Adesea se întâmplă să găsim musculițe în pământul de flori, uneori ne pot invada chiar toata casa.
Musculițele negre din solul plantelor sunt cunoscute sub numele de muște de sol sau de rădăcină și sunt un tip de insectă care poate provoca daune plantelor de casă sau de grădină.
Aceste insecte au un corp negru, turtit și sunt foarte mici, măsurând doar 1 până la 2 mm în lungime. Ele pot fi identificate cu ușurință prin aripile lor transparente și picioarele lungi și subțiri.
Aceste musculițe se formează în medii calde, umede și sunt frecvente în special în soluri prea umede sau care au fost udate prea frecvent. Aceste insecte prosperă în solul umed deoarece ciclul lor de viață este strâns legat de apă și prezența lor indică adesea o problemă de umiditate în sol. Așadar, cauza principala pentru care apar musculițe în pamantul florilor este datorată de umiditatea prea mare din sol.
În cantități mici, pot fi doar deranjante vizual, dar dacă populația este mare, larvele încep să se hrănească cu rădăcini, dăunând plantelor. De asemenea, sunt capabile să atraga și alți agenți patogeni.
Pot fi periculoase pentru plante, deoarece se hrănesc cu țesutul rădăcină, ceea ce face ca floarea să moară sau să devină slabă. Aceste daune pot fi deosebit de evidente la plantele tinere sau la plantele deja slăbite de alte probleme, cum ar fi deficiența de nutrienți sau boli.
Cum să scapi de musculițele de la flori
Pentru a preveni formarea acestora, este important să se mențină un nivel adecvat de umiditate în sol și să se evite udarea excesivă a plantelor.
Pentru a scăpa de musculițe puteți folosi capcane pentru a le prinde. Cu toate acestea, utilizați o combinație de capcane și metode preventive pentru cele mai bune rezultate.
Capcanele sunt realizate din hârtie galbenă acoperită cu un adeziv lipicios. Acestea trebuie tăiate în bucăți mici și așezate direct pe pământ. Musculițele adult care zboară sau se târăsc vor fi atrase de culoarea galbenă și vor rămâne prinse pe lipici.
De asemenea, stropiți substratul cu vermiculit, un produs inert care îngreunează depunerea ouălor femelei.
Verificați umiditatea mediului: dacă este excesivă, sunt riscuri de apariție a musculițelor. Mențineți temperatura mediului sub 24°C.
Despre musculița de pământ negru
Această insectă aparține familiei Sciaridelor, care se încadrează în ordinul Dipterelor (ca muștele) și care include peste 1700 de specii greu de distins. În lungime de 1-8 mm lungime, de culoare închisă (aripile incluse) sau uneori maro sau gălbui.
Fiecare femelă depune 100-200 de ouă în sol foarte umed, din care eclozează în 3 zile larve care se hrănesc cu ciuperci sau material organic în descompunere, de origine animală sau vegetală, cu un conținut ridicat de apă. După 3 săptămâni devin adulți (au ariăi) și ies la suprafață: rămân în apropierea solului continuând să se hrănească cu ciuperci și materie organică în descompunere.
Ce plante atacă?
Toate plantele în ghivece crescute permanent în interior sau în sere, precum și culturile hidroponice. Rareori afectează plantele care trăiesc în aer liber tot timpul anului.
Adulții nu provoacă daune plantelor, deoarece nu se hrănesc cu țesut viu. Larvele, pe de altă parte, pot deteriora puieții foarte tineri, deoarece distrug rădăcinile nou formate, împiedicând creșterea plantelor tinere și chiar ducându-le la moarte. Deteriorarea rădăcinilor permite, de asemenea, pătrunderea ciupercilor parazite, cum ar fi Fusarium și Pythium, contribuind la rezultatul letal pentru răsaduri. Pe plantele adulte, însă, nu provoacă daune.
Plantele cărora le place o umiditate minimă constantă în sol sunt cele mai expuse riscului, monitorizează-le mai des, mișcă suprafața pământului cu un băț pentru ca acel strat să se oxigeneze și să se usuce mai bine.
Acordați o atenție deosebită calateilor, ferigilor, begoniilor … dar și tuturor acelor plante care se află în ghivece mari unde este mai ușor ca umiditatea persistentă, mai ales iarna, să provoace putregai.