Connect with us

Flori si arbusti

Gardenia: cum sa ingrjiesti si sa cultivi cel mai bine aceasta floare

Published

on

Gardenia Jasminoides

Gardenia este o plantă veșnic verde foarte delicată: iată cum să crești și să o îngrijești pentru a obține flori frumoase primăvara.

Gardenia apartine familiei Rubiaceae si este o planta arbustiva originara din Asia si Africa de Sud. În lume există cel puțin 250 de specii diferite, dar cea mai răspândită în Romania este Gardenia jasminoides.

Florile sunt albe și foarte parfumate, amintesc foarte mult de cele ale cameliei, în timp ce frunzele sunt strălucitoare și verzi. Dacă este lăsată să crească în aer liber poate ajunge chiar și la 2 metri înălțime, în timp ce în apartament tinde să crească mai puțin.

Fiind o planta tropicala, nu este potrivita pentru toate zonele, dar are nevoie de un climat foarte umed si de ierni nu prea reci. Când temperatura nu este optimă, gardenia poate supraviețui, dar nu va produce flori.

Cultivarea gardeniei în pământ

Pentru cultivarea gardeniei în pământ este necesar să ne asigurăm că solul în care decidem să plantăm planta este bine drenat, potrivit pentru plantele acidofile.

Este indicat să efectuați această operațiune primăvara, pentru a adapta planta la mediu și climatul favorabil.

Trebuie sa ai in vedere ca iarna gardenia nu tolereaza temperaturi sub 10°. Din acest motiv, daca locuiesti in zone foarte friguroase, te poti organiza crescand-o in ghivece pentru a o putea adaposti in interior pe timpul iernii. Alternativ, se recomandă protectia acesteia cu folii de plastic.

Gardenia

Plantei nu îi place lumina directă a soarelui sau curenții puternici de aer, trebuie să cauți o zonă liniștită și pe jumătate umbrită, poate în spatele gardurilor sau pereților. In ceea ce priveste udarile, acestea vor fi regulate pe timpul verii si insotite de o vaporizare directa pe frunze.

Aveți grijă să nu atingeți florile direct cu mâinile, deoarece se pot ofili. În timpul iernii, udarea va fi redusă, deoarece solul este deja destul de umed.

Gardenia in ghiveci

Dacă optați pentru cultivarea în ghiveci, tot în acest caz trebuie să recreați un sol acid: folosiți nisip, turbă și îngrășământ sau, alternativ, cumpărați direct solul gata făcut. Pe fundul ghiveciului merge sa asezi niste cioburi sau pietris. Nu uitați să turnați puțin îngrășământ natural cel puțin o dată la două săptămâni.

Udarea trebuie să fie regulată pentru a garanta gradul potrivit de umiditate, dar fără a exagera. Îmbunătățirea cu apă este dăunătoare pentru toate plantele, chiar și pentru gardenia.

Alegeți un colț al apartamentului luminos, dar care nu este expus la curenți sau căldură, așa că evitați ferestrele, ușile sau caloriferele. Ca si in cazul plantei crescute in gradina, se recomanda aburirea frunzelor pana la aparitia primelor flori.

Gardenia in ghiveci

Gardenia ingrijire

Aceasta planta are nevoie de multa ingrijire, incepand din faza de plantare. Momentul trecerii de la pepiniera la casa poate fi foarte delicat: o umiditate diferita intre cele doua medii ar putea determina moartea mugurilor in scurt timp.

La fel ca toate plantele acidofile, o altă problemă pe care o întâmpină adesea gardenia este cloroza de fier sau disponibilitatea redusă a fierului în apa de băut obișnuită, din cauza excesului de calcar. Acest lucru provoacă prezența frunzelor gălbui și bolnave.

Pentru a rezolva sau, mai bine, pentru a preveni problema, se recomandă utilizarea apei demineralizate. Alternativ, puteți colecta apa de la robinet într-un lighean și o lăsați să se odihnească pentru o zi sau să colectați apa de ploaie și să o folosiți pentru ghivecele din apartament.

De asemenea, feriți-vă de atacurile acarienilor roșiiafidelor pe care le puteți elimina cu ușurință folosind pesticide naturale.

Gardenia înflorită

Înflorirea gardeniei depinde de specie: în cazul gardeniei jasminoides  florile înfloresc pe tot parcursul verii; specia amoena  infloreste doar toamna, urmata de thunbergiana  care infloreste doar iarna. Primăvara are loc însă înflorirea gardeniei grandiflora.

La sfârșitul înfloririi începe faza de tăiere, care constă în scurtarea crenguțelor și tăierea vârfurilor vegetative. Ramurile uscate și frunzele îngălbenite vor fi întotdeauna eliminate pentru a revigora planta.

Sens Gardenia

Gardenia are o semnificație foarte importantă, evocă sentimentul de sinceritate, atât de mult încât este oferită în dar pentru a sublinia prezența acestei caracteristici de către persoana care o aduce în dar.

În unele zone ale lumii, această floare este asociată cu frumusețea care se estompează odată cu trecerea timpului.  În secolul al XIX-lea, nobilii obișnuiau să o poarte la butoniere, în timp ce femeile o țineau pe haine în timpul ieșirilor de seară la teatru. O curiozitate: pentru a menține floarea proaspătă și vie, aristocrații au inventat o pipetă mică de sticlă care asigura umiditatea potrivită petalelor.

Astăzi o găsim în aranjamentele florale ale nunților și în acest caz simbolizează fericirea și puritatea.

Denumirea comunăGardenia, iasomie de pelerina
Nume botanicGardenia jasminoides
FamilieRubiaceae
Tipul planteiArbust veșnic verde cu frunze late cu flori
Mărime Matură50 până la 60 cm înălțime
Expunere in gradinaParțial umbră
Tipul soluluiPământ bogat, bine drenat, amestec de pamant pe bază de turbă
pH-ul solului5,0 până la 6,5 ​​(acid)
Timpul de înflorireÎnflorire sezonieră
Culoarea floriiAlb, crem
Zonele de rezistențăEuropa, America, Asia
Zona natalăChina, Japonia, Taiwan
ToxicitateUșor toxic pentru animalele de companie

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x