Connect with us

Flori si arbusti

Iasomie de Madagascar: ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Published

on

iasomie de madagascar

Cunoști Stephanotis sau iasomia de Madagascar? Ghidul nostru practic pentru a începe să crești această frumoasă plantă de origine tropicală, care poate fi cultivată în ghivece în apartament și chiar în aer liber, te va ajuta să o descoperi.

Iasomia de Madagascar aparține familiei Apocynaceae, care include și oleandru.

Este originară din Madagascar și din Asia de Sud-Est, motiv pentru care este numită și sub numele de iasomie de MadagascarGenul include 5 specii diferite, toate arbuști veșnic verzi, dintre care cea mai răspândită este Floribunda.

Numele Stephanotis derivă din unirea a doi termeni greci: stephanos (coroană) șiotos (ureche). Semnificația derivă probabil din faptul că a fost folosită ca coroană de către popoarele indigene. 

Iasomia de madagascar

Iasomie de madagascar: descrierea plantei

În ciuda clasificării sale ca plantă cățărătoare, nevoile sale specifice în ceea ce privește climă au favorizat răspândirea acesteia mai ales ca plantă de apartament, decât ca plantă de exterior.

Iasomia de Madagascar are frunze verzi, ovale, de până la 10 cm lungime. Acestea apar în perechi și sunt foarte groase și strălucitoare. Florile sunt albe și apar în ciorchini, acoperite cu un fel de patina care amintește de ceară. Au o formă tubulară și emană un miros bun. Apar primăvara și pe tot parcursul verii.

Fructele se coc după aproximativ un an și sunt bogate în semințe. Tulpina este foarte groasă și capătă un aspect din ce în ce mai semilemnos pe măsură ce trece timpul. În natură, planta poate ajunge chiar și la 5 metri înălțime. Cultivata in ghivece, rareori depaseste 2 metri.

Planta intră în faza de repaus din noiembrie până în februarie. Respectarea nevoilor sale de cultivare in aceasta etapa va fi esentiala pentru a asigura o buna inflorire.

Iasomia de Madagascar: tehnici de cultivare

Cei care doresc să încerce să cultive această plantă trebuie să aibă în vedere câteva aspecte fundamentale. Nu trebuie să uităm că provine dintr-un climat tropical și, dacă nu vrei să riști să o pierzi după un timp, va trebui să pui la punct o serie întreagă de precauții. Să vedem împreună.

Locație și climă

Planta are nevoie de un loc la umbră parțială, ferit de vânturi. Iubește lumina soarelui, dar nu razele directe. Dacă o crești în interior, o poți plasa lângă o fereastră orientată spre vest sau spre sud, asigurându-te întotdeauna că ai pus o perdea.

Atentie la temperaturi prea scazute, motiv pentru care iarna ar fi indicat sa o transferati intr-o sera sau in orice caz intr-un loc mai cald. De asemenea, este foarte important să oferiți umiditatea potrivită: așa că înarmați-vă cu un nebulizator și împrospătați periodic frunzele.

Temperatura medie pentru a preveni căderea florilor este între 18 și 25 de gradeSchimbările bruște de temperatură sunt, de asemenea, foarte periculoase .

Sol

Iasomia de Madagascar necesită un sol bogat și ușor acid, la care se vor adăuga bucăți de scoarță și nisip. Drenajul adecvat este esențial pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Irigare

Planta necesita udare regulata din primavara pana toamna, in timp ce iarna poate fi redusa. Solul trebuie să fie întotdeauna umed, dar în orice caz trebuie evitată stagnarea apei.

Aveți grijă să nu folosiți apă prea calcaroasă, altfel florile se vor pierde. Mai bine sa optezi pentru apa demineralizata sau apa de ploaie.

La fiecare 2 saptamani poti da si ingrasamant pentru plante cu flori.

Iasomia de Madagascar inmultire

Planta se reproduce prin tăiere. Butașii de aproximativ 10 cm lungime vor trebui tăiați în perioada aprilie-iunie. Apoi acestea vor planta in rasaduri sau ghivece cu turbă și nisip.

Trebuie garantată o temperatură de minim 20 de grade. Transplantarea în ghivece se poate face după înrădăcinare.

Tunderea

La sfarsitul iernii puteti continua cu operatiunile de taiere necesare pentru a garanta mereu un aspect armonios plantei.

Paraziți și boli

Planta se îmbolnăvește rar, fiind foarte rezistentă. Cu toate acestea, ar putea fi atacata de insecte solziacarieni, muște albe și afide.

În aceste cazuri, pesticidele naturale pot fi folosite pentru a eradica imediat problema și pentru a preveni deteriorarea plantei.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x