Orhideea phalaenopsis este foarte populară, mai ales printre grădinarii începători și toți pasionații de grădinărit. Intotdeauna vine un moment în care aceste flori frumoase ajung să fie deteriorate și apoi să se ofilească. Tot ce rămâne este frunziș alcătuit din frunze veșnic verzi, care nu prea sunt decorative! Este însă un set de gesturi de întreținere care uneori pot pune la încercare răbdarea oricărui grădinar, chiar și a celor cu experiență. Pentru a reuși să faceți din nou această plantă de interior să înflorească fără să putrezească, iată toate sfaturile de întreținere de adoptat.
1) Tundeți cu succes orhideea pentru a înflori din nou
Aici, este necesar să luați în considerare cele două scenarii posibile care vor condiționa dimensiunea și, prin urmare, și renașterea de frunze și flori noi pe orhideea dvs. decolorată.
Scenariul 1: Tulpina este încă verde
În acest caz, vă puteți aștepta la o a doua înflorire pe aceeași tulpină. Într-adevăr, aceeași tulpină poate înflori de două până la trei ori. În acest caz, este necesar să îndepărtați florile decolorate, să operați o perioadă de repaus de câteva zile, apoi să tăiați tulpina deasupra unui mugur cu ajutorul foarfecelor de tăiere. Pentru a face acest lucru, începeți de la baza orhideei și tăiați tulpina deflorată la 1 cm deasupra celui de-al treilea mugur și sub vârful florii. Acest lucru va permite creșterea de noi muguri mici care vor favoriza inflorirea. Poate dura între două luni și un an!
Scenariul 2: tulpina este uscată
Tăiați tulpina uscată la nivelul frunzișului. Acest lucru va lăsa apoi suficient timp pentru ca o nouă tulpină de flori să apară cu boboci florali somptuosi. Această tulpină va apărea apoi în axila celei mai vechi frunze.
2) Ai grijă de mediul înconjurător pentru a avea viitoare flori
După cum știm, aceste plante de apartament urăsc curentele și lumina directă a soarelui. Dar, concret, evitarea acestor parametri nu este suficientă pentru a ne asigura că plantele vor începe din nou să înflorească. După tăiere, cel mai bine este să păstrați aceste plante într-un loc răcoros, neîncălzit. Expusă timp de aproximativ douăzeci de zile la o temperatură de 15°C, planta dumneavoastră deflorată vă va oferi o nouă înflorire. Ideal este să-ți scoți orhideele odată ce au trecut înghețurile, ținându-le sub un copac cu frunziș ușor între mai și septembrie. (Ai grijă aici de paraziți precum melci, limaxi).
De îndată ce planta începe să înflorească, aduceți-o în casă. În interior, evitați soarele plin al unei expuneri sudice care oferă prea multă lumină. Așa că nu uitați să cerneți razele soarelui cu o perdea pentru a avea o lumină frumoasă fără exces.
3) Udarea și hrănirea plantei fără eroare
Orhideele preferă apa necalcaroasă (și apă călduță sau la temperatura camerei, dacă este posibil). Daca nu ai apa dulce (apa de ploaie de exemplu), foloseste apa de la robinet cu o picatura de otet pentru a neutraliza calcarul. Se scufundă vasul într-un lighean cu apă pentru aproximativ 15 minute, până când bulele de aer au terminat de iesit. Apoi aveți grijă să-l scurgeți bine pentru a evita stagnarea apei în farfurie. Se lasa apoi sa se usuce intre doua udari. De asemenea, puteți pulveriza frunzișul cu un spray pentru a menține o atmosferă umedă. Pe de altă parte, nu stropiți sau aburiți niciodată cu apă pe capul orhideei… decât dacă doriți absolut să ucideți toate florile instalate sau viitoare! Orhideele nu tolerează bine excesul de apă.
Dar îngrășământul special pentru orhidee?
Abuzul de îngrășăminte chimice nu este recomandabil. Iarna, il poti folosi o data pe luna, apoi la zece zile cand temperaturile devin mai blande.
4) Repotarea, un pas pe care nu ar trebui să-l neglijezi niciodată pentru a-ți ajuta orhideea să înflorească din nou
Fie că este vorba despre o orhidee ofilită pe care încercați să o faceți să înflorească din nou sau pentru o orhidee sănătoasă, o orhidee ar trebui să fie repotată la fiecare doi până la trei ani într-un vas nou de plastic. Acest lucru este foarte important, deoarece solul tinde să se epuizeze în timp. Opteaza pentru un vas transparent putin mai mare decat cel vechi umplut pe jumatate cu scoarta de pin si pietricele de argila.