magnolia 2

Magnolia: cultivare, inflorire si ingrijire a diferitelor specii de magnolie


Astăzi vom vedea ce trebuie să știm despre magnolie: un copac ornamental atât de frumos încât revigorează grădinile cu florile sale colorate. Iată cum să ai cel mai bine grijă de el.

Arborele de magnolie aparține familiei Magnoliaceae. Include până la 80 de specii diferite de arbori și arbuști, de tip foioase sau veșnic verzi.

Originea inițial din China, Coreea, Japonia, dar și din partea de sud a Statelor Unite. Cu toate acestea, reușește să crească și în Romania, unde există exemplare frumoase.

  • Magnoliilor, în general, le place solul acid, iar dacă aveți sol neutru sau alcalin, îl puteți modifica puternic cu mușchi de turbă pentru a scădea pH-ul înainte de plantare. Cu toate acestea, va trebui să continuați să ajustați periodic pH-ul prin mulcirea plantei cu ace de pin sau alt mulci acid sau hrănindu-l cu un îngrășământ acid pentru a menține planta sănătoasă.

Magnolia: descrierea plantei

Punctul forte al magnoliei este dat de florile sale mari, de forma stea sau lalea. Culorile variază de la o specie la alta, dar sunt întotdeauna foarte caracteristice.

Planta înflorește în general primăvara și emană întotdeauna un miros plăcut în aer. Frunzele sunt verzi , mai mult sau mai puțin întunecate și de formă ovală.

magnolia

Cultivarea magnoliei

Cei care iubesc grădinăritul vor găsi o mare satisfacție de la cultivarea magnoliei. Totuși trebuie avut în vedere că are o creștere foarte lentă.

Locație și climă

Magnolia ar trebui să fie plantată la umbră parțială dacă locuiți în zone în care verile sunt fierbinți. Altfel se poate pune si la soare, avand grija sa fie ferita de vant.

În general, tolerează bine temperaturile scăzute, dar un îngheț târziu în primăvară i-ar putea compromite înflorirea.

Plantarea

Plantarea trebuie făcută primăvara sau toamna, important este ca temperatura să nu fie prea scăzută.

Magnolia poate fi plantată în grădină, fie singură, fie asociată cu alți arbuști care necesită sol acid. Sau o poți crește în ghivece pe balcon.

Solul vegetal

Este necesar să alegeți un sol bogat în substanțe organice și bine drenat

În februariemartie este necesară fertilizarea plantelor. Se poate prepara un amestec de turbă și frunze.

Irigare

Dacă locuiți într-o zonă ploioasă, puteți reduce irigarea, altfel este necesar să procedați cel puțin o dată la două săptămâni. Solul nu trebuie să fie niciodată uscat prea mult timp, dar nici stagnări nu trebuie să se formeze.

Mulci

Mulcirea trebuie făcută iarna. Puteți folosi scoarța de pin pentru a asigura umiditatea potrivită și pentru a ține la distanță înghețurile.

Inmulțire magnolie

Pentru înmulțire, faceți cu o tăiere vara. Vor fi selectate din ramurile principale și trebuie să aibă cel puțin 10 cm lungime. Apoi trebuie repotați în cutiile speciale.

Alternativ, puteți continua cu însămânțarea toamnei, punând semințele în patul de semințe. După aproximativ 1 an, când răsadurile au încolțit, se pun în ghivece mai mari. Pentru plantare în grădină trebuie să așteptați aproximativ 3-4 ani.

Boli și paraziți

Pe lângă înghețul târziu, planta poate fi afectată de ciuperci, care provoacă putrezirea rădăcinilor. Mucegaiul gri trebuie, de asemenea , ținut la distanță.

Varietați de magnolie

Există multe soiuri de magnolie, dar care sunt cele mai cunoscute? Să mergem să aflăm.

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora
Magnolia grandiflora

Grandiflora este una dintre cele mai comune plante din grădini. Poate atinge până la 25 de metri înălțime și este o plantă veșnic verde.

Are un trunchi robust și erect, scoarță închisă la culoare și o coroană foarte groasă în formă de con .

Frunzele sunt lanceolate, verde închis pe partea superioară. Florile sunt de culoare crem și apar din mai până în septembrie. Eliberează un miros foarte plăcut.

Ar trebui așezat la umbră parțială sau la soare, în funcție de climă. Iubește foarte mult umiditatea și ploaia, motiv pentru care o găsim mai ales în nord.

Magnolia înstelată

Magnolia stellata
Magnolia stellata

O altă varietate foarte populară este magnolia stea, un arbore originar din Japonia, care tolerează bine temperaturile scăzute.

Are coroana rotunjita si frunze de foioase,  care de la o culoare verde deschis ajung toamna la bronz.

Arborele nu depășește 6 metri, dar pe de altă parte dă o înflorire frumoasă primăvara, cu flori în formă de stea, de culoare albă sau roz. Fiecare dintre ele este compusă din aproximativ zece petale lungi.

Magnolia sieboldii

Magnolia sieboldii
Magnolia sieboldii

Soiul sieboldii este originară din Asia de Sud. Înflorește vara, producând flori foarte mari, în formă de cupă. Culoarea variază de la alb la roz.

Coroana este rotunjită, dar se dezvoltă în lățime. Frunzele sunt ovale și de culoare verde închis. Toamna devin galbene.

Magnolia acuminata

Magnolia acuminata
Magnolia acuminata

O altă specie foarte interesantă este acuminata, originară din America de Nord. În acest caz, copacul are o înălțime de până la 30 de metri.

Florile sunt galbene și verzi și apar primăvara și rezista până la mijlocul verii. Frunzele sunt verzi și de formă eliptică. Fructele sunt asemănătoare castraveților și sunt de un frumos roșu aprins.

Magnolia x soulangeana

Magnolia x soulangeana
Magnolia x soulangeana

Ajungem acum la o specie hibridă,  soulangeana. Aspectul său caracteristic este dat de frunzișul bogat în ramuri și de forma rotunjită. Frunzele sunt de foioase și verde închis.

Primăvara apar flori asemănătoare lalelelor, dar cu o formă mai lungă, de până la aproximativ 10 cm. Culorile variază de la alb la roz și violet.

Limbajul florilor

Potrivit limbajului florilor, magnolia a fost întotdeauna asociată cu simbolul frumuseții și al perseverenței.

Cu toate acestea, fiecare țară îi dă o semnificație specială, de exemplu în America este o plantă care aduce noroc, motiv pentru care nu este neobișnuit să o vezi crescută în grădinile de acasă.

O curiozitate: scoarța este adesea folosită la fabricarea mobilierului, în timp ce florile sunt folosite în domeniul medical.

Sens Magnolie

  • Se crede că magnoliile sunt cele mai vechi plante cu flori cunoscute, fosilele lor datând de peste 100 de milioane de ani. Copacii de magnolie au existat chiar înainte de albine, așa că se bazează pe gândaci pentru polenizare. În loc de nectar, florile produc cantități mari de polen pe care gândacii îl folosesc pentru hrană.
  • Cei mai bătrâni copaci de pe terenul Casei Albe sunt două magnolii sudice plantate între 1829 și 1837 de Andrew Jackson. Au fost plantați în memoria soției sale, Rachel, care a murit la scurt timp după ce a câștigat alegerile.
  • Florile de magnolie sunt de fapt compuse din „tepale”, o combinație de sepale și petale similare ca mărime și formă, comparabile cu nuferii.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile