Bromelia este o floare tropicală neprețuită , potrivită pentru cultivarea în interior. Există multe soiuri colorate, toate ușor de cultivat, chiar și pentru cei mai puțin obișnuiți cu grădinărit.
Bromelia: descrierea plantei
Originara din insulele indiene si din America Centrala, planta Bromeliad apartine familiei Bromeliads. Vorbim despre o specie tropicală și veșnic verde , acum cultivată ca plantă de apartament.
Este foarte apreciata pentru frumusetea florilor sale si pentru usurinta cultivarii, incat este recomandata si incepatorilor.
Are un rulment de rozetă care creează un mic bazin în care se adună toată apa de ploaie. De aici se dezvoltă florile, care sunt în formă de pâlnie sau în formă de vârf , cu culori foarte strălucitoare, precum galben sau roșu.
Frunzele sunt cărnoase, de culoare verde deschis . Fructele apar foarte rar în zonele noastre. Bromelia diferă în multe soiuri, haideți să aflăm câteva dintre ele.
Aechmea
Aechmea ( „ varful de lance ” în greacă) este o plantă care are flori în formă de vârf în diferite culori: roz, roșu, portocaliu. Frunzele pot fi pete, de culoare verde-argintiu. Există diferite subgrupe.
Această plantă este monocarpică, așa că înflorește o singură dată și apoi moare.

Bromelia antiacantha
Bromeliad antiacantha se remarcă prin florile sale tubulare și de culoare magenta, cu marginile albe. În timpul înfloririi, frunzele tind, de asemenea, să devină roșii.
Billbergia
Înflorirea în ciorchine este cu adevărat caracteristică și diferă în diferite culori: de la alb la violet, roz și galben, de la albastru la verde. Bromelia billbergia poate trăi și pe copaci, agățându-se de ramuri.
Bromelia Guzmania
Cunoscută, guzmania poate fi și bicoloră, aducând un suflu de bucurie apartamentului.

Tillandsia
V-am povestit deja despre tillandsia, planta de aer care nu are nevoie de sol si nu isi foloseste radacinile pentru a se hrani. Dacă vrei să impresionezi pe cineva cu florile sale strălucitoare, aceasta este alegerea.

Bromelia: cum să o crești
Să trecem acum la grija de care are nevoie bromelia, pentru a putea asigura o înflorire frumoasă și colorată, putându-i aprecia pe deplin potențialul.
Sol
Pamantul trebuie sa fie format si dintr-o portiune de nisip. Lăsați niște argilă expandată în farfurie pentru a reține umiditatea. Aveți grijă să alegeți un ghiveci foarte adânc, deoarece rădăcinile sunt foarte lungi.
Expunere
Această plantă necesită lumină solară, dar nu lumina directă a soarelui, altfel frunzele ar putea fi arse. Vara, așadar, îl puteți amplasa și afară.
Iarna, dimpotrivă, este bine să o păstrați la adăpost acasă, deoarece nu tolerează temperaturile scăzute. Cu toate acestea, asigurați-vă că este departe de sursele de căldură.
Iată când să udă bromelia
Bromeliacea are nevoie de multa apa, fiind o specie tropicala. Apa se toarnă lângă pahar. De asemenea, se recomandă nebulizarea periodică pentru a recrea un microclimat umed.
Abundă cu irigații din martie până în octombrie, în fiecare zi. În restul anului se mulțumește cu o udare pe lună.
Fertilizare
Pentru fertilizare, este la fel ca pentru irigare, deci se face o dată la două săptămâni în timpul primăverii și verii. Este limitata fertilizarea la o dată pe lună toamna și iarna. Preferați produsele bogate în azot și potasiu.
Când să repotăm bromeliacea
Transplantarea bromeliaceelor trebuie făcută foarte des, de cel puțin 4 ori pe an. Acest lucru se datorează faptului că rădăcinile sunt foarte lungi și pot fi chiar mai mari decât planta în sine.
În consecință, vor fi achiziționate vase mai mari pentru a depozita bromeliacea. Repotarea trebuie făcută întotdeauna la fiecare schimbare de sezon. Acest lucru oferă plantei posibilitatea de a se aclimatiza la noile temperaturi.
Multiplicare
Reproducerea bromeliadei este foarte ușoară, deoarece planta însăși ofera semințele direct pe pământ în ghiveci, din care se vor naște primii muguri.
Acestea pot fi lăsate lângă el pentru o perioadă inițială. Planta-mamă însăși va fi cea care se va ocupa de hrănirea și întărirea lor. Când răsadurile sunt formate, vom continua cu transplantarea lor.

Boli și paraziți
Planta poatea avea probleme cu acarieni roșii, cocenila, păduchi și acarieni, mai ales în timpul verii. Preferați întotdeauna pesticidele naturale pentru a proteja bunăstarea plantei.
De asemenea, fiți atenți la dozați bine irigațiile, deoarece vă puteți confrunta cu putrezirea rădăcinilor. Starea frunzelor trebuie, de asemenea, verificată în mod regulat.
Dacă frunzele tind să se întunece, înseamnă că există prea multă lumină sau că mediul intern este prea uscat.