helleborus planta

Helleborus: sfaturi practice și sfaturi de îngrijire


Helleborus, numit și spânz sau elebor, este o plantă perenă foarte populară în grădină. Acest lucru se datorează parțial pentru că plantele înfloresc devreme cu flori frumoase. Zecile de specii de helleborus care se găsesc în sudul și centrul Europei până în vestul Asiei aparțin familiei ranuncul. Cea mai faimoasă variantă este Helleborus niger.

Locație

Noiembrie este o lună bună pentru a oferi acestei plante de grădină un loc în grădină. Helleborus niger, poate fi plantat oriunde în grădină. Atât la umbră parțială, cât și într-un loc însorit. Florile frumoase pot fi văzute din noiembrie până în martie. Nici măcar zăpada sau gerul nu fac nimic pentru a o afecta. Dacă planta de grădină este fericită, va înflori din nou în fiecare an.

Îngrijire

Plantele în ghiveci pe care le pui mai întâi în sufragerie pentru o perioadă pot fi apoi plantate în grădină.

Le place un loc adăpostit, semiumbrit și pot rămâne aici ani de zile. Tuturor heleborilor le place solul bogat în humus care conține puțin var. În ceea ce privește îngrijirea, oferiți doar hrană suplimentară anual și lăsați-i în pace. Apoi vor înflori din ce în ce mai abundent.

Dacă planta are frunze care nu mai sunt frumoase primăvara, le poți îndepărta. Acest lucru va face florile să iasă mai bine în evidență. Este o muncă tipică de primăvară.

Helleborus

Grupul Helleborus Orientalis

Lasa-te sedus de celelalte soiuri, de exemplu helleborus orientalis. Marea majoritate a soiurilor obținute prin munca de selecție și încrucișare sunt reunite în Grupul Helleborus Orientalis. Acesta este un grup mare de plante cu origini foarte diferite. Această plantă de grădină este veșnic verde, dar are culori diferite ale florilor, de la alb la violet închis și uneori chiar sunt pete. Perioada de înflorire a helleborus orientalis este din ianuarie până în aprilie.

Toate plantele din grupul Helleborus Orientalis au frunziș veșnic verde. Helleborus „Early Purple” este una dintre puținele soiuri oferite de obicei după nume. Aceasta este o plantă cu flori violet, unde florile pot apărea încă din noiembrie. Toate celelalte sunt mai tarzii.

Atractoare de insecte

Există soiuri cu flori simple și duble. Acele flori au ceva special: nu petalele, ci sepalele sunt cele care poartă culoarea. Sunt foarte decorative până în iunie. Petalele par să lipsească, dar în realitate s-au transformat în mici organe dătătoare de nectar care ademenesc insectele cu umiditatea lor dulce pentru a poleniza florile.

Multe culori diferite de flori

Deși pentru helleborus sunt cunoscute aproximativ două sute de soiuri, acestea sunt vândute în principal după culoare. Cele mai comune culori ale florilor sunt:

 • alb cu pete mai închise
 • spirit
 • cremgeel
 • verde deschis
 • roz deschis și închis
 • pete roz
 • lila
 • Violet
 • rosu intens
 • violet foarte profund
 • aproape negru

Florile unui helleborus alb devin adesea roz și verzi. Un exemplu în acest sens este helleborus niger.
Toate soiurile de helleborus cu înflorire timpurie se combină excelent cu Hepatica, flori de spumă (Tiarella), lungwort (Pulmonaria) și plante cu bulbi timpurii.

Boli

Helleborus este susceptibil la boala petelor frunzelor. Acest lucru se întâmplă mai ales toamna, când apar tulpinile înflorite ale plantei. Puteți recunoaște cu ușurință boala petei frunzelor după petele negre de pe frunze. Puteți preveni și combate boala tăind frunzele vechi toamna. Acest lucru reduce șansa ca noua frunză să preia boala. Un alt avantaj al tăierii frunzelor bătrâne este că florile frumoase ale helleborusului își fac mult mai bine.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile