calathea thumb

Calathea: ingrijire, plantare si sfaturi de crestere


Calathea sau pur și simplu calatea este numele unei plante veșnic verzi de origine tropicală care are un frunziș bogat a cărui parte superioară prezintă culori strălucitoare variind de la verde, la galben, la argintiu și alb, în ​​timp ce cea inferioară este roșiatică. Fiind o planta tropicala, are nevoie de un mediu umed si de un sol mereu umed, niciodata prea uscat si prea mult timp, dar in acelasi timp nici macar cu prezenta stagnarii apei. Pe scurt, este o plantă care trebuie să fie mereu ingrijita și cultivată cu grijă.

Calathea, pe lângă faptul că este o plantă de apartament plăcută, are o particularitate care o face prețioasă: este una dintre acele plante care purifică aerul și ajută la menținerea curat a aerului din jur.

Acum să încercăm să învățăm cum să avem grijă de calathea, o plantă oarecum dificil de crescut!

Planta Calathea

Planta calathea aparține familiei Marantaceae , un gen originar din America de Sud, între Brazilia și Peru. Acesta este motivul pentru care este adesea confundat cu Maranta, care poate arăta foarte asemănător, dar nu aparțin de fapt aceleiași specii botanice.

 • Calathea este o planta erbacee si rizomatoasa care in natura reuseste sa ajunga sa aiba o tulpina de peste 1 metru, dar crescuta in ghiveci nu depaseste 50 cm.
 • Frunzele se caracterizează prin culoarea lor: în partea superioară, de fapt, frunza poate avea culori strălucitoare, în timp ce partea inferioară este roșu-violet.
 • Florile nu au valoare decorativă și trec neobservate în cultivarea în ghiveci.

Diferitele specii

Aproximativ 150 de specii diferite aparțin familiei de plante numite Calathea.
Dintre speciile de calathea cunoscute și toate folosite ca plante ornamentale, trebuie indicate cele mai cunoscute:

 • Calathea insignis sau Lancifolia  care are frunze ondulate și de 45 cm lungime, de culoare verde, uneori cu pete închise pe o parte și roșu-violet în cea inferioară.
 • Calathea lindeniana  care are câteva frunze de culoare verde închis cu dungi verde măsliniu pe pagina superioară, iar maro-roșcat pe cealaltă parte;
 • Calathea makoyana  este o plantă foarte comună în natură. Frunzele sale sunt de culoare verde deschis în partea de sus și roșii în partea de jos
 • Calathea ornata care provine din regiunile Guyana și Columbia. Frunzele sale sunt înguste și au o lungime de până la 20 cm. Partea superioară este verde închis cu dungi de fildeș, partea inferioară este roșu violet.
 • Calathea zebrin a in schimb are frunze frumoase pagina superioara a frunzelor este catifelata si verde smarald, cea inferioara este mov.

Dar, așa cum spuneam, există multe specii, aproape toate caracterizate printr-un potențial decorativ puternic.

calathea

Calathea: cum se cultivă

Cultivarea calathea este destul de complicată, deoarece planta de origine tropicală este obișnuită cu un habitat destul de complex. Să începem cu acest aspect: care este temperatura potrivită pentru a crește calathea și care este habitatul ei preferat.

Temperatura – habitatului

Calathea cu siguranta nu este o planta de casa si nu creste usor in ghivece, este o planta care are nevoie de un climat tipic tropical cu o atmosfera umeda, umiditate intre 50% si 70%, si caldura intensa care nu trebuie sa coboare niciodata sub 18 grade. .

Prin urmare, are nevoie de îngrijire și atenție continuă în fiecare anotimp al anului:

 • vara incercati sa mentineti mereu umiditatea si solul mereu umed, fara a exagera, evitand stagnarea apei a radacinilor
 • iarna, evita ca caloriferele sa usuce aerul prea mult dar pastreaza umiditatea potrivita si nu lasa niciodata temperatura sa scada sub 18 grade. Pământul trebuie întotdeauna monitorizat pentru a se asigura că este umed, mișcând solul la fiecare două zile pentru a-l menține moale.

În plus, Calatea are nevoie de multă lumină, dar întotdeauna filtrată, deoarece lumina directă riscă să se usuce frunzele. Preferă umbra, cum ar fi cea a pădurilor tropicale, și mediile umede.

Solul vegetal

Pământul pentru ghiveci trebuie să fie bogat și ușor. Este recomandabil să introduceți piatră ponce pentru a face pământul mai drenant.
Alternativ, așezați vasul pe pietricele de lut expandat, astfel încât rădăcinile să nu sufere de stagnarea apei.

Când să udă

Calathea este o plantă care are întotdeauna nevoie să primească puțină apă pentru ca solul să rămână umed, ca în pădurea tropicală.

Udă direct la baza plantei, astfel încât substratul să fie bine umezit. Cu toate acestea, asigurați-vă că rădăcinile nu rămân prea umede.

Fertilizare

Este indicat să adăugați un îngrășământ lichid pentru plante verzi în apa pentru udare care va fi folosită vara la fiecare 15 zile.

Tunderea

Tunderea plantei de calathea nu este necesară, dar este indicat să îndepărtați în mod regulat frunzele uscate care trebuie tăiate la bază lângă pământ. Utilizați instrumente curate și dezinfectate. De asemenea, se recomandă curățarea regulată a frunzelor cu o cârpă din microfibră.

calathea planta

Inmultire calathea

Înmulțirea calateei are loc datorită metodei de împărțire a smocurilor.
Atenție: lăsați cel puțin trei frunze și o bucată de rizom pentru fiecare cap.

 • Împărțirea smocurilor se face primăvara
 • Repotarea are loc din iunie.

La început folosiți un ghiveci puțin mai mare, dar la fiecare doi ani este mai bine să reportati planta într-un ghiveci cu un diametru mai mare decât cel precedent.

Calathea: de ce se teme

Planta se teme în primul rând de frig și de curenți, dar și de secetă și de aer prea uscat.

 • Dacă aerul este prea uscat, frunzele se usucă la margini și devin maro
 • În cazul expunerii excesive la lumină frunzele se încurcă
 • Dacă are crestere puțina și culorile frunzelor sunt terne, este nevoie de puțin îngrășământ
 • În caz de exces de apă frunzele se îngălbenesc, iar baza neagră

Caracteristicile calathea

Planta Calatea este cunoscuta pentru rolul sau deosebit de filtru de aer: pastrarea ei acasa sau la birou poate fi sanatoasa pentru cei care stau in camera, deoarece curata aerul din interior in mod natural fara nici un filtru sau purificator electric .

calathea ingrijire

Curiozități despre plantă

 • Numele calatea derivă din cuvântul grecesc „kalathion” și înseamnă coș: probabil datorită formei florilor sale subțiri.
 • În Brazilia, planta crește spontan sub vegetație densă de ploaie. Poporul indigen o consideră o plantă sacră și admiră cu devotament culoarea frunzelor care seamănă cu cea a penajului unor păsări tropicale. Din acest motiv Calathea este numită și „ plantă de păun ”.
 • Popoarele indigene foloseau frunzele acestei plante, lungi și colorate, pentru a face coșuri în care păstrau hrană.
 • Planta „ridică” frunzele noaptea: practic produce o mișcare nictinastică care nu este altceva decât un răspuns la stimulii luminii. Mișcarea este dictată de un dispozitiv prezent în plantă numit pulvinule, care acționează ca o fotocelulă: când nu este suficient soare în mediu, frunzele se ridică în căutarea surselor de lumină.
 • Calathea este o plantă sigură pentru mediile în care sunt prezenți copii și animale de companie, deoarece nu este toxică.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile