În acest ghid vă explicăm cum să creșteți glicina: o plantă cu culori strălucitoare frumoase, capabilă să îmbogățească grădinile și balcoanele. Iată toate sfaturile și trucurile comerțului pentru a o crește cu succes.
Origine glicina
Wisteria (glicina) este o plantă cățărătoare ornamentală, care reușește să se extindă umplând fiecare colț și pergolă. Prezența îi conferă o notă provensală și rustică.
Este apreciata atât pentru florile sale, cât și pentru parfumul său. Primavara ofera in principal ciorchine frumoase si generoase de flori albe, mov sau roz, ideale pentru decorarea unei gradini sau fatade.
Deși este o plantă puternică și ușor de cultivat, trebuie respectate câteva precauții pentru a obține un rezultat optim.
Urmați sfaturile noastre și veți învăța cum să plantați și să îngrijiți corect această plantă.
Wisteria ce înseamnă numele
Numele botanic este de fapt Wisteria și aparține familiei Fabaceae. Este originar din America și continentul asiatic, dar astăzi îl găsim în toată Italia, de la nord la sud.
Descrierea plantei
Această plantă poate atinge înălțimi de până la 10-15 metri și trebuie ținută sub control. Rădăcinile sunt, de asemenea, foarte viguroase și pot sparge podele și orice întâlnesc. Așa că alegeți locul în care să-l plantați bine.
Fiecare floare este alcătuită din 5 petale diferite și definește ciorchini minunati suspendati. Înflorirea are loc în general pe tot parcursul primăverii, dar foarte mult depinde de specie și de temperaturi. Frunzele sunt de culoare verde bronzat și ovale și de formă lanceolate.
Fiind o plantă cățărătoare, diferitele suporturi, introduse în timpul creșterii, vor configura forma glicinei.
Tulpina crește prin agățarea în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers acelor de ceasornic (în funcție de soi). Orice lucru în apropiere este bun pentru a găsi o priză și a te încurca.
Soiurile de glicina
Exista, ca la toate plantele, diferite soiuri care se deosebesc in anumite aspecte: in culorile florilor (alb, roz, liliac, mov si albastru), ca inaltime, in evolutia trunchiului in jurul tulpinii. Să vedem câteva dintre ele:
- Glicina roșie (Millettia satsuma): de origine australiană, emană un miros picant. Florile infloresc din vara pana toamna si au o frumoasa culoare rosie-violet.
- Glicina japoneză (Wisteria floribunda): arată ca un copac mic, dar pentru a obține această formă trebuie să legați o ramură de țăruș și să o țineți departe de alte suporturi și plante. Produce flori de culoare roz si violet, care se dezvoltă în ciorchini lungi care pot ajunge la 1 metru lungime.
- Glicina chinezească (Wisteria sinensis): crește rapid și este utilă atunci când aveți foarte puțin timp să acoperiți pereții și gardurile. Nu întâmplător este cea mai răspândită specie. Înflorește din primăvară până în vară, producând flori mici violet și albastre în ciorchine. Frunzele au o formă eliptică și sunt acoperite cu puf.
Îngrijirea glicinei
Această plantă se adaptează la orice temperatură, rezistând chiar și la înghețul de iarnă.
În aceste cazuri, însă, este întotdeauna mai bine să protejați planta cu cearșafuri.
Când și unde să plantezi glicine în grădină: plantare
Plantarea trebuie făcută toamna și iarna. Solul trebuie să fie bogat și drenat. Alegeți o zonă însorită pentru flori viguroase.
În mod ideal, ar trebui să alegi o locație însorită, unde planta ta să se poată bucura de cel puțin 6 ore de soare pe zi.
Aceasta este condiția ideală pentru obținerea unei înfloriri abundente. Această plantă apreciază în mod natural solurile nisipoase și ușor acide.
În orice caz, evitați solurile calcaroase și/sau argiloase, care provoacă îngălbenirea frunzelor. În sfârșit, pentru o creștere bună, vă recomandăm să o plantați într-un amestec de pământ de grădină și compost.
Cum să plantezi glicina
Mai întâi trebuie să săpați o groapă de 30-40 cm adâncime (pe baza plantei) pentru o lățime de aproximativ 40 de centimetri.
Apoi trebuie să puneți nisip sau pietriș pe fund și să adăugați compost bine descompus sau gunoi de grajd și pământ pentru plantele de grădină.
Este foarte important să umeziți corect solul. Cel mai bine este să înmuiați planta într-un lighean cu apă timp de câteva minute până când nu mai există bule care se ridică la suprafață. Odată ce cea mai mare parte a apei s-a epuizat, o puteți pune în gaură și puteți începe să umpleți.
Vă sfătuim să faceți o mica bordură de pământ în jurul plantei, astfel încât atunci când udați apa să se concentreze acolo unde este nevoie. De asemenea, trebuie să mulciți suprafața pentru aproximativ 10 cm. Pe de altă parte, nu este nevoie de îngrășăminte. Dimpotrivă, utilizarea lor poate fi și dăunătoare, deoarece favorizează creșterea frunzișului în detrimentul dezvoltării florale.
Vă reamintesc de importanța udării abundente: irigațiile trebuie repetate constant în primele săptămâni pentru a favoriza o bună înrădăcinare. Luați în considerare bine spațiul din jurul vostru, astfel încât planta să nu facă nicio daune în timp ce crește.
Udare glicina
Udarea trebuie să fie frecventă în primii ani, când planta este încă în faza de creștere. Apoi pot fi mai rare int imp.
În orice caz, iarna, este necesar să se reducă irigatul pentru a evita ca solul să fie mereu umed. Se poate face și o dată pe lună. Ploile vor fi mai mult decât suficiente.
Cum să o faci să fie cățărătoare
Wisteria este o plantă cățărătoare viguroasă și puternică (uneori poate crește 2 metri într-un singur an): de aceea are nevoie de un suport foarte puternic sau de un zid de care să se sprijine.
Când este adulta, trunchiul poate atinge 10 m înălțime și 20 m lungime…
Prin urmare, este esențial să îi oferiți un suport foarte solid, care să aibă dimensiunea pe care doriți să o aibă glicina dvs. (fără a depăși 2,50 m).
De asemenea, trebuie să îndepărtați ramurile laterale pe măsură ce se dezvoltă și să lăsați doar cele superioare să crească.
Daca, in schimb, vrei sa urce de-a lungul unui perete, trebuie sa atasezi un fir metalic mare la aproximativ 20 de centimetri de perete. La început, trebuie să atașați singur ramurile de suport. Ulterior, nu va mai fi necesar să faceți acest lucru: plantele se vor agăța de el în mod natural.
Atenție : în primii doi sau trei ani, glicina nu va înflori prea mult, deoarece este o plantă care necesită timp să se implanteze profund.
Înflorire glicina
Inflorirea are loc după aproximativ 8-10 ani dacă planta a fost crescută pornind de la sămânță . Dacă alegeți plante altoite, va trebui să așteptați maxim 3 ani.
Tunderea
Tăierea acestei plante este o operațiune fundamentală și delicată pentru a împiedica planta să ajungă chiar și în spații nepotrivite. Ar trebui făcut vara și iarna. Ramurile uscate trebuie eliminate și trebuie lăsați câțiva muguri pe ramură.
Lăstarii nou apăruti ar trebui tăiați, deoarece florile de glicina se dezvoltă pe tulpinile anilor anteriori.
În timpul iernii, tăiați mai ales ramurile laterale, lăsând doar ramura principală și doar câteva ramuri scurte pe ambele părți.
Aveți grijă să nu tăiați pe vreme geroasă. De asemenea, asigurați-vă că îndepărtați florile și frunzele decolorate – chiar dacă glicina nu este foarte predispusă la boli, frunzele sale devin adesea galbene și florile sunt toxice.
Atunci când aceste operațiuni sunt efectuate eficient de către personal expert, tăierea este foarte simplă. Dimpotrivă, improvizația la fața locului nu ar putea decât să pună în pericol frumusețea și supraviețuirea plantei tale.
Cultivarea în ghiveci a glicinei
Pentru cultivarea glicinei în ghivece este necesar să se opteze pentru soiuri specifice, precum Schiro Kapitan Fuji care produce flori albe și atinge o înălțime de 6 metri. Vorbim deci despre plante cu un obicei foarte redus, potrivite pentru balcoane și verande.
Ghiveciul trebuie să fie înalt și mare (cel puțin 50-60 cm în diametru). Repotarea se poate face în același recipient, reducând în același timp frunzele și rădăcinile.
Boli și paraziți
Să încercăm să înțelegem acum ce posibile probleme ar putea dezvolta această plantă.
- Boli fungice: ar putea fi supus atacului de Oidium și Cercospora wisterae .
- Cariile: întotdeauna legate de ciuperci.
- Cancer de rădăcină și guler: cauzat de bacteria Agrobacterium tumefascens.
- Puțin fier în sol: acest lucru provoacă frunze gălbui.