palmier kentia 2

Palmier Kentia: îngrijire, plantare și înmulțire


Planta Kentia (Howea forsteriana) este un palmier cu un singur trunchi folosit pe scară largă ca plantă de apartament datorită obiceiului său elegant și ușor, a frunzișului său luxuriant și a relativă ușurință de cultivare. Este planta ideala pentru a aduce o nota tropicala in casa sau biroul tau unde poate ajunge (cu multa rabdare) pana la 3 metri inaltime.

Palmier Kentia – îngrijire și cultivare

Deși este adesea considerată o plantă dificil de îngrijit, Kentia nu necesită multă îngrijire dacă este gestionată corect. Cu toate acestea, este o plantă care crește foarte încet și dă puține frunze noi în fiecare an. În ciuda acestui fapt, este foarte popular datorită rezistenței și adaptării la condiții de lumină scăzută.

Unde să plasați palmierul Kentia

Kentia nu iubește lumina directă a soarelui în anotimpurile de intensitate puternică, din primăvară până în toamnă: în cazul expunerii directe pot crea arsuri (pete maronii) pe lamele frunzelor. Cea mai bună poziție este cea care permite Kentia să primească lumină abundentă, dar difuză, de exemplu prin ecranarea ferestrelor camerelor bine luminate cu perdele. În timpul sezonului de iarnă poate primi și lumină directă.

De asemenea, Kentia tolerează bine locațiile umbrite chiar dacă nu prosperă acolo și producția de vegetație nouă (deja lentă în sine) poate fi aproape absentă.

Când temperaturile exterioare sunt stabile peste 10°C chiar și noaptea, de obicei mut Kentia afară, în poziție umbrită: aici planta dă tot ce e mai bun și reușește să-mi dea câteva frunze noi.

Palmier Kentia: temperatura minimă

Temperatura minimă recomandată pentru Kentia este de 10°C, mai ales dacă este atinsă în timpul nopții, deoarece Kentia se simte bine la temperaturile mai reci în aceste ore. Intervalul ideal de temperatură în timpul zilei este între 18-25°C.

Este o planta care nu este foarte sensibila la schimbarile bruste de temperatura, inca un punct in favoarea ei.

Cât de des să udă palmierul Kentia

Palmierul Kentia trebuie udat când primii 2-3 centimetri de sol sunt complet uscati. Sugerarea unei frecvențe fixe nu ar fi corectă întrucât necesarul de apă depinde de perioadă (este nevoie de mai mult în sezonul cald) și de condițiile de mediu: în timpul iernii va fi de fapt necesar să se intervină mai rar, dar recomand udarea doar înainte ca solul să se usuce complet.

Cum să asigurăm umiditatea la Kentia

Palmierului Kentia îi place umezeala bună pe frunze, deși nu cred că acest lucru este esențial; totusi este posibil sa se prevada cu nebulizari de apa distribuite prin intermediul unui vaporizator solar (pulverizator). O altă metodă de a aduce umiditate frunzelor de Kentia este să le ștergem cu o cârpă umezită cu apă: aceasta ne permite să curățăm frunzele de reziduurile minerale și praf precum și să le hidratăm.

Există și alte modalități de creștere a gradului de umiditate în aer: prima constă în așezarea ghiveciului cu Kentia pe un strat de lut expandat care poate fi așezat pe fundul suportului de oală sau într-o farfurie; se adaugă apă până când stratul de inert este acoperit fără ca orificiile ghiveciului să fie în contact cu acesta. Apa care se evaporă va crește gradul de umiditate în condițiile plantei. O alta metoda este cea care presupune adoptarea unui vaporizator pentru plante.

Personal, rar aburesc Kentia în timpul iernii, doar o dată la una sau două săptămâni, ștergând adesea frunzele cu o cârpă umedă. In timpul sezonului estival, in timp ce il tin afara, il sa-l las sa se ude de la ploaie.

Ce sol să folosești pentru Kentia

Kentia are nevoie de un substrat special conceput pentru plantele de casă în ghivece: trebuie să conțină de fapt elemente grosiere (materiale inerte precum piatra ponce, perlit, argilă expandată sau lapillus) pentru a asigura un drenaj eficient.

Cum se fertilizează Kenzia

Kentia are nevoie de fertilizare regulata care se poate face cu un produs specific pentru plantele verzi. În general, trebuie utilizat un produs cu un conținut ridicat de azot, deoarece acesta este principalul promotor al creșterii în părțile verzi ale plantei (tulpini și frunze): am explorat acest concept vorbind despre elementele minerale de care planta are nevoie pentru hrana.

Palmier Kentia înmulțire

Acesta este poate cel mai complex aspect legat de palmierul Kentia: înmulțirea se face din sămânță și obținerea lor din plante cultivate în interior este într-adevăr foarte dificilă dacă nu imposibilă.

Nu este posibilă înmulțirea Kentia din butași și, așa cum este cazul multor alți palmieri, dacă îndepărtați vârful vegetativ, planta va muri.

palmier kentia

Când să se repoteze Kentia

Plantele mari de Kentia sunt adesea adăpostite în ghivece mici. Prin urmare, este contraproductiv să repotăm Kentia des: de regulă, aștept cel puțin doi ani (dacă nu mai mult) și pun în ghivece ceva mai mari (diametrul de 2-4 cm mai abundent). Pentru a afla dacă este timpul să schimbați ghiveciul, trebuie să vă uitați la rădăcinile de pe suprafața globului de rădăcină: acestea trebuie să fie foarte dense și strânse. Este important să manevrezi rădăcinile cu mare grijă, deoarece acestea sunt foarte sensibile.

La plantele deja crescute (2-3 metri înălțime într-un apartament) este suficient să se schimbe doar partea superficială a solului, fără a se prevedea repotări ulterioare.

Cum să tăiați Kentia

Nu putem vorbi de o tăiere adevărată: ceea ce trebuie făcut este o curățăre. Se poate proceda trăgând ușor frunzele necrozate (care cad adesea de la sine) dar fără a forța sau riscăm să distrugem planta. Când aveți îndoieli, este mai bine să tăiați tulpina frunzei la bază sau acolo unde aderă la tulpină, folosind foarfece curate.

Probleme recurente la palmierul Kentia

Problemele care pot fi întâlnite la Kentia sunt, în esență, de două tipuri: parazitare (mai ales acarieni și coșenilă) și fiziopatice, care sunt legate de factorii de mediu și nu de paraziți.

Frunzele de Kentia sunt uscate sau maro

Dacă frunzele Kentia se usucă, aceasta nu este neapărat o problemă, ci cel mai probabil un curs normal. Este destul de normal ca frunzele inferioare să fie afectate și uneori chiar și cele destul de noi. Se întunecă, se ofilesc și mor. În aceste cazuri este indicat să îndepărtați părțile necrotizate prin tăierea frunzelor uscate sau încercând să le trageți ușor în sus (dacă sunt uscate se vor separa fără efort).

kentia

Frunzele de Kentia au vârfuri uscate sau margini maro

Acesta este de obicei un simptom al aerului prea uscat. Te poti gandi sa cresti umiditatea cu una dintre metodele vazute mai sus sau incercand sa o asezi intr-un alt loc din casa.

În orice caz, uscarea deja prezentă nu va dispărea și dacă chiar deranjează ochiul, este posibil să tăiați frunzele cu foarfece sterilizate cu flacără sau alcool, îndepărtând părțile uscate urmând forma naturală a frunzei pentru a-și menține forma naturală.

varfuri uscate kentia

Frunzele Kentia au pete galbene sau maro

Această problemă apare adesea în două circumstanțe: udare excesivă sau expunere la temperaturi prea scăzute. Petele care au aparut sunt permanente dar putem evita reaparitia lor prin reglarea mai buna a factorilor vazuti mai sus pentru a nu reapara.

Frunzele de Kentia devin galbene

Dacă frunzele de Kentia devin galbene, cel mai probabil, substratul este uscat complet la un anumit moment. Acest fenomen apare de obicei în perioadele cele mai călduroase ale anului.

Peri bruni sub frunza Kentia

Este posibil să observați mustăți maro pufoase atașate de partea inferioară a frunzei Kentia. Adesea acest fenomen sperie foarte mult, dar este un lucru complet normal si inofensiv. Acestea sunt fibre care sunt prezente la baza plantei și pe care noua frunză le trage cu ea pe măsură ce se ridică și se deschide. Deși sunt inofensive, dacă vă deranjează, le puteți îndepărta cu o ștergere de cârpă.

boli kentia

Acarieni la Kentia

Unul dintre paraziții la care Kentia este sensibil este acarianul. În spatele acestui nume vulgar se află mai multe specii de acarieni fitofage care atacă planta pentru a se hrăni cu sucurile și seva celulară. Daunele se manifestă cu pete foarte tipice ale frunzelor și cu prezența unor pânze de păianjen mici și subțiri.

Pe scurt: prima formă de luptă este prevenirea care se implementează prin nesupunerea plantei la secetă și prin umezirea frunzelor în perioadele foarte calde. Dacă parazitul a atacat deja planta, este indicat să se administreze un anumit produs acaricid (insecticidul nu este suficient deoarece, din punct de vedere tehnic, acarienii nu sunt insecte, ci arahnide).

Cum să vindeci atacul de acarieni la Kentia

Un alt dăunător care atacă adesea Kentia este coșenila. Este puțin probabil ca atacul să fie fatal, dar poate slăbi foarte mult planta. Cel mai grav este că neglijarea infecției inițiale ne duce la o afecțiune în care pare imposibil să nu o facem să reapară și ne obligă la luni de intervenții și supraveghere pentru a o înlătura complet.

Tot în acest caz prima formă de luptă este prevenirea: examinați periodic părțile plantei: frunze (de sus și dedesubt), atașarea pețiolelor, tulpini; cocenila tinde adesea să se ascundă într-un colț ascuns al vegetației. Când găsiți un individ, îndepărtați-l folosind o cârpă umedă, poate cu un spray de insecticid și monitorizați planta cu mai multă atenție în următoarele săptămâni.

NB: Nu recomand folosirea alcoolului pentru umezirea cârpei cu care se scoate cocenila

cocenila

Remediile biologice și naturale se dovedesc a fi ineficiente în prezența infestărilor deja răspândite, în timp ce sunt foarte eficiente în prevenire și în stadiile incipiente ale atacului.

Prezența patinei negre pe frunzele de Kenta: mucegaiuri cu funingine

Odată cu atacul de cocenilă, este posibil să observați funingine neagră pe frunze, adesea în combinație cu o substanță lipicioasă și transparentă (roza de miere). Alteori tocmai prezența sa ne face să bănuim existența unui atac parazitar neevidențial încă de cocenială.

kentia boli

Mucegaiurile sunt infecții fungice care se dezvoltă pe substanța dulce și lipicioasă secretată de dăunători precum coșenila: reprezintă excrementele acestora și se pretează a fi un substrat excelent de creștere pentru aceste ciuperci. Deși nu sunt letale, ele afectează estetica plantelor și, dacă sunt neglijate, se pot extinde devenind obositor de controlat.

Este bine să îndepărtați aceste pete negricioase cu o cârpă umedă, poate cu câteva pulverizări de insecticid (chiar natural), imediat ce apar. Apoi trebuie să urmeze o monitorizare atentă a plantei pentru a identifica prezența probabilă a parazitului.

Kentia acceptă animalele de companie

Kentia nu este toxic pentru animalele de companie, cum ar fi pisicile și câinii.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile