muscate 2

Cum sa cresti muscate: tipuri, ingrijire, si sfaturi practice


Dacă vrei să crești mușcate, iată ce trebuie să știi despre această plantă: câteva reguli de bază pentru cultivarea ei. Este o plantă care are nevoie de puțină îngrijire.

Să știi cum să crești mușcate este ușor și plin de satisfacții: este una dintre cele mai frumoase și mai ușor de cultivat plante ornamentale atât în ​​ghivece, cât și în grădină.

Regulile de aur pentru creșterea mușcatelor

Să începem cu un memento la îndemână, cel al „regulilor de aur” pentru a avea muscate frumoase pe tot parcursul anului:

  • Alegeți un loc cu expunere bună la soare;
  • Eliminati unii muguri din varfurile cele mai inflorate pentru a nu stresa prea mult planta si a prelungi inflorirea acesteia;
  • Eliminați întotdeauna florile ofilite;
  • Nu rupeți frunzele deteriorate ci tăiați-le cu foarfecele la jumătate de centimetru de bază;
  • Aerati frecvent solul, astfel încât planta să respire și apa să curgă în jos până la rădăcini;
  • Fertilizează periodic (la fiecare 3-4 luni). Preferați îngrășămintele diluate cu o concentrație scăzută de azot.

Cu toate acestea, deoarece există diferite soiuri de mușcate, toate colorate și capabile să însuflețească paturile de flori și balcoanele, specificul acestora trebuie mai bine evidențiat. Înflorirea lor pe balconul tău va fi perfect dacă ții cont de aceste particularități.

Mușcate: de unde provin și ce tipuri există

Ceea ce definim în mod obișnuit ca „mușcate” este de fapt un set de plante din genul Pelargonium aparținând familiei Geraniacee. Numele acestei specii provine din latinescul geranium care înseamnă „macara”. Aluzia este la forma „cioc de macara”.

Primele plante de muscata au fost importate in Europa din Africa de Sud si de-a lungul anilor au suferit numeroase hibridizari care au dat nastere numeroaselor soiuri disponibile in prezent. Dacă este bine îngrijită, muşcata poate înflori practic pe tot parcursul anului, cu excepţia iernii, când va avea nevoie de tehnici de cultivare foarte specifice .

În general, geraniumul este o plantă nesolicitantă care nu are nevoie de îngrijire sau atenție specială pentru a crește bine. Sa aflam ce sa facem pentru a avea muscate frumoase in gradina sau pe balcon.

În magazine de grădină puteți găsi zeci și zeci de soiuri de mușcate. Se disting prin unele caracteristici destul de evidente, cum ar fi culoarea și marginea frunzelor, dar mai ales prin culorile florii și numărul de petale care alcătuiesc corola.

muscate

Cele mai populare și populare soiuri de mușcate

În general, mușcata „clasică” sau „zonală” este cea mai comună pe balcoane și grădini, deoarece se pretează să fie cultivată cu ușurință. Poziția este erectă, tulpinile rotunde și cărnoase, frunzele mari și rotunde caracterizate printr-o zonă internă mai întunecată (de unde și denumirea „zonală”).

Frunzele sunt închise la culoare, cărnoase și foarte rezistente la căldură, în timp ce florile variază într-o gamă aproape infinită de nuanțe, de la alb la roșu aprins, trecând prin roz, liliac, violet și așa mai departe.

Mușcata zonală

Celelalte soiuri de muscate de stiut

Alte soiuri populare sunt:

  • muscata imperiala. Este una dintre cele mai rafinate si elegante soiuri datorita colorarii florilor sale. Aparent fragile si delicate, muscatele imperiale sunt de fapt foarte rezistente si nu au nevoie de o atentie speciala. Ceea ce le diferențiază de alte soiuri este durata de înflorire care este în general mai scurtă. 
muscata imperiala
Mușcata imperială
  • Iedera (sau muscata pariziana / mușcata cățărătoare). Caracteristica principală a acestui soi este obiceiul de cățărare. Înflorirea este timpurie, abundentă și de lungă durată și durează adesea până la sfârșitul iernii. Perfectă pentru a crea nori de culoare pe pervazuri, balcoane și cutii de flori. Culorile florilor sunt foarte strălucitoare și variază de la roșu la liliac, la roz intens, practic monocolor. Frunzele se disting și prin verdele lor strălucitor, care creează contraste de culoare interesante. Preferă climatul mediteranean dar se adaptează foarte bine și celui de munte. 
muscata edera
Mușcata cățărătoare
  • Muscata parfumata (sau roz). Sunt, fără îndoială, cele mai frumoase și parfumate. Mirosul lor îmbătător provine din frunzele cărnoase și lobate. Postura acestei muscate este erecta si se distinge de cea zonala deoarece ii lipseste compactitatea. Înflorirea este, de asemenea, mai puțin abundentă decât alte specii.
muscata parfumata
Mușcata parfumată

Sfaturi practice de reținut

De regulă, tot ce are nevoie mușcata este o bună expunere la soare, un sol bun și o locație aerisită. Alegerea solului este si ea importanta, insa multe tipuri specifice acestei culturi se gasesc usor pe piata. Ideal este un amestec de turbă maro și argilă.

În ceea ce privește alimentarea cu apă, amintiți-vă că mușcatele iubesc climatul cald și uscat, prin urmare suferă de apă în exces și stagnare. Evitati intotdeauna ca farfuria sa fie umpluta cu apa si lasati solul sa se usuce bine intre o udare si alta. Vara, udarea se va face zilnic, de preferat dimineata. Iarna și toamna va trebui să suspendați udarea.

După cum era de așteptat, toate soiurile de mușcate iubesc soarele, cu excepția celei imperiale care preferă umbra parțială. Daca ii asiguri muscatei o pozitie insorita si aerisită, aceasta iti va multumi oferindu-ti flori generoase si colorate. 

Iarna, alegerea celei mai bune tehnici de cultivare pentru a vă păstra plantele va fi determinată de zona climatică în care locuiți. În regiunile mai calde, plantele pot supraviețui perfect în aer liber, poate protejate de cearșafuri speciale pentru a face față înghețurilor nocturne. În regiunile nordice, ghivecele vor trebui așezate într-un loc închis și adăpostit și udarea suspendată. Luați în considerare că după aproximativ 2 ani plantele își vor fi încheiat ciclul de viață. Puteți cumpăra pepiniere noi sau le puteți reînvia pe cele vechi înmulțindu-le prin butași.

Cum să crești mușcate în ghivece

Alegerea de a cultiva această plantă în ghiveci este aproape întotdeauna o alegere bună. De fapt, mușcata trăiește bine pe pervazuri, balcoane și terase, cu condiția să se bucure de lumina directă a soarelui pentru o bună parte a zilei. Alegerea ghiveciului este foarte importantă și variază în funcție de soiul pe care intenționați să îl creșteți.

Pentru muscata zonala va sfatuim sa folositi un ghiveci care sa se adapteze cat mai mult la forma plantei, deci oval sau rotund. Dimensiunea trebuie sa inceapa de la  16-18 cm in diametru pana la si peste 35 cm pentru plantele mai mari.

Pentru muscata iedera si toate soiurile suspendate, sunt de preferat cutii cu adancime de 18-20 cm pozitionate la 20 cm una de alta. Dacă folosiți ghivece suspendate, nu uitați să plasați o singură plantă în fiecare ghiveci.

Cum să crești mușcate în grădină

Iată-ne acum în grădină. In afara de alegerea solului si pozitia optima, cultivarea muscatelor in pamant nu prezinta o atentie deosebita. În general, sunt de evitat solurile prea nisipoase sau excesiv de argiloase și excesul de apă care poate provoca apariția bolilor fungice.

Curățați plantele în mod regulat, îndepărtând frunzele uscate și florile ofilite și curățați solul de buruieni. In gradina, planta este mai sensibila la atacurile parazitare, asa ca va fi util sa o verifici periodic pentru a interveni prompt.

Să recapitulăm: lucrurile de reținut

În cele din urmă, să ne amintim decalogul nostru despre cum să cultivăm mușcate:

  • Alegeti intotdeauna un punct de buna expunere la soare;
  • Scoateți câțiva muguri din vârfurile cele mai înflorite. Îi vei prelungi înflorirea;
  • Eliminați în mod regulat florile ofilite;
  • Nu rupeți frunzele deteriorate ci tăiați-le cu foarfecele la jumătate de centimetru de bază;
  • Aerați frecvent solul, astfel încât planta să respire și apa să curgă în jos până la rădăcini;
  • Fertilizează periodic (la fiecare 3-4 luni). Preferați îngrășămintele diluate cu o concentrație scăzută de azot.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile