kalanchoe floare

Kalanchoe – soiuri, ingrijire, si cultivarea acestei flori suculente


Kalanchoe: Iată o plantă frumoasă de interior cu flori colorate și atrăgătoare. Să aflăm cum să avem grijă de ea pentru a avea o înflorire frumoasă.

Planta kalanchoe (numită și calancola) aparține familiei CrossulaceaeEste o plantă suculentă și există cel puțin 120 de specii diferite.

Introdusă pe piață la începutul anilor 1900, de atunci a crescut rapid, având în vedere frumusețea estetică a florilor sale. Este originară de pe continentul african, în special de Madagascar, dar astăzi este împrăștiată aproape peste tot în lume.

Îngrijirea și cultivarea Kalanchoe

Planta iubește foarte mult lumina directă a soarelui, așa că, dacă doriți o înflorire copioasă, trebuie să o plasați înspre sud, poate pe un pervaz. Nu tolerează temperaturi sub 10 °, așa că în timpul sezonului de iarnă vor trebui să fie adăpostite în cazul în care decideți să le creșteți în grădină.

Cei care iubesc grădinăritul ar trebui să știe că:

 • solul trebuie sa fie umed, bogat in turba si bine drenat
 • irigarile vor trebui repetate o data pe saptamana, cu exceptia perioadei de iarna cand se poate uda la fiecare 20 de zile.
 • rădăcinile nu au nevoie de spații mari, așa că pot fi cultivate în ghivece mici sau, în cazul în aer liber, chiar și în grădini de stânci.

După înflorire, este indicat să curățați frunzele și să îndepărtați florile și frunzele uscate. În general, aparținând grupului de suculente, nu are nevoie de îngrijire specială, așa că se pretează bine vieții de apartament.

Înflorirea Kalanchoe

Este o plantă de zi scurtă: asta înseamnă că înfloresc atunci când zilele se scurtează.

Este foarte comun să vezi plante de calancola înflorind iarna, înfrumusețând pervazurile cu flori colorate.

Cele mai cunoscute soiuri ale plantei

Să cunoaștem mai bine principalele specii găsite pe teritoriul nostru:

Kalanchoe blossfeldiana

Este de fapt Kalanchoe blossfeldiana, o plantă care ajunge la 30 cm înălțime și are frunze cu margini dintate.

Înflorește în mod obișnuit primăvara, dar supusă forței pepinierelor, poate înflori chiar și iarna. Florile sunt de formă tubulară, galbene, albe, portocalii sau roșii .

Kalanchoe blossfeldiana
Kalanchoe blossfeldiana

Kalanchoe daigremontiana

Kalanchoe daigremontiana este de fapt o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Unii savanți au asociat această plantă cu potențiale abilități curative împotriva tumorilor.

Răspândită mai ales în America de Sud, în Romania este încă o specie destul de rară. Frunzele sunt lungi și cu pete maronii, pline de lăstari mici. Poate atinge chiar și un metru și jumătate în înălțime.

Kalanchoe daigremontiana
Kalanchoe daigremontiana

Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe thyrsiflora este o plantă foarte decorativă care înflorește primăvara, producând flori mici și galbene care emană un miros dulce. Frunzele sunt de obicei pline și cu margini roz, care contrastează cu nuanțele de verde.

În general, crește în tufișuri mari de cel mult 30 de centimetri înălțime. Ideală pentru amenajară interioare dar și exterioare.

Kalanchoe thyrsiflora
Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe beharensis

Kalanchoe beharensis,  dacă este lăsat să crească liber, poate crește până la 60 de centimetri în înălțime. Frunzele sunt acoperite cu un puf care dă efectul clasic de catifelat. Marginile sunt ondulate în timp ce florile, care înfloresc la sfârșitul iernii, sunt galbene cu vene violete.

Kalanchoe beharensis
Kalanchoe beharensis

Kalanchoe rosalina

Kalanchoe rosalina este de fapt unul dintre ultimele soiuri produse exclusiv. Florile se dezvolta ca o umbrela in ciorchini mici si pot fi de diferite culori, de la fucsia la galben, portocaliu sau roz.

Ideal pentru apartamente sau gradini exterioare, este foarte rezistentă la boli.

Lumina potrivită

Kalanchoe are nevoie de multă lumină pentru a crește puternic și sănătos și pentru a reînflori. În sălbăticie, kalanchoe creste în plină lumină solară. Plantele de pepinieră sunt condiționate să crească cel mai bine în lumină interioară puternică. Alegeți o locație lângă o fereastră luminoasă orientată spre est, sud sau vest pentru cele mai bune rezultate.

Simptomele expunerii inadecvate la lumină includ tulpini alungite, creștere dezechilibrată, frunze palide sau deformate, căderea frunzelor și lipsa florilor. Dacă expunerea la lumină naturală nu este suficientă, fie mutați planta într-o locație mai luminoasă, fie adăugați o lampă strălucitoare pentru lumină suplimentară.

kalanchoe lumina

Kalanchoe: boli si paraziti

Această plantă suculentă poate fi atacată și de paraziți și se poate îmbolnăvi. Iată care ar putea fi cele mai mari riscuri:

 • Coșenila făinoasă (paduchi): acest mic animal se întinde pe partea inferioară a frunzelor.
Coșenila făinoasă
 • frunze acoperite cu pete moi mai palide: ar putea fi ciuperca (rugina), care se răspândește în condiții de umiditate mare.
 • zonele cu tendința de a putrezi și frunzele și tulpinile ofilite : cauza este ciuperca Phytophthora.
Phytophthora
 • zone necrotice: ciuperca Botrytis afectează frunzele și le acoperă ulterior cu mucegai.
Kalanchoe Botrytis
Kalanchoe Botrytis

Sensul și simbolismul Kalanchoe

Oferirea unei plante din această specie cadou aduce cu ea un mesaj foarte binevenit:  urări de bine pentru casă. În plus, culorile strălucitoare ale florilor sale sunt ideale pentru a înveseli și a revigora mediile, așa că reprezintă un cadou prețios, mai ales pentru cei care nu au prea mult timp de dedicat plantelor.

Immulțire Kalanchoe

Kalanchoe este foarte simplu de înmulțit, iar acest lucru este de fapt benefic pentru sănătatea plantei. Pe măsură ce un kalanchoe matur crește, produce lăstari care pot fi luați de la planta mamă. În loc să le permiteți să extragă substanțe nutritive din planta matură, puteți propaga lăstarii (sau luați butași de tulpină) aproape în orice moment. Iată cum:

 1. Tăiați un segment de tulpină de câțiva centimetri lungime de la o plantă matură folosind un cuțit curat și ascuțit. 
 2. Lăsați butașii să se usuce timp de câteva zile.
 3. Înmuiați capetele butașului într-un hormon de înrădăcinare.
 4. Plantați butașii în sol format din același amestec folosit pentru a crește planta mamă.
 5. Lăsați butașii nou plantați să stea în lumină indirectă, dar nu udați; tulpina ar trebui să prindă rădăcini în decurs de o lună, moment în care o puteți îngriji la fel ca o plantă matură de kalanchoe.
Denumirea comunăKalanchoe, Katy în flăcări, Kalanchoe de Crăciun
Nume botanicKalanchoe blossfeldiana
FamilieCrasulaceae
Tipul planteiPerena, suculenta
Mărime Matură15–45 cm înălțime
Expunere solarăSoare plin, umbră parțială
Tipul de solNisipos, bine drenat
pH-ul soluluiAcid (5,8 până la 6,3)
Timpul de înflorirevariază; necesită 6 săptămâni de nopți de 14 ore
Culoarea floriiGalben, roșu, portocaliu, roz, alb
Zonele de rezistențăEuropa, SUA, Africa, Asia
Zona natalăAfrica (Madagascar)
ToxicitateToxică pentru animalele de companie, considerată netoxică pentru oameni

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile