iasomie de madagascar

Iasomie de Madagascar: ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cunoști Stephanotis sau iasomia de Madagascar? Ghidul nostru practic pentru a începe să crești această frumoasă plantă de origine tropicală, care poate fi cultivată în ghivece în apartament și chiar în aer liber, te va ajuta să o descoperi.

Iasomia de Madagascar aparține familiei Apocynaceae, care include și oleandru.

Este originară din Madagascar și din Asia de Sud-Est, motiv pentru care este numită și sub numele de iasomie de MadagascarGenul include 5 specii diferite, toate arbuști veșnic verzi, dintre care cea mai răspândită este Floribunda.

Numele Stephanotis derivă din unirea a doi termeni greci: stephanos (coroană) șiotos (ureche). Semnificația derivă probabil din faptul că a fost folosită ca coroană de către popoarele indigene. 

Iasomia de madagascar

Iasomie de madagascar: descrierea plantei

În ciuda clasificării sale ca plantă cățărătoare, nevoile sale specifice în ceea ce privește climă au favorizat răspândirea acesteia mai ales ca plantă de apartament, decât ca plantă de exterior.

Iasomia de Madagascar are frunze verzi, ovale, de până la 10 cm lungime. Acestea apar în perechi și sunt foarte groase și strălucitoare. Florile sunt albe și apar în ciorchini, acoperite cu un fel de patina care amintește de ceară. Au o formă tubulară și emană un miros bun. Apar primăvara și pe tot parcursul verii.

Fructele se coc după aproximativ un an și sunt bogate în semințe. Tulpina este foarte groasă și capătă un aspect din ce în ce mai semilemnos pe măsură ce trece timpul. În natură, planta poate ajunge chiar și la 5 metri înălțime. Cultivata in ghivece, rareori depaseste 2 metri.

Planta intră în faza de repaus din noiembrie până în februarie. Respectarea nevoilor sale de cultivare in aceasta etapa va fi esentiala pentru a asigura o buna inflorire.

Iasomia de Madagascar: tehnici de cultivare

Cei care doresc să încerce să cultive această plantă trebuie să aibă în vedere câteva aspecte fundamentale. Nu trebuie să uităm că provine dintr-un climat tropical și, dacă nu vrei să riști să o pierzi după un timp, va trebui să pui la punct o serie întreagă de precauții. Să vedem împreună.

Locație și climă

Planta are nevoie de un loc la umbră parțială, ferit de vânturi. Iubește lumina soarelui, dar nu razele directe. Dacă o crești în interior, o poți plasa lângă o fereastră orientată spre vest sau spre sud, asigurându-te întotdeauna că ai pus o perdea.

Atentie la temperaturi prea scazute, motiv pentru care iarna ar fi indicat sa o transferati intr-o sera sau in orice caz intr-un loc mai cald. De asemenea, este foarte important să oferiți umiditatea potrivită: așa că înarmați-vă cu un nebulizator și împrospătați periodic frunzele.

Temperatura medie pentru a preveni căderea florilor este între 18 și 25 de gradeSchimbările bruște de temperatură sunt, de asemenea, foarte periculoase .

Sol

Iasomia de Madagascar necesită un sol bogat și ușor acid, la care se vor adăuga bucăți de scoarță și nisip. Drenajul adecvat este esențial pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Irigare

Planta necesita udare regulata din primavara pana toamna, in timp ce iarna poate fi redusa. Solul trebuie să fie întotdeauna umed, dar în orice caz trebuie evitată stagnarea apei.

Aveți grijă să nu folosiți apă prea calcaroasă, altfel florile se vor pierde. Mai bine sa optezi pentru apa demineralizata sau apa de ploaie.

La fiecare 2 saptamani poti da si ingrasamant pentru plante cu flori.

Iasomia de Madagascar inmultire

Planta se reproduce prin tăiere. Butașii de aproximativ 10 cm lungime vor trebui tăiați în perioada aprilie-iunie. Apoi acestea vor planta in rasaduri sau ghivece cu turbă și nisip.

Trebuie garantată o temperatură de minim 20 de grade. Transplantarea în ghivece se poate face după înrădăcinare.

Tunderea

La sfarsitul iernii puteti continua cu operatiunile de taiere necesare pentru a garanta mereu un aspect armonios plantei.

Paraziți și boli

Planta se îmbolnăvește rar, fiind foarte rezistentă. Cu toate acestea, ar putea fi atacata de insecte solziacarieni, muște albe și afide.

În aceste cazuri, pesticidele naturale pot fi folosite pentru a eradica imediat problema și pentru a preveni deteriorarea plantei.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile