Margareta africană este o plantă erbacee care înflorește anual și aparține familiei Asteraceae. Numele său derivă din asemănarea remarcabilă cu margareta, mult mai cunoscută, dar din moment ce este originară din zonele din Africa de Sud, acest adjectiv a fost adăugat. Cu flori colorate, este o plantă ornamentală cultivată în ghivece și în grădini datorită înfloririi sale splendide și colorate.
Margaretă africană, caracteristici
Margareta africană (nume științific Dimorphotheca) este o plantă erbacee anuală foarte viguroasă. După cum sugerează și numele, este originara din Africa de Sud. Este o plantă înaltă medie de 30 cm, care produce smocuri mici, dense și compacte, cu numeroase frunze lanceolate de culoare verde deschis.
De la sfârşitul primăverii până în toamnă este în mod constant acoperita cu flori. Aparținând familiei Asteraceae, produce flori colorate uimitor. Acestea sunt capete de flori: exact ca margaretele, sunt de fapt formate dintr-un buchet de flori centrale fara petale inconjurate de flori care poarta o singura petala si dispuse in asa fel incat sa formeze o coroana. Florile margaretei africane pot fi de diferite culori: galben, violet, portocaliu, roz, alb cu albastru. Oricare ar fi culoarea lor, sunt întotdeauna flori foarte vizibile.
Semințele, mici și închise la culoare, pot fi culese și apoi cultivate pentru a obține noi plante.
Margareta africană, când înflorește
În general, începe să înflorească spre sfârșitul lunii mai și continuă constant până la începutul toamnei. Iarna, pentru a supraviețui înghețului, își permite o perioadă lungă de odihnă, intrând într-un fel de „hibernare” și apoi reînflorind în sezonul următor.
Varietate de margaretă africană
Există mai multe soiuri. Iată cele mai comune și ușor disponibile:
- Dimorphoteca pluvialis: acest tip se caracterizează prin culoarea caracteristică a florilor sale, alb lăptos cu un centru roșu violet. Este potrivit pentru cultivare în ghivece; în paturi de flori acţionează ca acoperire a solului
- Dimorphoteca aurantica: florile acestui soi tind spre portocaliu foarte strălucitor. Îi plac climatele deosebit de calde
- Dimorphoteca osteospermum: tipologie care include majoritatea soiurilor de margarete africane. Culorile sale variază de la galben pal la violet intens. Din aceeași plantă se pot naște flori de culori diferite în același timp
- Dimorphotheca sinuata specie anuala de putin peste 30 cm inaltime, produce flori galbene sau portocalii cu pete violete. Potrivit pentru cultivare în soluri nisipoase
- Dimorphoteca calendulacea: are tulpini subțiri cu frunze crenate alungite de culoare verde închis și capete flori albe sau galben pal de aproximativ 8 cm, cu un disc central albastru
- Dimorphoteca barberae: specie perena cu obicei stufoasa, produce flori foarte decorative cu petale liliac-roz si revers violet inchis
Cultivarea margaretei africane
Putem crește margareta africană atât în interior, cât și în grădină. Nu este deosebit de complicat. Doar puneți în practică câteva trucuri simple pentru a avea o plantă care va ajunge la peste 30 cm și care ne va inunda cu flori minunate colorate.
Climat
În ciuda faptului că este o plantă destul de rustică, nu tolerează temperaturi sub -5 ° C. Iarna trebuie asezata într-un loc adăpostit, de exemplu acasă, sau acoperit rădăcinile cu mulci pentru a-l proteja de climatul aspru și eventualele înghețuri.
Expunere
Iubește locațiile foarte însorite, unde poate primi lumina directă a soarelui timp de multe ore pe zi. De asemenea, crește bine la umbră parțială. Cu toate acestea, în acest din urmă caz, va produce mai multe frunze în detrimentul florilor.
Sol
Preferă solurile afânate, fertile și foarte bine drenate. Substratul ideal constă dintr-un amestec de sol, turbă, nisip și substanțe organice.
Udare
În timpul înfloririi necesită udare regulată și constantă, mai ales în zilele cele mai călduroase. Cu toate acestea, trebuie avut grijă pentru a evita formarea stagnării apei.
Fertilizare
Ideal ar fi să se administreze un îngrășământ lichid specific pentru plante cu flori diluat în apa de irigare la fiecare 3-4 săptămâni. Alternativ, administrați îngrășământ granular cu eliberare lentă la fiecare 2 luni.
Tunderea
Indepărtați florile ofilite tăind tulpinile cu foarfecele sterilizate. În octombrie, tăiați ramurile speciilor perene pentru a favoriza poticnirea bazală.
Multiplicare
Reproducerea margaretei africane poate avea loc atât prin sămânță, cât și prin tăiere.
Înmulțirea prin sămânță
În acest caz, trebuie folosite semințele culese toamna din florile ofilite. Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat. Semănatul se efectuează apoi într- un pat de semințe protejat din februarie până în iunie sau direct în sol deschis în luna mai.
Înmulțire margareta africana prin butași
Vara este posibilă înmulțirea prin butași semi-lemnos de 15 cm lungime și îngropați într-un amestec de turbă și nisip în părți egale.
Paraziți și boli
Principalii dușmani ai margaretei africane sunt afidele și musca albă. Primii sunt păduchi de plante care sug seva făcând-o să se ofilească; al doilea este în schimb un parazit foarte mic care face ca planta să se uzeze.
Pentru a contracara apariția acestor probleme se poate interveni preventiv cu utilizarea unor produse insecticide specifice înainte de reluarea vegetativă.
De asemenea, acordați atenție formării stagnării apei care poate provoca formarea putregaiului rădăcinilor.
Margaretă africană iarna
După cum este ușor de ghicit din nume, margareta africană nu este foarte prietenoasă cu iarna. De fapt, nu-i plac temperaturile care sunt excesiv sub zero. Este de fapt o plantă obișnuită să crească și să trăiască în medii calde și însorite.
Din acest motiv, trebuie avută o grijă deosebită în lunile reci. Ar trebui să fie adăpostit într-un loc adăpostit și cald, dar care nu este excesiv de întunecat. Dacă planta nu poate fi asezata in casă, acoperiți rădăcinile cu material de mulci, cum ar fi frunze și paie.
Utilizări
Este o plantă ornamentală cultivată în general în grădinile de stânci, pentru a crea borduri de flori, paturi de flori sau pentru a înfrumuseța sensurile giratorii ale orașului.
Înțeles margareta africană
În limbajul florilor simbolizează libertatea, a fi liber.