monstera deliciosa 2

Monstera deliciosa – Ingrijire si sfaturi


Monstera deliciosa este o plantă de apartament ușor de întreținut, care oferă o mare satisfacție. De fapt, poate deveni uriașa și poate trăi mulți ani. Se caracterizează prin frunze zimțate foarte particulare, cu găuri și crăpături. În natură, aceste elemente au scopul de a circula mai bine aerul. Pentru utilizarea pe care o facem acestei plante, acestea sunt pur estetice și decorative. Deloc surprinzător, Monstera deliciosa este folosită ca o adevărată piesă de mobilier și pentru că se adaptează la multe stiluri interioare diferite. Cu postura sa, este capabila să amenajeze case dar și birouri, baruri și restaurante.

Monstera deliciosa, caracteristici

Aparținând genului Monstera, din familia Araceae, soiul „deliciosa” este originar din Mexic și Guatemala. Este așadar o plantă tropicală care, în țările sale de origine, poate ajunge chiar și la 6 metri înălțime. Frunzele sale pot atinge 100 cm lungime și 60 cm lățime.

Această plantă are două caracteristici foarte particulare care o fac inconfundabilă:

  • frunzele: uriașe, strălucitoare și în formă de inimă, au găuri și fante care sunt folosite pentru a lăsa aerul să treacă fără a îndoi tulpinile
  • rădăcinile aeriene, care sunt fixate pe suportul pe care cresc

Câte tipuri de monstera există?

În natură există peste 50 de specii de monstera. Dintre cele mai cunoscute amintim Monstera Deliciosa , care este cea mai răspândită, M. Deliciosa Borsigiana (mai mică), M. Deliciosa Variegata, care are frunze pestrițe și Monstera Acuminata .

Ingrijire Monstera deliciosa

Este o plantă foarte simplu de îngrijit. Având în vedere originile sale, iubește temperaturile ridicate și este important să nu-l expui niciodată la soare direct și, de asemenea, să-l udam cu generozitate atunci când observi că suprafața solului este uscată.

În habitatul său natural, Monstera deliciosa este o plantă cățărătoare care își folosește rădăcinile aeriene pentru a se agăța de copacii mari . Prin urmare, este recomandat să îi oferiți bețe de sprijin căptușite cu mușchi sau un spalier.

Dar haideți să vedem în detaliu parametrii de bază pe care trebuie să îi cunoașteți pentru a-l face să trăiască la maximum.

  • Clima: temperatura optima este intre 15 si 25°C. Tocmai din acest motiv, locuieste foarte bine in apartament. Avand in vedere originile sale, nu tolereaza climatele si temperaturile reci. Rezistă până la 13 ° / 14 ° C.
  • Expunere: are nevoie de multa lumina, dar niciodata directa pentru ca, altfel, frunzele ar avea de suferit prezentand pete intunecate.
  • Sol: iubește solurile bine drenate. Pentru a le face mai ușoare, puteți adăuga niște argilă sau nisip
  • Fertilizare: o dată pe lună, din aprilie până în octombrie, se poate stimula producția de frunze noi și creșterea corectă, prin diluarea unei doze de îngrășământ lichid pentru plante verzi în apa pentru irigare. Totuși, nu trebuie să exagerăm pentru că, un exces de îngrășământ, ar putea determina dezvoltarea frunzelor foarte mari, alterând echilibrul plantei în sine. Îngrășământul ideal este cel pentru plante de apartament.
monastera deliciosa
Monastera Deliciosa

Unde să plasați Montera?

Ar trebui asezat intr-un loc foarte luminos dar ferit de lumina directa a soarelui care, in caz contrar, ar arde frunzele. Locația ideală este în spatele unei ferestre adăpostită de o perdea.

Monstera deliciosa iubește lumina indirectă. De fapt, prea multă lumină solară poate provoca arsuri. Cu toate acestea, dacă lumina nu este suficientă, este posibil ca planta să nu dezvolte perforațiile caracteristice în frunze care o fac atât de particulară și de „monstruoasă”.

In apartament, locatia ideala este langa o fereastra cu perdele; în aer liber, ar trebui să fie preferat un loc umbrit.

Cum să udă Monstera?

Udarea trebuie să fie periodică dar fără a exagera. Primavara si vara se poate uda la fiecare 5-10 zile; toamna și iarna, totuși, te poți limita la fiecare 15 zile și, în orice caz, întotdeauna și numai când solul este uscat.
Aveți întotdeauna grijă să evitați formarea stagnării apei, cauza principală a putregaiului rădăcinilor.

Vara cand este foarte cald, iar iarna cand este aprinsa, este indicat sa vaporizezi frunzele in fiecare zi pentru a preveni inchiderea sau uscarea frunzelor.

Cum se înmulțește Monstera?

Înmulțirea Monsterei are loc prin butași, care se efectuează primăvara sau vara, prin luarea unui mugur lateral sau a părții apicale care se află chiar sub un nod, atâta timp cât este echipat cu cel puțin o frunză și o rădăcină aeriană.

Cum să faci taierea la Monstera?

Primavara se iau portiuni din ramura de aproximativ 10 cm lungime, cu cel putin doua frunze si, daca se poate, cu radacina aeriana.
Apoi luați o oală de lut și umpleți-l cu un amestec de pământ format din turbă și nisip în părți egale. Introduceți butașii și comprimați solul. Păstrați-l constant umed și la o temperatură de aproximativ 24-27 ° C.

Monstera deliciosa rădăcini aeriene

Rădăcinile subterane ale Monsterei, ca și cele ale oricărei plante, mențin planta înrădăcinată pe pământ, absorb apa și substanțele nutritive din sol. Monstera deliciosa are însă și rădăcini aeriene, a căror sarcină principală este să susțină planta și să o ajute să se atașeze de alte plante și obiecte. Monstera, de fapt, în habitatul său natural, trebuie să concureze cu copacii tropicali mult mai înalți pentru lumina soarelui.

Rădăcinile aeriene sunt rare la exemplarele tinere. Încep să apară pe măsură ce planta crește, încolțind în special pe tulpini lungi. Nu provoacă niciun fel de daune plantei. Pot fi de diferite culori: verde, alb și maro.

Rădăcinile aeriene sunt, de asemenea, capabile să absoarbă umiditatea din aer și apoi să alimenteze planta cu apă.

Dacă sunt prea lungi pot fi tăiate. Mai bine ar fi, insa, sa le impaturi gasesti loc in vaza. Cu toate acestea, nu ar trebui eliminate toate, deoarece acest lucru ar fi dăunător plantei în sine.

Monstera deliciosa, transplantare

Monstera

Când planta devine disproporționată față de ghiveciul în care este găzduită (de obicei la fiecare 2 ani), este timpul să o transplantam.

Trebuie folosit un sol pentru plante verzi. Iată cum să procedați:

  • intindeti aproximativ 5 cm de pamant de argila
  • așezați planta în centru și umpleți ușor spațiile cu substratul
  • apăsați ușor solul
  • apa pentru a favoriza contactul radacinilor cu solul

De asemenea, este indicat să se creeze un drenaj bun pe fundul ghiveciului, cu niște pietriș.

Paraziți și boli

Monstera deliciosa este o specie care este rar atacată de paraziți. Cel mult, principalii săi dușmani pot fi afidele verzi. Pentru a le combate, puteți încerca să păstrați un mediu foarte umed în jurul plantei. Dacă acest lucru nu ar fi de ajuns, atunci este necesar să se intervină cu produse acaricide care pot fi achiziționate cu ușurință de la un bun centru specializat în grădinărit. Insectele solzii, in schimb, pot fi eliminate prin tratament localizat folosind un tampon de vata imbibat in alcool. Cu toate acestea, în cazul în care infestarea este extinsă, este, de asemenea, necesar să se utilizeze produse adecvate anti-cocenă în acest caz.

Apoi, există situații particulare care o pot face pe Monstera deliciosa să sufere. Să le examinăm puțin mai în detaliu:

  • dacă planta primește puțină lumină, va produce doar frunze mici și fără „găurile” caracteristice
  • cand frunzele se ingalbenesc inseamna ca exageram cu udarea
  • prezența petelor întunecate pe frunze indică faptul că temperatura este prea scăzută

Monstera deliciosa frunze galbene

Este o problemă destul de răspândită. În general, frunzele care tind să se îngălbenească înseamnă că exagerăm cu udarea. Dacă, pe de altă parte, irigarea a fost corectă, atunci problema ar putea proveni din lipsa îngrășământului .

În funcție de cauză, acționați în consecință: reducerea irigațiilor sau administrarea de îngrășământ pentru plante de apartament.

Monstera deliciosa frunze maro

Dacă frunzele devin maro, există trei cauze posibile:

  • temperatura ambientală este prea scăzută
  • aerul sau solul este uscat
  • vasul este prea mic

În primul caz, trebuie să mutați planta într-o cameră mai caldă. În al doilea caz, este indicat să puneți o farfurie plină cu apă și pietricele precum și să pulverizați periodic frunzele.
Dacă ghiveciul este prea mic, procedați cu transplantul.

Monstera deliciosa frunze negre

Pe vârfurile frunzelor apar, în general, pete foarte întunecate, aproape de culoare neagră. Sunt indicatori ai unui mediu prea uscat.
Aranjați o farfurie cu apă și pulverizati frunzele des cu un spray.

Monstera deliciosa plânge

Este posibil să observați picături de apă pe frunze. Aceasta este așa-numita „gutație”, fenomen care indică faptul că planta se află în condițiile ideale pentru a absorbi apa și mineralele, și transpira noaptea. În jargon, se spune că plânge.

Cât costă un Monstera?

Disponibil cu ușurință în orice florarie sau centru de grădină, Monstera deliciosa poate fi achiziționată convenabil și online, începând de la 80-90 lei.

Monstera deliciosa, floare

monstera deliciosa floare

Inflorescența tipică a Araceae este formată dintr-o spată galben crem (o frunză transformată care se numește eronat floare), cu un spadice alb în centru (care este inflorescența care conține florile).

Cu toate acestea, foarte rar înflorește în apartament. 

Este otrăvitor?

Toate părțile plantei sunt toxice pentru oameni, cu excepția fructelor coapte. Potrivit ASPCA, Monstera deliciosa este toxică pentru câini și pisici.

Monstera deliciosa, etimologie

„Monstera” provine din latinescul monstrum. Această denumire i-a fost atribuită de un botanist francez, în 1763, cu referire la frunzele sale care pot ajunge să capete forme cu adevărat monstruoase.

Curiozitate

În țările sale de origine, frunzele de Monstera sunt adesea folosite ca tăvi sau evantai în anumite sărbători și ritualuri, deoarece se crede că alungă spiritele rele.


5 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile