forsythia - copacelul cu flori aurii

Forsythia – copacul de aur, ingrijire, inmultire si udare


Forsythia în grădină

Plantele aparținând acestui soi sunt printre primii arbuști care înfloresc la inceputul primaverii, iar ploaia lor de flori galbene ne prevestește prelungirea zilelor și creșterea temperaturilor, apropiindu-se de primăvară; dar cum se cultivă această plantă?

forsythia - copacelul cu flori aurii

Cultivarea forsythiei

După cum sa spus mai înainte, forsythia, este un arbust rustic care este ușor de cultivat; preferă pozițiile însorite, dar daca ar fi poziționat într-un loc excesiv de umbrit, tinde să înflorească puțin sau deloc. Nu are alte nevoi, deoarece tolerează înghețurile de iarnă și căldura verii; nu are nevoie de un sol anume, chiar daca se teme de stagnarea apei si de aceea este indicat sa-l cultivi intr-un substrat bine drenat si bogat.

Florile înfloresc la inceputul primaverii, înainte de frunziș; arbustul înflorește pe ramuri tinere, produse în timpul verii, pentru a obține flori bogate este de aceea esențial să se evite tăierea de iarnă. Tăierea, în schimb, se efectuează imediat după înflorire, scurtând ramurile care au înflorit și eliminându-le pe cele excesiv de lemnoase sau lipsite de muguri și flori.

La fiecare 2-3 ani este indicat sa se imbogateasca solul de la poalele forsythiei cu ingrasamant organic, sau cu ingrasamant granulat cu eliberare lenta.

Forsythia la ghiveci

Forsythia poate fi cultivată și în ghivece, dar este indicat să le puneți la dispoziție un recipient mare, și să înlocuiți solul în fiecare an, toamna. De asemenea, ne amintim ca plantele crescute in ghivece tind sa aiba nevoie de mai multa ingrijire decat cele crescute in pamant, asta pentru ca in ghivece sistemul radicular ramane mai mic si nu are posibilitatea de a cauta apa si saruri minerale in afara ghiveciului. Prin urmare, forsythia cultivată în ghivece trebuie udată în perioadele de secetă de vară.

Atat in ceea ce priveste plantele de forsythia crescute in pamant, cat si pentru cele in ghivece, este indicat sa le asezam intr-un loc luminos, unde exemplarele acestei specii pot primi radiatii solare directe cateva ore pe zi.

La pregatirea pamantului pentru plantarea acestora este indicat sa se pregateasca un compost mixt cu pamant, turba si nisip, pentru a asigura un substrat usor si bine drenat.

Forsythia: Un gard viu înflorit

Plantele de forsythia se cultivă adesea ca exemplare unice, asumând o postură globulară, în acest caz este bine să se îndepărteze, periodic, lăstarii radicali care răsar la baza arbustului; este posibil să o folosiți și pentru a forma gard viu înflorit; de fapt dezvoltarea plantei este destul de rapidă și în fiecare an produc lăstari viguroși, care cresc până la un metru sau mai mult într-un sezon vegetativ. Gardiile vii de forsythia vor fi tăiate imediat după înflorire, scurtând toate ramurile, iar a doua tăiere se va face la sfârșitul verii.

Soiuri și tipuri

După cum am văzut, este o plantă de foioase arbusti cu  înflorire galben sulf  care atinge 3 metri înălțime în dezvoltare maximă. Cele mai comune soiuri sunt forsythia suspensa, viridissima și  forsythia lui Zabel, hibridul rezultat din încrucișarea primelor două.

Forsythia lui Zabel crește rapid până la 4 metri înălțime și se remarcă prin tulpinile sale verticale, dezordonate și ușor ramificate de culoare maro închis. Frunzele foarte verzi sunt ovale și lanceolate și apar abia după înflorirea bogată de sfârșit de iarnă.

Soiurile cromatice de forsythia

Pe lângă varietatea mai comună cu  flori  galbene, există și alte soiuri cromatice la fel de interesante:

  • Forsythia albă: arbust de dimensiuni mai mici decât soiul galben. Produce flori albe foarte parfumate, cu o formă de stea foarte particulară. Este originar din Coreea și obiceiul său globular particular îl face potrivit pentru a crea tufe frumoase de până la 2 metri în diametru.
  • Forsythia roșie:  Acesta este soiul Abeliophyllum distichum „Roseum” care produce flori frumoase roz intens sau roșii pe tulpini lungi goale. Această culoare specială ia adus numele de  forsythia roșie, un  soi care are aceleași caracteristici ca și planta cu flori galbene.

Tunderea pentru o înflorire mai bună
Forsythia sunt adesea cultivate ca exemplare unice, asumând o postură globulară, în acest caz este bine să se îndepărteze, periodic, lăstarii radicali care încolțesc la baza arbustului. Tăierea anuală este importantă pentru a proteja această înflorire deosebit de generoasă și pentru a menține arbustul în dimensiunea dorită; asta pentru că în timp dezvoltarea plantei este destul de rapidă și în fiecare an lăstarii viguroși produși cresc chiar și cu un metru sau mai mult într-un sezon vegetativ.

Gardiile vii de forsythia, însă, trebuie tăiate imediat după înflorire, scurtând toate ramurile care au înflorit, eliminându-le pe cele mai lemnoase și mai tari, sau chiar pe cele cu puțini muguri; o a doua tundere se va face la sfarsitul verii. Daca tunderea se face toamna sau iarna nu va mai inflori.

Un companion perfect
Forsythia are un alt dar foarte interesant: a fi companionul perfect pentru a scoate in evidenta si alte infloriri spectaculoase care au loc in luna martie; de fapt, se potrivește foarte bine cu prunii și piersicii înfloriți (Prunus serrulata, P. subhirtella, P. cerasifera, P. persica în multe varietăți), de obicei cu petale roz sau alb-roz.

Datorită culorii sale galben-aurie, este utilă pentru a spori primele magnolii înflorite, cum ar fi Magnolia înstelată cu flori albe asemănătoare stelelor.

Curiozitate
Pe lângă faptul că este o splendidă esență ornamentală, în Orientul Îndepărtat această plantă este utilă și în alte scopuri. De exemplu, în Coreea, ramurile de forsythia sunt folosite pentru a produce arcuri folosite pentru a cânta la un instrument muzical tipic cu coarde, iar în special în China este folosit în medicina naturista.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile