Connect with us

Flori si arbusti

Margareta africana: sfaturi pentru ingrijire si cultivare

Published

on

margareta africana 2

Margareta africană este o plantă erbacee care înflorește anual și aparține familiei Asteraceae. Numele său derivă din asemănarea remarcabilă cu margareta, mult mai cunoscută, dar din moment ce este originară din zonele din Africa de Sud, acest adjectiv a fost adăugat. Cu flori colorate, este o plantă ornamentală cultivată în ghivece și în grădini datorită înfloririi sale splendide și colorate.

Margaretă africană, caracteristici

Margareta africană (nume științific Dimorphotheca) este o plantă erbacee anuală foarte viguroasă. După cum sugerează și numele, este originara din Africa de Sud. Este o plantă înaltă medie de 30 cm, care produce smocuri mici, dense și compacte, cu numeroase frunze lanceolate de culoare verde deschis.

De la sfârşitul primăverii până în toamnă este în mod constant acoperita cu flori. Aparținând familiei Asteraceae, produce flori colorate uimitor. Acestea sunt capete de flori: exact ca margaretele, sunt de fapt formate dintr-un buchet de flori centrale fara petale inconjurate de flori care poarta o singura petala si dispuse in asa fel incat sa formeze o coroana. Florile margaretei africane pot fi de diferite culori: galben, violet, portocaliu, roz, alb cu albastru. Oricare ar fi culoarea lor, sunt întotdeauna flori foarte vizibile.
Semințele, mici și închise la culoare, pot fi culese și apoi cultivate pentru a obține noi plante.

Margareta africană, când înflorește

În general, începe să înflorească spre sfârșitul lunii mai și continuă constant până la începutul toamnei. Iarna, pentru a supraviețui înghețului, își permite o perioadă lungă de odihnă, intrând într-un fel de „hibernare” și apoi reînflorind în sezonul următor.

Varietate de margaretă africană

Există mai multe soiuri. Iată cele mai comune și ușor disponibile:

  • Dimorphoteca pluvialis: acest tip se caracterizează prin culoarea caracteristică a florilor sale, alb lăptos cu un centru roșu violet. Este potrivit pentru cultivare în ghivece; în paturi de flori acţionează ca acoperire a solului
Dimorphoteca pluvialis
  • Dimorphoteca aurantica: florile acestui soi tind spre portocaliu foarte strălucitor. Îi plac climatele deosebit de calde
Dimorphoteca aurantica
  • Dimorphoteca osteospermum: tipologie care include majoritatea soiurilor de margarete africane. Culorile sale variază de la galben pal la violet intens. Din aceeași plantă se pot naște flori de culori diferite în același timp
Dimorphoteca osteospermum
  • Dimorphotheca sinuata specie anuala de putin peste 30 cm inaltime, produce flori galbene sau portocalii cu pete violete. Potrivit pentru cultivare în soluri nisipoase
Dimorphotheca sinuata
  • Dimorphoteca calendulacea: are tulpini subțiri cu frunze crenate alungite de culoare verde închis și capete flori albe sau galben pal de aproximativ 8 cm, cu un disc central albastru
  • Dimorphoteca barberae: specie perena cu obicei stufoasa, produce flori foarte decorative cu petale liliac-roz si revers violet inchis

Cultivarea margaretei africane

Putem crește margareta africană atât în ​​interior, cât și în grădină. Nu este deosebit de complicat. Doar puneți în practică câteva trucuri simple pentru a avea o plantă care va ajunge la peste 30 cm și care ne va inunda cu flori minunate colorate.

Climat

În ciuda faptului că este o plantă destul de rustică, nu tolerează temperaturi sub -5 ° C. Iarna trebuie asezata într-un loc adăpostit, de exemplu acasă, sau acoperit rădăcinile cu mulci pentru a-l proteja de climatul aspru și eventualele înghețuri.

Expunere

Iubește locațiile foarte însorite, unde poate primi lumina directă a soarelui timp de multe ore pe zi. De asemenea, crește bine la umbră parțială. Cu toate acestea, în acest din urmă caz, va produce mai multe frunze în detrimentul florilor.

Sol

Preferă solurile afânate, fertile și foarte bine drenate. Substratul ideal constă dintr-un amestec de solturbă, nisip și substanțe organice.

Udare

În timpul înfloririi necesită udare regulată și constantă, mai ales în zilele cele mai călduroase. Cu toate acestea, trebuie avut grijă pentru a evita formarea stagnării apei.

Fertilizare

Ideal ar fi să se administreze un îngrășământ lichid specific pentru plante cu flori diluat în apa de irigare la fiecare 3-4 săptămâni. Alternativ, administrați îngrășământ granular cu eliberare lentă la fiecare 2 luni.

margareta africana
Margareta africana

Tunderea

Indepărtați florile ofilite tăind tulpinile cu foarfecele sterilizate. În octombrie, tăiați ramurile speciilor perene pentru a favoriza poticnirea bazală.

Multiplicare

Reproducerea margaretei africane poate avea loc atât prin sămânță, cât și prin tăiere.

Înmulțirea prin sămânță

În acest caz, trebuie folosite semințele culese toamna din florile ofilite. Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat. Semănatul se efectuează apoi într- un pat de semințe protejat din februarie până în iunie sau direct în sol deschis în luna mai.

Înmulțire margareta africana prin butași

Vara este posibilă înmulțirea prin butași semi-lemnos de 15 cm lungime și îngropați într-un amestec de turbă și nisip în părți egale.

Paraziți și boli

Principalii dușmani ai margaretei africane sunt afidele și musca albă. Primii sunt păduchi de plante care sug seva făcând-o să se ofilească; al doilea este în schimb un parazit foarte mic care face ca planta să se uzeze.

Pentru a contracara apariția acestor probleme se poate interveni preventiv cu utilizarea unor produse insecticide specifice înainte de reluarea vegetativă.

De asemenea, acordați atenție formării stagnării apei care poate provoca formarea putregaiului rădăcinilor.

Margaretă africană iarna

După cum este ușor de ghicit din nume, margareta africană nu este foarte prietenoasă cu iarna. De fapt, nu-i plac temperaturile care sunt excesiv sub zero. Este de fapt o plantă obișnuită să crească și să trăiască în medii calde și însorite.

Din acest motiv, trebuie avută o grijă deosebită în lunile reci. Ar trebui să fie adăpostit într-un loc adăpostit și cald, dar care nu este excesiv de întunecat. Dacă planta nu poate fi asezata in casă, acoperiți rădăcinile cu material de mulci, cum ar fi frunze și paie.

Utilizări

Este o plantă ornamentală cultivată în general în grădinile de stânci, pentru a crea borduri de flori, paturi de flori sau pentru a înfrumuseța sensurile giratorii ale orașului.

Înțeles margareta africană

În limbajul florilor simbolizează libertatea, a fi liber.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x