Flori si arbusti
Lisianthus: ingrijire, cultivare și semnificatia acestei flori

Cunoscută și sub numele de eustoma, lisianthus este o plantă ale cărei flori sunt foarte iubite pentru utilizări decorative. Și cu siguranță nu ne surprinde! Să aflăm mai multe în acest ghid.
Lisianthus, sau eustoma, este o plantă aparținând familiei Gentianaceae care produce flori deosebite cu nuanțe cromatice de la alb la galben, de la albastru la violet și de la roz la roșu. Înflorirea sa începe din mai până în octombrie.
Această plantă erbacee este originară din zonele calde din sudul Statelor Unite, Mexic, Caraibe și nordul Americii de Sud.
Lisianthus sau Eustoma în sensul florilor
Florile de lisianthus sunt de o mare frumusete si au un efect scenic in mediul in care sunt inserate. Pentru a înțelege semnificația atribuită acestor flori este necesar să se investigheze etimologia numelui grecesc eustoma.

Eu (frumos și bun) și stoma (deschidere, gură) sugerează o posibilă deschidere sentimentală față de persoana căreia îi sunt destinate florile. În general, oferirea acestor flori este un simbol al grației și eleganței, precum cel care le distinge.
Aceste caracteristici, împreună cu tonurile lor de culoare, le-au făcut foarte populare și răspândite și în compozițiile florale pentru ceremonii, precum nunți. Din aceleași motive, plantele de lisianthus sunt foarte apreciate de experții în design de grădină și de toți cei implicați în compozițiile florale.
Lisianthus: cultivare și îngrijire
Să vedem acum noțiunile de bază pentru cultivarea cu succes a unei plante de acest tip.
Cum să cultivi Lisianthus și ce sol să alegi
Deși este posibil să crești plante de lisianthus din semințe, nu este o provocare pentru toată lumea. În plus, trebuie amintit că plantele de lisianthus au nevoie de mult timp pentru a ajunge la înflorire, mai ales dacă sunt plante care nu sunt cultivate în sere.
Cea mai bună opțiune este așadar să cumpărați plante cu muguri sau flori deja în formare.
În ceea ce privește alegerea solului, alegeți un sol însorit și bine drenat. Lisianthus necesită sol umed și temperaturi destul de calde. Sub 5 grade această plantă riscă să cedeze așa că, în general, este esențial să evitați expunerea la frig. Paturile înălțate sunt ideale. Solul trebuie să fie bogat în materie organică. Condițiile ideale includ expunerea la lumina directă a soarelui, evitând cele mai calde ore ale zilei.
Lisianthus se încadrează în acea categorie de flori care nu tolerează un pH al solului foarte acid. Dacă nu mențineți un pH al solului între 6,5 și 7,0, planta va prezenta frunzele îngălbenite și va tinde să-și piardă vigoarea. Dacă analiza solului evidențiază un sol acid, se poate adăuga calcar pentru a crește alcalinitatea.

Cum să îngrijești o plantă de lisianthus
În primul rând, este o idee bună să mențineți solul plantelor de lisianthus umed, dar niciodată ud. Udarea excesivă, după cum se știe, favorizează dezvoltarea bolilor fungice.
Prin urmare, este necesar să se asigure udare frecventă, mai ales în sezonul de primăvară și vară.
Pe de altă parte, toamna și iarna, este de preferat să scadă frecvența pentru a lăsa solul să se usuce și pentru a se asigura că nu se creează stagnări de apă care sunt potențial dăunătoare plantei. Acasă cel mai bine este să-l așezi într-o poziție destul de răcoroasă și ventilată.
Dacă doriți să creșteți această plantă în grădină, luați în considerare utilizarea suporturilor de creștere a plantelor: tulpinile lungi care fac florile de lisianthus atât de elegante în ghiveci pot fi un dezavantaj în grădină, deoarece tulpinile sunt adesea prea subțiri pentru a susține plantele.
Pentru a obține înfloriri spectaculoase, nu uitați de importanța adăugării unui îngrășământ pentru flori, cel puțin o dată pe lună, în perioadele de înflorire. Un îngrășământ bun pentru această plantă ar trebui să aibă în mod ideal o cantitate de potasiu egală cu o dată și jumătate de azot: aplicați-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj în timpul sezonului de vegetație.
Lisianthus: boli și paraziți
Buburuzele și acarienii sunt printre principalii inamici ai plantei. Păianjenul riscă, de asemenea, să atace și să compromită sănătatea eustomei. Pentru a îl combate, pur și simplu verificați dacă există pete galbene pe frunze și interveniți asupra infestației prin nebulizarea coroanei.
Analiza culorii frunzelor poate fi utilă și pentru a contracara prezența ciupercilor.

Flori si arbusti
Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!
Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber.

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.
Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:
Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.
Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.
Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.
Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească.

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol
Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.
Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață.

-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Centrala pe GPL: costuri cu montarea și cât consumă o centrală pe butelie
-
Energie1 an ago
Cat costa un kilowatt in 2021?
-
Piscicultura3 ani ago
Creşterea crapului pentru consum
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece
-
Agricultura2 ani ago
Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină
-
Sfaturi practice5 ani ago
Gratare de gradina – imagini cu modele deosebite incluzand foisoare, cuptoare si afumatoare
-
Sfaturi practice5 ani ago
Construirea unei anexe gospodaresti. Actele si demersurile necesare
-
Amenajari iazuri2 ani ago
Amenajare iaz de gradină. Cum să construiești un iaz în mod corect
-
Sfaturi practice1 an ago
Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria
-
Acvaponie5 ani ago
Acvaponie. Cum sa creezi un sistem acvaponic