Galbenul este o culoare care evocă imediat vitalitate, strălucire și energie. Să vedem cum să-ți înfrumusețezi grădina folosind flori galbene de diferite nuanțe, pentru a evita ca un look bazat doar pe galben să obosească și să deranjeze. Sunt printre plantele cu cele mai stimulatoare culori precum florile portocalii și florile roșii.
Flori galbene de grădină
Alegeți să aranjați plantele cu flori galbene în funcție de nuanțele, formele, perioada de înflorire și texturile care se potrivesc cel mai bine cu acel colț particular al grădinii sau terasei. Pentru a preveni ca prea mult galben să devină hiperstimulant, primul pas de făcut este evaluarea spațiilor disponibile.
Diferite nuanțe au scopul de a crea o privire plină de viață, în timp ce concentrarea doar pe două nuanțe, care să fie plasate în două puncte diferite ale grădinii, ar crea echilibru.
Perfecte ca flori de balcon, florile galbene luminează cele mai întunecate colțuri ale terasei cu culorile lor însorite, aveți grijă să le alternați cu flori albastre și albe, pentru a crea pete de culori mai odihnitoare.
Alegeți in principal irisi și nasturtiums, care luminează grădina înflorind deja în martie. Pentru a crea pete de culoare izbitoare, concentrați-vă și pe forsythia, un arbust galben foarte atractiv.
Pentru balcon și pentru paturi de flori, în schimb, sunt ideale plantele cu un obicei târâtor sau care rămân joase, precum mahonia, kerria japoneză, euforbia și lucerna cu flori galbene ( Medicago falcata ).
Flori galbene spontane
Dintre toate plantele spontane, cele cu flori de culoare aurie, lucerna din specia Medicago falcata și lupulina ( Medicago lupulina ), care are inflorescențe care amintesc de hamei. Acestea sunt cele mai comune.
Flori galbene de vară
Florile de vară sunt prin definiție floarea soarelui, rudbeckia și coreopsis. Ele fac parte din familia Asteraceae, la fel ca o altă floare galbenă, gălbenele.
Plantele cu flori galbene nu au nevoie de îngrijire specială, sunt autonome și rezistente.
Floarea soarelui
Dacă floarea soarelui este cunoscută pentru particularitatea de a întoarce capul florii spre soare, de aceea este numită plantă heliotrop.
Rudbeckia
Rudbeckia se caracterizează prin flori bicolore ( Rudbeckia hirta ) și crește bine chiar și la umbră parțială.
Coreopsis
Coreopsis este o plantă de câmp rezistentă la frig și înflorește de obicei de la începutul primăverii până la sfârșitul verii.
Panseluta
O altă plantă erbacee perenă cu flori galbene este panseluța, din familia Violaceae , care cuprinde 400 de specii. Tolerează bine chiar și iernile aspre.
Irisul
Irisul, din familia Iridaceae, este ușor de îngrijit și este prezent și în nuanțe de portocaliu și roșu. Solul poate fi și arid, atâta timp cât este moale, fertil și în plin soare.
In gradina, aceasta floare este perfecta pentru infrumusetarea zonei din jurul iazurilor. Are nevoie de sol uscat, atâta timp cât este moale, fertil și însorit.
Flori galbene de primăvară
Unele specii au o înflorire deosebit de scurtă (1-5 săptămâni), altele înfloresc de două ori pe an.
Primrozele
Aparține Primulaceae, primula , care se caracterizează prin flori delicate, prezente în două combinații de galben. Acestea trebuie protejate de înghețurile nocturne. Ele preferă soluri ușoare, acide și o plasare în lumină slabă.
Narcisa
Înflorirea narciselor, din familia Amaryllidaceae, este de asemenea abundentă. Vine în două nuanțe diferite de galben și este foarte parfumată.
Narcisa este o plantă bulboasă care preferă vara solurile neturboase, moi, bine fertilizate și irigate.
Arbuști și plante cu flori galbene de primăvară
Pentru a vă înfrumuseța grădina puteți folosi și arbuști cu flori galbene precum iasomia Sf. Iosif (iasomie de primavara) care înflorește iarna cu flori mici și galbene parfumate.
Forsythia de primăvară se caracterizează prin ciorchine strălucitoare.
Reproducerea agamică a florilor galbene
Irișii și narcisele sunt reproduse cu tehnica înmulțirii agamice, la sfârșitul verii (irisii) și între septembrie și octombrie (narcisele), prin plantarea puieților care cresc în jurul bulbului principal.
Plante precum floarea soarelui și rudbeckias pot fi reproduse pentru:
- Polenizare entomogamă (prin insecte)
- Dispersia (semințele cad în sol și sunt dispersate de insecte)
Paraziți și boli
Există mulți dăunători și boli care atacă plantele cu flori galbene. Irisii și narcisele sunt cele mai delicate, trandafirii și florile sălbatice cele mai rezistente.
Bacterii
Musca bulbului, dușman al plantelor bulboase și rizomatoase. Nematodul, un parazit care previne creșterea plantelor, atacă în special irisii și trandafirii.
Ciuperci
Cele mai comune ciuperci sunt:
- Putregaiul bulbului
- Frunze uscate, care provoacă pete maro-gălbui și tranziție timpurie
- Rugina plantelor, provoacă pete brun-roșiatice care provoacă moartea frunzelor și apoi a plantei
- Mucegai verde, atacă bulbii prost depozitați
- Mucegaiul alb, generează pete alb-gălbui și păroase
- Putregaiul frunzelor și florilor, provoacă pete maronii pe flori și gri-brun pe frunze, urmată de moartea plantei care devine acoperită cu mucegai gri
Insecte
Florile galbene sunt adesea victima insectelor precum acarienii și păduchii, paraziți care atacă bulbii.