Connect with us

Agricultura

Afacerea cu lavandă în 2017. Investiție de 10.000 de euro la hectar și profit din al treilea an de cultură

Published

on

Afacerea cu lavandă continuă să fie de interes și în anul 2017, odată cu creșterea numărului de furnizori de butași, dar și cu diversificarea modalităților de valorificare a producției. O încercare în cultura de levănțică au făcut și doi apicultori din județul Teleorman care au decis să cultive o suprafață mică în comunca Bragadiru.

Într-o prima fază, inginerul Victor Bozeanu şi medicul Vicenţiu Găvănescu au cultivat levănţică pe o suprafaţă mică, de câteva zeci de ari, pentru a se familiariza cu modul de exploatare al unei astfel de culturi pe care au poziționat-o în înconjurată de alte culturi agricole, precum rapița, floarea-soarelui sau porumb.

Lavanda plantată de cei doi în comuna Bragadiru a intrat acum în al patrulea an de exploatare şi concluzia întreprinzătorilor este că afacerea cu lavandă este categoric una de succes. Singura investiţie au făcut-o în urmă cu trei ani la achiziţionarea butaşilor.

Afacerea cu lavandă în 2017. Investiție la hectar: 10.000 de euro

”Pentru a înfiinţa un hectar de cultură de lavandă sunt necesari aproximativ 10.000 de euro pentru procurarea butaşilor, plantat şi lucrările de întreţinere. În primii doi ani trebuie efectuare aceste lucrări de întreţinere, de curăţare a culturii, după care lucrările sunt sporadice”, au povestit pentru Adevărul cei doi antreprenori din Teleorman. Ajunse la maturitate,plantele de lavandă au rădăcina adânc înfiptă în pământ, până la 1-2 metri şi nu mai sunt afectate de buruieni. În vreme ce lavanda se dezvoltă şi creşte, nicio altă plantă nu mai creşte la umbra ei.

Primele flori de lavandă se culeg din al doilea an de producţie. Planta nu necesită irigat . ”E o plantă rezistentă la secetă, se pretează foarte bine în zona noastră unde vara avem caniculă. Iarna nu apar probleme. Pierderile sunt nesemnificative din cauza îngheţului. Planta rezistă la temperaturi extrem de scăzute, până la minus 35 de grade Celsius”, mai explică inginer Victor Bozeanu.

Afacerea cu lavandă în 2017. Florile se vând cu 8 lei pe kilogram

În al treilea an se acoperă investiţia şi apare profitul dacă se extrag uleiurile volatile. Inflorescenţele de lavandă s-au vândut prospete sau uscate la preţul de aproximativ 8 lei pe kilogram. Uleiurile volatile însă ajung şi la 250 de euro pe litru. De pe un teren de un hectar de lavandă se pot obţine 40 de litri de ulei volatil.

Afacerea cu lavandă în 2017. Prețul mierii de lavandă – 8 euro pe kilogram

Visul celor doi apicultori din Teleorman este să obţină miere pură de lavandă, o adevărată delicatesă care se vinde la preţ de producător cu 7-8 euro kilogramul.

”Mierea de lavandă este o miere deosebită, cu o aromă specifică . Pentru a recolta miere de lavandă avem nevoie însă de suprafeţe mari pentru că încărcătura optimă de familii de albine la hectar este de patru familii de albine la hectar”, mai spune inginerul.

Ca şi plan de viitor, cei doi apicultori teleormăneni intenţionează se extindă suprafaţa cultivată şi să achiziţioneze o staţie de distilare pentru a obţine ulei volatil de lavandă.

sursa: agrointel.ro

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Agricultura

Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Published

on

By

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.

Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.

Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente

1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare

Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.

Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.

Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.

Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.

Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente

1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare

Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.

Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.

Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:

Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.

Se poate folosi la:

roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.

Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.

O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.

Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!

Surse articol:

1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x