Connect with us

Energie

Ce sunt clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic și cum să le citim

Published

on

noua clasa energetica lege europeana 2021

Din martie 2021 au intrat în vigoare noile etichete cu clasele de eficiență energetică a aparatelor electrocasnice recunoscute la nivel european . Acestea înlocuiesc vechile clase de energie pe care le cunoștea toată lumea, cum ar fi A +, A ++ și A +++. Acest nou sistem de evaluare se bazează pe o scară de consum care merge de la A la G și este mult mai ușor și mai imediat de citit și interpretat. Cu toate acestea, poate exista o oarecare confuzie.

Deoarece eticheta energetică oferă imediat diverse informații despre consumul unui aparat, aceasta trebuie consultată cu atenție la achiziționarea unui nou aparat. Cât se cheltuiește pe factură de electricitate va depinde apoi de consumul acesteia.

Așa că haideți să vedem mai detaliat toate știrile și cum funcționează noile clase energetice.

Clasa în aparate de uz casnic: ce înseamnă

Economisirea energiei reprezinta un obiectiv privind limitarea risipei de resurse naturale folosite pentru producerea energiei electrice. Măsura eficienței unei clădiri din punct de vedere al consumului este clasa sa energetică, care trebuie să o însoțească printr-o certificare energetică APE care atestă gradul de izolare generală.

Dar electrocasnicele au și ele un consum și identificarea corecta vă permite să economisiți la facturi.

De fapt, pe toate electrocasnicele există o etichetă care identifică clasa energetică. Prin urmare, acest lucru face posibilă distingerea imediată a produselor cu eficiență energetică ridicată de cele ineficiente și, prin urmare, mai mari consumatoare de energie. În practică, este imediat recunoscut un aparat care te va scuti de unul care te va face să cheltuiești mai mult pe factură.
În ceea ce privește producătorul, obiectivul etichetei energetice este de a-l încuraja să dezvolte modele din ce în ce mai avansate, care să permită un consum mai mic de energie. În consecință, se obține un impact mai mic asupra mediului și o reducere importantă a CO2.

Clasele energetice pentru aparate electrocasnice 2022

Uniunea Europeană a decis să schimbe clasificarea aparatelor de uz casnic pe baza consumului lor de energie.

Motivul acestei alegeri se datorează a două motive principale.

 • etichete mai ușor de citit: astfel încât consumatorii să poată face alegeri mai informate
 • ordonează dificultatea interpretării clasei triple A (A +++)
 • limitarea cererii de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră

Noua etichetare contribuie, de fapt, atât la economisirea energiei, cât și la reducerea cantităților aferente consumului de energie electrică generate de utilizarea aparatelor electrocasnice.

Potrivit diverselor calcule efectuate de diferite birouri de studii, s-a estimat că noua etichetă ar trebui să conducă la o economie medie de circa 150 de euro pe an pentru consumator.

Noua etichetă UE pentru aparate este obligatorie pentru:

 • mașini de spălat
 • mașină de spălat uscător
 • frigidere
 • congelatoare
 • spalator de vase
 • televizoare
clasa energetica electrocasnice

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: comparație dintre clasele energetice vechi și noi

Noua etichetă energetică europeană pentru aparatele electrocasnice s-a schimbat dramatic.

De fapt, pe lângă noile clase, au fost incluse informații suplimentare utile consumatorilor. Există o actualizare a datelor, acum disponibilă într-un format digital care poate fi citit de smartphone.

Mai exact, noua etichetă prezintă diversele informații importante care trebuie evaluate la momentul achiziției:

 • marca inregistrata a producatorului
 • identificatorul modelului aparatului
 • Codul QR al produsului pentru eticheta digitală
 • scara claselor de eficiență energetică de la A la G
 • consumul de energie electrică în kWh (calculat anual, pentru 1000 de ore sau 100 de cicluri în funcție de aparat)
 • informatii despre programe ecologice
 • date despre consumul de apă
 • nivelul de zgomot al aparatelor de uz casnic

Cum să citești noile clase energetice

Există întotdeauna o scară colorată care merge de la verde la roșu. Mai exact, cel mai scăzut nivel este indicat de clasa G și culoarea roșie, în timp ce cel mai bun este reprezentat de clasa A și culoarea verde închis.

noua clasa energetica lege europeana 2021

Acest lucru permite utilizatorilor să identifice cu ușurință eficiența și performanța produselor.

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa G

Clasa energetică G este cea mai proastă. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să găsiți în această clasă unele aparate electrocasnice care, conform vechii clasificări, se aflau la cote mult mai înalte.

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa F

Clasa F este una dintre cele mai comune. De fapt, include multe electrocasnice de diverse tipuri pentru că necesită standarde de consum bune, dar nu excelente.

De exemplu, o mașină de spălat care are un consum electric de 82 kWh la 100 de cicluri de spălare și un consum anual de apă de 8400 l, cu vechea clasificare ar fi avut un A++, în timp ce astăzi se regăsește în clasa F.

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa E

Clasa E este, de asemenea, destul de comuna la electrocasnice. De fapt, multe electrocasnice mari care se aflau anterior în clasele A+ și A ++ se încadrează în această gamă, cu doar câteva variații în ceea ce privește nivelurile de consum de energie.

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa D

Un pic mai putin populata este clasa D. Totusi, in aceasta gama intalnim diverse electrocasnice care se laudau anterior cu o clasa energetica maxima.

În principal, clasa D este ocupată de toate acele aparate care erau marcate cu A ++ și A +++ în vechea clasificare.

Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa C, B, A

Clasele superioare ale noului sistem de etichetare energetică nu sunt aglomerate deoarece nivelul necesar de eficiență este extrem de ridicat.

Printre electrocasnicele care au făcut cele mai mari progrese în această direcție se numără și mașinile de spălat vase și unele mașini de spălat.

Care este cea mai ieftină clasă energetică

Conform vechiului sistem, consumul minim era garantat prin litera A +++ (azi A, B, C) si pana la litera G care identifica electrocasnicele cu consum maxim.

Pe etichete – vechi și noi – există și un sistem de culori care variază de la verde închis, pentru cele mai eficiente electrocasnice (clasa energetică A), până la roșu pentru cele care consumă cel mai mult (G).

Frigidere clasa energetica 2022

Odată cu noul sistem de etichetare, procedura de determinare a clasei energetice a frigiderelor și congelatoarelor a fost rafinată pentru a stabili clasele energetice, care acum este mai completă.

Mai exact, sunt luați în considerare factori precum tipul aparatului, principiul de funcționare, temperatura ambiantă, numărul și dimensiunea rafturilor. Există și informații despre emisiile de zgomot.

Pentru o mai mare claritate, consumul de energie este întotdeauna indicat ca consum anual exprimat în kWh.

Frigidere clasa de eficienta energetica F

Odată cu introducerea noii etichete energetice europene, frigiderele cu o singură ușă care erau în clasa de eficiență energetică A +++, astăzi se regăsesc în majoritatea cazurilor în clasa E. În timp ce electrocasnicele din clasa A++ sunt în schimb în clasa F.

În cazul aparatelor cu două uși, clasa A +++ a fost înlocuită cu clasa E.

Ce înseamnă clasa energetică A +++

Identificatorul vechii etichete energetice A +++ indica un consum mai mic și un aparat electrocasnic mai performant. Cu toate acestea, nivelul de eficiență energetică variază de la produs la produs.

De exemplu, frigiderele și congelatoarele din clasa A +++ sunt cu 60% mai eficiente decât modelele din clasa A, în timp ce mașinile de spălat din clasa A +++ sunt cu 32% mai eficiente decât modelele din clasa A.

Care este diferența dintre A ++ și A +++

Un aparat din clasa A++ consumă cu până la 50% mai puțină energie decât clasa A. Un aparat A +++ consumă cu până la 60% mai puțină energie decât clasa A.

Ce înseamnă A +++ pentru mașina de spălat vase

O mașină de spălat vase clasa A consumă în medie 1,15 Kwh/ciclu, una în clasa A + 0,98 Kwh/ciclu, una în clasa A ++ 0,91 Kwh/ciclu, și una în clasa A +++ 0,84 Kwh/ciclu.

Cum se calculează consumul unui uscător de clasă A

Un uscător de clasă A consumă mai puțin de 3 kWh pe ciclu. Acelasi aparat, in clasa B sau C, atesta un consum intre 3 si 5 kWh pe ciclu de uscare.

Ce înseamnă aparate din clasa F?

În cazul exemplului unei mașini de spălat, clasa actuală F corespunde vechiului A++.

Ce înseamnă clasă energetică la mașină de spălat vase

Clasa de eficiență energetică a mașinilor de spălat vase se bazează pe programul „Eco”, ideal pentru vasele normal murdare. Este cea mai eficientă atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și din punct de vedere al apei.

Cât consumă un frigider vechi de 20 de ani

Un congelator de 280 de litri din anii 1990-1995 ar putea consuma 500-550 kWh pe an, unul de clasa A acum cativa ani este de 330 kWh/an, un A+ consuma 250 kWh/an, un A++ doar 180. kWh/an.

Ce clasă trebuie să fie un frigider

Conform regulamentului 643/2009/CE, clasa energetică a frigiderului trebuie să fie de cel puțin clasa A+.

Iată și alte informații despre economisirea energiei:

 • Izolarea termica , interventia ideala pentru a obtine economii semnificative la factura
 • Sistemul  de termoizolație , unul dintre cele mai bune sisteme pentru izolarea pereților și îmbunătățirea eficienței energetice a unei clădiri

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Energie

Clasa energetica a casei: ce este si cum se calculeaza

Published

on

By

clasa energetica la case

Calcularea clasei energetice a casei  este necesară – sau mai bine zis – acum obligatorie, dacă intenționați să vindeți sau să închiriați. Dar cunoașterea din care clasă aparține casa în care locuiești poate fi utilă și pentru a evalua ce intervenții să faci pentru a te bucura de o mai bună izolare termică, de un confort de locuit mai mare și de a primi facturi mai mici.

Așa că haideți să aflăm ce se înțelege prin clasă energetică, care este tabelul, cum se calculează valoarea energetică a unei case și ce sa faci pentru a o îmbunătăți.

Clasa energetică a casei: ce este

Clasa energetică aplicată casei este un sistem de clasificare științifică care vă permite să evaluați nevoile energetice ale caselor și apartamentelor, similar ca concept cu sistemul de clase de eficiență energetică a aparatelor de uz casnic.

Se calculează prin analizarea diverșilor parametri, la nivelul structurii proprietății, asupra funcționării acesteia.

Clasa energetică de acasă: ce înseamnă?

În practică, clasa unei clădiri indică care este consumul unei proprietăți. Dar, pentru a calcula aproximativ cheltuiala energetică a unei case, este necesar să se ia în considerare și zona climatică în care se află.

clasa energetica a casei

Clasa energetică acasă: pentru ce este?

Această clasificare servește la stabilirea cât consumă o clădire, sau mai bine zis, la evaluarea, pe baza unor parametri specifici (caracteristici structurale, amenajări, nevoi estimate etc…) ce impact are asupra mediului înconjurător în ceea ce privește consumul.

Tocmai din acest motiv, scopul legiuitorului, care impune obligativitatea certificării energetice pentru anumite categorii (închiriere, acte, anunţuri imobiliare, deduceri şi reduceri), este de a:

 • reduce risipa de energie
 • reduce consumul de caldura
 • adoptarea de soluții alternative cu impact redus asupra mediului atât la nivelul cetățeanului individual, cât și la nivelul pieței noilor tehnologii

Cum sunt clasificate clasele energetice

Pentru a simplifica, împărțirea în clase are loc pe o scară care clasifică consumul în ordine crescătoare. Diferitele niveluri sunt indicate prin litere ale alfabetului, la care se pot adăuga numere.

Clasele totale sunt 10 în total: G, F, E, D, C, B, A1, A2, A3 și A4 .

Factorii care determină dacă o clădire aparține unei clase mai degrabă decât unei alte sunt:

 • materialele folosite pentru constructii
 • caracteristicile sistemului de încălzire

Să ne uităm acum mai în detaliu la caracteristicile acestora, la estimările respective de consum și la scorul relativ alocat.

Indicele de performanță energetică

clasa energetica a casei a-g

Acronimul EPGL indică indicele de performanță energetică și însoțește fiecare nivel al clasificării energetice a clădirii.

Acesta este un consum exprimat în kWh / mp an sau kWh pe metru pătrat:

 • A4 : mai mic sau egal cu 0,40 EPGL – Scor 10
 • A3 : mai mare de 0,40 EPGL și mai mic sau egal cu 0,60 EPGL – Scor 9
 • A2 : mai mare de 0,60 EPGL și mai mic sau egal cu 0,80 EPGL – Scor 8
 • A1 : mai mare de 0,80 EPGL și mai mic sau egal cu 1,00 EPGL – Scor 7
 • B : mai mare de 1,00 EPGL și mai mic sau egal cu 1,20 EPGL – Scor 6
 • C : mai mare de 1,20 EPGL și mai mic sau egal cu 1,50 EPGL – Scor 5
 • D : mai mare de 1,50 EPGL și mai mic sau egal cu 2,00 EPGL – Scor 4
 • E : mai mare de 2,00 EPGL și mai mic sau egal cu 2,60 EPGL – Scor 3
 • F : mai mare de 2,60 EPGL și mai mic sau egal cu 3,50 EPGL – Scor 2
 • G : mai mare de 3,50 EPGL – Scor 1

Clasa G va consuma mai mult de 3,5 kWh/mp an.

Pe lângă acest indice, există și un tabel care indică consumul de energie pentru fiecare categorie, de la cel mai puțin economic la cel mai scump, exprimat întotdeauna în kWh/m2 pe an, pentru a menține o temperatură confortabilă în plină iarnă.

 • A4 : mai puțin de 16,25 Kwh/mp an
 • A1, A2, A3 : mai mare de 16,25 și mai mic sau egal cu 32,5 Kwh/mp an
 • B : mai mare de 32,5 și mai mic sau egal cu 48,75 Kwh/mp an
 • C : mai mare de 48,75 și mai mic sau egal cu 65 Kwh/mp an
 • D : mai mare de 65 și mai mic sau egal cu 81,25 Kwh/mp an
 • E : mai mare de 81,25 și mai mic sau egal cu 113,75 Kwh/mp an
 • F : mai mare de 113,75 și mai mic sau egal cu 162,5 Kwh/mp an
 • G : mai mare de 162,5 Kwh/mp an
Exemplu

Daca aveti o casa care se incadreaza in clasa G (adica o casa complet neizolata termic)

Cu un consum estimativ de 162kWh/mp, intr-un an de zile consumul unei case de 100mp va fi de aproximativ: 16200kWh. Daca incalzirea se face cu gaz, 16200kWh reprezita 16.2mWh. Pretul actual pe mWh la companiile de gaze este de aproximativ 180-200 lei. Asta inseamna o factura intre 2916 lei si 3300 lei. Desigur este doar un scenariu estimativ.

Care este cea mai bună clasă energetică

Cele mai performante clase sunt cu siguranță A4, A3, A2, A1. In aceasta categorie de eficienta energetica intra si casele pasive.

Urmează apoi B, C, D, E, F., în timp ce ultimul, G, este cel căruia i se atribuie cel mai mic punctaj și indică o clădire foarte dispersivă, ale cărei materiale au o performanță de izolare slabă, există multe punți termice de dispersie a căldurii, iar sistemul de încălzire este ineficient și depășit, precum și având geamuri puțin izolatoare care lasă mult frig să treacă.

Rezultatul va fi un consum mare de energie pentru a menține o anumită temperatură și deci facturi mai scumpe.

Casa clasa energetica A4

Pentru a fi inclusă în clasa energetică A4, o casă trebuie să aibă caracteristici precum:

 • sistem de incalzire – si eventual si racire – eficient energetic, combinat cu sisteme precum panourile solare si prezenta unui sistem fotovoltaic
 • Izolație termică foarte performantă datorită prezenței unui strat termic excelent de cel puțin 15-20 cm grosime
 • structura antiseismică

Cu cât clasa energetică a unei proprietăți este mai aproape de A4, cu atât va consuma mai puțină energie pentru:

 • încălzire
 • răcire
 • menținerea temperaturii camerei
 • alimentarea cu energie electrică a aparatelor electrice

Adesea, casele A1, A2, A3 și A4 folosesc și surse regenerabile pentru a-și produce energia, reducând astfel și emisiile de CO2 și impactul asupra mediului.

De exemplu, ar putea fi echipat cu un sistem de încălzire a apei sanitare și destinat încălzitoarelor solare. Sau aveți un sistem de încălzire geotermal. Sau, din nou, montați panouri solare pe acoperiș pentru a produce energie pentru a fi consumată și a revinde surplusul.

În general, clădirile noi și casele unice recente sunt cele care obțin această certificare, deoarece folosesc cele mai noi tehnologii în domeniu pentru a reduce risipa de energie și pierderile de căldură.

Casa clasa energetica B

Clădirile care se încadrează în clasa B au un consum excelent, deoarece au toate precauțiile din clasa C plus eventualele îmbunătățiri în partea exterioară a casei precum un strat termic  pentru izolarea clădirii.

Pentru a face saltul la clasa A, este necesar să instalați sisteme precum panouri solare pentru producerea de apă caldă cu energie zero și panouri fotovoltaice pentru a produce energie curată.

Casa clasa energetica C

Clădirile avansate aparțin deja clasei C sunt in general cele care folosesc incalzire cu centrale in condensare, oarecum eficiente energetic. De asemenea, sunt cladiri izolate minimal.

Casa clasa energetica D

Această clasă include aproape toate clădirile construite în ultimii 15/20 de ani care au, de obicei, o bună izolare a acoperișului și pereți perimetrali groși, dar fara izolatie la exterior.

Pentru a urca la clasa, poti instala o centrala in condensatie combinata cu incalzirea in pardoseala sau poti lua in calcul instalarea unor sisteme energetice autonome precum un sistem fotovoltaic .

Casa clasa energetica E

Deși are un consum destul de mare, este cea mai răspândită clasă deoarece reflectă stocul imobiliar romanesc și starea destul de datată a sistemelor de încălzire. De fapt, toate acele case construite în anii 1980 și 1990 se încadrează în parametrii săi.

Pentru a trece la clasa superioara, este necesara reducerea consumului cu aproximativ 25% cu interventii precum izolarea termica interioara sau exterioara, inlocuirea corpurilor si adoptarea unei alternative de incalzire mai eficiente.

Ce este o casă de clasa F?

Această clasă include acele clădiri caracterizate prin confort redus și facturi scumpe. De obicei, acestea sunt toate clădirile construite între anii 70 și 80.

Este o epocă în care s-a acordat puțină sau deloc atenție la performanța termică a clădirilor, iar materialele și sistemele de construcție nu prezentau interes pentru caracteristicile lor izolante, ci doar pentru soliditatea și rentabilitatea lor. Așadar, clădirile se caracterizează prin ferestre prost izolatoare, acoperire slabă a pardoselilor și sisteme învechite.

În această clasă se regăsesc și clădiri istorice de prestigiu care au adoptat soluții solide de construcție precum pereții perimetrali groși și acoperișuri realizate cu tabla sau tigla.

Pentru a trece la o clasă energetică superioară, printre intervențiile de reamenajare energetică recomandate, regăsim înlocuirea ferestrelor vechi cu altele de nouă generație, utilizarea termostatelor inteligente, izolarea pereților exteriori și a pardoselilor.

Casa clasa energetica G

La cel mai de jos nivel al scalei găsim clasa G, care este cea mai puțin eficientă. Aici, în general, cad clădirile postbelice, unde nevoia primordială era construirea de case ieftine pentru o populație din ce în ce mai urbanizată. Acestea sunt clădiri din anii 1950 și 1960. Locuințele sociale de la începutul anilor 1900 din perioada antebelică sunt și ele prezente în această clasă.

Primele interventii recomandate sunt inlocuirea corpurilor de iluminat, izolarea peretilor exteriori si montarea unui sistem de incalzire modern.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x