Connect with us

Sfaturi practice

Mini-serele sau paturile calde pentru creşterea rapidă a răsadurilor sau verdeţurilor

Published

on

Paturile de creştere sau mini-solariile pot deveni o alternativă ieftină şi convenabilă la o seră. Acestea nu necesită încălzire, dar permit accelerarea culturilor şi au un randament mai bun decât culturile clasice din grădină. În esență, o mini-seră este un fel de „pat cald”, realizat din compost, humus, sol de grădină, crengi, rumeguș și alte materiale naturale de grădină. Datorită interacțiunii dintre toate componentele cu umiditatea și aerul, căldura este eliberată. Aceste structuri, numite mini-sere, pot fi temporare sau permanente. Cele temporare sunt o movilă de mai multe componente și sunt ușor de construit. Cel mai adesea, cele temporare sunt folosite pentru creșterea răsadurilor.

Beneficiile mini-serelor
Construirea unei mini-sere poate fi obositoare. Dar o astfel de construcție poate fi o suprafață fertilă timp de câțiva ani, care nu necesită îngrășăminte minerale și materii organice. Avantajele sale, pe lângă recolta timpurie, pot fi:

– o recoltă ecologică

– randamente ridicate, care asigură condiții favorabile pentru solul putrezit;

– costurile minime;

– reducerea numărului de buruieni;

– capacitatea de a creste legume chiar si in cea mai goala şi înfertilă parte a gradinii;

– utilizarea deșeurilor menajere pe care nu ai unde să le arunci

Puteți crește aproape toate culturile de grădină: fasole, castraveți, dovlecei, roșii, cartofi, dovleac, ardei, salate, sfecla, morcovi, varza. Fără amendamente şi îngrășăminte, puteți obține o recoltă bună de fasole, verdeață sau mazăre.

Cum să construiți o mini-seră temporară
Mai întâi de toate, ar trebui să decideți locul în care va fi amplasată mini-sera. Locul ar trebui să fie bine luminat pentru ca soarele să încălzească substratul. Pregătirea unui loc pentru cultivarea plantelor începe în toamnă sau chiar în primăvară. În acest moment aveți nevoie de:

– săturați un șanț la o adâncime de 10 cm și umpleți-l cu gunoi proaspăt, astfel încât să se ridice deasupra nivelului solului.

– următorul strat puneţi iarbă, buruieni, crengi și alte deșeuri de grădină, apoi acoperiţi-le cu solul îndepărtat

În această formă, patul rămâne până la iarnă
În primăvară, imediat ce se topeste zăpada, structura trebuie să fie stropită cu apă fierbinte sau cu gunoi de grajd lichid. Acest lucru se face pentru a începe procesele biologice și pentru a face patul să genereze căldură. Deasupra este necesar să acoperiţi cu folie. Semințele sunt semănate când temperatura sub folie, în interiorul mini-serei se încălzește la + 12 ° C. Răsadurile timpurii cresc foarte bine în acest mediu, iar atunci când plantele devin mai puternice, ele sunt transplantate în sol deschis.

Cum se realizează o mini-seră pe termen lung
Mini-serele permanente sub forma unei cutii nu necesită saparea solului și sunt perfecte pentru aproape toate culturile de grădină. Înălțimea optimă a mini-serei este de 60-80 cm pentru a ușura îngrijirea plantelor, nu se recomandă ca structura să fie prea largă, lățimea cea mai convenabilă este de 80-100 cm. Dacă există mai multe min-sere în zonă, atunci lăsați spațiu pentru alei cel putin 90cm.

Cadrul pentru mini-sere se pot face astfel
Se foloseste lemn ca şi cadru. Dar atenţie, lemnul, cutia, scândurile sau cheresteaua trebuie tratate cu un antiseptic pentru a preveni putregaiul anterior.

Următoarea etapă este plasarea compostului în straturi:
1. Se adaugă 30cm de materie vegetală: radacini, ramuri, ciocanele mici de lemn
2. 10-15cm de deseuri menajere, frunze, buruieni
3. Se adauga 20 cm de materiale usor degradabile: compost, iarbă, frunze, humus, gunoi de pasăre
4. Se adauga 20cm de sol mixt, humus şi turba.
5. Fiecare strat este bine compactat.

Mini-sera se udă bine şi se acoperă cu folie. În primăvara anului, pentru a începe procesul de descompunere și degradare a materiei organice, este necesar să se pulverizeze solul cu gunoi cald sau cu apă fierbinte și să se acopere cu folie. Înainte de plantarea semințelor, este suficient să le plantaţi în stratul superior. Astfel de paturi sunt construite nu numai în zonele deschise ale grădinii, ci și în sere de policarbonat, ceea ce permite creșterea randamentului.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Sfaturi practice

Metode naturale de curățare a cuptorului cu microunde: lămâie, oțet și bicarbonat de sodiu!

Published

on

By

curatarea cuptorului cu microunde

Lămâia, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt cei mai buni aliați naturali pentru curățarea casei. Iată cum să le folosiți și pentru a asigura igiena perfectă a acestui aparat. Să vedem cum să curățăm cuptorul cu microunde cu metode naturale și dovedite.

Știți cum să curățați cuptorul cu microunde? În acest ghid vom explora câteva sisteme de curățare și degresare a acestui aparat care se găsesc în multe case într-un mod natural. Practic de utilizat și economisește spațiu, cuptorul cu microunde ajută la încălzirea băuturilor și a alimentelor și la gătirea mâncărurilor într-un timp scurt. Prin urmare, vă permite să accelerați timpii de gătit și să organizați o masă rapidă atunci când nu aveți prea mult timp pentru a găti.

Cu toate acestea, ca și în cazul cuptorului tradițional, curățarea este adesea neglijată pentru cuptorul cu microundeExistă astfel riscul de a reduce eficiența performanței sale și de a avea un mediu neigienic pentru prepararea alimentelor.

Unele metode naturale simple fac posibilă asigurarea unei igiene perfecte practic fără costuri sau aproape deloc.

Cum să curățați cuptorul cu microunde învelit

Reziduurile, stropii de alimente și murdăria acumulată riscă să facă performanța cuptorului cu microunde mai puțin eficientă. De fapt, este posibil să se favorizeze difuzia fumului dacă cuptorul nu a fost curățat corespunzător.

Motivele de igienă și producerea de mirosuri neplăcute fac, de asemenea, în mod evident necesară această operațiune de curățare.

Atunci când se detectează prezența depunerilor de murdărie atunci este important să se intervină. Nu este întotdeauna ușor să alegeți ce produse sunt cele mai bune de utilizat, dar câteva ingrediente naturale ne vin în ajutor.

Cum să curățați cuptorul cu microunde în mod natural?

Soluția poate fi foarte simplă dacă optați pentru ingrediente naturale extrem de eficiente, precum bicarbonatul de sodiuoțetul și lămâia. Aceste elemente sunt ușor disponibile și au un cost foarte scăzut, mai ales în comparație cu cel al detergenților specifici.

Pentru incrustații persistente și murdărie, acestea pot fi utilizate și în combinație pentru un rezultat excelent. Utilizarea acestor produse naturale este simplă și necesită puțin timp. In acest fel veti putea obtine cele mai bune rezultate la costuri minime cu o atentie deosebita si la mediu.

Cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este soluția ideală pentru eliminarea incrustațiilor alimentare și igienizarea suprafețelor. Pentru a curăța cuptorul cu microunde, folosiți 2 linguri de bicarbonat dizolvate într-un recipient cu jumătate de litru de apă.

Soluția se încălzește la cuptorul cu microunde la temperatura maximă timp de aproximativ 5 minute. Se creează astfel un vapor intern care, prin lipirea de pereți, ajută la eliminarea grăsimii acumulate. Acesta din urmă poate fi îndepărtat cu ușurință cu ajutorul unui burete.

Pentru a îndepărta murdăria încrustă, totuși, trebuie pregătită o pastă abrazivă cu trei părți de bicarbonat și una de apă. Amestecul astfel creat este folosit ca detergent pentru a fi frecat pe suprafetele murdare. Odată ce incrustațiile au fost eliminate, puteți șterge cu o cârpă umedă pentru a finaliza curățarea aparatului.

Cu lămâie

Lămâia are, de asemenea , numeroase utilizări alternative, în special pentru igiena casei. În special, acest ingredient natural reprezintă un degresant puternic, ideal pentru curățarea suprafețelor. In cazul cuptorului cu microunde poate fi folosit cu usurinta pentru degresare si igienizare.

Pentru aceasta puteți tăia o lămâie în jumătate, așezând cele două jumătăți pe o farfurie cu partea tăiată în jos și adăugați două linguri de apă.

În acest moment, cuptorul trebuie să funcționeze la o temperatură ridicată timp de aproximativ un minut. Pentru a termina curățarea, scoateți placa și ștergeți suprafețele aparatului cu o cârpă.

Datorită acidului citric, orice miros neplăcut acumulat în interiorul cuptorului în timpul gătirii anterioare sunt, de asemenea, eliminate.

Cu otet

Un alt mare aliat natural al curățeniei și igienei acasă este oțetul alb. Pe lângă faptul că este folosit ca condiment, are multe utilizări versatile.

Are și putere mare de degresare și este ideal pentru eliminarea murdăriei reziduale, grăsimilor și a depunerilor acumulate în aparatele de uz casnic .

Pentru a-l folosi la cuptorul cu microunde, este indicat să umpleți jumătate dintr-un recipient potrivit pentru acest tip de cuptor cu apă și o lingură de oțet.

Apoi, puneți recipientul în cuptorul cu microunde funcționând timp de 5 minute la temperatură medie. În acest fel, se va fi format un abur interior, util pentru înmuierea incrustațiilor și murdăriei.

Așadar, nu rămâne decât să finalizați curățarea cu o cârpă curată și umedă pentru a trece pe suprafețele interioare.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x