Cunoscută și sub numele de eustoma, lisianthus este o plantă ale cărei flori sunt foarte iubite pentru utilizări decorative. Și cu siguranță nu ne surprinde! Să aflăm mai multe în acest ghid.
Lisianthus, sau eustoma, este o plantă aparținând familiei Gentianaceae care produce flori deosebite cu nuanțe cromatice de la alb la galben, de la albastru la violet și de la roz la roșu. Înflorirea sa începe din mai până în octombrie.
Această plantă erbacee este originară din zonele calde din sudul Statelor Unite, Mexic, Caraibe și nordul Americii de Sud.
Lisianthus sau Eustoma în sensul florilor
Florile de lisianthus sunt de o mare frumusete si au un efect scenic in mediul in care sunt inserate. Pentru a înțelege semnificația atribuită acestor flori este necesar să se investigheze etimologia numelui grecesc eustoma.
Eu (frumos și bun) și stoma (deschidere, gură) sugerează o posibilă deschidere sentimentală față de persoana căreia îi sunt destinate florile. În general, oferirea acestor flori este un simbol al grației și eleganței, precum cel care le distinge.
Aceste caracteristici, împreună cu tonurile lor de culoare, le-au făcut foarte populare și răspândite și în compozițiile florale pentru ceremonii, precum nunți. Din aceleași motive, plantele de lisianthus sunt foarte apreciate de experții în design de grădină și de toți cei implicați în compozițiile florale.
Lisianthus: cultivare și îngrijire
Să vedem acum noțiunile de bază pentru cultivarea cu succes a unei plante de acest tip.
Cum să cultivi Lisianthus și ce sol să alegi
Deși este posibil să crești plante de lisianthus din semințe, nu este o provocare pentru toată lumea. În plus, trebuie amintit că plantele de lisianthus au nevoie de mult timp pentru a ajunge la înflorire, mai ales dacă sunt plante care nu sunt cultivate în sere.
Cea mai bună opțiune este așadar să cumpărați plante cu muguri sau flori deja în formare.
În ceea ce privește alegerea solului, alegeți un sol însorit și bine drenat. Lisianthus necesită sol umed și temperaturi destul de calde. Sub 5 grade această plantă riscă să cedeze așa că, în general, este esențial să evitați expunerea la frig. Paturile înălțate sunt ideale. Solul trebuie să fie bogat în materie organică. Condițiile ideale includ expunerea la lumina directă a soarelui, evitând cele mai calde ore ale zilei.
Lisianthus se încadrează în acea categorie de flori care nu tolerează un pH al solului foarte acid. Dacă nu mențineți un pH al solului între 6,5 și 7,0, planta va prezenta frunzele îngălbenite și va tinde să-și piardă vigoarea. Dacă analiza solului evidențiază un sol acid, se poate adăuga calcar pentru a crește alcalinitatea.
Cum să îngrijești o plantă de lisianthus
În primul rând, este o idee bună să mențineți solul plantelor de lisianthus umed, dar niciodată ud. Udarea excesivă, după cum se știe, favorizează dezvoltarea bolilor fungice.
Prin urmare, este necesar să se asigure udare frecventă, mai ales în sezonul de primăvară și vară.
Pe de altă parte, toamna și iarna, este de preferat să scadă frecvența pentru a lăsa solul să se usuce și pentru a se asigura că nu se creează stagnări de apă care sunt potențial dăunătoare plantei. Acasă cel mai bine este să-l așezi într-o poziție destul de răcoroasă și ventilată.
Dacă doriți să creșteți această plantă în grădină, luați în considerare utilizarea suporturilor de creștere a plantelor: tulpinile lungi care fac florile de lisianthus atât de elegante în ghiveci pot fi un dezavantaj în grădină, deoarece tulpinile sunt adesea prea subțiri pentru a susține plantele.
Pentru a obține înfloriri spectaculoase, nu uitați de importanța adăugării unui îngrășământ pentru flori, cel puțin o dată pe lună, în perioadele de înflorire. Un îngrășământ bun pentru această plantă ar trebui să aibă în mod ideal o cantitate de potasiu egală cu o dată și jumătate de azot: aplicați-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj în timpul sezonului de vegetație.
Lisianthus: boli și paraziți
Buburuzele și acarienii sunt printre principalii inamici ai plantei. Păianjenul riscă, de asemenea, să atace și să compromită sănătatea eustomei. Pentru a îl combate, pur și simplu verificați dacă există pete galbene pe frunze și interveniți asupra infestației prin nebulizarea coroanei.
Analiza culorii frunzelor poate fi utilă și pentru a contracara prezența ciupercilor.