Cojile de oua ajung prea des, din păcate, la gunoi. Cu toate acestea, la fel ca zațul de cafea, cojile de ouă fac parte din aceste deșeuri alimentare foarte utile din grădină. Fie că este vorba de îmbogățirea plantelor sau de compost, dar și pentru a ține departe dăunătorii și a lupta împotriva bolilor, cojile de oua pot fi utilizate pentru roșii dar și pentru alte legume. În acest articol, descoperă aceste utilizări tradiționale ale cojilor de ouă care îngrijesc grădina și zona de legume.
Înainte de a le folosi în spațiile tale verzi, nu ezita să le clătești și să le lași să se usuce câteva zile înainte de a le zdrobi. Astfel, vei atrage mai puține rozătoare și alți dăunatori.
Coji de oua pentru rosii
Calciul, pe lângă azot, fosfor și potasiu, este esențial pentru creșterea roșiilor. Cojile de ouă sunt, prin urmare, o modalitate excelentă de a adăuga acest mineral în sol.
Procedura este aceeași ca și în cazul compostului – pisați-le fin într-un blender. Dacă este posibil, măcinați-le în pudră. Este optim dacă toamna sunt îngropate ușor în pământ. După aceea, repetați procesul primăvara.
Pentru toți pasionații de cocktailuri, iată această rețetă: amestecați praful de coajă de ou cu zațul de cafea bogat în azot.
Cojile de ouă vor ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea pH-ului solului, deoarece reduc aciditatea.
1) Un adaos excelent la compost
Cojile de ouă sunt un plus grozav pentru coșul de compost. Sunt bogate in calciu, ceea ce face posibila echilibrarea pH-ului compostului deja acidificat de zatul de cafea precum si de anumite fructe si legume. Și, desigur, oferă și o bună parte din minerale precum magneziu sau fosfor. Acest lucru va fi foarte benefic pentru grădina ta!
2) Coji de ouă pentru roșii folosite ca îngrășământ
După cum am spus mai devreme, cojile de ou oferă o mulțime de proteine și minerale (magneziu, potasiu, fier etc.). Cu toate acestea, dacă nu aveți un coș pentru a vă composta resturile și deșeurile alimentare, puteți folosi mai direct aceste coji pentru a vă fertiliza roșiile. Pentru a face acest lucru, puteți, de exemplu, să mărunțiți cojile și să le puneți în fundul găurii atunci când plantați. În caz contrar, puneți cojile zdrobite direct la picioarele plantelor. Preferați acest îngrășământ natural pe anumite plante cărora le place calciul, cum ar fi ierburile aromatice (cimbru, salvie, rozmarin etc.), roșiile, morcovii, ardeii, ridichile, varza, sfecla, fasolea sau mazărea.
3) O apă de coji de oua pentru grădină
Încă folosit ca îngrășământ, puteți măcina cojile într-o pulbere și le puteți adăuga în apă pentru udarea plantelor. Acest lucru va îmbogăți apa cu calciu!
4) Împotriva dăunătorilor și bolilor de grădină
Auzim adesea că cojile de ou zdrobite grosier ajută la protejarea salatelor și a altor plante de melci și limacsi. Acesta poate să nu fie cel mai eficient truc. Cu toate acestea, dacă infestarea nu este prea severă, acest lucru va fi mai mult decât suficient. De asemenea, este posibil să puneți cojile zdrobite într-o plasă atârnată pe pomi fructiferi pentru a le proteja de vezicule sau în jurul plantelor (în special plante de roșii sau castraveți) pentru a preveni putregaiul florii (numit și putregaiul capătului florii sau putregaiul negru).
5) Coji de ouă pentru a începe răsadurile de grădină
Bogate în calciu și biodegradabile, cojile de ouă sunt ideale pentru lansarea răsadurilor solide înainte de ghiveci sau în pământ. Pentru o descompunere mai ușoară, însă, amintiți-vă întotdeauna să le rupeți puțin înainte de a le pune în sol. Acest pas, care necesită delicatețe, permite răsadurilor să crească mai bine.
6) Dă-le găinilor
Găinile apreciază această sursă suplimentară de calciu! Clătiți-le, îndepărtați-le membrana interioară și uscați-le. Apoi, zdrobiți-le în bucăți mici și puneți-le într-un recipient nu departe de hrănitorul găinilor dvs., astfel încât acestea să se poată ajuta singure.