Connect with us

Flori si arbusti

Flori albastre: soiurile pe care neapărat trebuie să le cunoașteți

Published

on

FLORI ALBASTRE - IDEIPRACTICE

Realizarea unei gradini sau balcon cu flori albastre in multe nuante este foarte simpla, intrucat sunt multe plante rustice care au flori de aceasta culoare. Fiind o culoare practic închisă, se poate combina cu ușurință și cu alte nuanțe, atât luminoase, cât și palide. Ceea ce conteaza este ca spatiile sa fie bine expuse la soare, altfel culoarea nu va fi profunda.

Care sunt florile de culoare albastră

Există diferite nuanțe de albastru, adesea definite de culoarea unei flori care are doar acea nuanță: albastru deschis, albastru lavandă, liliac… Printre cele mai populare plante cu flori albastre pentru a decora paturile de flori de grădină există cu siguranță:

 • Iris apartinand familiei Iridaceae, in special, printre numeroasele soiuri, speciile de Iris hollandica si Iris germanica ofera diferite nuante de albastru-violet-mov, perfecte pentru decorarea bordurilor, paturi de flori, iazuri si iazuri.
 • hortensiile sunt ideale pentru umplerea paturilor de flori sau ale pasarelelor. Culoarea albastru indigo a petalelor este dată de solul acid.
flori albastre
Flori albastre
 • anemonele (Ranuncolaceae), sunt o idee originală pentru un buchet de mireasă, ușor de cultivat, tânjind după locuri proaspete.
 • iasomia, este un catarator stufoas foarte rezistent, care produce flori mici cu usoare nuante de liliac.
 • plumbago (Ceratostigma plumbaginoides) este un cățărător frumos cu flori mici de un albastru intens, care iubește căldura și soarele, atât de mult încât să fie potrivit pentru locurile cu veri toride, care primăvara se înmulțește prin tăiere.
flori albastre 2

Caryopteris (Lamiaceae) poate suporta până la -10 / -15 ° și trebuie tăiat toamna.

Care sunt florile albastre

Cu o culoare albastru deschis, ele sunt practic flori albastre. Iată cele mai interesante și mai frumoase.

 • Iarba sarpelui, din familia Boraginaceae, este numită și Echium vulgare, are nevoie de puțină udare și protecție împotriva înghețului. Se găsește cu ușurință în terenuri necultivate și pășuni și se caracterizează prin flori mici albastru-albastru deschis de o frumusețe remarcabilă.
flori albastre - vipera albastra
Iarba sarpelui (Echiul vulgare)
 • Mac albastru de Himalaya ( Papaveraceae ), aceste flori uimitoare cu tulpină lungă, cu petale de un albastru profund, precum hortensiile, dau flori frumoase indigo-violete cu un sol acid, dar bine drenat.
mac albastru
Mac albastru (Papaveraceae)

Aster novi belgii: caracterizat prin diferite nuanțe și o floare asemănătoare margaretei, prind viață cu un albastru strălucitor toamna, decorând paturi de flori, margini și gazon naturae. Asterul rezistă la frig, deși iarna se odihnește, doar pentru a-și reveni primăvara.

floare de aster
Aster
 • Zambila : este o floare de un albastru de diverse nuante, de la cerulean deschis la albastru, care aduce prospetime si adauga culoare casei si gradinii. Sunt flori iubitoare de frig și vor oferi balconului tău o frumoasă înflorire de primăvară.
zambila albastra-mov
Zambila
 • Nemtisor: în special soiul de Delphinium Giant Pacific este caracterizat prin vârfuri maiestuoase albastre. Este un bulb care rezistă bine la frig, iar iarna pierde partea aeriană, care se reconstituie primăvara.
Delphinium - floare albastra
Delphinium (nemtisor)

Flori albastre de balcon

Cei care dețin o grădină de legume sau doresc ca plante de balcon să aibă o splendidă terasă de culoare albastră, pot opta pentru aceste flori frumoase:

 • Lumanarica albastra (Verbascum densiflorum) este oplantă medicinală cu proprietăți sedative și diuretice, în general cu flori galbene, care se înmulțește doar prin înmulțirea semințelor. Există însă și un soi albastru, Verbascum ‘Blue Lagoon’ , special selectat pentru că este un soi rustic care se adaptează la căldură și necesită foarte puțină întreținere.
lumanarica albastra
 • Crinul african: soiul Anchusa azurea produce flori mici în formă de stea, asemănătoare florilor de nu-mă-uita, de culoare albastră.
Agapanthus - Crinul
Agapanthus – Crinul african

Flori albastre care pot fi crescute si in gradina dar si in ghivece

 • Floare de „nu ma uita” – Myosotis, soiul Victoria Blue, oferă o culoare mai adâncă. Se adapteaza la umbra partiala (de preferat daca locuiesti in Sud si daca este cultivat in ghiveci). Se teme de căldură excesivă, care poate provoca mucegaiul pudră și mucegaiul gri. Dar este atacat și de păianjenul roșu.
Floare de "nu ma uita" - Myosotis
Floare de „nu ma uita” – Myosotis
 • Boraginaceae (din familia Boraginaceae ) acesta infloreste primavara cu flori mici dar frumoase de un albastru-indigo intens.
boraginaceae
 • Linum peren sau inul de Siberia, este o planta rustica foarte rezistenta cu flori mici de culoare albastru-lavanda, rezistente la frig, care infloreste din nou daca i se taie floarea.
Linum peren
Linum peren

Salvie, de asemenea acest aromatic (Salvia farinacea chamaedryoides) are o varietate care prezintă flori splendide de un albastru intens, adunate în spițe grațioase. Este un arbust veșnic verde cu frunze mici de culoare cenușiu-verzuie care, la frecare, emană un miros ușor dulce-amar, care amintește de pere și mandarine.

Salvia farinacea
Salvia farinacea
 • Lupin: cunoscuta leguminoasa din care se obtine si faina, se caracterizeaza printr-o frumoasa floare albastra, asezata pe o tulpina inalta. 
lupin
Lupin

Flori albastre stralucitoare

Printre florile acestei nuanțe de albastru strălucitor, găsim:

 • orhideea: o varietate tropicală, Vanda coerulea, are o floare dramatică, aproape electrică, de un albastru profund. Necesită îngrijire și dăruire și este destul de căutata de gradinari.
orhidee albastra - Vanda coerulea
Orhidee albastra
 • Iris: Printre cele peste 350 de soiuri, irisul  german „ Speed ​​​​Limit ” se caracterizează printr-un albastru electric foarte strălucitor.
floare de iris
Floare de iris

Ceea ce simbolizează floarea albastră: sensul

O gradina cu flori albastre este sinonima cu eleganta si pacea interioara, fiind culoarea spiritului. Această culoare amintește de cer, tinerețe și  reprezintă tandrețe, poezie, prospețime, puritate, fidelitate dar și imposibilitatea de atins.

Semnificația unui buchet de flori albastre, ca simbol al iubirii, este devotat și pur și subliniază delicatețea sentimentelor. Oferirea unei singure flori albastre indică faptul că te gândești intens la această persoană și vrei să-l anunți.

Cum să faci florile să devină albastre

Există câteva măsuri de precauție pentru plantele acidofile. Hortensia și macul de Himalaya pot avea o înflorire albastră dacă solul este la un pH acid (o valoare în jur de 4,5), la fel ca și varza ornamentală, care poate deveni violet.

Există, de asemenea, plante care își schimbă culoarea în timpul perioadei scurte de înflorire, cum ar fi pulmonaria (Pulmonaria officinalis), ale cărei flori tinere se schimbă de la roz la roșu și devin albastre la maturitate, precum și Lantana camara.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x