condens geam termopan cauze

Condens geam termopan: care sunt cauzele și care sunt soluțiile


Dacă găsești adesea condens pe geamul din termopan, pe pervaz sau pe rama geamului, atunci vă confruntați cu una dintre problemele urmatoare:

 • umiditate prea mare în casă
 • posibile infiltrații în casă
 • izolație prost executată
 • lipsa ventilației

Condensul este un fenomen natural, datorat condensării apei prezente în aer și este ușor să se formeze în interiorul pereților casei din cauza condițiilor climatice, locative, tehnice și de asemenea din cauza obiceiurilor greșite ale locuitorilor casei. Vă explicăm de ce se formează condensul, care sunt riscurile și cum să intervenim pentru a-l elimina.

Unde se poate forma condens la geamurile termopan

Înainte de a explica motivul care duce la formarea condensului, trebuie făcută o distincție în funcție de locul în care se formează. Există două cazuri:

 • Condens pe marginea termopanului
 • Condens in interiorul termopanului

Cauza condens geam termopan

Cauza este întotdeauna prezența punților termice, „găuri” care conduc frigul din exterior spre interior. Dar să vedem toate motivele.

În primul caz, dacă se formează condens pe margine (ramă), defectul este profilul. Se face o punte termică, astfel, apare condensul.

Dacă, pe de altă parte, formarea condensului are loc în interiorul sticlei, cauza este un defect al etanșeității ferestrei, adică etanșarea care leagă geamurile de sticlă de distanțierul perimetral al camerei de aer sau de profilul siliconic. Acest defect în cavitatea geamului dublu poate provoca aburirea internă a sticlei.

Condensul din interiorul geamului determină o scădere a caracteristicilor de transparență și o scădere a performanței energetice. În timp, dacă nu este remediată, poate provoca o reacție chimică și, în consecință, degradarea ireversibilă a suprafeței sticlei.

condens geam termopan
Condens geam termopan

Dacă in schimb aveti urme de condens pe sticla din interior a geamului, atunci problema este datorată de umiditatea prea mare din cameră. Vaporii de apă din cameră se lipesc de sticla rece a geamului, astfel se formează condensul pe geam. Una dintre soluții în acest caz, este să încercați pe cât posibil să aveți o umiditate cât mai mică în cameră (casă).

Cum se formează condensul pe geamuri?

Aceasta înseamnă că dacă afară sunt zero grade și 20° înăuntru, frigul se va întâlni cu căldura și, în punctul de contact, care în acest caz este fereastra, la aproximativ 13° (punct de rouă) se va forma condens și în consecință mucegaiul.

Se comportă la fel ca o sticlă de apă rece care, scoasă din frigider și așezată pe masă, se umple cu picături de condens

Cald + Rece =  Punct de rouă = Condens

Soluții pentru a scăpa de condens de pe geamul de termopan

 • Aerisirea zilnică a camerelor timp de cel puțin 20-25 de minute.
 • Eliminarea surselor de umiditate din cameră: cârpe ude, lenjerii umede, covoare și mochete umede
 • Ventilație corectă îndeosebi în bucătărie și baie: gătitul sau dușul cresc umiditatea din încăperi pana la aproximativ 70-80% umiditate. Este necesar să ventilați aceste încăperi (deschiderea geamului, dezumidificator, etc)
 • Porniți întotdeauna hota când gătiți și aerisește întotdeauna bucătăria după gătit, 5 minute sunt suficiente.
 • Închideți ușile băii când faceți un duș pentru a preveni răspândirea umidității în toată casa și lăsați fereastra dormitorului ușor deschisă.
 • Nu uscați haine pe calorifere. Acestea aduc un plus de umiditate în cameră
 • Evitați să aveți prea multe plante în interior, deoarece acestea provoacă umiditate
 • Izolație corespunzătoare exterioară și prevenirea punților termice. (Se recomandă o izolație de cel puțin 10-15cm exterioare (a se evita izolatia interioară) și se vor evita cu atenție punțile termice.
 • Păstrați-vă casa la o temperatură stabilă de 20 de grade și încercați să mențineți umiditatea între 40 și 60%.
 • Utilizarea unui dezumidificator. Dacă soluțiile de mai sus nu vă par la îndemână, cea mai bună soluție rămasă este utilizarea unui dezumidificator. Acesta va elimina umiditatea din cameră și astfel condensul nu își va mai face apariția.
 • Sunt si plante care absorb umiditatea din casa: aloe, feriga, orhideea, bambus, filodendron, etc

Daune cauzate de condens

Prezența picăturilor de apă din cauza condensului este mai vizibilă pe materialele compacte (cum ar fi sticlă, oglinzi, suprafețe metalice, gresie), în timp ce este mai puțin vizibilă pe materialele poroase, dar asta nu înseamnă că acestea din urmă sunt lipsite de acesta.

Pe langa ferestre, este deseori necesar sa verificati zonele cele mai reci ale casei, peretii din spatele mobilierului si zonele casei orientate spre nord.

Apa condensată este asemănătoare cu apa de ploaie și, fiind  lipsită de săruri, poate provoca cu ușurință formarea mucegaiului pe pereți, mobilier și țesături, precum și să provoace mirosuri neplăcute în casă. Vezi cum sa scapi de mucegaiul din casa.

Procesul de condensare favorizează fenomenele de putrezire, umflare a lemnului, oxidare și deteriorare a mobilierului, accesoriilor, electrocasnicelor, tapițeriei și pereților.

Zidaria, daca este inmuiata in umiditate, isi pierde o parte din capacitatea sa intrinseca de izolare, iar fenomenul risca sa se agraveze si mai mult daca nu se actioneaza si nu se gasesc solutii valabile.

Totuși, nu trebuie să vă alarmați prea mult dacă observați condens doar pe geamurile ferestrelor și într-o măsură limitată: este un semn care indică necesitatea de a lua măsuri adecvate pentru a reduce apariția fenomenului.

Daca, in schimb, apare pe geamuri in cantitati mari, poate fi periculos, ca si atunci cand se gaseste pe tocurile ferestrelor: in aceste cazuri nu trebuie neaparat neglijat si trebuie colectat si eliminat ca cât mai curând posibil pentru a preveni coborarea pe pereții camerei și stagnarea pe podea sau în interiorul ferestrelor.

Eliminarea condensului din casă, sau cel puțin reducerea acestuia, este importantă și din motive  de sănătate, deoarece viața într-un mediu nesănătos nu este cu siguranță un lucru bun.


4 2 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile