Aproape toată lumea cunoaște această floare sub numele de calla. De altfel, delicatețea și frumusețea ei au făcut ca artiști precum pictorul Diego Rivera să se îndrăgostească de ea sau fotografi celebri precum Robert Mapplethorpe care au dorit să imortalizeze această floare.
Există multe specii de crini, unele înflorind între februarie și martie, iar altele între martie și octombrie. Apropo, știați că ceea ce considerăm floarea de calla este o frunză? Acestea pot fi albe (cele mai frecvente), roșii, roz, galbene, violete, portocalii, verzi, negre și chiar bicolore.
Calla, secretul pentru a o planta și a avea o înflorire frumoasă și abundentă
Daca vrei sa plantezi acest tip de floare trebuie sa tii cont de cateva lucruri:
- Plantați bulbii în grupuri de patru până la cinci flori. Astfel, atunci când înfloresc, te vei bucura de rezultat. Evident se lasa un spatiu de aproximativ 15 cm intre un bulb si altul.
- Are nevoie de multă umiditate, mai ales pentru a înflori. Dar asta nu înseamnă un exces de apă.
- Daca vrei sa plantezi bulbii acestei flori, trebuie sa faci acest lucru intr-un substrat bine aerat, fertilizat cu ingrasamant organic si cu un bun drenaj pentru ca bulbul sa nu se inunde.
- Pentru a crește în ghivece, puneți un strat de pietriș sau bile de lut în partea de jos, acest lucru va facilita drenajul.
Dacă vrei să crești calla ca plantă de interior, trebuie să aibă o lumină bună zilnică.
În ceea ce privește tăierea, trebuie doar să tăiați frunzele care se usucă treptat pentru a preveni atacarea acesteia de un fel de boală parazitară.
Calla, ai grijă la udare: dacă faci asta vei rezolva toate problemele
Calla are nevoie de udare abundentă. Acest lucru nu înseamnă un exces de apă. Deși va trebui să o udați mult pe tot parcursul perioadei de înflorire, cel mai important lucru pentru a evita înecul este să vă asigurați că solul nu este niciodată uscat, dar nici prea ud. Daca ai un ghiveci, cel mai bine este sa asezi sub el o farfurie care sa retina apa care se scurge si sa mentina astfel umiditatea.
Calla este o plantă care preferă jumatate umbră. O caracteristică pe care trebuie să o luăm în considerare dacă vrem ca florile să reziste (soarele le poate arde) dar și dacă vrem să înflorească: au nevoie de lumină pentru câteva ore pe zi.
Calla, frunze galbene care își pierd culoarea: așa o rezolvi
Când frunzele își pierd culoarea, probabil că pământul este prea uscat. Doar ajustați udarea și amintiți-vă că această floare are nevoie de umiditate. Când există pete pe partea inferioară a frunzelor, este posibil ca acesta să fi contractat cosenila. Pentru a elimina aceste insecte, folosiți o bucată de vată înmuiată în alcool. Dacă aveți planta în aer liber, puteți utiliza tratamente chimice specifice cu insecticide împotriva insectelor de sol pentru a face eliminarea mai eficientă.
Dacă frunzele încep să se îngălbenească, se îndoaie și se prăfuiesc, este posibil să se fi instalat pe planta ta un acarian roșu, un acarian foarte enervant și dăunător. Pulverizați-i frecvent frunzele cu apa pentru că lipsa de umiditate este cea care favorizează dezvoltarea acestui acarian.