Connect with us

Flori si arbusti

Floarea de colț: pe cât de frumoasă, pe atât de ușor de cultivat

Published

on

floarea de colt pe munte

Florile albastre-albastre ale florii de colt sunt martori magnifici ai cat de generoasa si frumoasa poate fi natura. Dacă vrei să înveți cum să crești această plantă perfectă pentru decorarea paturilor de flori, balcoanelor și grădinilor, nu rata ghidul nostru practic!

Oricine a privit vreodată o floare de colț înflorită a fost cu siguranță captivat de frumusețea ei. Simplă și delicată, dar în același timp regală și tenace, această plantă poate fi cultivată cu ușurință atât în ​​pământ, cât și în ghivece .

Pentru a obține flori frumoase, va fi necesar să respectați reguli simple de cultivare pe care vi le vom dezvălui în acest ghid.

Originile numelui florii de colț

Pentru a cunoaște în profunzime floarea de colț este necesar să începem de la numele ei. După cum vom afla mai multe despre aceasta, numele științific al acestei plante este Centaurea cyanus.

Ne duce înapoi la mitologia romană, în special la două episoade. Prima o priveste pe Flora, indragostita de un tanar pe nume Cyano pe care zeita l-a gasit fara viata intr-un camp plin de flori albastre.

Al doilea episod este legat de centaurul Chiron care, lovit de o săgeată otrăvită, a reușit ca prin minune să se vindece cu flori de colț. Mitul sugerează că ne confruntăm cu o plantă care nu este doar frumoasă, ci și bogată în proprietăți benefice. Să aflăm împreună despre ce este vorba.

floare de colt
Floarea de colt

Cultivare florare de colt

Pentru a avea tufe de flori de colt colorate si prospere, mai ales in cazul cultivarii in ghivece, va fi esential sa se asigure un bun drenaj pentru planta. Aranjarea ghiveciului cu un pat de cioburi și pietriș este foarte importantă pentru a facilita curgerea apei.

Solul trebuie să fie moale și bogat în nutrienți, poate îmbogățit anterior cu compost. Fertilizarea este deosebit de importantă pentru cultivarea în teren deschis și va trebui să fie reînnoită lunar.

Fie ca alegi o gradina, un pat de flori sau un ghiveci, tine minte ca semanatul trebuie sa aiba loc la sfarsitul lunii februarie sau la sfarsitul verii, direct in locuinta aleasa. Floarea de colț, de fapt, nu suportă transplanturi, dar odată ce a prins rădăcini, va demonstra rezistență și o adaptabilitate climatică marcată.

floarea de colt pe munte

Odată ce faza de plantare și înrădăcinare s-a încheiat, planta nu va avea nevoie de îngrijire sau întreținere specială pentru a se dezvolta. Nu va fi necesar să se efectueze o tăiere reală, doar să se elimine părțile uscate. Vara va rula pentru a oferi udari frecvente si abundente iar expunerea trebuie sa fie intotdeauna in plin soare.

Iarna însă, planta va trebui mutată la un adăpost, chiar blând, iar în cazul unor climate deosebit de reci va avea nevoie de un mulci ușor. Tenace și rezistentă chiar și în fața paraziților, floarea de colț nu se teme de atacul afidelor și al diverșilor paraziți .

Floarea de colț: caracteristici principale

Floarea de colț este o plantă erbacee bienală rezistentă, cultivată și anual. Numele său derivă din franceza fleur de lisfloare de crin, deși uneori este denumită termenul „ cian” datorită culorii sale. Denumirea botanica, de fapt, este Cyanus segetum , sau tot Centaurea cyanus si apartine familiei Asteraceae .

Pe lângă florile albastre splendide, floarea de colț se caracterizează prin frunze lanceolate gri-verde. Tulpina erectă a plantei atinge o înălțime între 20 și 90 de centimetri . Floarea este formată din petale lungi și subțiri, grupate în jurul unei corole centrale întunecate. Fiind o plantă de câmp, trăiește bine în grădini și în soluri umede și moi unde tinde să se răspândească ușor.

De-a lungul anilor, hibridizările au dus la producerea de soiuri distincte. Se gaseste cu flori mari, duble, semiduble si in culori diferite. De la alb, la roz, la roșu la albastru, floarea de colț este, fără îndoială, una dintre plantele decorative prin excelență.

floarea de colt floare

Sfaturi utile pentru floarea de colț

Floarea de colț este o plantă de o frumusețe incontestabilă, care iubește climatele blânde și solurile moi, bogate în substanțe organice. Înflorirea acestei plante are loc de obicei spre sfârșitul lunii mai sau august, în funcție de soi. Această plantă adoră expunerea la soare și udarea frecventă, mai ales în timpul înfloririi.

Alimentarea cu apă  este esențială, dar nu trebuie să fie niciodată excesivă. Evitați stagnarea care ar provoca putregai și amintiți-vă să udați planta cu apă la temperatura camerei. În plus, în zonele mediteraneene, floarea de colț este o plantă care trăiește bine atât la căldură, cât și la frig.

Repotarea , dacă este necesar, trebuie să aibă loc primăvara. Pentru înmulțire puteți continua în luna martie sau septembrie. Crescut in pamant sau chiar in ghivece, va fi un ornament spectaculos pentru gradinile si balcoanele tale.

Floarea de colț: proprietăți vindecătoare

Proprietățile benefice ale florii de colț sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Extractele din flori, în special, au o acțiune astringentă, antiinflamatoare și diuretică. În fitoterapie, este utilizat în principal pentru îngrijirea ochilor. Picăturile pentru ochi pe bază de floarea de colț sunt ideale pentru ochii roșii sau pentru ochii care suferă de conjunctivită.

Sub formă de infuzie, este un excelent remediu decongestionant pentru tratamentul extern al pleoapelor roșii și al gurii crăpate. Acțiunea antiinflamatoare și astringentă a acestei plante o face un remediu valabil pentru tuse, un diuretic și un astringent natural. Aceste virtuți benefice se datorează prezenței flavonoidelor și altor substanțe antioxidante. Deloc surprinzător, florile de floarea de colț sunt adesea folosite în infuzii, dușuri sau tablete utile pentru a contracara  inflamația  cavității bucale sau a tractului intestinal.

În plus, infuzia este un tratament excelent pentru combaterea mătreții. Folosit pe păr ca clătire finală după șamponare, dă strălucire și vitalitate părului și reduce modificările scalpului.

Acum că știi toate virtuțile florii de colț, trebuie doar să încerci să crești măcar o plantă și să aștepți să-i vezi minunatele flori albastre înflorind.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x