Gardenia Jasminoides
Gardenia Jasminoides

Gardenia: cum sa ingrjiesti si sa cultivi cel mai bine aceasta floare


Gardenia este o plantă veșnic verde foarte delicată: iată cum să crești și să o îngrijești pentru a obține flori frumoase primăvara.

Gardenia apartine familiei Rubiaceae si este o planta arbustiva originara din Asia si Africa de Sud. În lume există cel puțin 250 de specii diferite, dar cea mai răspândită în Romania este Gardenia jasminoides.

Florile sunt albe și foarte parfumate, amintesc foarte mult de cele ale cameliei, în timp ce frunzele sunt strălucitoare și verzi. Dacă este lăsată să crească în aer liber poate ajunge chiar și la 2 metri înălțime, în timp ce în apartament tinde să crească mai puțin.

Fiind o planta tropicala, nu este potrivita pentru toate zonele, dar are nevoie de un climat foarte umed si de ierni nu prea reci. Când temperatura nu este optimă, gardenia poate supraviețui, dar nu va produce flori.

Cultivarea gardeniei în pământ

Pentru cultivarea gardeniei în pământ este necesar să ne asigurăm că solul în care decidem să plantăm planta este bine drenat, potrivit pentru plantele acidofile.

Este indicat să efectuați această operațiune primăvara, pentru a adapta planta la mediu și climatul favorabil.

Trebuie sa ai in vedere ca iarna gardenia nu tolereaza temperaturi sub 10°. Din acest motiv, daca locuiesti in zone foarte friguroase, te poti organiza crescand-o in ghivece pentru a o putea adaposti in interior pe timpul iernii. Alternativ, se recomandă protectia acesteia cu folii de plastic.

Gardenia

Plantei nu îi place lumina directă a soarelui sau curenții puternici de aer, trebuie să cauți o zonă liniștită și pe jumătate umbrită, poate în spatele gardurilor sau pereților. In ceea ce priveste udarile, acestea vor fi regulate pe timpul verii si insotite de o vaporizare directa pe frunze.

Aveți grijă să nu atingeți florile direct cu mâinile, deoarece se pot ofili. În timpul iernii, udarea va fi redusă, deoarece solul este deja destul de umed.

Gardenia in ghiveci

Dacă optați pentru cultivarea în ghiveci, tot în acest caz trebuie să recreați un sol acid: folosiți nisip, turbă și îngrășământ sau, alternativ, cumpărați direct solul gata făcut. Pe fundul ghiveciului merge sa asezi niste cioburi sau pietris. Nu uitați să turnați puțin îngrășământ natural cel puțin o dată la două săptămâni.

Udarea trebuie să fie regulată pentru a garanta gradul potrivit de umiditate, dar fără a exagera. Îmbunătățirea cu apă este dăunătoare pentru toate plantele, chiar și pentru gardenia.

Alegeți un colț al apartamentului luminos, dar care nu este expus la curenți sau căldură, așa că evitați ferestrele, ușile sau caloriferele. Ca si in cazul plantei crescute in gradina, se recomanda aburirea frunzelor pana la aparitia primelor flori.

Gardenia in ghiveci

Gardenia ingrijire

Aceasta planta are nevoie de multa ingrijire, incepand din faza de plantare. Momentul trecerii de la pepiniera la casa poate fi foarte delicat: o umiditate diferita intre cele doua medii ar putea determina moartea mugurilor in scurt timp.

La fel ca toate plantele acidofile, o altă problemă pe care o întâmpină adesea gardenia este cloroza de fier sau disponibilitatea redusă a fierului în apa de băut obișnuită, din cauza excesului de calcar. Acest lucru provoacă prezența frunzelor gălbui și bolnave.

Pentru a rezolva sau, mai bine, pentru a preveni problema, se recomandă utilizarea apei demineralizate. Alternativ, puteți colecta apa de la robinet într-un lighean și o lăsați să se odihnească pentru o zi sau să colectați apa de ploaie și să o folosiți pentru ghivecele din apartament.

De asemenea, feriți-vă de atacurile acarienilor roșiiafidelor pe care le puteți elimina cu ușurință folosind pesticide naturale.

Gardenia înflorită

Înflorirea gardeniei depinde de specie: în cazul gardeniei jasminoides  florile înfloresc pe tot parcursul verii; specia amoena  infloreste doar toamna, urmata de thunbergiana  care infloreste doar iarna. Primăvara are loc însă înflorirea gardeniei grandiflora.

La sfârșitul înfloririi începe faza de tăiere, care constă în scurtarea crenguțelor și tăierea vârfurilor vegetative. Ramurile uscate și frunzele îngălbenite vor fi întotdeauna eliminate pentru a revigora planta.

Sens Gardenia

Gardenia are o semnificație foarte importantă, evocă sentimentul de sinceritate, atât de mult încât este oferită în dar pentru a sublinia prezența acestei caracteristici de către persoana care o aduce în dar.

În unele zone ale lumii, această floare este asociată cu frumusețea care se estompează odată cu trecerea timpului.  În secolul al XIX-lea, nobilii obișnuiau să o poarte la butoniere, în timp ce femeile o țineau pe haine în timpul ieșirilor de seară la teatru. O curiozitate: pentru a menține floarea proaspătă și vie, aristocrații au inventat o pipetă mică de sticlă care asigura umiditatea potrivită petalelor.

Astăzi o găsim în aranjamentele florale ale nunților și în acest caz simbolizează fericirea și puritatea.

Denumirea comunăGardenia, iasomie de pelerina
Nume botanicGardenia jasminoides
FamilieRubiaceae
Tipul planteiArbust veșnic verde cu frunze late cu flori
Mărime Matură50 până la 60 cm înălțime
Expunere in gradinaParțial umbră
Tipul soluluiPământ bogat, bine drenat, amestec de pamant pe bază de turbă
pH-ul solului5,0 până la 6,5 ​​(acid)
Timpul de înflorireÎnflorire sezonieră
Culoarea floriiAlb, crem
Zonele de rezistențăEuropa, America, Asia
Zona natalăChina, Japonia, Taiwan
ToxicitateUșor toxic pentru animalele de companie

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile