Astilbe

Astilbe: soiuri, sfaturi de ingrijire, si cultivare


Astăzi vorbim despre Astilbe, plante rustice cu o putere ornamentală foarte mare.
Este o plantă stufoasă caracterizată prin panicule piramidale moi, mari, umplute cu flori albe, roz sau roșii. Daca vrei sa dai o nota de volum si culoare gradinii tale, iata o serie de sfaturi utile pentru a le putea creste.

Astilbe, caracteristici

Astilbe, aparținând familiei Saxifragaceae, este o plantă perenă originară din zonele muntoase din Asia de Est și din unele zone din America de Nord. Cultivate mai ales în scop ornamental, atât în ​​ghivece, cât și în grădină, cresc în medie 30-40 cm înălțime, dar există și specii pitice și chiar mai mari (până la 100-120 cm).

Cu un obicei stufos, sunt formate din tulpini subțiri cu frunze asemănătoare ferigilor, ascuțite și zimțate, de culoare verde închis; frunzele unor specii sunt în schimb bronze sau roșiatice.

Dar particularitatea Astilbei, caracteristica care le face atât de solicitate în scopuri ornamentale, sunt minunatele sale inflorescențe care, din iunie până la sfârșitul verii, o reînvie cu o notă decisivă de culoare. Erecte, uneori arcuite, inflorescențele sunt de fapt mai înalte decât tufa în sine; de forma piramidala, au un aspect moale si plin de pene si sunt compuse din nenumarate flori mici de culoare rosu, alb, crem, roz sau liliac.

Varietate de Astilbe

Există cel puțin 18 specii diferite de Astilbe, din care apoi coboară diverși hibrizi și soiuri diferite. Să vedem câteva dintre speciile principale.

Astilbe japonica

Astilbe japonica
Astilbe japonica

După cum sugerează și numele, provine din Japonia și a fost prima specie introdusă în Europa. Cu o postură erectă, poate ajunge până la 100 de centimetri. Are rădăcini și tulpini fibroase presărate cu fire de păr roșiatice, mai ales la bază. Este poreclit „Silver Feather”, deoarece florile sale, care apar între mai și iunie, sunt albe.

Există mai multe soiuri ale acestei specii, cum ar fi:

  • Astilbe japonica ‘Montgomery’, cu flori roșii
  • Astilbe japonica ‘Peach Blossom’, cu flori roz piersic
  • Astilbe japonica ‘Foliis purpureis’, cu frunze și tulpini mov
Astilbe japonica 2

Astilbe astilboides

Venind tot din Soarele Răsare, seamănă cu Japonica, dar este mai înalt, mai viguros și produce mai multe flori, intotdeauna albe.

Astilbe thunbergii

Originar din Japonia, are aproximativ 45 cm înălțime. Frunzele sale sunt verzi dar se îngălbenesc, în plus, în comparație cu cele două specii tocmai descrise, înflorește în luna mai. Florile sale sunt și ele albe, dar mai mici și cresc pe inflorescențe care identifică bine specia deoarece sunt arcuite.

Dintre soiurile de thunbergii, putem aminti:

  • Astilbe thunbergii ‘Straussenfeder , care are flori roz inchis si creste pana la 100 de centimetri, cu un efect ornamental indubitabil, dupa cum se vede din fotografia de mai jos

Astilbe chinensis

Astilbe chinensis
Astilbe chinensis

Originar din China, a fost introdus în Europa la începutul secolului al XX-lea. Este o specie „gigant”, de fapt poate atinge dimensiuni foarte importante: doi metri înălțime și, în consecință, frunze destul de mari și rădăcini voluminoase.

Există multe soiuri care se disting prin culoarea florilor, iată cele mai comune:

  • Astilbe chinensis ‘davidii’, cu inflorescențe în formă de vârfuri de până la 60 cm lungime, purpuriu magenta
  • Astilbe chinensis taquetii ‘Superba’, care poate ajunge la 120-150 de centimetri
  • Astilbe chinensis ‘Visions’, de dimensiuni mai mici si flori de culoare zmeura
  • Astilbe chinensis ‘Pumila’, un soi pitic ideal pentru cultivare în ghivece, producând flori roz-liliac

Astilbe x arendsii

Acest nume indică o serie de hibrizi obținuți dintr-o serie complicată de încrucișări între japonica, thunbergii, astilboides și davidii la începutul anilor 1900. Dintre diferitele soiuri amintim:

  • ‘Fanal’, cu flori roșii carmin, înflorește în mijlocul verii (iulie-august), înălțimea sa este de 75 cm
  • ‘Beatrice’, de dimensiuni mici (40-60 cm), are flori violet-roz
  • „Ellie”, înălțime de până la 60 cm, are flori albe
  • „Rock and Roll”, o specie pitică (maximum 30 cm), are flori albe
  • „Cattleya”, de 90-100 cm înălțime, prezintă pene roz de orhidee
Astilbe x arendsii
Astilbe x arendsii

Astilbe lemoinei

Hibrid obținut din încrucișarea dintre Astilbe astilboides și Astilbe thunbergii, acesta cuprinde, la rândul său, numeroase soiuri, cu o înălțime cuprinsă între 50 și 60 cm și toate care înfloresc între mai și iunie. Erecte si elegante, inflorescentele au nuante care variaza de la rosu la roz, de la alb la carmin.

Astilbe ruora

De origine himalayana, aceasta specie are dimensiuni considerabile, de fapt poate ajunge la 2 metri. Tulpinile sunt acoperite cu un puf roșcat în timp ce florile roz strălucitoare sunt adunate în panicule înguste și au un aranjament în stea de 5 petale liniare.

Astilbe simplicifolia

Provenită din Japonia, este o specie pitică (30-50cm) și crește foarte lent: durează între 2 și 5 ani pentru a-și atinge vigoarea maximă.

Există, de asemenea, diferite soiuri ale acestei specii, cu flori variind de la alb la roz intens.

Astilbe, când înflorește

Înflorirea are loc din mai până la sfârșitul lunii august, în funcție de soi. Moale și luminos, caracterizat prin penuri grațioase, este ceva extraordinar!

Cultivare Astilbe

Astilbe poate fi cultivat atât în ​​ghivece, cât și în grup, în pământ.

În primul caz, plantarea ar trebui să se facă primăvara, în al doilea caz, soiurile mai mari să fie distanțate la 60 cm, cele mai mici la 50 cm.

Indiferent de alegerea cum și unde să crească, haideți să vedem trucurile pentru a le face să crească la maxim.

Climat

Fiind o planta rustica, nu se teme de inghet, dimpotriva, poate tolera temperaturi mult sub zero. În schimb, ei suferă mult din cauza căldurii; vara trebuie să fie umbrite, altfel există riscul ca acestea să sufere chiar pagube foarte grave.

Expunere

Expunerea la jumătate de umbră sunt ideale, cu soare în perioadele cele mai răcoroase ale zilei, de exemplu dimineața devreme sau seara. De asemenea, cresc în plină umbră, dar înflorirea va fi slabă.

Sol

Sunt capabili să se adapteze oricărui tip de teren; totusi, pentru o dezvoltare optima, prefera solurile moi, bine drenate, afanate si bogate in materie organica.

Udare

Au nevoie de udari abundente si regulate, mai dese in perioadele cele mai calduroase si secetoase, mai rare (uneori chiar zero) iarna. Important este ca solul sa fie constant umed.

Fertilizare

Incepand din primavara, la fiecare 8-10 zile, se da ingrasamant pentru plante cu flori diluat in apa de udare. Alternativ, îngrășământ granular cu eliberare lentă la fiecare 3-4 luni.

Tunderea

După înflorire, tăiați inflorescențele ofilite; toamna târziu, tăiați tulpinile de la baza smocurilor.

Multiplicare

Reproducerea Astilbei poate avea loc prin însămânțare sau prin împărțirea rizomilor. Să vedem ambele proceduri.

Semănat

Se desfășoară în februarie-martie, în cutii sau într-o seră temperată. Germinarea are loc după 2/3 săptămâni. Când răsadurile au crescut suficient, este posibil să le transplantăm.

Înflorirea are loc începând cu al doilea an.

Divizarea rizomilor sau smocurilor

Toamna sau sfarsitul iernii impartiti smocuri de frunze astfel incat sa lase cateva radacini viguroase pentru fiecare portiune practicata.

Plantele noi astfel obtinute trebuie plantate intr-un sol moale si bine drenat pentru a le permite sa prinda radacini.

Această procedură trebuie efectuată la fiecare 3-4 ani.

Repotarea

Astilbe cultivate în ghivece trebuie repotate primăvara și numai atunci când rădăcinile ies din orificiile de scurgere a apei.

Utilizări

Datorită frumuseții deosebite a inflorescențelor sale, acestea sunt plante extrem de decorative, prin urmare utilizate pentru a decora paturi de flori, grădini, tufături, solurile umede și marginile iazurilor.

Paraziți și boli

Foarte rezistenta, este o planta care are putine probleme si in general nu se imbolnaveste.

Uneori, inflorescențele sunt atacate de afide .

Mai mult decât orice altceva, Astilbe dă semne că suferă din cauza căldurii însuflețite din cele mai călduroase zile și a secetei. Este suficient să udați în mod regulat, asigurându-vă întotdeauna că solul rămâne umed.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile