Connect with us

Flori si arbusti

Kalanchoe – soiuri, ingrijire, si cultivarea acestei flori suculente

Published

on

kalanchoe floare

Kalanchoe: Iată o plantă frumoasă de interior cu flori colorate și atrăgătoare. Să aflăm cum să avem grijă de ea pentru a avea o înflorire frumoasă.

Planta kalanchoe (numită și calancola) aparține familiei CrossulaceaeEste o plantă suculentă și există cel puțin 120 de specii diferite.

Introdusă pe piață la începutul anilor 1900, de atunci a crescut rapid, având în vedere frumusețea estetică a florilor sale. Este originară de pe continentul african, în special de Madagascar, dar astăzi este împrăștiată aproape peste tot în lume.

Îngrijirea și cultivarea Kalanchoe

Planta iubește foarte mult lumina directă a soarelui, așa că, dacă doriți o înflorire copioasă, trebuie să o plasați înspre sud, poate pe un pervaz. Nu tolerează temperaturi sub 10 °, așa că în timpul sezonului de iarnă vor trebui să fie adăpostite în cazul în care decideți să le creșteți în grădină.

Cei care iubesc grădinăritul ar trebui să știe că:

 • solul trebuie sa fie umed, bogat in turba si bine drenat
 • irigarile vor trebui repetate o data pe saptamana, cu exceptia perioadei de iarna cand se poate uda la fiecare 20 de zile.
 • rădăcinile nu au nevoie de spații mari, așa că pot fi cultivate în ghivece mici sau, în cazul în aer liber, chiar și în grădini de stânci.

După înflorire, este indicat să curățați frunzele și să îndepărtați florile și frunzele uscate. În general, aparținând grupului de suculente, nu are nevoie de îngrijire specială, așa că se pretează bine vieții de apartament.

Înflorirea Kalanchoe

Este o plantă de zi scurtă: asta înseamnă că înfloresc atunci când zilele se scurtează.

Este foarte comun să vezi plante de calancola înflorind iarna, înfrumusețând pervazurile cu flori colorate.

Cele mai cunoscute soiuri ale plantei

Să cunoaștem mai bine principalele specii găsite pe teritoriul nostru:

Kalanchoe blossfeldiana

Este de fapt Kalanchoe blossfeldiana, o plantă care ajunge la 30 cm înălțime și are frunze cu margini dintate.

Înflorește în mod obișnuit primăvara, dar supusă forței pepinierelor, poate înflori chiar și iarna. Florile sunt de formă tubulară, galbene, albe, portocalii sau roșii .

Kalanchoe blossfeldiana
Kalanchoe blossfeldiana

Kalanchoe daigremontiana

Kalanchoe daigremontiana este de fapt o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Unii savanți au asociat această plantă cu potențiale abilități curative împotriva tumorilor.

Răspândită mai ales în America de Sud, în Romania este încă o specie destul de rară. Frunzele sunt lungi și cu pete maronii, pline de lăstari mici. Poate atinge chiar și un metru și jumătate în înălțime.

Kalanchoe daigremontiana
Kalanchoe daigremontiana

Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe thyrsiflora este o plantă foarte decorativă care înflorește primăvara, producând flori mici și galbene care emană un miros dulce. Frunzele sunt de obicei pline și cu margini roz, care contrastează cu nuanțele de verde.

În general, crește în tufișuri mari de cel mult 30 de centimetri înălțime. Ideală pentru amenajară interioare dar și exterioare.

Kalanchoe thyrsiflora
Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe beharensis

Kalanchoe beharensis,  dacă este lăsat să crească liber, poate crește până la 60 de centimetri în înălțime. Frunzele sunt acoperite cu un puf care dă efectul clasic de catifelat. Marginile sunt ondulate în timp ce florile, care înfloresc la sfârșitul iernii, sunt galbene cu vene violete.

Kalanchoe beharensis
Kalanchoe beharensis

Kalanchoe rosalina

Kalanchoe rosalina este de fapt unul dintre ultimele soiuri produse exclusiv. Florile se dezvolta ca o umbrela in ciorchini mici si pot fi de diferite culori, de la fucsia la galben, portocaliu sau roz.

Ideal pentru apartamente sau gradini exterioare, este foarte rezistentă la boli.

Lumina potrivită

Kalanchoe are nevoie de multă lumină pentru a crește puternic și sănătos și pentru a reînflori. În sălbăticie, kalanchoe creste în plină lumină solară. Plantele de pepinieră sunt condiționate să crească cel mai bine în lumină interioară puternică. Alegeți o locație lângă o fereastră luminoasă orientată spre est, sud sau vest pentru cele mai bune rezultate.

Simptomele expunerii inadecvate la lumină includ tulpini alungite, creștere dezechilibrată, frunze palide sau deformate, căderea frunzelor și lipsa florilor. Dacă expunerea la lumină naturală nu este suficientă, fie mutați planta într-o locație mai luminoasă, fie adăugați o lampă strălucitoare pentru lumină suplimentară.

kalanchoe lumina

Kalanchoe: boli si paraziti

Această plantă suculentă poate fi atacată și de paraziți și se poate îmbolnăvi. Iată care ar putea fi cele mai mari riscuri:

 • Coșenila făinoasă (paduchi): acest mic animal se întinde pe partea inferioară a frunzelor.
Coșenila făinoasă
 • frunze acoperite cu pete moi mai palide: ar putea fi ciuperca (rugina), care se răspândește în condiții de umiditate mare.
 • zonele cu tendința de a putrezi și frunzele și tulpinile ofilite : cauza este ciuperca Phytophthora.
Phytophthora
 • zone necrotice: ciuperca Botrytis afectează frunzele și le acoperă ulterior cu mucegai.
Kalanchoe Botrytis
Kalanchoe Botrytis

Sensul și simbolismul Kalanchoe

Oferirea unei plante din această specie cadou aduce cu ea un mesaj foarte binevenit:  urări de bine pentru casă. În plus, culorile strălucitoare ale florilor sale sunt ideale pentru a înveseli și a revigora mediile, așa că reprezintă un cadou prețios, mai ales pentru cei care nu au prea mult timp de dedicat plantelor.

Immulțire Kalanchoe

Kalanchoe este foarte simplu de înmulțit, iar acest lucru este de fapt benefic pentru sănătatea plantei. Pe măsură ce un kalanchoe matur crește, produce lăstari care pot fi luați de la planta mamă. În loc să le permiteți să extragă substanțe nutritive din planta matură, puteți propaga lăstarii (sau luați butași de tulpină) aproape în orice moment. Iată cum:

 1. Tăiați un segment de tulpină de câțiva centimetri lungime de la o plantă matură folosind un cuțit curat și ascuțit. 
 2. Lăsați butașii să se usuce timp de câteva zile.
 3. Înmuiați capetele butașului într-un hormon de înrădăcinare.
 4. Plantați butașii în sol format din același amestec folosit pentru a crește planta mamă.
 5. Lăsați butașii nou plantați să stea în lumină indirectă, dar nu udați; tulpina ar trebui să prindă rădăcini în decurs de o lună, moment în care o puteți îngriji la fel ca o plantă matură de kalanchoe.
Denumirea comunăKalanchoe, Katy în flăcări, Kalanchoe de Crăciun
Nume botanicKalanchoe blossfeldiana
FamilieCrasulaceae
Tipul planteiPerena, suculenta
Mărime Matură15–45 cm înălțime
Expunere solarăSoare plin, umbră parțială
Tipul de solNisipos, bine drenat
pH-ul soluluiAcid (5,8 până la 6,3)
Timpul de înflorirevariază; necesită 6 săptămâni de nopți de 14 ore
Culoarea floriiGalben, roșu, portocaliu, roz, alb
Zonele de rezistențăEuropa, SUA, Africa, Asia
Zona natalăAfrica (Madagascar)
ToxicitateToxică pentru animalele de companie, considerată netoxică pentru oameni

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x