Paturile de creştere sau mini-solariile pot deveni o alternativă ieftină şi convenabilă la o seră. Acestea nu necesită încălzire, dar permit accelerarea culturilor şi au un randament mai bun decât culturile clasice din grădină. În esență, o mini-seră este un fel de „pat cald”, realizat din compost, humus, sol de grădină, crengi, rumeguș și alte materiale naturale de grădină. Datorită interacțiunii dintre toate componentele cu umiditatea și aerul, căldura este eliberată. Aceste structuri, numite mini-sere, pot fi temporare sau permanente. Cele temporare sunt o movilă de mai multe componente și sunt ușor de construit. Cel mai adesea, cele temporare sunt folosite pentru creșterea răsadurilor.
Beneficiile mini-serelor
Construirea unei mini-sere poate fi obositoare. Dar o astfel de construcție poate fi o suprafață fertilă timp de câțiva ani, care nu necesită îngrășăminte minerale și materii organice. Avantajele sale, pe lângă recolta timpurie, pot fi:
– o recoltă ecologică
– randamente ridicate, care asigură condiții favorabile pentru solul putrezit;
– costurile minime;
– reducerea numărului de buruieni;
– capacitatea de a creste legume chiar si in cea mai goala şi înfertilă parte a gradinii;
– utilizarea deșeurilor menajere pe care nu ai unde să le arunci
Puteți crește aproape toate culturile de grădină: fasole, castraveți, dovlecei, roșii, cartofi, dovleac, ardei, salate, sfecla, morcovi, varza. Fără amendamente şi îngrășăminte, puteți obține o recoltă bună de fasole, verdeață sau mazăre.
Cum să construiți o mini-seră temporară
Mai întâi de toate, ar trebui să decideți locul în care va fi amplasată mini-sera. Locul ar trebui să fie bine luminat pentru ca soarele să încălzească substratul. Pregătirea unui loc pentru cultivarea plantelor începe în toamnă sau chiar în primăvară. În acest moment aveți nevoie de:
– săturați un șanț la o adâncime de 10 cm și umpleți-l cu gunoi proaspăt, astfel încât să se ridice deasupra nivelului solului.
– următorul strat puneţi iarbă, buruieni, crengi și alte deșeuri de grădină, apoi acoperiţi-le cu solul îndepărtat
În această formă, patul rămâne până la iarnă
În primăvară, imediat ce se topeste zăpada, structura trebuie să fie stropită cu apă fierbinte sau cu gunoi de grajd lichid. Acest lucru se face pentru a începe procesele biologice și pentru a face patul să genereze căldură. Deasupra este necesar să acoperiţi cu folie. Semințele sunt semănate când temperatura sub folie, în interiorul mini-serei se încălzește la + 12 ° C. Răsadurile timpurii cresc foarte bine în acest mediu, iar atunci când plantele devin mai puternice, ele sunt transplantate în sol deschis.
Cum se realizează o mini-seră pe termen lung
Mini-serele permanente sub forma unei cutii nu necesită saparea solului și sunt perfecte pentru aproape toate culturile de grădină. Înălțimea optimă a mini-serei este de 60-80 cm pentru a ușura îngrijirea plantelor, nu se recomandă ca structura să fie prea largă, lățimea cea mai convenabilă este de 80-100 cm. Dacă există mai multe min-sere în zonă, atunci lăsați spațiu pentru alei cel putin 90cm.
Cadrul pentru mini-sere se pot face astfel
Se foloseste lemn ca şi cadru. Dar atenţie, lemnul, cutia, scândurile sau cheresteaua trebuie tratate cu un antiseptic pentru a preveni putregaiul anterior.
Următoarea etapă este plasarea compostului în straturi:
1. Se adaugă 30cm de materie vegetală: radacini, ramuri, ciocanele mici de lemn
2. 10-15cm de deseuri menajere, frunze, buruieni
3. Se adauga 20 cm de materiale usor degradabile: compost, iarbă, frunze, humus, gunoi de pasăre
4. Se adauga 20cm de sol mixt, humus şi turba.
5. Fiecare strat este bine compactat.
Mini-sera se udă bine şi se acoperă cu folie. În primăvara anului, pentru a începe procesul de descompunere și degradare a materiei organice, este necesar să se pulverizeze solul cu gunoi cald sau cu apă fierbinte și să se acopere cu folie. Înainte de plantarea semințelor, este suficient să le plantaţi în stratul superior. Astfel de paturi sunt construite nu numai în zonele deschise ale grădinii, ci și în sere de policarbonat, ceea ce permite creșterea randamentului.