Ghid de rhododendron: creștere și lucruri de știut despre arborele de trandafir


Toate secretele rhododendronului. Să aflăm trucurile pentru a avea grijă de această plantă de grădină, potrivită și pentru zonele montane înalte.

Să continuăm călătoria noastră în lumea grădinăritului și să cunoaștem rhododendronul de aproape .

Rhododendron: istoria și semnificația florii

Planta face parte din familia Ericaceae. Numele său înseamnă trandafir, din grecescul  rhodon (trandafir) și dendron (copac). Se pare că era deja cunoscută în jurul secolului al XVI-lea, dar va fi necesar să așteptăm până în secolul al XIX-lea pentru a-l vedea sosind în Europa. Unul dintre marii săi învățați a fost George Forrest , de la Royal Horticultural Society , care a descoperit mai multe specii.

Planta este originară din America de Nord, Europa, Asia și Oceania.

Este floarea prin excelență care este oferită cadou pentru declarațiile de dragoste .

Rhododendron: descrierea plantei

Specia de rododendron include aproximativ  800 de soiuri foarte diferite. Găsim arbuști mici, dar și  arbori cu frunze de foioase sau persistente,  până la 30 de metri înălțimeAzaleele sunt de asemenea incluse în acest grup mare.

Florile pot fi grupate sau singure și sunt întotdeauna foarte mari și strălucitoare. Pot ajunge la 20 cm în dimensiune.

Forma poate fi în formă de clopot, tubular, plat, în formă de pâlnie, în timp ce culorile variază de la crem la galben, alb, lavandă, violet, roz, portocaliu sau roșu.

rhododendon

Rhododendron: soiurile

Există multe varietăți de rhododendron și există și mulți hibrizi produși de pepinierele engleze, în încercarea de a face florile din ce în ce mai frumoase. Iată câteva dintre cele principale:

 • specia ferrugineum  crește în Alpii italieni și se caracterizează prin culoarea roșie de fier prezentă pe partea inferioară a frunzelor.
 • Rhododendron hirsutum, ca și precedentul, trăiește în munții înalți. Frunzele și ramurile sunt acoperite cu păr. Rămâne mic, nu depășește 50 cm înălțime.
 • Arboreul, pe de  altă parte, este originar din Himalaya, producând flori frumoase mari, în formă de clopot, în nuanțe de la alb la roșu.
 • Lutescens  are flori galbene frumoase și este originar din China. Poate crește până la 2,5 metri.

Rhododendron: îngrijire și cultivare

Flori de rhododendron pe cale să se deschidă.
Flori de rhododendron pe cale să se deschidă.

Rhododendronul este o plantă de munte, așa că înainte de a vă aventura, gândiți-vă dacă să continuați sau nu cu cultivarea. Mediul trebuie să fie umed și răcoros.

Alegeți un sol acid, fără calciu și bine dizolvat. Ideal este terenul montan înalt.

Adăugați îngrășământ primăvara pentru a facilita înflorirea care va avea loc în anumite perioade ale anului, în funcție de specia căreia îi aparține.

Climat

Planta are nevoie de umbră sau semiumbră, deoarece nu tolerează lumina directă a soarelui. Totuși, dacă te afli peste 800 de metri deasupra nivelului mării, nu vei avea nicio problemă să-l așezi într-un loc însorit.

Temperaturile dorite variază în funcție de specie: unora le place frigul, altora nu, precum și căldura.

O discuție separată se aplică umidității care trebuie să fie întotdeauna constantă. Pulverizați întotdeauna pe plantă, preferând apa necalcaroasă. Se recomandă colectarea apei de ploaie  pentru a nu greși.

Udare

Udarea trebuie distribuită în mod regulat din primăvară până în vară, iar apoi să scadă toamna și iarna.

Ele trebuie să fie abundente, dar aveți grijă de stagnarea apei care ar putea deteriora rădăcinile. Din acest motiv, la plantare, este întotdeauna mai bine să așezați un strat de pietre și pietriș pentru a facilita drenajul.

Tunderea rhododendronului

Tăierea trebuie făcută numai primăvara, deoarece frigul ar putea îngheța planta. Este necesar să se elimine cât mai puțin posibil, încercând să păstreze forma plantei neschimbată.

Propagare

Înmulțirea rododendronului are loc prin butași, în perioada de vară până toamnă. Se ia o ramură lemnoasă de cel puțin 10 cm și se plantează într-un compus pe bază de perlit și nisip de pădure, garantând întotdeauna umiditatea potrivită.

Înmulțirea prin sămânță nu este recomandată deoarece timpii sunt mult mai lungi.

Cultivare în ghivece

Pe lângă grădini, unele specii sunt potrivite pentru cultivare în ghivece, dar trebuie să alegeți bine.

Concentrați-vă pe hibrizi, care sunt în general mici și produc flori frumoase. Se va acorda, evident, multă atenție calității solului, locației și temperaturii.

Rhododendron: boli și dăunători

probleme rhododendron

Această plantă se teme de acarienii roșii.

Alte probleme comune ar putea fi:

 • udare prea abundenta: florile nu ajung la maturitate si se ofilesc din timp.
 • umiditate scăzută: frunzele și florile încep să devină maro și să se usuce. Pune-l la umbră și crește stropirea și udarea.

Plantarea în regiunile reci sau temperate

 • Plantați în plin soare pentru a crește florile și pentru a evita problemele cu mucegaiul. Arbuștii au nevoie de minim 6 ore de plin soare zilnic.
 • Plantați pe partea adăpostită a unui paravan. Dacă sunt supuse vântului rece și uscat, frunzele și mugurii lor se usucă și mor, în special în timpul vântului de iarnă.

Plantarea în regiuni calde sau fierbinți

 • Plantați într-un loc care primește umbră după-amiaza, mai ales în zonele fierbinți. În zonele tropicale, azaleele vor înflori în plină umbră.

Cum să plantezi rhododendron

 • Plantați primăvara sau începutul toamnei.
 • Așezați plante noi astfel încât rădăcinile lor superioare să fie la nivelul solului sau puțin mai jos. Dacă le plantați mai adânc, rădăcinile pot putrezi.
 • Umpleți gaura pe jumătate cu pământ, apoi udați-o bine pentru a așeza pământul înainte de a umple cu restul de pământ.

Îngrijirea de iarnă pentru rhododendroni

Rhododendronii sunt plante cu rădăcini puțin adânci; în regiunile reci, aplicați câțiva centimetri de mulci organic în jurul bazei. În regiunile cu ierni severe, înfășurați toamna rododendronii veșnic verzi cu pânză. Vânturile reci și uscate vor provoca o evaporare prea mare a umidității din frunze, care se vor ofili și vor muri. Pentru a-i ajuta să-și revină în urma socurilor de frig, udați profund rododendronii dacă sunt zile mai calde. Primăvara, tăiați toate ramurile și frunzele moarte sau deteriorate.

Denumire botanică: Rododendron
Nume comun: Rododendron
Tipul plantei: Arbust, veșnic verde
Culori flori: Roz, violet, roșu, portocaliu, galben
Plantare în: martie-aprilie, septembrie-decembrie
Flori în: aprilie-iulie
Propagare butași: iulie-august
Tundeți în  martie
Expunerea la soare: plin soare, umbră pete, umbră parțială
Duritate: rezistent
Sol preferat: bine drenat / ușor / nisipos / argilos / greu / umed / acid
Fauna sălbatică: Cunoscută pentru atragerea albinelor
Toxicitate: Poate fi toxic pentru pisici, câini, cai si animale


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile