Sfaturi practice
Lucrări pentru care nu ai nevoie de autorizație de construire, indiferent că stai la casă sau la bloc
Atunci când doriți să construiți, să consolidați sau să reparați o construcție deja existentă, autorizația de construire este un document obligatoriu. În lipsa autorizației, vă puteți trezi cu amenzi uriașe.
Lucrările de construcții sunt permise numai pe baza unor autorizații de construire, după cum reglementează Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. La capitolul sancțiuni, pentru lipsa autorizației de construire atunci când e obligatorie, Legea nr. 50/1991 prevede o amendă între 1.000 și 100.000 de lei, potrivit Avocatnet.ro.
Potrivit acestui act normativ, autorizația de construire se emite la solicitarea deținătorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren și/sau construcții), cu respectarea prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism.
În ce situații nu aveți nevoie de autorizație
Sunt o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. Astfel, potrivit Avocatnet.ro, se pot executa fără autorizație de construire lucrările care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al acestora:

Sfaturi practice
Flori de iarna: 8 cele mai cunoscute si cum sa le cresti cu succes
Florile de iarnă care ne pot însenina grădina, grădina de legume sau balconul chiar și în cel mai rece sezon sunt multe și extrem de simplu de cultivat.
Flori de iarnă frumoase și colorate? Iată o selecție a plantelor erbacee ale arbuștilor care dau înfloriri splendide chiar și iarna, când natura înconjurătoare observă perioada de repaus vegetativ.
Uneori frumoasele flori trec neobservate, dar mai ales in acest anotimp isi fac silueta diferitele plante si arbusti care inveselesc peisajul cu florile lor splendide.
Odată plantat la timp, chiar și un mic balcon poate fi transformat într-o sugestivă grădină de iarnă. O grădină plină de muguri și flori delicate de admirat chiar și în plină iarnă. Tentant ca idee, nu?

Majoritatea florilor de iarnă au culori moi și au dimensiuni mici, nu deosebit de parfumate. Culorile, în general, variază de la galben pal, la alb sau verzui și sunt produse de plante rustice, cu creștere lentă, care nu au nevoie de un climat blând pentru a înflori și a germina, dar dau tot ce au mai bun chiar atunci când toate celelalte plante dorm.
Aceste plante pot fi cultivate cu ușurință atât în pământ, cât și în ghivece și nu necesită îngrijire specială. Cu toate acestea, au nevoie de un sol bogat, proaspăt și drenat, de udare redusă și trebuie cultivate la umbră strălucitoare. Iata o selectie a celor mai frumoase flori de iarna de crescut in gradina sau in ghivece.
Flori de iarnă: elebor
Este o plantă erbacee cu flori de iarnă, foarte ușor de cultivat și populară în rândul englezilor care o numesc și trandafir de Crăciun. Legenda spune că a fost dăruită Pruncului Iisus de către o păstorică. În timpul sezonului estival, eleborul are nevoie de multă lumină, dar cultivarea sa nu este potrivită pentru regiunile cu un climat de vară prea uscat.
Plantată în locul și solul potrivit, această plantă este capabilă să producă minunate flori de iarnă albe, roz sau violete, deși foarte toxice dacă sunt ingerate.

Flori de iarnă: ciclamen
Cu florile lor generoase și colorate de iarnă, ciclamenii fac iarna mult mai veselă. Ele însuflețesc balcoanele și pervazurile ferestrelor ca puține alte plante cu flori de iarnă. De fapt, rezistă la temperaturi scăzute și pot rezista o bună parte din toamnă și iarnă. Culorile florilor mari variază de la alb la liliac până la un roz intens, în timp ce înflorirea variază în funcție de perioada de semănat.
Ciclamenul nu are nevoie de multă apă, dar se teme de îngheț. În perioadele deosebit de reci, așadar, este bine să protejați plantele prin mutarea ghivecelor din casă într-o zonă bine luminată și departe de radiatoare.

Flori de iarnă: iasomia Sfântului Iosif
Cunoscută și sub denumirea de iasomie de iarnă (jasminum nudiflorum) sau iasomie galbenă, această perenă are o frumoasă înflorire de primăvară și o iarnă la fel de apreciabilă.
Uimește prin vivacitatea galbenului cu care îi colorează florile mici care apar în lunile noiembrie și decembrie. Are un obicei târâtor și este un soi cățărător, de aceea are nevoie de un sprijin special pentru a se putea dezvolta.

Flori de iarnă: erica
O altă plantă perenă capabilă să dea înfloriri vesele chiar și pe timpul iernii este erica, un acoperiș de sol veșnic verde foarte apreciat și folosit pentru a decora ghivece și grădini. Se găseste în diverse variații cu culori variind de la roșu intens, la alb, trecând prin roz, liliac și gălbui. Este o planta puternica si tenace, nu se teme de frig dar nu-i place stagnarea apei.
Florile sale mici în ciorchine înfloresc toamna și iarna, dar în zonele climatice mai blânde pot persista o bună parte a anului.

Flori de iarnă: camelie
Printre cele mai frumoase și colorate flori de iarnă este imposibil să nu le amintim de cele ale cameliei, o plantă veșnic verde, asemănătoare unui arbust, care în condiții ideale dă înfloriri de neuitat pentru o lungă perioadă de timp. Florile sale sunt mijlocii-mari și de diferite forme, uneori duble, altele semiduble, anemone sau bujor. În total, există aproximativ 80 de specii diferite de camelie, toate originare din India, Japonia și China. Camellia sasanqua, în special, înflorește în decembrie-ianuarie.

Flori de iarnă: ghiocelul
Legenda spune că Eva alungată din raiul de pe pământ și disperată s-a trezit rătăcind mult timp într-un ținut rece și posomorât, dar vederea unui ghiocel făcut să înflorească de un înger i-a dat puterea să spere din nou. În realitate sunt multe anecdote și povești care circulă în jurul acestor frumoase flori de iarnă. Ghioceii sunt atât de sinceri și neînfricați în fața ultimei friguri încât îi poți vedea înflorind chiar și cu zăpada.
Din acest motiv sunt simbolul sfârșitului sezonului de iarnă, tocmai pentru că înfloresc după ultimele înghețuri. Pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea lor, bulbii trebuie să fie plantați toamna.

Flori de iarnă: calicanthus
Numele său botanic estechimonanthus precox, care înseamnă literal „ floare de iarnă ”, cunoscut și sub numele de calicanthus de iarnă. Originar din China, calicanthus înflorește în ianuarie cu flori mari, foarte parfumate, galben pal, cu interior violet.
Dezvoltarea plantei poate atinge 3 metri înălțime, așa că vă recomandăm să o creșteți în ghivece sau în pământ departe de vânt și într-un loc însorit.

Flori de iarnă: hamamelis
Hamamelisul este un alt arbust de iarnă asemănător cu un copac foios. Iarna produce multe flori filiforme, cu o formă ușor ciufulită, de culoare galbenă sau portocalie, care se remarcă printr-un miros delicat și foarte persistent. Pentru eleganța și tipul său de înflorire poate fi considerată pe bună dreptate una dintre plantele ornamentale capabile să ofere flori frumoase de iarnă de o eleganță extraordinară.

-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Centrala pe GPL: costuri cu montarea și cât consumă o centrală pe butelie
-
Energie1 an ago
Cat costa un kilowatt in 2021?
-
Piscicultura3 ani ago
Creşterea crapului pentru consum
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece
-
Agricultura2 ani ago
Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină
-
Sfaturi practice5 ani ago
Gratare de gradina – imagini cu modele deosebite incluzand foisoare, cuptoare si afumatoare
-
Sfaturi practice5 ani ago
Construirea unei anexe gospodaresti. Actele si demersurile necesare
-
Amenajari iazuri2 ani ago
Amenajare iaz de gradină. Cum să construiești un iaz în mod corect
-
Sfaturi practice1 an ago
Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria
-
Acvaponie5 ani ago
Acvaponie. Cum sa creezi un sistem acvaponic