Umiditatea din mașină duce la probleme de condens pe parbriz. Pe lângă ceața de pe geamurile mașinii, se poate ajunge și la mirosuri neplăcute de mucegai, halouri pe covorașe și uneori chiar și pete de mucegai pe scaune în cazurile cele mai grave. De foarte multe ori, atunci avem tendința să dăm vina pe vremea rea. Cu toate acestea, mulți șoferi neglijează reflexele anti-umiditate care mențin un vehicul uscat. Obiceiurile noastre proaste pot promova apoi o acumulare de umiditate ridicată în cabină. Așadar, află cum să elimini umiditatea din mașina ta, indiferent de marcă sau model (Renault Clio, Citroën C3, Peugeot 208 etc.).
Daca te intrebi zilnic de ce masina ta miroase a umed, dar si si mai ales cum sa eviti aburirea in interior, aceste cateva sfaturi iti vor aduce solutia. Dacă suferiți de astm bronșic, alergie sau pur și simplu din motive de siguranță și vizibilitate bună precum și pentru a menține un vehicul în stare bună, deoarece umiditatea poate provoca pagube, vă sfătuim să puneți rapid aceste măsuri.
1) Goliți bine compartimentul parbrizului
Când canalele de drenaj sunt înfundate cu frunze căzute și alte resturi, ele devin mai puțin eficiente în a elimina apa de ploaie. Prin urmare, este esențial să îndepărtați murdăria de pe parbriz, capotă, trapă sau din spatele mașinii. Acest gest simplu la îndemâna tuturor poate face deja diferența.
2) Limitați sursele de umiditate din mașină
Pentru a-l menține cât mai uscat posibil, evitați să aduceți obiecte umede în vehicul. Când plouă sau ninge, de exemplu, ar trebui să vă puneți hainele ude în portbagaj și să vă bateti bine pantofii înainte de a vă urca în mașină. Dacă covorașele dvs. au luat umiditate, le puteți pune la uscat, de exemplu la soare. Iar dacă ai norocul să ai un garaj, poți profita de ocazie pentru a lăsa geamurile ușor întredeschise pentru a permite aerisirea. Pentru a merge mai departe, puteți să vă creați propriul absorbant de umiditate ieftin, cu un ciorap legat umplut cu așternut de pisici de siliciu, cărbune, orez sau chiar sare. Apoi asezati totul în locuri strategice.
3) Verificați covoarele
Un covor umed poate duce la apariția mirosurilor neplăcute din cauza macerării dintre cadru și covoare. Textilele dintr-o mașină pot avea, de asemenea, dificultăți de uscare odată ce sunt expuse la un element umed. Știind cum să identifici un covor umed va permite să fie dezumidificat. Pentru a face acest lucru, puteți pune ziar pe zonele înmuiate pentru a absorbi apa prezentă în fibrele covorului.
4) Nu uitați să porniti ventilația
Ventilația limitează acumularea de umiditate în habitaclu. Putem apoi optimiza funcționarea acestuia utilizând aer cald pentru a ventila și promova evaporarea apei. Luați în considerare și aerul condiționat. Nu doar răcește cabina. Intr-adevar permite uscarea aerului si astfel combaterea umiditatii precum si aparitia ciupercilor, dar si lubrifierea garniturilor masinii si reducerea mirosurilor neplacute. Așa că nu ezita să -l folosești tot timpul anului și asigură-te că funcționează bine.
De asemenea, amintiți-vă să puneți recirculația aerului permanent în poziția exterioară, și nu pe recircularea habitaclului. Puteți folosi în continuare încălzirea, dar acest lucru va evita problemele de aburire toată iarna!
5) Ventilați mașina pentru a reduce umiditatea
O casă este aerisită zilnic, tot timpul anului. Pentru mașină, însă, ventilația este foarte importantă în fiecare zi. Dacă nu puteți ventila, utilizați un senzor de umiditate pentru a-l lăsa să funcționeze pentru a asigura o eficiență mai bună. Acest tip de dezumidificator auto vine în trei moduri: există cele cu condensare, cele cu ventilator și roată fagure sau cele cu sare higroscopică de clorură de calciu cu rezervor.
6) Schimbați filtrul de habitaclu
Acest filtru de polen tinde să se înfunde rapid. Cu toate acestea, această parte este importantă, deoarece murdăria de pe filtru poate împiedica aerul să circule liber, ceea ce lasă câmpul liber pentru creșterea umidității. Prin urmare, ar trebui schimbat cel puțin o dată pe an pentru a-i asigura eficacitatea.
7) Verificați etanșările ușii
Variațiile de temperatură, precum și vremea severă pun la încercare garniturile ușilor și portbagajului. Prin urmare, cauciucul își va pierde etanșeitatea în timp și va permite apoi trecerea umidității. Așa că nu uitați să vă asigurați că acestea sunt în stare bună și nu prea poroase dacă aveți probleme de umiditate în vehicul. De asemenea, puteți folosi un produs potrivit pentru a păstra flexibilitatea și eficiența chederelor dumneavoastră. Și atâta timp cât verificați dacă garniturile sunt în stare bună, verificați și dacă acoperișul dvs. este încă bine etanșat.
8) Păstrați o încălzire funcțională
Dacă încălzitorul auto se defectează, avem tendința să nu ne îngrijorăm și să ne gândim că putem rezolva această problemă mai târziu. Problema este că umiditatea poate proveni tocmai dintr-o scurgere în circuitul de încălzire (cu niște mirosuri anormale pe parcurs!). Prin urmare, este important să o întreținem bine. Pentru a vă asigura că funcționează corect, puteți activa încălzirea și ventilația parbrizului. Dacă se abureste, ar putea fi un semn că schimbătorul de căldură este deteriorat.
9) Identificați prezența ruginii pentru a reduce umiditatea mașinii
În caz de umiditate în cabină, verifica daca există rugină la nivelul caroseriei tale. Coroziunea poate permite de fapt trecerea umidității și nu este întotdeauna prezentă pe părțile vizibile. Și din moment ce trece neobservat, are suficient timp să se răspândească, să se agraveze și să lase apa să se scurgă prin găuri.