Close-up Of Person's Hand Cleaning Stain With Sponge On Carpet

Cum să curățați un covor pătat? 10 sfaturi pentru bunici de încercat


Acumulare de praf în timp, cafea vărsată, pete încăpățânate neidentificate… Pe lângă faptul că își pierde strălucirea, covorul din sufragerie sau dormitor se transformă rapid într-un cuib de praf și acarieni, de unde și importanța efectuării întreținerii regulate și a cunoașterii tuturor sfaturilor și trucurilor pentru întreținerea și detașarea acestuia, dar și dezodorizarea acestuia. dacă este necesar fără să devină o corvoadă. Deci, cum curățați un covor în mod temeinic și eficient în fiecare zi? Pentru a face acest lucru, ne putem baza oricând pe trucurile bunicii, pe cât de ecologice, pe atât de economice. 

Cu excepția cazului în care covoarele dvs. au valoare sentimentală (caz în care, cel mai bine este să le duceți la o curățătorie profesionistă), veți descoperi că le puteți renova fără să vă grăbiți la curățătorie chimică.

Cât de des ar trebui să vă curățați covorul?

Vă sfătuim să vă aspirați covorul de cel puțin două ori pe săptămână. Acest lucru va împiedica praful sau firimiturile mici să devină prea înglobate în fibre, mai ales dacă covorul este în sufragerie. Dacă aveți copii sau animale de companie (și, prin urmare, posibilă căderea părului), aspirarea covorului mai regulat (la fiecare două sau trei zile)ă. Acest lucru va limita riscul de daune mai grave dacă apare o pată. 

1) Arta de a-ți aspira covorul la perfecțiune

Indiferent de tipul de produs de curățare folosit sau de operațiunea de efectuat (eliminarea mirosurilor neplăcute, îndepărtarea petelor sau curățarea completă), este indicat să -l aspirați întotdeauna întâi pentru o eficiență optimă. În orice caz, evitați frecarea prea tare pentru a nu deteriora fibrele covorului. Pentru un rezultat bun, în general este recomandabil să folosiți accesoriul perie al aspiratorului pentru a peria covorul și a disloca praful mai eficient. Cu toate acestea, dacă covorul tău este vechi sau foarte fragil, preferă un mod de aspirație mai blând.

2) Apă cu săpun pentru a curăța petele recente de pe un covor

Foarte des, folosirea unui burete curat înmuiat într-un lighean cu apă călduță și pe care adăugați câteva picături de lichid de spălat va fi mai mult decât suficient pentru a îndepărta petele inestetice de pe un covor. Acest lucru este și mai eficient în cazul urmelor foarte recente care vor dispărea în cel mai scurt timp cu această tehnică. După frecare, clătiți cu apă curată și aveți grijă să uscați covorul tamponând-o cu un prosop sau o cârpă uscată din microfibră.

3) Curățați un covor cu coji de cartofi

Folosirea unei infuzii de coji de cartofi este unul dintre cele mai neobișnuite și eficiente trucuri pentru a-ți face covorul să arate ca nou rapid și fără substanțe chimice. Pentru a face acest lucru, faceți o infuzie concentrată cu aceste coji, apoi înmuiați un burete in acest amestec. Frecați întreaga suprafață a covorului dvs. cu această apă amidonată și lăsați să acționeze câteva ore. La final, clătiți cu apă curată folosind un burete. Apoi evitați să mergeți pe covor ceva timp.

4) Înviorează-ți culorile cu apă minerala și bicarbonat de sodiu

Pentru a elimina petele și pentru a-i reînvia strălucirea de odinioară, uită de produsele comerciale de uz casnic și mergi spre bucătărie! Luați niște bicarbonat de sodiu și apa minerala în el, care va fi, de asemenea, foarte util împotriva mirosului de urină dacă pisica sau câinele dvs. urinează pe covor. Pentru a renova covorul fără a-l spăla, înmuiați-l în apă minerală, apoi frecați-l ușor cu o perie. Apoi lăsați-l să se usuce timp de 30 de minute înainte de a presăra peste tot cu bicarbonat de sodiu. Lăsați câteva ore înainte de a aspira. Tot ce trebuie să faci este să-ți admiri covorul, care a devenit din nou ca nou!

5) Curățați un covor cu săpun de vase și oțet

Iată, scoatem din nou la iveală regele produselor de curățare ecologice! Oțetul alb este un excelent dezinfectant, dezodorizant și de curățare a petelor. Asocierea cu produsul de spălat nu face decât să-l facă și mai eficient. Pentru a face acest lucru, turnați oțetul pe o cârpă moale și curată și frecați pata. După ce l-ați lăsat să acționeze un sfert de oră, faceți spuma cu apă cu săpun cu un tel sau cu un mixer electric și folosiți acest amestec pentru a peria covorul. La final, clătiți cu apă curată, ștergeți cu o cârpă curată și uscată și lăsați să se usuce pentru timpul necesar.

6) Spuma de ras pentru a indeparta petele de pe covor

Exista diferite tehnici de folosit in functie de tipul de pata de pe covor. Cu toate acestea, dacă nu ești sigur ce să folosești în acest moment, spuma de ras (nu gel!) este un pariu sigur. Acest produs va absorbi și va slăbi petele încăpățânate. Pentru a face acest lucru, aplicați pur și simplu spuma într-un strat gros pe părțile deteriorate și lăsați să acționeze cel puțin o oră. Pentru pete mai dificile sau mai vechi, nu ezitați să lăsați peste noapte. Apoi, puteți freca energic cu un burete înainte de a clăti cu apă curată.

Important: înainte de a încerca acest truc, testați-l pe un colț discret al covorului. 

7) Săpun negru, util și împotriva petelor

Săpunul negru vă permite să să curățați covorul în profunzime. Este suficient aici să diluați o lingură generoasă de săpun negru în doi litri de apă (de preferință călduță). Tot ce trebuie să faci este să aplici acest amestec pe zonele pătate cu un burete. Clătiți cu apă curată și lăsați să se usuce.

9) Călcați când nimic nu funcționează pe pete

Unele pete mai dure rezistă? Să știi că le poți desfunda… cu fierul tău de călcat! Pentru a face acest lucru, setați aparatul la cel mai înalt nivel și lăsați-l să se încălzească pentru timpul necesar. În timp ce încălziți, amestecați o parte de oțet cu două părți de apă într-un castron. Pulverizati acest amestec pe pata incepand de la contururi pentru a preveni raspandirea petei si formarea de halouri.

Apoi acoperiți totul cu o cârpă curată, de preferință deschisă la culoare. Acest lucru evită riscul de „sângerare” a culorii și monitorizează mai bine transferul petelor pe cârpa în cauză. Treceți fierul de călcat peste cârpă într-o mișcare înainte și înapoi timp de aproximativ 10 secunde. Nu este nevoie să stai prea mult pe pată: riști să-ți arzi covorul! Dacă este necesar, repetați operația de mai multe ori pe o altă parte a lenjeriei sau schimbând-o dacă este prea înmuiată.

Avertisment: Unele materiale nu pot rezista la temperaturi ridicate (bumbac, poliester etc.). Prin urmare, fierul de călcat riscă să le deterioreze. Pentru a evita deteriorarea fibrelor, verificați cu atenție eticheta. 


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile