Floare de nu ma uita
Floare de nu ma uita

Floare de nu ma uita (Myosotis)


Cu o culoare albastru intens, Floarea de nu ma uita are flori mici care sunt foarte populare pentru decorarea paturilor de flori, a gradinilor si a balcoanelor.

floare de nu ma uita - imagini

Nu-mă-uita , sau „ Myosotis ”, sunt ierburi anuale sau perene aparținând familiei Boraginaceae. Include aproximativ 50 de specii de pe diverse continente precum Europa, Asia și Africa.

În limbajul popular, această plantă cu flori albastre este cunoscută și sub numele de urechi de șoarece sau talc ceresc  Primavara si inceputul verii planta produce flori mici , dar foarte numeroase si de mare impact prin culoarea lor albastru intens.

Din acest motiv, ele sunt numite și „ochii Madonei”.

Nu mă uita: sensul florii

Potrivit tradiției europene, numele datează dintr-o legendă medievală a Dunării vorbitoare de germană. Doi tineri îndrăgostiți la o plimbare pe Dunăre ar fi fost vrăjiți de cantitatea mare a acestor flori albastre.

Tânărul, intenționat să le adune, ar fi fost înghițit de ape și i-ar fi strigat iubitei să nu-l uite niciodată. Floarea a devenit astfel simbolul iubirii credincioase și eterne.

Ce simbolizează Myosotis

Nu-mă-uita simbolizează memoria celor dragi: un sens care este deja pe deplin inerent numelui său. Este o floare care reprezintă o dedicație celor care sunt departe, sau celor care au dispărut recent, sau pentru a lupta cu uitarea din cauza unei viitoare și inevitabile despărțiri.

floare de nu ma uita - myosotis
Floare de „Nu ma uita”

Floare de nu mă uita: plantare si ingrijire

Folosit pentru a decora paturi de flori și grădini, poate fi cultivata și în ghivece. Această plantă necesită o ingrijire relativ mica. Poate fi expusa în plin soare sau într-o poziție mai umbrită. 

Condiții bune de umiditate trebuie garantate în special pentru rădăcini. Odată cu creșterea temperaturilor din primăvară și mai ales în caz de secetă, este important să se asigure aprovizionarea cu apă frecventă, chiar dacă limitată.

În general, Myosotis necesită udare regulată, mai ales vara. Între o udare și cealaltă trebuie să așteptați ca solul să se usuce pentru a evita formarea stagnării apei.

Nu mă uita: boli și paraziți

Umiditatea în exces poate duce la formarea mucegaiului cenușiu și a mucegaiului pudră pe plantă. Preparatele pe bază de sulf ajută la combaterea lor sau, în cazurile cele mai grave, se acționează prin eliminarea părților plantei care sunt deja compromise.

Tulpinile și frunzele uscate sau moarte trebuie îndepărtate pentru a încuraja o nouă înflorire și pentru a evita apariția bolilor.

În timpul iernii, floarea de „nu mă uita”, Myosotis, arată nepromițător, cu rozete cu frunze nedistinse, uneori decolorate de vremea grea. Dar, pe măsură ce primăvara avansează, devine un covor de flori albastre bogate, care formează fundalul perfect.

Cultivați Myosotis în sol umed, dar bine drenat, la soare sau la umbră. 

Temperatura și umiditatea

Floarea de „nu mă uita” rezistă bine atât la căldură, cât și la frig, cu toate acestea, datorită susceptibilității sale la boala mucegaiului, nu este recomandata pentru zonele cu veri foarte calde, umede.

Îngrăşământ

Fertilizați floarea de „nu-mă-uita” cu compost sau cu un îngrășământ de uz general anual.

Tipuri de flori „nu ma uita”

floare de nu ma uita 2

Genul Myosotis conține o serie de specii, altele decât Myosotis sylvatica, inclusiv:

  • Nu-mă-uita cu flori mici  ( Myosotis stricta )
  • Nu-mă-uita cu frunze late ( Myosotis latifolia )

Există, de asemenea, soiuri de Myosotis sylvatica care vă oferă mai multe opțiuni pentru culoare, dimensiunea plantei sau dimensiunea florii:

  • Albastru: mai înalt; flori albastre mai adânci
  • Pompadour: obicei de creștere compact; flori roz
  • Bulgăre de zăpadă : flori albe
  • Ultramarin: plantă mai mică; flori de un albastru profund
  • Victoria Blue: obicei de creștere compact
  • Victoria Rose: flori roz
  • Victoria White: flori albe

Tunderea si taierea

Floare de nu ma uita
Floare de nu ma uita

Cheia valorii sale de afișare este adunarea mai multor plante împreună și lăsarea acestora să devină cât mai mari posibil, deoarece florile, deși frumoase și numeroase, sunt mici. Din acest motiv, există un motiv de descurajare pentru a reduce tulpinile „nu-mă-uita”. Cu toate acestea, dacă doriți să reduceți reînsămânțarea, rupeti florile dupa ofilire.

Inmultire Nu-mă-uita

Nu-mă-uita reînsămânțeaza de la sine. De fapt, se va înmulți în timp. Odată ce o introduceți în grădina dvs., o veți avea mulți ani (cu excepția cazului în care o suprimați activ). Dacă doriți să o înmulțiți, profitați de acest fapt dezgropând unele dintre plantele care s-au răspândit din original și transplantând-o în alte zone primăvara. Distați-le la 30cm una de celălalta.

Inmultire Nu-mă-uita prin semințe

Plantele de nu mă uita sunt crescute cu ușurință din semințe, așa cum demonstrează capacitatea plantei de a reînsămânța și de a se răspândi. 

Iernarea

Nu-mă-uita este rezistenta la frig. 

Probleme comune pentru Floarea de „Nu mă uita”

Este susceptibila la două boli:

Făinarea

Făinarea este acel înveliș sub formă de pulbere, de culoare deschisă, pe care îl vezi pe frunzele unei plante. Rareori fatală, distruge temporar aspectul plantelor. Reduceți-l la minimum evitând udarea deasupra tulpinei.

Rugina

Rugina produce pustule care mai târziu se deschid și eliberează spori portocalii pe partea inferioară a frunzelor. Dar este mai probabil să observați petele galbene pe care le provoacă pe partea superioară a frunzișului. La fel ca mucegaiul praf, se dezvoltă în medii umede și este cel mai bine prevenit evitând udarea frunzelor.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile