Dieffenbachia

Dieffenbachia: varietate a plantei, ingrijire si cultivare


Astăzi descoperim o plantă de apartament foarte îndrăgită, Dieffenbachia: vom vedea diferitele soiuri ale acestei plante, care își ia numele de la un grădinar vienez și, mai ales, cum să o tratăm cu rezultate bune.

Planta Dieffenbachia aparține familiei Araceae și este originară din America Centrală și de Sud. 

Astăzi este clasificată din toate punctele de vedere ca plantă de apartament și o găsim adesea decorând interioarele noastre, și datorită frumuseții frunzelor sale. Din păcate, este rar ca florile să apară atunci când sunt cultivate în ghivece.

Dieffenbachia: descrierea plantei

Vorbim despre o plantă veșnic verde caracterizată prin frunze mari și un verde intens, cu dungi de diverse culori, în funcție de soi.

Forma este lanceolata si sunt atasate de tulpina printr-un petiol care genereaza un fel de teaca protectoare. Aceasta înfășoară frunzele până în momentul coacerii.

Tulpina este erectă și cărnoasăflorile sunt alb-verzui și au spadice și spată. Aceasta este o caracteristică împărtășită de toate plantele aparținând acestei familii, precum callaAnthuriumSpathiphyllum și philodendron.

Până acum câțiva ani, această plantă era cultivată în seră, așa că era apanajul marilor profesioniști și pasionați. Astăzi, însă, tot mai mulți oameni se apropie de el.

Atenție: această plantă poate fi toxică pentru pisica ta!

Varietate de Dieffenbachia

Putem număra până la 30 de soiuri de Dieffenbachia. Le-am selectat pe cele mai cunoscute.

Dieffenbachia picta sau maculata

Originară din Brazilia, picta are o înălțime de până la 2 metri. Frunzele sunt de un verde foarte deschis, cu pete de culoare crem.

Dieffenbachia picta
Dieffenbachia picta

Dieffenbachia amoena

Din acest soi derivă și Dieffenbachia amoena, care are frunze foarte mari, de o culoare variată, de la verde la galben și crem.

Dieffenbachia amoena

Dieffenbachia oerstedii

Această specie, pe de altă parte, este originară din Costa Rica și are frunze mari , de culoare verde foarte închis, cu nervuri albe.

Dieffenbachia oerstedii

Alte soiuri

Alte soiuri de reținut sunt:

  • Antioquiensis, cu frunze verde închis și galben pete;
  • Superba, pătat în alb;
  • Barraquinia cu pețiolul său caracteristic de culoarea fildeșului;
  • exotica fără tulpină și cu  frunze pestrițe albe sau galbene.

Îngrijirea Dieffenbachia

În general, această plantă de apartament supraviețuiește bine în orice context, atâta timp cât sunt respectate unele măsuri de precauție.

Clima și expunerea

Venind din zone cu climat tropical, nu este greu de inteles ca are nevoie de multa umiditate si multa lumina. Dar aveți grijă să expuneți planta la lumina directă a soarelui.

In timpul sezonului de vara poate fi amplasata si afara, pe balcon, avand grija sa se aseze la umbra partiala. Iarna trebuie amplasat neaparat in interior si intr-o zona ferita de curenti.

Solul și alegerea ghiveciului

Pamantul trebuie sa fie bine drenat si cu un pH usor acid. Combinați solul universal cu solul pentru plante acidofile. De asemenea, puteți adăuga nisip pentru a ajuta la drenaj.

Alegeți ghivece de teracotă, deoarece planta tinde să devină grea și să rămână în picioare. Ghiveciul trebuie să fie adânc pentru ca rădăcinile să se dezvolte, dar nu excesiv de mare. Fertilizarea trebuie făcută cel puțin o dată la 15 zile.

Udare

Pe lângă umiditatea ambientală, este necesar să se asigure și o umiditate bună la nivelul solului. Pentru a face acest lucru, irigarea trebuie programată în mod regulat, având grijă să intervină ori de câte ori solul este uscat. Iarna vă puteți reduce intervențiile.

De asemenea, pulverizați apă demineralizată direct pe frunze.

Tunderea

Tunderea trebuie făcută în plină toamnă. Această operațiune este foarte recomandată pentru a da un aspect armonios plantei, care crește foarte repede. Procedăm prin tăierea vârfului, astfel încât partea inferioară a plantei să se poată dezvolta mai mult.

Inmultire Dieffenbachia

Reproducerea are loc prin stratificare sau tăiere. Cu toate acestea, mulți preferă să facă doar tăierea, care este mai simplă și dă rezultate bune.

  • Trecem de la sfârșitul verii până la începutul iernii, tăind tulpini de 5-10 cm deasupra, eliminând frunzele de jos.
  • Apoi butașii se pun într-un vas format din pământ și nisip. Se acoperă cu o folie de plastic și asigură o temperatură de aproximativ 20-25 de grade prin udarea solului.
  • Aspectul mugurilor indică când este timpul să scoateți folia. Când răsadurile sunt mai robuste, pot fi transplantați într-un ghiveci mai mare.

Boli și paraziți

Pe lângă teama de putregaiul rădăcinilor, Dieffenbachia ar putea fi afectată de cocenială și acarienul păianjen.

Alte probleme comune sunt:

  • marginile frunzelor maro – planta a primit prea mult soare direct.
  • frunze ofilite: ați dat prea multă apă sau temperaturile sunt prea scăzute.
  • frunze prea ușoare: acesta este un indiciu de fertilizare slabă.
floarea Dieffenbachia
Floarea Dieffenbachia

Este Dieffenbachia otrăvitoare?

Foarte puțini oameni știu că această plantă este de fapt foarte otrăvitoare. Fiecare parte a acesteia (prin urmare rădăcini, tulpină și frunze) este acoperită cu o seva iritantă.

Prin urmare, este recomandabil să folosiți mănuși și să evitați contactul direct.

Există și o specie, dar necomercializată, numită „plantă mută” (Dieffenbachia Seguine). Odată intrat în contact cu limba, o paralizează timp de o săptămână!

Nume comuneDieffenbachia, trestie mută
Nume botanicDieffenbachia spp.
FamilieAraceae
Tipul planteiPlanta perena erbacee (crescut de obicei ca planta de apartament)
Mărime Matură30–100 cm. înălțime, 20–30 cm. în lățime
Expunere solarăParțial umbră sau lumină indirectă
Tipul soluluiPământ de ghiveci cu turba, bine drenat
pH-ul solului6,1–6,5 (ușor acid)
Timpul de înflorireÎnflorire sezonieră
Culoarea floriialb
Zonele de rezistențăEuropa, America de Sud
Zona natalăCaraibe, America de Sud
ToxicitateToxic pentru oameni, câini și pisici

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile