Ctenanthe este o plantă aparținând familiei Marantaceae, originară din regiunile tropicale din America de Sud și Centrală. Această plantă este cunoscută și sub numele de floarea rugaciunii.
Ctenanthe este o plantă care are frunze mari, verzi lucioase, cu un model unic și distinct la suprafață. Pot ajunge până la 30 cm în lungime și 20 cm în lățime. Planta produce, de asemenea, flori discrete, care sunt de culoare albă sau roz pal și apar în ciorchini mici.
Ctenanthe este o plantă de apartament foarte populară datorită frumuseții unice a frunzelor și ușurinței sale de îngrijire. Este foarte tolerantă la secetă și la umbră parțială, ceea ce o face ideală pentru persoanele care nu au mult timp sau nu au experiență în îngrijirea plantelor.
Ctenanthe îngrijire
Pentru a o menține sănătoasă și viguroasă, este important să îi oferiți o poziție luminoasă, dar să nu fie expusă la lumina directă a soarelui. Ctenantele preferă un mediu umed și cald, dar nu tolerează locurile prea umede sau prea uscate. Udați-o o dată pe săptămână, lăsând solul să se usuce între udari.
Deși nu necesită multă îngrijire, este important să-i oferim un sol bine drenat, bogat în nutrienți. Primavara si vara puteti fertiliza planta la fiecare 4-6 saptamani pentru a sustine cresterea si inflorirea.
Poate fi înmulțit cu ușurință prin împărțirea rădăcinilor. Cu toate acestea, înmulțirea prin butași este cea mai simplă și rapidă metodă de obținere a plantelor noi.
Există 15 specii ale acestei plante și cele mai comune sunt:
Oppenheimiana: caracterizată prin tulpini înalte cu frunze ovale de culoare verde deschis și dungi de culoare verde închis.
Lubbersiana: caracterizată prin frunze ovale de culoare verde închis cu pete galbene.
Mătăsos: asemănător cu oppenheimiana, dar cu frunze mai înguste.
Burble-marxii: caracterizat prin frunze foarte pestrițe. Cea mai comuna este chiar burble-marxii:
Cum să ai grijă de Ctenanthe burble marxii?
LUMINĂ: pentru a o vedea crescând fericită, are nevoie de lumină bună, dar niciodată soare direct. Locație ideală: lângă o fereastră cu perdea. De asemenea, tolerează umbra parțială, dar aveți grijă să o udați corect.
APA: având în vedere originile sale tropicale, caută umiditate constantă. Aveți grijă să mențineți pământul umed, dar nu ud complet și să reduceți frecvența iarna, când în mod natural consumă mai puțină apă.
UMIDITATE: Are nevoie de multa umiditate ambientala, tineti-o aproape de alte plante pentru a se bucura de transpiratia vecinilor.
TEMPERATURA: deoarece este o planta tropicala, conditiile optime de temperatura sunt cele care sunt intre 16 si 18°C. Curenții de aer și schimbări bruște de temperatură nu sunt benefice.
FAPT DIVERS: este inclusă în grupul „plantelor rugătoare” datorită obiceiului de a-și ridica și închide frunzele noaptea. În această mișcare pare că de fapt își unește frunzele ca în rugăciune.
Curățarea frunzelor la Ctenanthe
Fiind plante cu frunze foarte mari, este indicat să le spălați în mod regulat pentru a elimina praful care se acumulează. Pentru a face acest lucru, fie folosiți o cârpă moale umedă cu apă caldă, fie luați clasicul „duș” în cadă sau în grădină, protejând pământul din ghiveci pentru a preveni udarea pământului.
NU utilizați NICIODATĂ produse disponibile în comerț indicate ca lustruire pentru folii deoarece afectează grav planta, obstrucționând stomatele și, prin urmare, împiedicând funcțiile fiziologice normale ale plantei.
Tipul de sol folosit la Ctenanthe
Pentru Ctenanthe este necesar să se folosească un sol acid și deosebit de drenant. Un amestec bun ar putea fi format din compost și turbă în părți egale la care trebuie adăugat nisip pentru a facilita scurgerea apei de irigare.
Avand in vedere ca sunt plante care nu tolereaza in niciun caz stagnarea apei, este indicat sa folosim ghivece de teracota care sa permita pamantului sa respire si prin urmare sa corectam si eventualele greseli de udare pe care le facem.
Replantarea, care trebuie făcută numai când ghiveciul a devenit prea mic pentru a cuprinde planta, se face la începutul primăverii, când se poate proceda și la înmulțirea plantei.
Fertilizare Ctenanthe
Ctenanthe se fertilizează incepand din primavara si pe tot parcursul verii la fiecare 3-4 saptamani folosind un ingrasamant lichid bun diluat in apa folosita la irigare si injumatatind dozele fata de ceea ce este raportat in pachetul de ingrasamant.
Este recomandabil să se folosească un îngrășământ care, pe lângă macroelemente precum azotul (N), fosforul (P), potasiul (K) conține și așa-numitele microelemente, adică acei compuși de care planta are nevoie în cantități minime precum magneziu (Mg), fier (Fe), mangan (Mn), cupru (Cu), zinc (Zn), bor (B), toate importante pentru o creștere corectă și echilibrată a plantei.
Tăierea la Ctenanthe
Sunt plante care nu pot fi tăiate. Doar frunzele care se usucă treptat sunt eliminate pentru a le împiedica să devină vehicul pentru boli parazitare.
Înflorire Ctenanthe
Este foarte rar ca acestea să poată înflori în apartament.
Ctenanthe înmulțire
Înmulțirea Ctenentului poate avea loc fie prin diviziune sau prin butași (C. lubbersiana).
Înmulțirea prin diviziune
Primăvara, când planta este suficient de mare, poate fi pur și simplu împărțită în două sau mai multe, asigurându-vă că fiecare lăstar are cel puțin doi muguri, plantând pe fiecare în ghivece separate și folosind un sol așa cum este indicat în paragraful de mai sus.
Înmulțire prin tăiere (butași)
Se fac butași de 10-15 cm lungime tăindu-i imediat sub nod. Se recomandă tăierea oblică deoarece aceasta permite o suprafață mai mare pentru înrădăcinare și evită acumularea de apă pe această suprafață.
Partea tăiată este scufundată într-o pulbere rizogenă sau hormon de inradacinare pentru a favoriza înrădăcinarea butașilor care se pun într-un amestec de turbă și nisip în părți egale.
Cutia sau ghiveciul este apoi acoperită cu o foaie de plastic transparentă sau după ce ați plasat butașii în pământ. Vaza este apoi plasată într-o zonă a casei cu o temperatură de aproximativ 21-24°C. Plasticul se indeparteaza in fiecare zi pentru a verifica umiditatea solului si a elimina condensul care se va fi format cu siguranta sub plastic.
Odată ce încep să apară primii lăstari, înseamnă că butașul a înrădăcinat. În acel moment plasticul este îndepărtat definitiv și vasul este plasat într-o zonă mai luminoasă, la aceeași temperatură și se așteaptă ca butașii să devină mai puternici. Odată ce sunt suficient de mari, sunt transplantați în ghiveciul final.