acarieni - ce sunt si ce alergii provoaca

Acarienii: ce sunt si ce alergii provoaca (7 sfaturi pentru a scapa de ei)


Acarienii sunt insecte minuscule, invizibile cu ochiul liber, care trăiesc în casele noastre. Evident că nu le vedem, dar cei care suferă de alergii le simt prezența. Gândiți-vă doar că, conform statisticilor recente, aproape 50% din populația din Romania suferă de tulburări respiratorii din cauza alergenilor conținuti în praf.

acarieni

Acarienii de praf: ce sunt

Acarienii sunt mici artropode, adică insecte de dimensiuni microscopice. Ele aparțin clasei Arahnidelor și există diverse specii. Principalii vinovați ai alergiilor noastre sunt așa-numiții acarieni de praf, care trăiesc perpetuu în casele noastre fără știrea noastră.

Cât de mare este un acarian?

Acarienii au dimensiuni foarte mici: 1/4 de milimetru. Ei nu sunt de fapt vizibili cu ochiul liber. De aceea reprezintă un mare pericol pentru sănătatea noastră.

Cât trăiește un acarian?

În medie, ciclul de viață al acestor artropode, de la ou la adult, este de aproximativ 2 până la 3 săptămâni. Odată ce devin adulți, trăiesc și până la 4 luni. În timpul dezvoltării lor, femelele pot depune până la 50 de ouă.

Unde cuibăresc acarienii?

Casele noastre reprezinta habitatul ideal pentru cei acarienii de praf, deoarece proliferează cel mai bine la temperaturi de peste 25 de grade și condiții de umiditate mai mari de 60%.

De obicei, se regasesc mai mult în interiorul dormitoarelor. De fapt, fiind dermatofage – adică se hrănesc cu piele și, de asemenea, cu mătreață – salteaua, cearșafurile, pernele, fețele de pernă… sunt locuri foarte plăcute pentru ei.

Cu toate acestea, acarienii de praf locuiesc și pe canapele, covoarele și tapițeria diverselor accesorii de mobilier. Gândiți-vă că, pentru fiecare gram de pulbere, pot fi până la 1000 de exemplare!

Ce provoacă acarienii de praf?

alergie la acarieni

Din corpurile lor mici, acarienii emană substanțe care pot provoca alergii și dificultăți de respirație la oameni. Acești alergeni sunt excretați odată cu ouăle și din mucoasele sistemului lor digestiv și apoi în fecale.

Potrivit studiilor, până la 100.000 de particule de fecale de acarieni pot fi ascunse în fiecare gram de praf! Tot pe baza unor studii științifice, simptomele alergiei încep să se manifeste atunci când există mai mult de 100 de acarieni pentru fiecare gram de praf.

Evident, respirăm majoritatea acestor substanțe. In functie de nivelul de ventilatie prezent in mediu, putem respira pana la 80% din substantele care alcatuiesc fecalele acarienilor.

Simptome

Alergia provoacă simptomele clasice ale rinitei alergice. Prin urmare:

  • strănut repetat
  • nas curgator
  • obstrucție nazală
  • mâncărimi ale nasului, gurii și/sau gâtului
  • conjunctivită cu mâncărime, roșeață, lăcrimare, iritație și umflare a ochilor

În cazuri severe, chiar astm sau eczemă.

Simptomele apar mai ales in sezonul de iarna deoarece, datorita temperaturilor interne ridicate si a umiditatii ridicate, se creeaza conditiile optime pentru cresterea acarienilor.

Acarieni: înțepături

Uneori, auzim de mușcături de acarieni. Totuși, în cazul specific al acarienilor, este incorect să spui că ai fost mușcat de acarieni. Acestia, de fapt, nu înțeapă și nu-l mușcă pe om. Mai simplu, se hrănesc cu resturi celulare și sebum.

În orice caz, chiar și fără înțepături, cei care suferă de alergii pot provoca mult disconfort și daune și riscuri considerabile pentru sănătatea lor.

Remedii

Pentru a stabili terapia potrivită, este esențial să aflați cauza problemei. În prezența simptomelor alergice care durează cea mai mare parte a anului, este bine să solicitați consultarea unui medic alergolog. Cu siguranță te va supune unor teste specifice pentru diagnostic. Dintre acestea, „testele prick” (adică testele cutanate) permit adesea să se descopere cauza manifestărilor alergice. Dacă este imposibil să se efectueze „testul prick”, atunci este posibil să se procedeze cu o probă de sânge pentru a determina prezența anticorpilor specifici pentru alergenul suspectat.

În acest moment, odată ce diagnosticul a fost confirmat, se începe terapia simptomatică, care vizează reducerea simptomelor alergiei, prin administrarea de antihistaminice, cortizone sau bronhodilatatoare.

În plus, este posibil să se ia în considerare și așa-numita terapie hiposensibilizantă, așa-numitul „vaccin”.
Până acum câțiva ani, acest tip de terapie se administra subcutanat și se făcea exclusiv în spital. În ultima vreme, modul sublingual s-a răspândit și el pentru a fi luat independent de confortul propriei case. Acestea sunt picaturi de luat pe stomacul gol, dimineata, si de administrat cel putin 3 ani consecutiv.

Alergenul este apoi luat treptat pentru ca organismul să desensibilizeze și să nu mai apară reacții alergice. Costul este destul de mare. Pentru informații mai specifice, contactați direct medicul dumneavoastră sau un alergolog.

Cum să scapi de acarieni?

Nu există remedii fizice pentru a ucide acarienii, iar aspirarea peste tot nu este, din păcate, suficientă. Cea mai importantă bătălie se joacă pe partea prevenirii.

Există mai multe măsuri preventive pentru a evita proliferarea acarienilor.

Să vedem ce să facem împreună.

  • Aerisiți încăperile (în special dormitorul) zilnic, dacă este posibil chiar de mai multe ori, asigurându-vă că umiditatea scade sub 50%
  • Îndepărtați cu grijă praful de pe mobilier și podele folosind cârpe din microfibră
  • Expune perne, cearșafuri, pături, pilote la soare și la aer în fiecare zi … Fă același lucru cu salteaua cel puțin la fiecare 2 săptămâni
  • Închideți saltelele și pernele în huse rezistente la alergeni 
  • Spălați cearșafurile, fețele de pernă, păturile și husele de saltea la 60 ° C cel puțin la fiecare 15 zile
  • Alegeți pături, plapumi și lenjerii de pat care sunt lavabile în apă, deoarece curățarea chimică nu poate elimina bine particulele alergene
  • Echipați aparatele de aer condiționat cu filtre care sunt foarte eficiente în captarea micilor detalii organice
  • Alege perdele care sunt ușor de spălat
  • Spălați periodic păpușile și jucăriile din material textil
  • Folosiți măști cu filtru de praf  atunci când mutați hainele și țesăturile în general
  • Aspirați zilnic alegând modele echipate cu filtre foarte eficiente (cele mai bune sunt filtrele HEPA)
  • Ai grijă de curățarea pisicii sau câinelui tău în fiecare zi . De fapt, chiar și animalele de companie pot transporta acarieni!

Spray anti-acarieni

Pe piata exista si spray-uri anti-acarieni care contin substante care ucid acarienii. Cu siguranță nu sunt produse minune. Au o eficacitate pe termen scurt si, in plus, acarienii morti si particulele alergene produse nu sunt indepartate, ci continua sa hraneasca alergia. Aceste spray-uri sunt, prin urmare, utile în cazurile în care nu este posibilă implementarea tuturor măsurilor de mai sus.

Căptușeală antialergică

O alta strategie de combatere a acarienilor este acoperirea saltelei si pernelor cu un sistem de huse cu scopul de a evita dispersarea in mediu a particulelor alergene produse de acarieni, prevenind depunerea altor acarieni si asigurand in acelasi timp o dispersie adecvată a căldurii corporale.

Cu acest sistem, evident, nu se poate obține o izolare completă, ci doar o expunere mai mică la alergeni.

În timpul utilizării acestui tip de acoperiri, toate celelalte măsuri explicate mai sus trebuie întotdeauna aplicate. În plus, aceste articole trebuie spălate în mod regulat la 60 °.

In final, inainte de a scoate husa pentru a o spala, este indicat sa treci cu aspiratorul pentru a nu transfera toti acarienii care s-au acumulat pe acesta pe saltea, in timp ce o scoti.

Husele anti-acarieni nu trebuie folosite doar in patul persoanei alergice. Aceeași protecție trebuie adoptată și în orice alte paturi prezente în aceeași cameră.

Remedii naturale

Pentru a combate acarienii prafului, practic, este esential sa practici in mod regulat toate comportamentele explicate mai sus. Pe langa acestea, putem apela si la remedii naturiste.
Să le cunoaștem mai precis.

Uleiuri esentiale

În special, uleiul esențial de lavandă pare să poată garanta rezultate excelente. Are de fapt numeroase proprietăți. In primul rand este antibacterian si de aceea este un aliat valabil pentru a elimina acarienii si a preveni raspandirea lor intr-un mod complet natural.

Pentru a implementa o prevenire adecvată, câteva picături de ulei esențial de lavandă trebuie amestecate cu apă. După aceea, pulverizați soluția obținută pe suprafețele de tratat, inclusiv fețe de pernă și saltele, în fiecare dimineață, de preferință când camera este aerisită.

Aceasta solutie este foarte valabila deoarece, pe langa faptul ca este functionala, este si naturala, deci lipsita de substante nocive si nocive.

Uleiul de neem și Aloe Vera garantează, de asemenea, proprietăți antiparazitare excelente. Aplicate în mod regulat, pot garanta de fapt o prevenire corectă împotriva acarienilor și bacteriilor.

Bicarbonat de sodiu

Un mare aliat în curățenia casnică, bicarbonatul de sodiu este și un excelent aliat în lupta împotriva acarienilor. Are proprietăți antibacteriene puternice și poate fi aplicat pe diferite tipuri de suprafețe. Doar creați o soluție pe bază de apă și două linguri de bicarbonat pentru a le turna într-un spray și aplicați-o pe zonele afectate. Pentru a-i crește efectele, adăugați puțin suc de lămâie în amestec. Pentru a preveni infestarea cu acarienii, se recomandă să pulverizați soluția în mod regulat atunci când vă curățați casa.

Ce să faci dacă ai o alergie severă

În prezența simptomelor alergice severe, trebuie făcute schimbări drastice în mediul acasă, cum ar fi:

  • elimina covoarele
  • înlocuiți perdelele de pânză cu perdele de plastic
  • preferă candelabrele din sticlă și abajururile
  • inlocuiti canapele din stofa cu canapele din piele naturala sau sintetica
  • eliminați tesaturile inutile
  • aranjarea cărților în afara dormitoarelor
  • eliminați jucăriile moi și păpușile de lână sau spălați-le des
  • evita folosirea prelungita a umidificatorului deoarece creste nivelul de umiditate ambientala si deci numarul de acarieni

Cum moare acarienul?

Pentru a trăi, acarienii au nevoie de un nivel ridicat de umiditate. Când aceasta este foarte scăzută (<50%), ei mor.

La ce temperatură mor acarienii?

În primul rând, poate fi util să știm că sub 16 ° C, durata de viață a miezurilor de pulbere este redusă cu aproximativ 75%. Această strategie, însă, nu este unul dintre remediile eficiente pentru a le elimina.
Un studiu recent a constatat că jucăriile moi și textilele trebuie păstrate în congelator la -15 ° C timp de 48 de ore pentru a ucide acarienii și ouăle lor. Sau timp de 12 ore la -12 ° C.

Cum să dezinfectăm casa de acarieni?

Remediile și sfaturile expuse mai sus pentru eliminarea acarienilor sunt doar mici măsuri care trebuie implementate pentru a evita revenirea și proliferarea acestor paraziți. Totuși, pentru eradicarea lor definitivă, este necesar să contactați o firmă specializată.
O intervenție profesională, de fapt, va permite identificarea tipului de dăunător, pentru a utiliza produse specifice și eficiente. Atunci se va putea realiza gravitatea reală a infestării, evitând astfel riscurile viitoare.

Cât costă dezinfestarea acarienilor?

Nu există un preț fix. Costurile pentru dezinfestare pot varia în funcție de gradul de infestare și de mărimea locului de dezinfectat.
De obicei, prețurile pentru un control profesional al dăunătorilor variază de la 300 la 1000 lei.

Cum se dezinfectează patul de acarieni?

Se presara putin bicarbonat de sodiu pe toata suprafata saltelei. Lăsați-l să acționeze câteva ore și în cele din urmă îndepărtați reziduurile cu un aspirator. Alternativ, puneți bicarbonatul de sodiu într-un strop de apă și pulverizați direct pe saltea.

Cum să scapi de acarienii canapelei?

Soluția ideală este îndepărtarea tuturor pernelor și, dacă este posibil, și a husei canapelei în sine. Apoi spălați totul la cel puțin 60 ° C și folosind un detergent dezinfectant sau bicarbonat. Aspiră apoi toată structura canapelei cu aspiratorul cu mare atenție, insistând mai ales pe cusături.

Cum să scapi de acarieni de pe pături?

Spălați rufele cu apă – nu uscate – la o temperatură de cel puțin 60 °. Mai bine dacă mai mare. De fapt, acest lucru permite uciderea tuturor acarienilor și eliminarea bine a particulelor alergene.

Iată cum să scapi de acarieni în 5 pași simpli:

  1. Eliminați dezordinea din casa sau afacerea dvs. Aceasta include teancuri de hârtie și grămezi de rufe. Așa cum există nenumărate tipuri de acarieni, locurile pe care le pot numi acasă sunt aproape fără sfârșit. Poți găsi acarieni aproape oriunde, ascunși printre teancuri de hârtii, ascunși în așternutul tău, în covoare, conducte de aer, poduri prăfuite și chiar și pe abajururile și zbârnâind în rufele murdare. De fapt, acarienii pot fi găsiți practic oriunde. De aceea, primul lucru pe care ar trebui să-l faci pentru a scăpa de acarieni este să-ți dezordinezi casa sau biroul.
  2. Tratați toate zonele afectate cu Sterifab. După ce ați dezordine, dezinfectați zona pentru a ucide acarienii și a le ține departe. Din păcate, acarienii nu vor dispărea din proprie voință. Spray-ul Sterifab este una dintre cele mai bune metode de a scăpa de ele și îl poți folosi pe aproape orice suprafață. În plus, se usucă în aproximativ 15 minute și nu lasă miros și nici urmă.
  3. Aspirați și praful în mod regulat. Curățați în fiecare săptămână și nu uitați de canapea, jaluzelele și covoarele. Aspirați cât de des puteți, numai acest lucru scapă de mulți acarieni. Acarienii, în special, se pot agăța de țesături precum covoare, mobilier și chiar îmbrăcăminte. Aspirarea și spălarea țesăturilor ar trebui să aibă grijă de problemă, dar pentru a scăpa complet de acarieni trebuie să o faci în mod regulat. Rețineți că, de asemenea, ar trebui să ștergeți praful de câte ori aspiri! După cum sugerează și numele, acarienii iubesc. . . praf! Așadar, asigură-te că casa ta (sau biroul) este cât mai lipsită de praf. Ștergeți toate obiectele imobile, cum ar fi vaze, colecții de CD-uri, telefoane, ciudățenii, rame de tablouri, rafturi, de fapt orice poate aduna praf. de multe ori. Sugestie: folosiți o cârpă sau o cârpă umedă, astfel încât să nu ridicați pur și simplu praful (și astfel acarienii) în aer. Acesta este un mod sigur de a scăpa de acarieni.
  4. Acoperiți-vă patul, salteaua și perna cu huse rezistente la praf. Din păcate, patul tău este probabil locul unde vei găsi cea mai mare concentrație de acarieni. La fel ca ploșnița obișnuită , acarienilor le place să-și facă casele în perne și perne de saltea. Vă puteți proteja împotriva acarienilor prin includerea saltelelor și pernelor în huse rezistente la praf. Acest lucru ar trebui să împiedice acarienii să intre în patul dvs. și să împiedice acumularea deșeurilor de acarieni. Aceste huse rezistente la praf vin într-o varietate de dimensiuni și materiale și pot fi achiziționate dintr-o gamă largă de magazine și puncte de vânzare online. Este într-adevăr un tratament pentru acarieni foarte rentabil când te gândești la asta!
  5. Spălați cearșafurile și așternuturile în apă fierbinte. Deoarece acarienii sunt susceptibili de a se ghemui în cearșafuri și pături, este important să vă spălați toată lenjeria de pat (inclusiv fețele de pernă, cuverturi și plapumi) la fiecare 1-2 săptămâni, în apă fierbinte la 130-140 de grade. Apa foarte fierbinte este o modalitate eficientă de a scăpa de acarienii din așternutul tău.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile