Connect with us

Flori si arbusti

Frezie: cultivare, ingrijire, si caracteristicile acestei flori

Published

on

frezia

Dacă frezia este una dintre florile tale preferate, motivul este probabil parfumul incredibil pe care îl degajă această plantă în timpul înfloririi. Culorile vesele și eleganța purtării o fac perfectă ca plantă ornamentală, atât în ​​grădini, cât și pentru cultivarea în ghiveci. Întotdeauna floarea, pentru frumusețea ei, este un protagonist inevitabil în buchete și compoziții florale. Dar care sunt secretele pentru a crește acest bulbos atât de popular printre iubitorii de flori?

Planta de frezie

Frezia este o perenă bulboasă aparținând familiei Iridaceae. Este originara din Africa de Sud, dar poate fi cultivata cu ușurință în toate zonele temperate ale Pământului. În Romania, cultivarea freziei este posibilă în aproape toate regiunile.

Este o plantă erbacee mică care de obicei nu depășește 30 de centimetri înălțime. Există mulți hibrizi, soiuri diferite, unele create mai ales pentru a lărgi gama cromatică a florilor.

Florile sunt adunate în grupuri de 6-12 clopoței parfumați. Culoarea variază de la alb la crem, pentru a ajunge la variații de galben, portocaliu, roșu, albastru și violet. Unele soiuri hibride au pete de culoare contrastantă.

frezie
Frezie

Clasificări ale freziei

Sunt cunoscute 16 specii de frezie, dar aici vom vorbi despre cele mai cunoscute și anume Freesia albaLa fel de apreciată este Freesia refracta, pentru numeroșii săi hibrizi și soiuri, chiar și cu flori duble.

În general, frezia este echipată cu un corm, (adică corpul superior al plantei, unde se află tulpina și frunzele), caracterizat prin grupuri de corole parfumate și în formă de clopot. Mai presus de toate, numeroasele culori ale petalelor, aproape întotdeauna pătate de galben, sunt surprinzătoare.

Bulbul freziei este mic și oval, frunzele au formă de sabie și au lungimea de 20 până la 30 cm, semințele sunt mari și rotunjite. De asemenea, se caracterizează printr-o tulpină mai lungă decât frunzele, adesea curbată și puțin ramificată, care se dezvoltă din frunzele cărnoase și rigide.

Fiecare bulb dă viață unui grup mic de frunze de culoare verde deschis, ca o panglică. Acelasi lucru este valabil si pentru florile, care in faza de crestere apar grupate si curbate, si sunt colorate in nuante de la alb la violet, trecand prin culori, chiar si foarte vii, precum portocaliul si rosul.

Frezia alba

Fresia alba are o tulpină înaltă de 40 cm; frunzele ajung la maxim aproximativ 15 cm. Tepalele sale (numite așa pentru că nu se poate identifica dacă fac parte din corola sau caliciul, toate având aspect de petale) sunt de obicei albe, cu variații de galben și violet.

Cultivat ca plantă ornamentală, unul dintre hibrizii săi cei mai cunoscuți este dat de încrucișarea cu Freesia leichtlinii, care crește sălbatic mai ales în Australia și Chile.

frezia alba cu petale violete si roz
Frezia alba cu petale violete si roz

Cum să crești frezia

Ușor de cultivat atât în ​​ghivece, cât și în pământ, frezia nu are nevoie de precauții speciale. Singurele atenții care trebuie acordate privesc lumina, solul și udarea. Dar haideți să vedem împreună cum crește frezia.

Expunere

Alegeți un loc luminos și însorit pentru multe ore din zi. Freziei se teme de frig și variațiile termice. Cei care trăiesc în regiuni cu o climă aspră sau nu deosebit de temperată, vor face bine să cultive frezia în ghivece, astfel încât să poată fi reparată cu ușurință atunci când temperatura scade sub 10-15 ° C.

Sol

Este o plantă care iubește solurile moi, bogate și bine drenate. Substratul ideal pentru cultivarea freziei este un amestec de sol universal, turbă și nisip . Evitați ca solul să devină prea compact sau să se umple cu apă.

Udare

Alimentarea cu apă trebuie să fie constantă până la sfârșitul înfloririi. Când frunzele încep să devină galbene, udarea trebuie suspendată. Moderați cantitatea de apă pentru a evita înmuierea solului, care ar putea provoca putrezirea bulbilor și compromite vitalitatea acestora. Pentru cultivarea în pământ deschis, apa de ploaie poate fi suficientă.

Fertilizare

Pentru infloriri abundente si de lunga durata, idealul este sa fertilizati puietii la fiecare 10-15 zile pe tot parcursul ciclului vegetativ cu ingrasaminte lichide specifice plantelor cu flori pe care le veti dilua in apa.

Alternativ, poți folosi un îngrășământ cu eliberare lentă în granule la baza plantelor pe care îl vei folosi o dată pe lună.

Inmultire frezie

Înmulțirea freziei prin însămânțare are loc primăvara, în timp ce prin împărțirea bulbilor toamna.

Frezie: ingrijire

Pentru a ajuta planta este indicat sa indepartati florile ofilite si frunzele uscate. În timpul înfloririi, florile trebuie culese când nu sunt încă complet deschise. După înflorire, când frunzele sunt uscate, cormii trebuie dezgropați, curățați, lăsați într-un loc adăpostit și bine ventilat pentru a le usca și depozitați în pungi de hârtie cu puțin rumeguș.

Când să plantezi bulbi de frezie

Bulbii se plantează între august și septembrie la o adâncime de aproximativ 2-4 cm. Rândurile trebuie să fie distanțate la aproximativ 15 cm. Vor începe să încolțească la sfârșitul verii, iar dezvoltarea vegetativă va continua până în noiembrie. În această fază, este necesar să se sprijine planta cu o fertilizare lichidă destul de frecventă.

Răsadurile tinere vor da primele înfloriri încă din primăvara următoare. Înainte ca temperaturile nopții să înceapă să crească peste 10 °, cel mai bine va fi să dezgropați bulbii și să ii depozitați într-un loc răcoros.

Unde să plantezi bulbi de frezie

Trebuie plasati în găuri adânci și lățime de două ori cu diametrul lor. În timp, bulbii de frezie vor dezvolta cormi mici pe care îi puteți folosi și pentru înmulțire în ghivece. Se procedează prin împărțire primăvara sau toamna și odată dezgropate pot fi folosite individual sau în grup.

Când să semănați frezie

Semințele de frezie au o capacitate de germinare foarte mare, așa că nu este dificil să înmulțiți planta prin însămânțare. 

Semințele trebuie așezate în hiena pământului sau în ghivece la aproximativ un centimetru adâncime în sol care trebuie menținut mereu umed până la apariția primelor părți vegetative. Solul trebuie să fie moale și bine drenat și trebuie evitată stagnarea apei.

Când înflorește frezia

Frezia înflorește din martieaprilie până la sfârșitul primăverii. În unele cazuri, durează până la începutul verii. Înflorirea este generoasă, amețitoare și veselă atâta timp cât planta primește cantitatea potrivită de lumina directă a soarelui.

În acest sens, expunerea este un factor decisiv, la fel ca și temperatura care trebuie să fie mereu constantă. În special pentru cultivarea în ghivece, este important să nu expuneți planta la excursii termice sau curenți de aer.

Frezia, floarea parfumată

În cosmetică, esența freziei este folosită pentru prepararea produselor de înfrumusețare, creme și loțiuni parfumate. Săpunurile, băile cu bule și apele parfumate sunt foarte populare pentru parfumul proaspăt, delicat și în același timp persistent al freziei.

Având în vedere frumusețea și mirosul, freziile sunt foarte populare ca flori ornamentale pentru a înfrumuseța terasele, paturile de flori dar și pentru a înveseli banchetele de nuntă. 

Frezie: sens în limbajul florilor

În limbajul florilor, frezia capătă semnificații diferite în funcție de culoare. Frezia albă este asociată cu inocența, puritatea, albul copilăresc. In general, aceasta floare simbolizeaza si iubirea platonica dar si prietenia sincera si de durata. La un moment dat, frezia era asociată cu sentimente mai puțin vesele: reprezenta nostalgia.

Dăunători și boli ale freziei

Frezia suferă în principal:

  • Înghețurile. Chiar și un îngheț de scurta durata o poate deteriora grav.
  • Ciuperci.Fusarium fusarium determină uscarea hipogeelor ​​și, în consecință, îngălbenirea frunzelorSclerotinia gladioleatacă atât frunzele, cât și bulbii. Primele devin galbene, în timp ce cele din urmă au crestături maronii și apoi se usucă (putregai uscat).
  • Mucegaiul cenușiu, cauzat de apa stagnată.
  • Acarieni și afide.
  • Limacsii.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x