Dacă frezia este una dintre florile tale preferate, motivul este probabil parfumul incredibil pe care îl degajă această plantă în timpul înfloririi. Culorile vesele și eleganța purtării o fac perfectă ca plantă ornamentală, atât în grădini, cât și pentru cultivarea în ghiveci. Întotdeauna floarea, pentru frumusețea ei, este un protagonist inevitabil în buchete și compoziții florale. Dar care sunt secretele pentru a crește acest bulbos atât de popular printre iubitorii de flori?
Planta de frezie
Frezia este o perenă bulboasă aparținând familiei Iridaceae. Este originara din Africa de Sud, dar poate fi cultivata cu ușurință în toate zonele temperate ale Pământului. În Romania, cultivarea freziei este posibilă în aproape toate regiunile.
Este o plantă erbacee mică care de obicei nu depășește 30 de centimetri înălțime. Există mulți hibrizi, soiuri diferite, unele create mai ales pentru a lărgi gama cromatică a florilor.
Florile sunt adunate în grupuri de 6-12 clopoței parfumați. Culoarea variază de la alb la crem, pentru a ajunge la variații de galben, portocaliu, roșu, albastru și violet. Unele soiuri hibride au pete de culoare contrastantă.
Clasificări ale freziei
Sunt cunoscute 16 specii de frezie, dar aici vom vorbi despre cele mai cunoscute și anume Freesia alba. La fel de apreciată este Freesia refracta, pentru numeroșii săi hibrizi și soiuri, chiar și cu flori duble.
În general, frezia este echipată cu un corm, (adică corpul superior al plantei, unde se află tulpina și frunzele), caracterizat prin grupuri de corole parfumate și în formă de clopot. Mai presus de toate, numeroasele culori ale petalelor, aproape întotdeauna pătate de galben, sunt surprinzătoare.
Bulbul freziei este mic și oval, frunzele au formă de sabie și au lungimea de 20 până la 30 cm, semințele sunt mari și rotunjite. De asemenea, se caracterizează printr-o tulpină mai lungă decât frunzele, adesea curbată și puțin ramificată, care se dezvoltă din frunzele cărnoase și rigide.
Fiecare bulb dă viață unui grup mic de frunze de culoare verde deschis, ca o panglică. Acelasi lucru este valabil si pentru florile, care in faza de crestere apar grupate si curbate, si sunt colorate in nuante de la alb la violet, trecand prin culori, chiar si foarte vii, precum portocaliul si rosul.
Frezia alba
Fresia alba are o tulpină înaltă de 40 cm; frunzele ajung la maxim aproximativ 15 cm. Tepalele sale (numite așa pentru că nu se poate identifica dacă fac parte din corola sau caliciul, toate având aspect de petale) sunt de obicei albe, cu variații de galben și violet.
Cultivat ca plantă ornamentală, unul dintre hibrizii săi cei mai cunoscuți este dat de încrucișarea cu Freesia leichtlinii, care crește sălbatic mai ales în Australia și Chile.
Cum să crești frezia
Ușor de cultivat atât în ghivece, cât și în pământ, frezia nu are nevoie de precauții speciale. Singurele atenții care trebuie acordate privesc lumina, solul și udarea. Dar haideți să vedem împreună cum crește frezia.
Expunere
Alegeți un loc luminos și însorit pentru multe ore din zi. Freziei se teme de frig și variațiile termice. Cei care trăiesc în regiuni cu o climă aspră sau nu deosebit de temperată, vor face bine să cultive frezia în ghivece, astfel încât să poată fi reparată cu ușurință atunci când temperatura scade sub 10-15 ° C.
Sol
Este o plantă care iubește solurile moi, bogate și bine drenate. Substratul ideal pentru cultivarea freziei este un amestec de sol universal, turbă și nisip . Evitați ca solul să devină prea compact sau să se umple cu apă.
Udare
Alimentarea cu apă trebuie să fie constantă până la sfârșitul înfloririi. Când frunzele încep să devină galbene, udarea trebuie suspendată. Moderați cantitatea de apă pentru a evita înmuierea solului, care ar putea provoca putrezirea bulbilor și compromite vitalitatea acestora. Pentru cultivarea în pământ deschis, apa de ploaie poate fi suficientă.
Fertilizare
Pentru infloriri abundente si de lunga durata, idealul este sa fertilizati puietii la fiecare 10-15 zile pe tot parcursul ciclului vegetativ cu ingrasaminte lichide specifice plantelor cu flori pe care le veti dilua in apa.
Alternativ, poți folosi un îngrășământ cu eliberare lentă în granule la baza plantelor pe care îl vei folosi o dată pe lună.
Inmultire frezie
Înmulțirea freziei prin însămânțare are loc primăvara, în timp ce prin împărțirea bulbilor toamna.
Frezie: ingrijire
Pentru a ajuta planta este indicat sa indepartati florile ofilite si frunzele uscate. În timpul înfloririi, florile trebuie culese când nu sunt încă complet deschise. După înflorire, când frunzele sunt uscate, cormii trebuie dezgropați, curățați, lăsați într-un loc adăpostit și bine ventilat pentru a le usca și depozitați în pungi de hârtie cu puțin rumeguș.
Când să plantezi bulbi de frezie
Bulbii se plantează între august și septembrie la o adâncime de aproximativ 2-4 cm. Rândurile trebuie să fie distanțate la aproximativ 15 cm. Vor începe să încolțească la sfârșitul verii, iar dezvoltarea vegetativă va continua până în noiembrie. În această fază, este necesar să se sprijine planta cu o fertilizare lichidă destul de frecventă.
Răsadurile tinere vor da primele înfloriri încă din primăvara următoare. Înainte ca temperaturile nopții să înceapă să crească peste 10 °, cel mai bine va fi să dezgropați bulbii și să ii depozitați într-un loc răcoros.
Unde să plantezi bulbi de frezie
Trebuie plasati în găuri adânci și lățime de două ori cu diametrul lor. În timp, bulbii de frezie vor dezvolta cormi mici pe care îi puteți folosi și pentru înmulțire în ghivece. Se procedează prin împărțire primăvara sau toamna și odată dezgropate pot fi folosite individual sau în grup.
Când să semănați frezie
Semințele de frezie au o capacitate de germinare foarte mare, așa că nu este dificil să înmulțiți planta prin însămânțare.
Semințele trebuie așezate în hiena pământului sau în ghivece la aproximativ un centimetru adâncime în sol care trebuie menținut mereu umed până la apariția primelor părți vegetative. Solul trebuie să fie moale și bine drenat și trebuie evitată stagnarea apei.
Când înflorește frezia
Frezia înflorește din martie–aprilie până la sfârșitul primăverii. În unele cazuri, durează până la începutul verii. Înflorirea este generoasă, amețitoare și veselă atâta timp cât planta primește cantitatea potrivită de lumina directă a soarelui.
În acest sens, expunerea este un factor decisiv, la fel ca și temperatura care trebuie să fie mereu constantă. În special pentru cultivarea în ghivece, este important să nu expuneți planta la excursii termice sau curenți de aer.
Frezia, floarea parfumată
În cosmetică, esența freziei este folosită pentru prepararea produselor de înfrumusețare, creme și loțiuni parfumate. Săpunurile, băile cu bule și apele parfumate sunt foarte populare pentru parfumul proaspăt, delicat și în același timp persistent al freziei.
Având în vedere frumusețea și mirosul, freziile sunt foarte populare ca flori ornamentale pentru a înfrumuseța terasele, paturile de flori dar și pentru a înveseli banchetele de nuntă.
Frezie: sens în limbajul florilor
În limbajul florilor, frezia capătă semnificații diferite în funcție de culoare. Frezia albă este asociată cu inocența, puritatea, albul copilăresc. In general, aceasta floare simbolizeaza si iubirea platonica dar si prietenia sincera si de durata. La un moment dat, frezia era asociată cu sentimente mai puțin vesele: reprezenta nostalgia.
Dăunători și boli ale freziei
Frezia suferă în principal:
- Înghețurile. Chiar și un îngheț de scurta durata o poate deteriora grav.
- Ciuperci.Fusarium fusarium determină uscarea hipogeelor și, în consecință, îngălbenirea frunzelor. Sclerotinia gladioleatacă atât frunzele, cât și bulbii. Primele devin galbene, în timp ce cele din urmă au crestături maronii și apoi se usucă (putregai uscat).
- Mucegaiul cenușiu, cauzat de apa stagnată.
- Acarieni și afide.
- Limacsii.