Connect with us

Flori si arbusti

Flori galbene, cele mai frumoase pentru a da lumina gradinii sau balconului

Published

on

flori galbene

Galbenul este o culoare care evocă imediat vitalitate, strălucire și energie. Să vedem cum să-ți înfrumusețezi grădina folosind flori galbene de diferite nuanțe, pentru a evita ca un look bazat doar pe galben să obosească și să deranjeze. Sunt printre plantele cu cele mai stimulatoare culori precum florile portocalii și florile roșii.

Flori galbene de grădină

Alegeți să aranjați plantele cu flori galbene în funcție de nuanțele, formele, perioada de înflorire și texturile care se potrivesc cel mai bine cu acel colț particular al grădinii sau terasei. Pentru a preveni ca prea mult galben să devină hiperstimulant, primul pas de făcut este evaluarea spațiilor disponibile.

Diferite nuanțe au scopul de a crea o privire plină de viață, în timp ce concentrarea doar pe două nuanțe, care să fie plasate în două puncte diferite ale grădinii, ar crea echilibru.

Perfecte ca flori de balcon, florile galbene luminează cele mai întunecate colțuri ale terasei cu culorile lor însorite, aveți grijă să le alternați cu flori albastre  și albe, pentru a crea pete de culori mai odihnitoare.

Alegeți in principal irisi și nasturtiums, care luminează grădina înflorind deja în martie. Pentru a crea pete de culoare izbitoare, concentrați-vă și pe forsythia, un arbust galben foarte atractiv.

Pentru balcon și pentru paturi de flori, în schimb, sunt ideale plantele cu un obicei târâtor sau care rămân joase, precum mahonia, kerria japoneză, euforbia și lucerna cu flori galbene ( Medicago falcata ).

Flori galbene spontane

Dintre toate plantele spontane, cele cu flori de culoare aurie, lucerna din specia Medicago falcata și lupulina ( Medicago  lupulina ), care are inflorescențe care amintesc de hamei. Acestea sunt cele mai comune.

Flori galbene de vară

Florile de vară sunt prin definiție floarea soarelui, rudbeckia și coreopsis. Ele fac parte din familia Asteraceae, la fel ca o altă floare galbenă, gălbenele.

Plantele cu flori galbene nu au nevoie de îngrijire specială, sunt autonome și rezistente.

Floarea soarelui

Dacă floarea soarelui este cunoscută pentru particularitatea de a întoarce capul florii spre soare, de aceea este numită plantă heliotrop.

floarea soarelui

Rudbeckia

Rudbeckia se caracterizează prin flori bicolore ( Rudbeckia hirta ) și crește bine chiar și la umbră parțială.

Rudbeckia
Rudbeckia

Coreopsis

Coreopsis este o plantă de câmp rezistentă la frig și înflorește de obicei de la începutul primăverii până la sfârșitul verii.

Coreopsis
Coreopsis

Panseluta

O altă plantă erbacee perenă cu flori galbene este panseluța, din familia Violaceae , care cuprinde 400 de specii. Tolerează bine chiar și iernile aspre.

Irisul

Irisul, din familia Iridaceae, este ușor de îngrijit și este prezent și în nuanțe de portocaliu și roșu. Solul poate fi și arid, atâta timp cât este moale, fertil și în plin soare.

In gradina, aceasta floare este perfecta pentru infrumusetarea zonei din jurul iazurilor. Are nevoie de sol uscat, atâta timp cât este moale, fertil și însorit.

Iris

Flori galbene de primăvară

Unele specii au o înflorire deosebit de scurtă (1-5 săptămâni), altele înfloresc de două ori pe an.

Primrozele

Aparține Primulaceaeprimula , care se caracterizează prin flori delicate, prezente în două combinații de galben. Acestea trebuie protejate de înghețurile nocturne. Ele preferă soluri ușoare, acide și o plasare în lumină slabă.

Narcisa

Înflorirea narciselor, din familia Amaryllidaceae, este de asemenea abundentă. Vine în două nuanțe diferite de galben și este foarte parfumată.

Narcisa este o plantă bulboasă care preferă vara solurile neturboase, moi, bine fertilizate și irigate. 

narcise
Narcise

Arbuști și plante cu flori galbene de primăvară

Pentru a vă înfrumuseța grădina puteți folosi și arbuști cu flori galbene precum iasomia Sf. Iosif (iasomie de primavara) care înflorește iarna cu flori mici și galbene parfumate.

iasomie de primavara

Forsythia de primăvară se caracterizează prin ciorchine strălucitoare.

Reproducerea agamică a florilor galbene

Irișii și narcisele sunt reproduse cu  tehnica înmulțirii agamice, la sfârșitul verii (irisii) și între septembrie și octombrie (narcisele), prin plantarea puieților care cresc în jurul bulbului principal.

Plante precum floarea soarelui și rudbeckias pot fi reproduse pentru:

  • Polenizare entomogamă (prin insecte)
  • Dispersia (semințele cad în sol și sunt dispersate de insecte)

Paraziți și boli

Există mulți dăunători și boli care atacă plantele cu flori galbene. Irisii și narcisele sunt cele mai delicate, trandafirii și florile sălbatice cele mai rezistente.

Bacterii

Musca bulbului, dușman al plantelor bulboase și rizomatoase. Nematodul, un parazit care previne creșterea plantelor, atacă în special irisii și trandafirii.

Ciuperci

Cele mai comune ciuperci sunt:

  • Putregaiul bulbului
  • Frunze uscate, care provoacă pete maro-gălbui și tranziție timpurie
  • Rugina plantelor, provoacă pete brun-roșiatice care provoacă moartea frunzelor și apoi a plantei
  • Mucegai verde, atacă bulbii prost depozitați
  • Mucegaiul alb, generează pete alb-gălbui și păroase
  • Putregaiul frunzelor și florilor, provoacă pete maronii pe flori și gri-brun pe frunze, urmată de moartea plantei care devine acoperită cu mucegai gri

Insecte

Florile galbene sunt adesea victima insectelor precum acarienii și păduchii,  paraziți care atacă bulbii.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x