hortensie alba

Cum să crești hortensia: ghidul practic pentru acest arbust frumos cu flori uriașe


Hortensia este o plantă ornamentală, ușor de cultivat și foarte colorată. Iată ghidul nostru practic pentru a înțelege cum să obțineți flori frumoase.

Origine

Hortensia este o plantă originară din Japonia, China și America de Sud, care a ajuns în Anglia și apoi în restul Europei abia în secolul al XIX-lea.

Aparține familiei Hydrangeaceae, din grecescul hydros  (apă) și angeion (vază). Acest lucru se datorează faptului că semințele sunt introduse în plicuri mici care seamănă cu vase pentru transportul apei.

Dacă îți place grădinăritul, această floare îți va oferi o mulțime de satisfacții, crescând luxuriant și cerând puțină atenție în schimb. De fapt, o putem considera în toate intentiile și scopurile ca o plantă rustică.

Hortensia: planta

Hortensia este o planta de foioase care ajunge la 2 metri la specia arbustiva, in timp ce ajunge la 15 metri daca specia este una cataratoare.

Florile sunt adunate in inflorescente sferice, nu au petale ci sepale. Sunt sterile la unele specii. Culoarea lor  este determinată de aciditatea solului. Aceasta înseamnă că dacă dorim să obținem culoarea albastră, pH-ul solului trebuie să fie acid, deci mai mic de 6. Pentru culoarea roz este necesar să avem un pH bazic-alcalin.

Variind gama, se obțin toate celelalte nuanțe precum albastru, roșu, violet, alb. Tulpina  plantei este ferma si robusta, frunzele se aduna in grupuri de cate  3, sunt de un verde intens.

flori de hortensie

Clasificări ale hortensiilor

Există 40 de soiuri de hortensie, vom aminti doar câteva dintre cele mai cunoscute:

  • Paniculat: arbustiva, poate ajunge chiar si la 5 metri iar florile sunt roz sau albe, unite in panicul.
  • Hydrangea ortensis: este cea mai comună specie din casele noastre. Culorile florilor variază de la alb la roșu, de la albastru la roz.
  • Hydrangea quercifolia: specie de arbust cu flori albe.
  • Hydrangea arborescens: florile sunt albe, iar frunzele sunt lanceolate.

Hortensie albă

L’Hydrangea panicula  singura specie de hortensie care dă flori albe, atâta timp cât solul are un pH de 4,5-5. Are forma unui copac de până la 5 metri înălțime care înflorește vara.

In limbajul florilor aceasta floare in culorile ei stralucitoare indica dorinta de a fugi, doar hortensia alba inseamna sa ramana si din acest motiv poate fi oferita persoanei dragi!

Cum să crești hortensie în grădină

Deși este o plantă foarte adaptabilă, ar fi bine să urmați câteva recomandări. În primul rând, alegerea perioadei și a solului: cel mai bun moment este între aprilie și octombrie, în timp ce dacă decideți să creșteți o plantă deja mare, achiziționată de la pepinieră, atunci este mai bine să vă mutați în luna mai sau în perioada octombrie-noiembrie.

Săpați o groapă și umpleți-o cu pământ și turbă acidă. Alegeți un loc în umbră parțială și care nu este expus direct la soare, deoarece planta se va usca după un timp.

Înflorirea are loc din aprilie până la sfârșitul verii și în acest moment este bine să fertilizați cel puțin o dată pe săptămână.

Temperaturile peste 18 ° pot crea însă probleme, așa că întotdeauna este bine să alegeți cu atenție zona de cultivare.

gard viu hortensie

Udare

Udarea trebuie să fie regulată și foarte abundentă.  Apa trebuie sa fie la temperatura camerei si ar fi indicat sa udam devreme dimineata sau dupa pamant. Asigurați-vă că solul este umed în mod constant, dar nu exagerați.

Atentie la gradul de calcar prezent in apa, deoarece acesta poate compromite nivelul de aciditate al solului. Pentru a fi sigur, puteți recicla apa de ploaie.

Tunderea

Planta trebuie tăiată în fiecare an  începând cu al treilea an de viață. Ar trebui tăiat din ramuri slabe și uscate și din flori ofilite, care ar putea împiedica creșterea plantei.

Perioada în care trebuie efectuată tăierea coincide cu apropierea toamnei,  când a terminat de înflorit, lăsându-i câțiva muguri la vârful ramurilor, pentru a găzdui noile flori care vor înflori.

Cum să crești hortensie în ghivece

Daca nu ai gradina disponibila sau vrei sa asezi florile pe balcon, poti recurge la cultivarea in ghivece. Nu trebuie să urmați anumite precauții, dacă nu cele deja prevăzute pentru cultivarea pe sol.

Cumpărați o vază mare, care permite florii să se exprime pe deplin.

Tăiați planta și nu uitați să nu lăsați apa să stagneze în farfurie , deoarece acest lucru ar putea duce la putrezirea rădăcinilor.

hortensie in ghiveci

Îngrijirea hortensiei în casă

Acest arbust peren, deși iubește locurile deschise, poate fi ținut în interior , atâta timp cât este într-un colț luminos, dar nu în lumina directă a soarelui, și nu foarte încălzit, deoarece peste 18 ° suferă și oprește înflorirea.

Se pune intr-un ghiveci mare (50-60 cm in diametru) pentru a favoriza dezvoltarea florilor, cu  pamant bogat in turba, moderat acid si bine drenat. Cu toate acestea, trebuie udat abundent, astfel încât solul să fie întotdeauna umed.

În timpul înfloririi, o dată pe săptămână, trebuie fertilizat cu un compus bogat în potasiu diluat în apă de irigare.

Chiar și cei care păstrează o hortensie acasă va trebui să o tunde o dată pe an, după înflorire, toamna. Se vor tăia doar ramurile care au înflorit, lăsând doar câțiva muguri pe ramură. Îndepărtați ramurile uscate și cele mai slabe. În timpul iernii este mai bine să-l păstrați la rece.

Îngrijirea hortensiei iarna

Această plantă trebuie protejată iarna, mai ales dacă ați ales să creșteți speciile Hydrogea serrata și Hydrogea macrophylla și dacă locuiți în nordul Italiei  O tehnică foarte utilă este mulcirea tradițională.

Evident planta va intra in faza de repaus, deci nu va mai avea nevoie de apa.

hortensie

Boli și probleme ale hortensiilor

Acum să vedem care sunt principalele probleme ale acestor  flori de toamnă  și cum să intervenim:

  • Apă calcaroasă: frunzele devin de obicei galbene.
  • Păianjeni roșii: atacul acestor animale mici implică îngălbenirea frunzelor urmată de cădere.
  • Atacul nematozilor: semnele principale sunt înflorirea neregulată și ulcere de-a lungul tulpinii.
  • Păduchii: ușor de recunoscut, având în vedere culoarea alb-gălbuie.
  • Mucegaiul praf sau boala albă: la început apar pete roșii pe frunze, apoi apare mucegaiul.
  • Mucegai cenușiu: petalele și mugurii se acoperă cu pete luminoase care devin mai închise la margini.

În toate aceste situații, recomandăm întotdeauna folosirea pesticidelor naturale  mai degrabă decât a clasicelor produse comerciale pline de substanțe toxice pentru plantă și pentru noi, oamenii.

Hortensia: curiozitate și etimologie

Povestea din spatele hortensiilor amintește de dragostea dintre doi îndrăgostiți, Hortense Barrè și Philibert Commerson. Acesta din urmă a fost exploratorul căruia i s-a creditat că a transplantat floarea în Europa, numită cu numele iubitei sale femei.

hortensie alba

De atunci, această plantă a fost asociată cu dragostea, așa că dăruirea ei este o adevărată declarație. De ani de zile a fost privită ca o plantă magică , uimind pe toată lumea cu schimbările sale de culoare.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile