Calcularea clasei energetice a casei este necesară – sau mai bine zis – acum obligatorie, dacă intenționați să vindeți sau să închiriați. Dar cunoașterea din care clasă aparține casa în care locuiești poate fi utilă și pentru a evalua ce intervenții să faci pentru a te bucura de o mai bună izolare termică, de un confort de locuit mai mare și de a primi facturi mai mici.
Așa că haideți să aflăm ce se înțelege prin clasă energetică, care este tabelul, cum se calculează valoarea energetică a unei case și ce sa faci pentru a o îmbunătăți.
Clasa energetică a casei: ce este
Clasa energetică aplicată casei este un sistem de clasificare științifică care vă permite să evaluați nevoile energetice ale caselor și apartamentelor, similar ca concept cu sistemul de clase de eficiență energetică a aparatelor de uz casnic.
Se calculează prin analizarea diverșilor parametri, la nivelul structurii proprietății, asupra funcționării acesteia.
Clasa energetică de acasă: ce înseamnă?
În practică, clasa unei clădiri indică care este consumul unei proprietăți. Dar, pentru a calcula aproximativ cheltuiala energetică a unei case, este necesar să se ia în considerare și zona climatică în care se află.
Clasa energetică acasă: pentru ce este?
Această clasificare servește la stabilirea cât consumă o clădire, sau mai bine zis, la evaluarea, pe baza unor parametri specifici (caracteristici structurale, amenajări, nevoi estimate etc…) ce impact are asupra mediului înconjurător în ceea ce privește consumul.
Tocmai din acest motiv, scopul legiuitorului, care impune obligativitatea certificării energetice pentru anumite categorii (închiriere, acte, anunţuri imobiliare, deduceri şi reduceri), este de a:
- reduce risipa de energie
- reduce consumul de caldura
- adoptarea de soluții alternative cu impact redus asupra mediului atât la nivelul cetățeanului individual, cât și la nivelul pieței noilor tehnologii
Cum sunt clasificate clasele energetice
Pentru a simplifica, împărțirea în clase are loc pe o scară care clasifică consumul în ordine crescătoare. Diferitele niveluri sunt indicate prin litere ale alfabetului, la care se pot adăuga numere.
Clasele totale sunt 10 în total: G, F, E, D, C, B, A1, A2, A3 și A4 .
Factorii care determină dacă o clădire aparține unei clase mai degrabă decât unei alte sunt:
- materialele folosite pentru constructii
- caracteristicile sistemului de încălzire
Să ne uităm acum mai în detaliu la caracteristicile acestora, la estimările respective de consum și la scorul relativ alocat.
Indicele de performanță energetică
Acronimul EPGL indică indicele de performanță energetică și însoțește fiecare nivel al clasificării energetice a clădirii.
Acesta este un consum exprimat în kWh / mp an sau kWh pe metru pătrat:
- A4 : mai mic sau egal cu 0,40 EPGL – Scor 10
- A3 : mai mare de 0,40 EPGL și mai mic sau egal cu 0,60 EPGL – Scor 9
- A2 : mai mare de 0,60 EPGL și mai mic sau egal cu 0,80 EPGL – Scor 8
- A1 : mai mare de 0,80 EPGL și mai mic sau egal cu 1,00 EPGL – Scor 7
- B : mai mare de 1,00 EPGL și mai mic sau egal cu 1,20 EPGL – Scor 6
- C : mai mare de 1,20 EPGL și mai mic sau egal cu 1,50 EPGL – Scor 5
- D : mai mare de 1,50 EPGL și mai mic sau egal cu 2,00 EPGL – Scor 4
- E : mai mare de 2,00 EPGL și mai mic sau egal cu 2,60 EPGL – Scor 3
- F : mai mare de 2,60 EPGL și mai mic sau egal cu 3,50 EPGL – Scor 2
- G : mai mare de 3,50 EPGL – Scor 1
Clasa G va consuma mai mult de 3,5 kWh/mp an.
Pe lângă acest indice, există și un tabel care indică consumul de energie pentru fiecare categorie, de la cel mai puțin economic la cel mai scump, exprimat întotdeauna în kWh/m2 pe an, pentru a menține o temperatură confortabilă în plină iarnă.
- A4 : mai puțin de 16,25 Kwh/mp an
- A1, A2, A3 : mai mare de 16,25 și mai mic sau egal cu 32,5 Kwh/mp an
- B : mai mare de 32,5 și mai mic sau egal cu 48,75 Kwh/mp an
- C : mai mare de 48,75 și mai mic sau egal cu 65 Kwh/mp an
- D : mai mare de 65 și mai mic sau egal cu 81,25 Kwh/mp an
- E : mai mare de 81,25 și mai mic sau egal cu 113,75 Kwh/mp an
- F : mai mare de 113,75 și mai mic sau egal cu 162,5 Kwh/mp an
- G : mai mare de 162,5 Kwh/mp an
Care este cea mai bună clasă energetică
Cele mai performante clase sunt cu siguranță A4, A3, A2, A1. In aceasta categorie de eficienta energetica intra si casele pasive.
Urmează apoi B, C, D, E, F., în timp ce ultimul, G, este cel căruia i se atribuie cel mai mic punctaj și indică o clădire foarte dispersivă, ale cărei materiale au o performanță de izolare slabă, există multe punți termice de dispersie a căldurii, iar sistemul de încălzire este ineficient și depășit, precum și având geamuri puțin izolatoare care lasă mult frig să treacă.
Rezultatul va fi un consum mare de energie pentru a menține o anumită temperatură și deci facturi mai scumpe.
Casa clasa energetica A4
Pentru a fi inclusă în clasa energetică A4, o casă trebuie să aibă caracteristici precum:
- sistem de incalzire – si eventual si racire – eficient energetic, combinat cu sisteme precum panourile solare si prezenta unui sistem fotovoltaic
- Izolație termică foarte performantă datorită prezenței unui strat termic excelent de cel puțin 15-20 cm grosime
- structura antiseismică
Cu cât clasa energetică a unei proprietăți este mai aproape de A4, cu atât va consuma mai puțină energie pentru:
- încălzire
- răcire
- menținerea temperaturii camerei
- alimentarea cu energie electrică a aparatelor electrice
Adesea, casele A1, A2, A3 și A4 folosesc și surse regenerabile pentru a-și produce energia, reducând astfel și emisiile de CO2 și impactul asupra mediului.
De exemplu, ar putea fi echipat cu un sistem de încălzire a apei sanitare și destinat încălzitoarelor solare. Sau aveți un sistem de încălzire geotermal. Sau, din nou, montați panouri solare pe acoperiș pentru a produce energie pentru a fi consumată și a revinde surplusul.
În general, clădirile noi și casele unice recente sunt cele care obțin această certificare, deoarece folosesc cele mai noi tehnologii în domeniu pentru a reduce risipa de energie și pierderile de căldură.
Casa clasa energetica B
Clădirile care se încadrează în clasa B au un consum excelent, deoarece au toate precauțiile din clasa C plus eventualele îmbunătățiri în partea exterioară a casei precum un strat termic pentru izolarea clădirii.
Pentru a face saltul la clasa A, este necesar să instalați sisteme precum panouri solare pentru producerea de apă caldă cu energie zero și panouri fotovoltaice pentru a produce energie curată.
Casa clasa energetica C
Clădirile avansate aparțin deja clasei C sunt in general cele care folosesc incalzire cu centrale in condensare, oarecum eficiente energetic. De asemenea, sunt cladiri izolate minimal.
Casa clasa energetica D
Această clasă include aproape toate clădirile construite în ultimii 15/20 de ani care au, de obicei, o bună izolare a acoperișului și pereți perimetrali groși, dar fara izolatie la exterior.
Pentru a urca la clasa, poti instala o centrala in condensatie combinata cu incalzirea in pardoseala sau poti lua in calcul instalarea unor sisteme energetice autonome precum un sistem fotovoltaic .
Casa clasa energetica E
Deși are un consum destul de mare, este cea mai răspândită clasă deoarece reflectă stocul imobiliar romanesc și starea destul de datată a sistemelor de încălzire. De fapt, toate acele case construite în anii 1980 și 1990 se încadrează în parametrii săi.
Pentru a trece la clasa superioara, este necesara reducerea consumului cu aproximativ 25% cu interventii precum izolarea termica interioara sau exterioara, inlocuirea corpurilor si adoptarea unei alternative de incalzire mai eficiente.
Ce este o casă de clasa F?
Această clasă include acele clădiri caracterizate prin confort redus și facturi scumpe. De obicei, acestea sunt toate clădirile construite între anii 70 și 80.
Este o epocă în care s-a acordat puțină sau deloc atenție la performanța termică a clădirilor, iar materialele și sistemele de construcție nu prezentau interes pentru caracteristicile lor izolante, ci doar pentru soliditatea și rentabilitatea lor. Așadar, clădirile se caracterizează prin ferestre prost izolatoare, acoperire slabă a pardoselilor și sisteme învechite.
În această clasă se regăsesc și clădiri istorice de prestigiu care au adoptat soluții solide de construcție precum pereții perimetrali groși și acoperișuri realizate cu tabla sau tigla.
Pentru a trece la o clasă energetică superioară, printre intervențiile de reamenajare energetică recomandate, regăsim înlocuirea ferestrelor vechi cu altele de nouă generație, utilizarea termostatelor inteligente, izolarea pereților exteriori și a pardoselilor.
Casa clasa energetica G
La cel mai de jos nivel al scalei găsim clasa G, care este cea mai puțin eficientă. Aici, în general, cad clădirile postbelice, unde nevoia primordială era construirea de case ieftine pentru o populație din ce în ce mai urbanizată. Acestea sunt clădiri din anii 1950 și 1960. Locuințele sociale de la începutul anilor 1900 din perioada antebelică sunt și ele prezente în această clasă.
Primele interventii recomandate sunt inlocuirea corpurilor de iluminat, izolarea peretilor exteriori si montarea unui sistem de incalzire modern.