Din martie 2021 au intrat în vigoare noile etichete cu clasele de eficiență energetică a aparatelor electrocasnice recunoscute la nivel european . Acestea înlocuiesc vechile clase de energie pe care le cunoștea toată lumea, cum ar fi A +, A ++ și A +++. Acest nou sistem de evaluare se bazează pe o scară de consum care merge de la A la G și este mult mai ușor și mai imediat de citit și interpretat. Cu toate acestea, poate exista o oarecare confuzie.
Deoarece eticheta energetică oferă imediat diverse informații despre consumul unui aparat, aceasta trebuie consultată cu atenție la achiziționarea unui nou aparat. Cât se cheltuiește pe factură de electricitate va depinde apoi de consumul acesteia.
Așa că haideți să vedem mai detaliat toate știrile și cum funcționează noile clase energetice.
Clasa în aparate de uz casnic: ce înseamnă
Economisirea energiei reprezinta un obiectiv privind limitarea risipei de resurse naturale folosite pentru producerea energiei electrice. Măsura eficienței unei clădiri din punct de vedere al consumului este clasa sa energetică, care trebuie să o însoțească printr-o certificare energetică APE care atestă gradul de izolare generală.
Dar electrocasnicele au și ele un consum și identificarea corecta vă permite să economisiți la facturi.
De fapt, pe toate electrocasnicele există o etichetă care identifică clasa energetică. Prin urmare, acest lucru face posibilă distingerea imediată a produselor cu eficiență energetică ridicată de cele ineficiente și, prin urmare, mai mari consumatoare de energie. În practică, este imediat recunoscut un aparat care te va scuti de unul care te va face să cheltuiești mai mult pe factură.
În ceea ce privește producătorul, obiectivul etichetei energetice este de a-l încuraja să dezvolte modele din ce în ce mai avansate, care să permită un consum mai mic de energie. În consecință, se obține un impact mai mic asupra mediului și o reducere importantă a CO2.
Clasele energetice pentru aparate electrocasnice 2022
Uniunea Europeană a decis să schimbe clasificarea aparatelor de uz casnic pe baza consumului lor de energie.
Motivul acestei alegeri se datorează a două motive principale.
- etichete mai ușor de citit: astfel încât consumatorii să poată face alegeri mai informate
- ordonează dificultatea interpretării clasei triple A (A +++)
- limitarea cererii de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră
Noua etichetare contribuie, de fapt, atât la economisirea energiei, cât și la reducerea cantităților aferente consumului de energie electrică generate de utilizarea aparatelor electrocasnice.
Potrivit diverselor calcule efectuate de diferite birouri de studii, s-a estimat că noua etichetă ar trebui să conducă la o economie medie de circa 150 de euro pe an pentru consumator.
Noua etichetă UE pentru aparate este obligatorie pentru:
- mașini de spălat
- mașină de spălat uscător
- frigidere
- congelatoare
- spalator de vase
- televizoare
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: comparație dintre clasele energetice vechi și noi
Noua etichetă energetică europeană pentru aparatele electrocasnice s-a schimbat dramatic.
De fapt, pe lângă noile clase, au fost incluse informații suplimentare utile consumatorilor. Există o actualizare a datelor, acum disponibilă într-un format digital care poate fi citit de smartphone.
Mai exact, noua etichetă prezintă diversele informații importante care trebuie evaluate la momentul achiziției:
- marca inregistrata a producatorului
- identificatorul modelului aparatului
- Codul QR al produsului pentru eticheta digitală
- scara claselor de eficiență energetică de la A la G
- consumul de energie electrică în kWh (calculat anual, pentru 1000 de ore sau 100 de cicluri în funcție de aparat)
- informatii despre programe ecologice
- date despre consumul de apă
- nivelul de zgomot al aparatelor de uz casnic
Cum să citești noile clase energetice
Există întotdeauna o scară colorată care merge de la verde la roșu. Mai exact, cel mai scăzut nivel este indicat de clasa G și culoarea roșie, în timp ce cel mai bun este reprezentat de clasa A și culoarea verde închis.
Acest lucru permite utilizatorilor să identifice cu ușurință eficiența și performanța produselor.
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa G
Clasa energetică G este cea mai proastă. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să găsiți în această clasă unele aparate electrocasnice care, conform vechii clasificări, se aflau la cote mult mai înalte.
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa F
Clasa F este una dintre cele mai comune. De fapt, include multe electrocasnice de diverse tipuri pentru că necesită standarde de consum bune, dar nu excelente.
De exemplu, o mașină de spălat care are un consum electric de 82 kWh la 100 de cicluri de spălare și un consum anual de apă de 8400 l, cu vechea clasificare ar fi avut un A++, în timp ce astăzi se regăsește în clasa F.
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa E
Clasa E este, de asemenea, destul de comuna la electrocasnice. De fapt, multe electrocasnice mari care se aflau anterior în clasele A+ și A ++ se încadrează în această gamă, cu doar câteva variații în ceea ce privește nivelurile de consum de energie.
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa D
Un pic mai putin populata este clasa D. Totusi, in aceasta gama intalnim diverse electrocasnice care se laudau anterior cu o clasa energetica maxima.
În principal, clasa D este ocupată de toate acele aparate care erau marcate cu A ++ și A +++ în vechea clasificare.
Clasele de eficiență energetică ale aparatelor de uz casnic: clasa C, B, A
Clasele superioare ale noului sistem de etichetare energetică nu sunt aglomerate deoarece nivelul necesar de eficiență este extrem de ridicat.
Printre electrocasnicele care au făcut cele mai mari progrese în această direcție se numără și mașinile de spălat vase și unele mașini de spălat.
Care este cea mai ieftină clasă energetică
Conform vechiului sistem, consumul minim era garantat prin litera A +++ (azi A, B, C) si pana la litera G care identifica electrocasnicele cu consum maxim.
Pe etichete – vechi și noi – există și un sistem de culori care variază de la verde închis, pentru cele mai eficiente electrocasnice (clasa energetică A), până la roșu pentru cele care consumă cel mai mult (G).
Frigidere clasa energetica 2022
Odată cu noul sistem de etichetare, procedura de determinare a clasei energetice a frigiderelor și congelatoarelor a fost rafinată pentru a stabili clasele energetice, care acum este mai completă.
Mai exact, sunt luați în considerare factori precum tipul aparatului, principiul de funcționare, temperatura ambiantă, numărul și dimensiunea rafturilor. Există și informații despre emisiile de zgomot.
Pentru o mai mare claritate, consumul de energie este întotdeauna indicat ca consum anual exprimat în kWh.
Frigidere clasa de eficienta energetica F
Odată cu introducerea noii etichete energetice europene, frigiderele cu o singură ușă care erau în clasa de eficiență energetică A +++, astăzi se regăsesc în majoritatea cazurilor în clasa E. În timp ce electrocasnicele din clasa A++ sunt în schimb în clasa F.
În cazul aparatelor cu două uși, clasa A +++ a fost înlocuită cu clasa E.
Ce înseamnă clasa energetică A +++
Identificatorul vechii etichete energetice A +++ indica un consum mai mic și un aparat electrocasnic mai performant. Cu toate acestea, nivelul de eficiență energetică variază de la produs la produs.
De exemplu, frigiderele și congelatoarele din clasa A +++ sunt cu 60% mai eficiente decât modelele din clasa A, în timp ce mașinile de spălat din clasa A +++ sunt cu 32% mai eficiente decât modelele din clasa A.
Care este diferența dintre A ++ și A +++
Un aparat din clasa A++ consumă cu până la 50% mai puțină energie decât clasa A. Un aparat A +++ consumă cu până la 60% mai puțină energie decât clasa A.
Ce înseamnă A +++ pentru mașina de spălat vase
O mașină de spălat vase clasa A consumă în medie 1,15 Kwh/ciclu, una în clasa A + 0,98 Kwh/ciclu, una în clasa A ++ 0,91 Kwh/ciclu, și una în clasa A +++ 0,84 Kwh/ciclu.
Cum se calculează consumul unui uscător de clasă A
Un uscător de clasă A consumă mai puțin de 3 kWh pe ciclu. Acelasi aparat, in clasa B sau C, atesta un consum intre 3 si 5 kWh pe ciclu de uscare.
Ce înseamnă aparate din clasa F?
În cazul exemplului unei mașini de spălat, clasa actuală F corespunde vechiului A++.
Ce înseamnă clasă energetică la mașină de spălat vase
Clasa de eficiență energetică a mașinilor de spălat vase se bazează pe programul „Eco”, ideal pentru vasele normal murdare. Este cea mai eficientă atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și din punct de vedere al apei.
Cât consumă un frigider vechi de 20 de ani
Un congelator de 280 de litri din anii 1990-1995 ar putea consuma 500-550 kWh pe an, unul de clasa A acum cativa ani este de 330 kWh/an, un A+ consuma 250 kWh/an, un A++ doar 180. kWh/an.
Ce clasă trebuie să fie un frigider
Conform regulamentului 643/2009/CE, clasa energetică a frigiderului trebuie să fie de cel puțin clasa A+.
Iată și alte informații despre economisirea energiei:
- Izolarea termica , interventia ideala pentru a obtine economii semnificative la factura
- Sistemul de termoizolație , unul dintre cele mai bune sisteme pentru izolarea pereților și îmbunătățirea eficienței energetice a unei clădiri