Dacă găsești adesea condens pe geamul din termopan, pe pervaz sau pe rama geamului, atunci vă confruntați cu una dintre problemele urmatoare:
- umiditate prea mare în casă
- posibile infiltrații în casă
- izolație prost executată
- lipsa ventilației
Condensul este un fenomen natural, datorat condensării apei prezente în aer și este ușor să se formeze în interiorul pereților casei din cauza condițiilor climatice, locative, tehnice și de asemenea din cauza obiceiurilor greșite ale locuitorilor casei. Vă explicăm de ce se formează condensul, care sunt riscurile și cum să intervenim pentru a-l elimina.
Unde se poate forma condens la geamurile termopan
Înainte de a explica motivul care duce la formarea condensului, trebuie făcută o distincție în funcție de locul în care se formează. Există două cazuri:
- Condens pe marginea termopanului
- Condens in interiorul termopanului
Cauza condens geam termopan
Cauza este întotdeauna prezența punților termice, „găuri” care conduc frigul din exterior spre interior. Dar să vedem toate motivele.
În primul caz, dacă se formează condens pe margine (ramă), defectul este profilul. Se face o punte termică, astfel, apare condensul.
Dacă, pe de altă parte, formarea condensului are loc în interiorul sticlei, cauza este un defect al etanșeității ferestrei, adică etanșarea care leagă geamurile de sticlă de distanțierul perimetral al camerei de aer sau de profilul siliconic. Acest defect în cavitatea geamului dublu poate provoca aburirea internă a sticlei.
Condensul din interiorul geamului determină o scădere a caracteristicilor de transparență și o scădere a performanței energetice. În timp, dacă nu este remediată, poate provoca o reacție chimică și, în consecință, degradarea ireversibilă a suprafeței sticlei.
Dacă in schimb aveti urme de condens pe sticla din interior a geamului, atunci problema este datorată de umiditatea prea mare din cameră. Vaporii de apă din cameră se lipesc de sticla rece a geamului, astfel se formează condensul pe geam. Una dintre soluții în acest caz, este să încercați pe cât posibil să aveți o umiditate cât mai mică în cameră (casă).
Cum se formează condensul pe geamuri?
Aceasta înseamnă că dacă afară sunt zero grade și 20° înăuntru, frigul se va întâlni cu căldura și, în punctul de contact, care în acest caz este fereastra, la aproximativ 13° (punct de rouă) se va forma condens și în consecință mucegaiul.
Se comportă la fel ca o sticlă de apă rece care, scoasă din frigider și așezată pe masă, se umple cu picături de condens
Cald + Rece = Punct de rouă = Condens
Soluții pentru a scăpa de condens de pe geamul de termopan
Daune cauzate de condens
Prezența picăturilor de apă din cauza condensului este mai vizibilă pe materialele compacte (cum ar fi sticlă, oglinzi, suprafețe metalice, gresie), în timp ce este mai puțin vizibilă pe materialele poroase, dar asta nu înseamnă că acestea din urmă sunt lipsite de acesta.
Pe langa ferestre, este deseori necesar sa verificati zonele cele mai reci ale casei, peretii din spatele mobilierului si zonele casei orientate spre nord.
Apa condensată este asemănătoare cu apa de ploaie și, fiind lipsită de săruri, poate provoca cu ușurință formarea mucegaiului pe pereți, mobilier și țesături, precum și să provoace mirosuri neplăcute în casă. Vezi cum sa scapi de mucegaiul din casa.
Procesul de condensare favorizează fenomenele de putrezire, umflare a lemnului, oxidare și deteriorare a mobilierului, accesoriilor, electrocasnicelor, tapițeriei și pereților.
Zidaria, daca este inmuiata in umiditate, isi pierde o parte din capacitatea sa intrinseca de izolare, iar fenomenul risca sa se agraveze si mai mult daca nu se actioneaza si nu se gasesc solutii valabile.
Totuși, nu trebuie să vă alarmați prea mult dacă observați condens doar pe geamurile ferestrelor și într-o măsură limitată: este un semn care indică necesitatea de a lua măsuri adecvate pentru a reduce apariția fenomenului.
Daca, in schimb, apare pe geamuri in cantitati mari, poate fi periculos, ca si atunci cand se gaseste pe tocurile ferestrelor: in aceste cazuri nu trebuie neaparat neglijat si trebuie colectat si eliminat ca cât mai curând posibil pentru a preveni coborarea pe pereții camerei și stagnarea pe podea sau în interiorul ferestrelor.
Eliminarea condensului din casă, sau cel puțin reducerea acestuia, este importantă și din motive de sănătate, deoarece viața într-un mediu nesănătos nu este cu siguranță un lucru bun.