Kohleria este o plantă tropicală cu un obicei elegant și decorativ, cultivată în scopuri ornamentale în interior și în aer liber, în regiunile cu un climat de iarnă temperat.
Caracteristicile generale ale Kohleria
Kohleria este o plantă erbacee perenă aparținând familiei Gesneriaceae, originară din America Centrală și America de Sud, răspândită în Columbia, Mexic și în toate zonele subtropicale.
Înflorire
Perioada de înflorire a Kohleria, deși variază în funcție de specie și de condițiile de mediu, este în general primăvara târzie și sfârșitul verii, din iunie-iulie până în septembrie.
Kohleria îngrijire și plantare
Expunere
Toate speciile de Kohleria iubesc expunerea luminoasă, dar nu lumina directă a soarelui. Vara, planta cultivată în apartament poate fi transferată în aer liber și așezată într-o zonă parțial umbrită, bine adăpostită de vânt, având grijă să aibă o umiditate adecvată dacă clima este prea uscată. Se teme de frig, așa că de îndată ce temperatura devine mai rece trebuie transferată în interior.
Sol
Plantele Kohleria preferă solul moale, afânat, bine drenat. Substratul optim de cultivare este un amestec de sol specific plantelor cu flori si o treime de nisip sau alt material drenant care favorizeaza drenarea apei.
Udare
Kohleria sunt plante tropicale care trebuie udate în mod regulat pe tot parcursul sezonului de vegetație din martie până în septembrie, lăsând totuși pământul să se usuce între o udare și alta, având grijă să nu umeziți frunzele. Dacă mediul de cultivare este prea uscat, este necesar să se asigure o umiditate bună a mediului cu o farfurie cu apă și pietriș grosier. Rezervele de apă trebuie reduse în perioada de repaus a plantei, toamna-iarna, pentru a evita deteriorarea viitoarelor lăstari și riscul de eșec la înflorire.
Fertilizare
Kohleria trebuie fertilizata din primavara pana vara cu administrari periodice ale unui ingrasamant specific plantelor cu flori, in forma lichida si diluat corespunzator in apa folosita la irigatii. Această operație se efectuează în general la fiecare 15 zile.
Înmulțire Kohleria
Planta poate fi înmulțită asexuat prin tăiere, prin împărțirea lăstarilor. Înmultirea poate avea loc prin impartirea rizomilor si prin taiere; porțiuni de ramură de 10-15 cm lungime se iau la începutul toamnei, se înrădăcinează într-un amestec de nisip și turbă în părți egale.
Înmulțirea prin butași
Această tehnică de reproducere vegetativă se realizează toamna.
- Se iau butași de ramuri de 10 – 15 cm lungime, prin intermediul unei tăieturi oblice.
- Butașii sunt înrădăcinați la umbră într-o cutie cu turbă și nisip în părți egale, acoperită cu o folie de plastic.
- Pentru tot timpul necesar ca rădăcinile să prindă rădăcini, solul trebuie menținut constant umed.
- Când apar lăstari noi, semne de înrădăcinare, folia din plastic este îndepărtată.
- Cu mare precautie, puietii noi se scot din pamant (cu bila de pamant invaluind radacina) si se planteaza intr-un ghiveci cu diametrul de 6-8 cm.
- Mutați vasele într-un loc mai luminos, departe de soare.
- Plantele se lasa sa se intareasca si abia apoi se pun in recipiente mai mari. În cele din urmă, când ating o anumită înălțime și o anumită rezistență, sunt transplantate în ghiveciul final.
Repotarea
Repotarea se face primavara si in general cand rizomii au ocupat tot spatiul disponibil. În general, în fiecare an, planta trebuie transferată într-un ghiveci mai larg și mai adânc, care conține pământ amestecat cu nisip.
Tunderea și tăierea
Kohleria nu poate fi tăiată. Numai orice crenguțe ofilite sunt tăiate, iar frunzele uscate sunt curățate treptat pentru a preveni ca acestea să devină vehicul pentru boli fungice sau atacuri parazitare pe măsură ce putrezesc.
Dăunători și boli Kohleria
Kohleria este o plantă destul de rezistentă la paraziții de origine animală și este rar atacată de afide, păduchi, insecte solzi și acarieni roșii. Dintre bolile fungice sau criptogame, pe de altă parte, este sensibilă la putregaiul rădăcinilor și la făinare.
Cure și tratamente
Pentru a evita putrezirea rădăcinilor va fi suficient să evitați stagnarea apei în farfurie. Planta care are frunze ondulate sau înnegrite la vârfuri ar trebui mutată într-o zonă mai luminoasă a casei. Orice infestare cu paraziti poate fi eradicata cu fungicide specifice. Infestarea cu acarienii roșii trebuie prevenită prin creșterea umidității ambientale cu pulverizări foliare și ținând planta departe de sursele de căldură.
Soiuri și specii de Kohleria
Genul cuprinde aproximativ 30 de specii de plante diferite, dintre cele mai cunoscute amintim pe cele mai răspândite și cultivate în scop ornamental și unele mai rare în regiunile noastre.
Kohleria amabilis
Această specie, cunoscută și sub numele de Glossinia, este o plantă care atinge o înălțime de 60 de centimetri atunci când este complet crescută. Frunzele sunt ovate, de aproximativ 10 cm lungime, sunt argintii și catifelate la atingere. Din primăvară până în vară, produce flori tubulare lungi de 5 cm, care sunt în general roz la exterior cu puncte roșii sau violete la interior.
Kohleria amabilis varietate bogotensis
Este un rizomat tropical cu frunze de culoare verde închis și flori galbene și roșii-portocalii care înfloresc de la sfârșitul iernii și până în toată vara, din martie până în septembrie. În perioada de repaus, planta își pierde frunzele.
Kohleria eriantha
Este o specie mică, cu tulpini pubescente de cel mult 50 cm înălțime. Are frunze ovale și dințate, cu marginile roșiatice când sunt tinere. din primăvară până în vară produce un număr mare de flori roșii tubulare-alungite cu gâtul alb. Se teme de frig și de curenți de aer.
Kohleria digitaliflora
O specie originară din Bolivia și Peru, greu de cultivat în interior, deoarece necesită umiditate considerabilă a mediului. Este o perenă rizomatoasă cu frunze veșnic verzi, opuse și păroase. Produce flori spectaculoase pestrite.
Utilizări
Plantele Kohleria sunt folosite pentru a înfrumuseța interiorul casei și, acolo unde clima permite acest lucru, pentru a crea stropi de culoare pe balcoane și terase, chiar și în coșuri suspendate.
Curiozitate
Planta Kohleria a fost descrisă pentru prima dată în 1848 de Eduard August von Regel, un faimos botanist german, care i-a dat numele în onoarea stimatului său prieten Kohl. Kohleria digitaliflora în Franța este cunoscută sub denumirea de Kohlerie cu flori digitale, Sciadocalice, Isolome.