close up of a inhabited wasps nest made from chewed wood pulp and saliva showing surrounding insects in motion plain background copy space to the right

Cuib de viespe: ce să faci pentru a scăpa de el?


Vara, ne place sa profitam de soare si de temperaturile favorabile pentru a petrece timp in aer liber, a manca pe terasa sau a face plaja in gradina noastra. Cu toate acestea, se întâmplă ca viespile să se apropie puțin prea mult. Putem începe apoi să ne temem pentru siguranța copiilor noștri și a animalelor noastre de companie, dar și pentru a noastră, mai ales când suntem alergici la înțepături! Pentru a nu lăsa situația să se blocheze, află ce să faci dacă ai observat un cuib de viespi în apropierea casei tale și vrei să scapi de el în siguranță.

Cum să recunoști un cuib de viespe?

Ele pot fi găsite sub acoperișul unei case sau șopron de grădină, într-un copac, pe un perete de lemn, sub o cutie poștală, în pod, pe colțul unei ferestre, într-un coș de fum sau chiar în nivelul jgheabului. Cu toate acestea, există și cuiburi subterane. În orice caz, imposibil de confundat acest tip de cuib cu un fagure. Acesta din urmă este într-adevăr în pământ. Pe partea viespilor, cuibul este făcut din salivă și lemn mestecat. Din materialele folosite pentru fabricarea sa, arată ca un carton subțire. Cel mai adesea are forma unei bile mici ovale în stadiile sale incipiente înainte de a lua dimensiunea unui balon, cel mai adesea la sfârșitul verii.

Când ar trebui să decideți să acționați împotriva unui cuib de viespi?

Viespile sunt înainte de toate insecte polenizatoare utile în grădină, dar și regulatori de neegalat. Ele contribuie astfel la echilibrul ecologic bun al gradinii. Moartea unei viespi lasă astfel câmpul deschis pentru alte zeci de muște și omizi. Pe scurt, acest lucru permite stabilirea insectelor dăunătoare și uneori a dăunătorilor. Trebuie să te gândești de două ori înainte de a-l elimina. Cu toate acestea, urmându-i pentru a-și reveni pe cale, ne dăm seama uneori că s-au stabilit foarte aproape de locuințe (chiar și în interior). În acest caz, ele pot reprezenta un pericol pentru familia care ocupă reședința menționată. Riscul de întâlniri, și deci de mușcături, este intr-adevar mult mai mare decat daca cuibul este instalat intr-un colt izolat al gradinii.

Deci cum scăpăm de ele?

În general, nu scăpăm singuri de ele! Cea mai prudentă soluție este într-adevăr să apelezi mereu la un profesionist specializat. Dacă cuibul nu este prea mare, uneori este posibil să aveți grijă de el singur. Pentru a face acest lucru, un insecticid (sub formă de aerosol) poate fi folosit dacă cuibul este în aer liber. Cu toate acestea, trebuie avut grijă să nu stați în fața găurii de ieșire, ci desigur în lateral.

În caz contrar, este posibil să aprindeți și un mic foc sub cuib dacă acesta este situat sus. Nu uitați să îl urmăriți cu atenție pentru a evita orice risc de incendiu. Fumul va face să iasă viespile și apoi poți aștepta, ridica cuibul acoperind-l cu un sac de gunoi pe care îl închizi ermetic și cu grijă. Aruncă totul într-un coș de gunoi acoperit afară. În cele din urmă, unii oameni folosesc boluri pentru a sigila intrările ermetic. Viespile mor în cele din urmă de foame.

Recomandările de securitate de urmat absolut:

-Fă gesturi lente.
– Scoateți cuiburile de viespi doar noaptea, deoarece sunt în repaus. Aceste mici fiare sunt, de asemenea, mai agresive în perioadele fierbinți și furtunoase. 
– Acoperiți-vă din cap până în picioare, inclusiv față, îndepărtând interstițiile unde ar putea interveni o viespe.
-Nu purtați galben (o culoare care îi atrage). Optează pentru o ținută albastră.

Cum să eviți cuiburile de viespi acasă?

Pentru a evita cuiburile de viespi și pentru a ține departe aceste creaturi nedorite, puteți lua anumite acțiuni. De exemplu, asigurați-vă că închideți întotdeauna coșul de gunoi și coșul de compost. De asemenea, nu lăsa niciodată mâncarea întinsă, deoarece resturile de pe masă sau grătar le atrag ca niște magneți. De asemenea, amintiți-vă să astupați găurile și crăpăturile de pe terasă sau din jurul casei pentru a nu le lăsa un punct de intrare. Și mai presus de toate, eliminați toată apa stătătoare în aer liber (de exemplu, în cupele plantelor). Pe lângă faptul că atrage viespile, apa stagnantă atrage și țânțarii. Acest gest simplu este așadar un doi în unu.

Există și soluții repellente precum arderea cafelei măcinate sau difuzarea uleiurilor esențiale repellente (ulei esențial de mentă, ulei esențial de lavandă sau ulei esențial de lemongrass). În jardiniere sau în grădină, puteți instala și plante respingătoare. Acestea includ absint, busuioc, eucalipt, muscate sau chiar pennyroyal, pentru a numi doar cateva!


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Valentin
Valentin
8 luni in urma

Din experienta personala: atunci cand cuiburile de viespi sunt in locuri in care nu ai acces cu mana libera, substante lichide, unelte s.a., exista totusi o solutie :). Identificati cat mai exact pozitia cuibului, incercati sa gasiti intarea/intrarile in cuib. Puteti face asta observandu-i dimineata sau seara, cand ies sau intra in cuib. Dupa ce ati identificat intrarile, cumparati sau inchiriati o BUTELIE CU FREON R134, R32 s.a., dotata cu furtun suficient de lung si daca este nevoie si cu o duza de dispersie. Apoi „injectati” freon in gaurile facute de viespi la intrarile in cuib. Obligatoriu faceti asta in timpul noptii, cand sunt toti adunati in cuib. Temperatura de evaporare a freonului este de minus 40, minus 50 grade celsius. Ii veti ingheta la propriu, instantaneu. NU faceti economie de freon, cuibul poate fi mai departe de intrari, si la 20-30 de cm sau chiar mai mult.
Metoda descrisa de mai sus a fost testata, dupa incercari repetate cu diverse chimicale, capcane, sigilarea intrarilor s.a..
Spor!