Realizarea unei gradini sau balcon cu flori albastre in multe nuante este foarte simpla, intrucat sunt multe plante rustice care au flori de aceasta culoare. Fiind o culoare practic închisă, se poate combina cu ușurință și cu alte nuanțe, atât luminoase, cât și palide. Ceea ce conteaza este ca spatiile sa fie bine expuse la soare, altfel culoarea nu va fi profunda.
Care sunt florile de culoare albastră
Există diferite nuanțe de albastru, adesea definite de culoarea unei flori care are doar acea nuanță: albastru deschis, albastru lavandă, liliac… Printre cele mai populare plante cu flori albastre pentru a decora paturile de flori de grădină există cu siguranță:
- Iris apartinand familiei Iridaceae, in special, printre numeroasele soiuri, speciile de Iris hollandica si Iris germanica ofera diferite nuante de albastru-violet-mov, perfecte pentru decorarea bordurilor, paturi de flori, iazuri si iazuri.
- hortensiile sunt ideale pentru umplerea paturilor de flori sau ale pasarelelor. Culoarea albastru indigo a petalelor este dată de solul acid.
- anemonele (Ranuncolaceae), sunt o idee originală pentru un buchet de mireasă, ușor de cultivat, tânjind după locuri proaspete.
- iasomia, este un catarator stufoas foarte rezistent, care produce flori mici cu usoare nuante de liliac.
- plumbago (Ceratostigma plumbaginoides) este un cățărător frumos cu flori mici de un albastru intens, care iubește căldura și soarele, atât de mult încât să fie potrivit pentru locurile cu veri toride, care primăvara se înmulțește prin tăiere.
Caryopteris (Lamiaceae) poate suporta până la -10 / -15 ° și trebuie tăiat toamna.
Care sunt florile albastre
Cu o culoare albastru deschis, ele sunt practic flori albastre. Iată cele mai interesante și mai frumoase.
- Iarba sarpelui, din familia Boraginaceae, este numită și Echium vulgare, are nevoie de puțină udare și protecție împotriva înghețului. Se găsește cu ușurință în terenuri necultivate și pășuni și se caracterizează prin flori mici albastru-albastru deschis de o frumusețe remarcabilă.
- Mac albastru de Himalaya ( Papaveraceae ), aceste flori uimitoare cu tulpină lungă, cu petale de un albastru profund, precum hortensiile, dau flori frumoase indigo-violete cu un sol acid, dar bine drenat.
Aster novi belgii: caracterizat prin diferite nuanțe și o floare asemănătoare margaretei, prind viață cu un albastru strălucitor toamna, decorând paturi de flori, margini și gazon naturae. Asterul rezistă la frig, deși iarna se odihnește, doar pentru a-și reveni primăvara.
- Zambila : este o floare de un albastru de diverse nuante, de la cerulean deschis la albastru, care aduce prospetime si adauga culoare casei si gradinii. Sunt flori iubitoare de frig și vor oferi balconului tău o frumoasă înflorire de primăvară.
- Nemtisor: în special soiul de Delphinium Giant Pacific este caracterizat prin vârfuri maiestuoase albastre. Este un bulb care rezistă bine la frig, iar iarna pierde partea aeriană, care se reconstituie primăvara.
Flori albastre de balcon
Cei care dețin o grădină de legume sau doresc ca plante de balcon să aibă o splendidă terasă de culoare albastră, pot opta pentru aceste flori frumoase:
- Lumanarica albastra (Verbascum densiflorum) este oplantă medicinală cu proprietăți sedative și diuretice, în general cu flori galbene, care se înmulțește doar prin înmulțirea semințelor. Există însă și un soi albastru, Verbascum ‘Blue Lagoon’ , special selectat pentru că este un soi rustic care se adaptează la căldură și necesită foarte puțină întreținere.
- Crinul african: soiul Anchusa azurea produce flori mici în formă de stea, asemănătoare florilor de nu-mă-uita, de culoare albastră.
Flori albastre care pot fi crescute si in gradina dar si in ghivece
- Floare de „nu ma uita” – Myosotis, soiul Victoria Blue, oferă o culoare mai adâncă. Se adapteaza la umbra partiala (de preferat daca locuiesti in Sud si daca este cultivat in ghiveci). Se teme de căldură excesivă, care poate provoca mucegaiul pudră și mucegaiul gri. Dar este atacat și de păianjenul roșu.
- Boraginaceae (din familia Boraginaceae ) acesta infloreste primavara cu flori mici dar frumoase de un albastru-indigo intens.
- Linum peren sau inul de Siberia, este o planta rustica foarte rezistenta cu flori mici de culoare albastru-lavanda, rezistente la frig, care infloreste din nou daca i se taie floarea.
Salvie, de asemenea acest aromatic (Salvia farinacea chamaedryoides) are o varietate care prezintă flori splendide de un albastru intens, adunate în spițe grațioase. Este un arbust veșnic verde cu frunze mici de culoare cenușiu-verzuie care, la frecare, emană un miros ușor dulce-amar, care amintește de pere și mandarine.
- Lupin: cunoscuta leguminoasa din care se obtine si faina, se caracterizeaza printr-o frumoasa floare albastra, asezata pe o tulpina inalta.
Flori albastre stralucitoare
Printre florile acestei nuanțe de albastru strălucitor, găsim:
- orhideea: o varietate tropicală, Vanda coerulea, are o floare dramatică, aproape electrică, de un albastru profund. Necesită îngrijire și dăruire și este destul de căutata de gradinari.
- Iris: Printre cele peste 350 de soiuri, irisul german „ Speed Limit ” se caracterizează printr-un albastru electric foarte strălucitor.
Ceea ce simbolizează floarea albastră: sensul
O gradina cu flori albastre este sinonima cu eleganta si pacea interioara, fiind culoarea spiritului. Această culoare amintește de cer, tinerețe și reprezintă tandrețe, poezie, prospețime, puritate, fidelitate dar și imposibilitatea de atins.
Semnificația unui buchet de flori albastre, ca simbol al iubirii, este devotat și pur și subliniază delicatețea sentimentelor. Oferirea unei singure flori albastre indică faptul că te gândești intens la această persoană și vrei să-l anunți.
Cum să faci florile să devină albastre
Există câteva măsuri de precauție pentru plantele acidofile. Hortensia și macul de Himalaya pot avea o înflorire albastră dacă solul este la un pH acid (o valoare în jur de 4,5), la fel ca și varza ornamentală, care poate deveni violet.
Există, de asemenea, plante care își schimbă culoarea în timpul perioadei scurte de înflorire, cum ar fi pulmonaria (Pulmonaria officinalis), ale cărei flori tinere se schimbă de la roz la roșu și devin albastre la maturitate, precum și Lantana camara.