Pentru a fi inclusă în clasa energetică A4, o casă trebuie să aibă caracteristici precum:

 • sistem de incalzire – si eventual si racire – eficient energetic, combinat cu sisteme precum panourile solare si prezenta unui sistem fotovoltaic
 • Izolație termică foarte performantă datorită prezenței unui strat termic excelent de cel puțin 15-20 cm grosime
 • structura antiseismică

Cu cât clasa energetică a unei proprietăți este mai aproape de A4, cu atât va consuma mai puțină energie pentru:

 • încălzire
 • răcire
 • menținerea temperaturii camerei
 • alimentarea cu energie electrică a aparatelor electrice

Adesea, casele A1, A2, A3 și A4 folosesc și surse regenerabile pentru a-și produce energia, reducând astfel și emisiile de CO2 și impactul asupra mediului.

De exemplu, ar putea fi echipat cu un sistem de încălzire a apei sanitare și destinat încălzitoarelor solare. Sau aveți un sistem de încălzire geotermal. Sau, din nou, montați panouri solare pe acoperiș pentru a produce energie pentru a fi consumată și a revinde surplusul.

În general, clădirile noi și casele unice recente sunt cele care obțin această certificare, deoarece folosesc cele mai noi tehnologii în domeniu pentru a reduce risipa de energie și pierderile de căldură.

Casa clasa energetica B

Clădirile care se încadrează în clasa B au un consum excelent, deoarece au toate precauțiile din clasa C plus eventualele îmbunătățiri în partea exterioară a casei precum un strat termic  pentru izolarea clădirii.

Pentru a face saltul la clasa A, este necesar să instalați sisteme precum panouri solare pentru producerea de apă caldă cu energie zero și panouri fotovoltaice pentru a produce energie curată.

Casa clasa energetica C

Clădirile avansate aparțin deja clasei C sunt in general cele care folosesc incalzire cu centrale in condensare, oarecum eficiente energetic. De asemenea, sunt cladiri izolate minimal.

Casa clasa energetica D

Această clasă include aproape toate clădirile construite în ultimii 15/20 de ani care au, de obicei, o bună izolare a acoperișului și pereți perimetrali groși, dar fara izolatie la exterior.

Pentru a urca la clasa, poti instala o centrala in condensatie combinata cu incalzirea in pardoseala sau poti lua in calcul instalarea unor sisteme energetice autonome precum un sistem fotovoltaic .

Casa clasa energetica E

Deși are un consum destul de mare, este cea mai răspândită clasă deoarece reflectă stocul imobiliar romanesc și starea destul de datată a sistemelor de încălzire. De fapt, toate acele case construite în anii 1980 și 1990 se încadrează în parametrii săi.

Pentru a trece la clasa superioara, este necesara reducerea consumului cu aproximativ 25% cu interventii precum izolarea termica interioara sau exterioara, inlocuirea corpurilor si adoptarea unei alternative de incalzire mai eficiente.

Ce este o casă de clasa F?

Această clasă include acele clădiri caracterizate prin confort redus și facturi scumpe. De obicei, acestea sunt toate clădirile construite între anii 70 și 80.

Este o epocă în care s-a acordat puțină sau deloc atenție la performanța termică a clădirilor, iar materialele și sistemele de construcție nu prezentau interes pentru caracteristicile lor izolante, ci doar pentru soliditatea și rentabilitatea lor. Așadar, clădirile se caracterizează prin ferestre prost izolatoare, acoperire slabă a pardoselilor și sisteme învechite.

În această clasă se regăsesc și clădiri istorice de prestigiu care au adoptat soluții solide de construcție precum pereții perimetrali groși și acoperișuri realizate cu tabla sau tigla.

Pentru a trece la o clasă energetică superioară, printre intervențiile de reamenajare energetică recomandate, regăsim înlocuirea ferestrelor vechi cu altele de nouă generație, utilizarea termostatelor inteligente, izolarea pereților exteriori și a pardoselilor.

Casa clasa energetica G

La cel mai de jos nivel al scalei găsim clasa G, care este cea mai puțin eficientă. Aici, în general, cad clădirile postbelice, unde nevoia primordială era construirea de case ieftine pentru o populație din ce în ce mai urbanizată. Acestea sunt clădiri din anii 1950 și 1960. Locuințele sociale de la începutul anilor 1900 din perioada antebelică sunt și ele prezente în această clasă.

Primele interventii recomandate sunt inlocuirea corpurilor de iluminat, izolarea peretilor exteriori si montarea unui sistem de incalzire modern.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x