Connect with us

Sfaturi practice

Cum sa ai grija de frumosul copac de aur Forsythia

Published

on

forsythia - copacelul cu flori aurii

Forsythia în grădină

Plantele aparținând acestui soi sunt printre primii arbuști care înfloresc la inceputul primaverii, iar ploaia lor de flori galbene ne prevestește prelungirea zilelor și creșterea temperaturilor, apropiindu-se de primăvară; dar cum se cultivă această plantă?

forsythia - copacelul cu flori aurii

Cultivarea forsythiei

După cum sa spus mai înainte, forsythia, este un arbust rustic care este ușor de cultivat; preferă pozițiile însorite, dar daca ar fi poziționat într-un loc excesiv de umbrit, tinde să înflorească puțin sau deloc. Nu are alte nevoi, deoarece tolerează înghețurile de iarnă și căldura verii; nu are nevoie de un sol anume, chiar daca se teme de stagnarea apei si de aceea este indicat sa-l cultivi intr-un substrat bine drenat si bogat.

Florile înfloresc la inceputul primaverii, înainte de frunziș; arbustul înflorește pe ramuri tinere, produse în timpul verii, pentru a obține flori bogate este de aceea esențial să se evite tăierea de iarnă. Tăierea, în schimb, se efectuează imediat după înflorire, scurtând ramurile care au înflorit și eliminându-le pe cele excesiv de lemnoase sau lipsite de muguri și flori.

La fiecare 2-3 ani este indicat sa se imbogateasca solul de la poalele forsythiei cu ingrasamant organic, sau cu ingrasamant granulat cu eliberare lenta.

Forsythia la ghiveci

Forsythia poate fi cultivată și în ghivece, dar este indicat să le puneți la dispoziție un recipient mare, și să înlocuiți solul în fiecare an, toamna. De asemenea, ne amintim ca plantele crescute in ghivece tind sa aiba nevoie de mai multa ingrijire decat cele crescute in pamant, asta pentru ca in ghivece sistemul radicular ramane mai mic si nu are posibilitatea de a cauta apa si saruri minerale in afara ghiveciului. Prin urmare, forsythia cultivată în ghivece trebuie udată în perioadele de secetă de vară.

Atat in ceea ce priveste plantele de forsythia crescute in pamant, cat si pentru cele in ghivece, este indicat sa le asezam intr-un loc luminos, unde exemplarele acestei specii pot primi radiatii solare directe cateva ore pe zi.

La pregatirea pamantului pentru plantarea acestora este indicat sa se pregateasca un compost mixt cu pamant, turba si nisip, pentru a asigura un substrat usor si bine drenat.

Forsythia: Un gard viu înflorit

Plantele de forsythia se cultivă adesea ca exemplare unice, asumând o postură globulară, în acest caz este bine să se îndepărteze, periodic, lăstarii radicali care răsar la baza arbustului; este posibil să o folosiți și pentru a forma gard viu înflorit; de fapt dezvoltarea plantei este destul de rapidă și în fiecare an produc lăstari viguroși, care cresc până la un metru sau mai mult într-un sezon vegetativ. Gardiile vii de forsythia vor fi tăiate imediat după înflorire, scurtând toate ramurile, iar a doua tăiere se va face la sfârșitul verii.

Soiuri și tipuri

După cum am văzut, este o plantă de foioase arbusti cu  înflorire galben sulf  care atinge 3 metri înălțime în dezvoltare maximă. Cele mai comune soiuri sunt forsythia suspensa, viridissima și  forsythia lui Zabel, hibridul rezultat din încrucișarea primelor două.

Forsythia lui Zabel crește rapid până la 4 metri înălțime și se remarcă prin tulpinile sale verticale, dezordonate și ușor ramificate de culoare maro închis. Frunzele foarte verzi sunt ovale și lanceolate și apar abia după înflorirea bogată de sfârșit de iarnă.

Soiurile cromatice de forsythia

Pe lângă varietatea mai comună cu  flori  galbene, există și alte soiuri cromatice la fel de interesante:

  • Forsythia albă: arbust de dimensiuni mai mici decât soiul galben. Produce flori albe foarte parfumate, cu o formă de stea foarte particulară. Este originar din Coreea și obiceiul său globular particular îl face potrivit pentru a crea tufe frumoase de până la 2 metri în diametru.
  • Forsythia roșie:  Acesta este soiul Abeliophyllum distichum „Roseum” care produce flori frumoase roz intens sau roșii pe tulpini lungi goale. Această culoare specială ia adus numele de  forsythia roșie, un  soi care are aceleași caracteristici ca și planta cu flori galbene.

Tunderea pentru o înflorire mai bună
Forsythia sunt adesea cultivate ca exemplare unice, asumând o postură globulară, în acest caz este bine să se îndepărteze, periodic, lăstarii radicali care încolțesc la baza arbustului. Tăierea anuală este importantă pentru a proteja această înflorire deosebit de generoasă și pentru a menține arbustul în dimensiunea dorită; asta pentru că în timp dezvoltarea plantei este destul de rapidă și în fiecare an lăstarii viguroși produși cresc chiar și cu un metru sau mai mult într-un sezon vegetativ.

Gardiile vii de forsythia, însă, trebuie tăiate imediat după înflorire, scurtând toate ramurile care au înflorit, eliminându-le pe cele mai lemnoase și mai tari, sau chiar pe cele cu puțini muguri; o a doua tundere se va face la sfarsitul verii. Daca tunderea se face toamna sau iarna nu va mai inflori.

Un companion perfect
Forsythia are un alt dar foarte interesant: a fi companionul perfect pentru a scoate in evidenta si alte infloriri spectaculoase care au loc in luna martie; de fapt, se potrivește foarte bine cu prunii și piersicii înfloriți (Prunus serrulata, P. subhirtella, P. cerasifera, P. persica în multe varietăți), de obicei cu petale roz sau alb-roz.

Datorită culorii sale galben-aurie, este utilă pentru a spori primele magnolii înflorite, cum ar fi Magnolia înstelată cu flori albe asemănătoare stelelor.

Curiozitate
Pe lângă faptul că este o splendidă esență ornamentală, în Orientul Îndepărtat această plantă este utilă și în alte scopuri. De exemplu, în Coreea, ramurile de forsythia sunt folosite pentru a produce arcuri folosite pentru a cânta la un instrument muzical tipic cu coarde, iar în special în China este folosit în medicina naturista.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Sfaturi practice

Flori de iarna: 8 cele mai cunoscute si cum sa le cresti cu succes

Published

on

By

Florile de iarnă care ne pot însenina grădina, grădina de legume sau balconul chiar și în cel mai rece sezon sunt multe și extrem de simplu de cultivat.

Flori de iarnă frumoase și colorate? Iată o selecție a plantelor erbacee ale arbuștilor care dau înfloriri splendide chiar și iarna, când natura înconjurătoare observă perioada de repaus vegetativ.

Uneori frumoasele flori trec neobservate, dar mai ales in acest anotimp isi fac silueta diferitele plante si arbusti care inveselesc peisajul cu florile lor splendide.

Odată plantat la timp, chiar și un mic balcon poate fi transformat într-o sugestivă grădină de iarnă. O grădină plină de muguri și flori delicate de admirat chiar și în plină iarnă. Tentant ca idee, nu?

flori de iarna

Majoritatea florilor de iarnă au culori moi și au dimensiuni mici, nu deosebit de parfumate. Culorile, în general, variază de la galben pal, la alb sau verzui și sunt produse de plante rustice, cu creștere lentă, care nu au nevoie de un climat blând pentru a înflori și a germina, dar dau tot ce au mai bun chiar atunci când toate celelalte plante dorm.

Aceste plante pot fi cultivate cu ușurință atât în ​​pământ, cât și în ghivece și nu necesită îngrijire specială. Cu toate acestea, au nevoie de un sol bogat, proaspăt și drenat, de udare redusă și trebuie cultivate la umbră strălucitoare. Iata o selectie a celor mai frumoase flori de iarna de crescut in gradina sau in ghivece.

Flori de iarnă: elebor

Este o plantă erbacee cu flori de iarnă, foarte ușor de cultivat și populară în rândul englezilor care o numesc și trandafir de Crăciun. Legenda spune că a fost dăruită Pruncului Iisus de către o păstorică. În timpul sezonului estival, eleborul are nevoie de multă lumină, dar cultivarea sa nu este potrivită pentru regiunile cu un climat de vară prea uscat.

Plantată în locul și solul potrivit, această plantă este capabilă să producă minunate flori de iarnă albe, roz sau violete, deși foarte toxice dacă sunt ingerate.

Flori de iarna elebor
Flori de iarna: elebor

Flori de iarnă: ciclamen

Cu florile lor generoase și colorate de iarnă, ciclamenii fac iarna mult mai veselă. Ele însuflețesc balcoanele și pervazurile ferestrelor ca puține alte plante cu flori de iarnă. De fapt, rezistă la temperaturi scăzute și pot rezista o bună parte din toamnă și iarnă. Culorile florilor mari variază de la alb la liliac până la un roz intens, în timp ce înflorirea variază în funcție de perioada de semănat.

Ciclamenul nu are nevoie de multă apă, dar se teme de îngheț. În perioadele deosebit de reci, așadar, este bine să protejați plantele prin mutarea ghivecelor din casă într-o zonă bine luminată și departe de radiatoare.

Flori de iarnă: ciclamen
Flori de iarnă: ciclamen

Flori de iarnă: iasomia Sfântului Iosif

Cunoscută și sub denumirea de iasomie de iarnă (jasminum nudiflorum) sau iasomie galbenă, această perenă are o frumoasă înflorire de primăvară și o iarnă la fel de apreciabilă.  

Uimește prin vivacitatea galbenului cu care îi colorează florile mici care apar în lunile noiembrie și decembrie. Are un obicei târâtor și este un soi cățărător, de aceea are nevoie de un sprijin special pentru a se putea dezvolta.

Flori de iarnă: iasomia Sfântului Iosif
Flori de iarnă: iasomia Sfântului Iosif

Flori de iarnă: erica

O altă plantă perenă capabilă să dea înfloriri vesele chiar și pe timpul iernii este erica, un acoperiș de sol veșnic verde foarte apreciat și folosit pentru a decora ghivece și grădini. Se găseste în diverse variații cu culori variind de la roșu intens, la alb, trecând prin roz, liliac și gălbui. Este o planta puternica si tenace, nu se teme de frig dar nu-i place stagnarea apei.

Florile sale mici în ciorchine înfloresc toamna și iarna, dar în zonele climatice mai blânde pot persista o bună parte a anului.

Flori de iarnă: erica
Flori de iarnă: erica

Flori de iarnă: camelie

Printre cele mai frumoase și colorate flori de iarnă este imposibil să nu le amintim de cele ale cameliei, o plantă veșnic verde, asemănătoare unui arbust, care în condiții ideale dă înfloriri de neuitat pentru o lungă perioadă de timp. Florile sale sunt mijlocii-mari și de diferite forme, uneori duble, altele semiduble, anemone sau bujor. În total, există aproximativ 80 de specii diferite de camelie, toate originare din India, Japonia și China. Camellia sasanqua, în special, înflorește în decembrie-ianuarie.

flori de iarna camelie
Flori de iarna: camelie

Flori de iarnă: ghiocelul

Legenda spune că Eva alungată din raiul de pe pământ și disperată s-a trezit rătăcind mult timp într-un ținut rece și posomorât, dar vederea unui ghiocel făcut să înflorească de un înger i-a dat puterea să spere din nou. În realitate sunt multe anecdote și povești care circulă în jurul acestor frumoase flori de iarnă. Ghioceii sunt atât de sinceri și neînfricați în fața ultimei friguri încât îi poți vedea înflorind chiar și cu zăpada.

Din acest motiv sunt simbolul sfârșitului sezonului de iarnă, tocmai pentru că înfloresc după ultimele înghețuri. Pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea lor, bulbii trebuie să fie plantați toamna.

ghiocelul
Ghiocei

Flori de iarnă: calicanthus

Numele său botanic estechimonanthus precox, care înseamnă literal „ floare de iarnă ”, cunoscut și sub numele de calicanthus de iarnă. Originar din China, calicanthus înflorește în ianuarie cu flori mari, foarte parfumate, galben pal, cu interior violet.

Dezvoltarea plantei poate atinge 3 metri înălțime, așa că vă recomandăm să o creșteți în ghivece sau în pământ departe de vânt și într-un loc însorit.

Flori de iarnă: calicanthus
Flori de iarnă: calicanthus

Flori de iarnă: hamamelis

Hamamelisul este un alt arbust de iarnă asemănător cu un copac foios. Iarna produce multe flori filiforme, cu o formă ușor ciufulită, de culoare galbenă sau portocalie, care se remarcă printr-un miros delicat și foarte persistent. Pentru eleganța și tipul său de înflorire poate fi considerată pe bună dreptate una dintre plantele ornamentale capabile să ofere flori frumoase de iarnă de o eleganță extraordinară.

Flori de iarnă: hamamelis
Flori de iarnă: hamamelis
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x