Dragi grădinari, căutați să vă îmbunătățiți grădina de legume? Țineți-vă bine, pentru că avem informații cruciale de dezvăluit pentru o recoltă prosperă și bogată! Așadar, iată sfaturile valoroase de la Laurent Courtade, grădinărit în Ariège: pe lângă întreținerea corectă a plantelor, nu neglijați adăugarea de îngrășământ organic pentru a le hrăni în această perioadă a anului!
Fie că ești începător sau profesionist în grădinărit, programul de iarnă este, de obicei, încărcat cu tratamente și tăiere, motiv pentru care de multe ori ești fără timp să ai grijă de grădina ta de legume înainte de primăvară.
Sfaturile noastre pentru întreținerea grădinii tale de legume în februarie și martie
- Zilele devin mai blânde și încurajează oamenii să descopere plantele de legume care au fost acoperite până acum de voaluri de iernare. Cu toate acestea, ar fi important să nu uitați să le acoperiți la sfârșitul zilei pentru a le proteja de înghețurile nocturne.
- Dacă vrei să protejezi răsadurile, este esențial să pui mulciul pe suprafața solului, dar ai grijă să nu pui mai mult decât suficient! De fapt, un mulci prea gros împiedică solul să evacueze frigul și riscă să pârjolească rădăcinile plantelor.
- Pentru a vă îmbunătăți calitatea solului, puteți continua să vă îmbunătățiți parcelele de legume folosind gunoi de grajd, compost. Această practică aduce substanțe nutritive în sol și îmbunătățește textura solului, care este adesea compactat de ploi și frigul iernii.
Acestea fiind spuse, în aceste vremuri, trebuie să te gândești și la hrănirea plantelor tale, folosind un tip de îngrășământ cu totul special: ureea. Este o combinație de substanțe chimice și organice care a reușit să atragă atenția grădinarilor și fermierilor!
Caracteristicile și compoziția ureei (formula cu azot 46%)
Dacă nu știți, dragi cititori, ureea este un îngrășământ organic care este benefic pentru sol și plante pentru că le îmbunătățește prin furnizarea de azot. Deși este vândută sub formă uscată, granulară, este important să înțelegeți cum să utilizați corect ureea pentru a evita potențialele dezavantaje și pentru a beneficia de toate beneficiile sale. Dar în primul rând, nu crezi că ar fi mai util să cunoști caracteristicile și compoziția acestui îngrășământ? Să descoperim împreună
- Ureea este un compus chimic cu cristale albe sau galbene inodore.
- Este un supliment mineral concentrat cu un conținut ridicat de azot ajungând la 46%.
- Ureea oferă solubilitate optimă.
- Degradabilitatea sa lentă, combinată cu mobilitatea ridicată, îl fac un îngrășământ foarte eficient.
- 1 kg de uree este echivalent cu 3 kg de azotat de sodiu sau 2,25 kg de sulfat de amoniu.
- Efectul său acidifiant este semnificativ mai mic decât cel al sulfatului de amoniu, ceea ce îl face ideal pentru solurile nisipoase și lutoase.
- Fără săruri de acid sulfuric, clorul prezent în uree are chiar un efect benefic asupra proceselor microbiologice.
- Utilizabilă în toate tipurile de culturi, ureea se dizolvă ușor în apă, eliberând elemente chimice volatile pentru creșterea sănătoasă a plantelor tale.
Ureea este un adevărat aliat pentru toate tipurile de sol, dar pentru a profita la maximum de ea, trebuie să știi când și cum să o folosești.
Când să folosiți ureea ca îngrășământ?
Deși poți introduce uree în grădina ta de legume toamna, eficacitatea acesteia poate fi compromisă. Atunci când este folosită în această perioadă, azotul eliberat se descompune foarte repede sub efectul microorganismelor. În plus, o parte din azot se spală sau se infiltrează în straturile mai adânci de sol în timpul iernii, lăsând puțini compuși de azot disponibili pentru creșterea plantelor primăvara. Cu toate acestea, la începutul primăverii, mulți grădinari folosesc uree în grădina lor de legume. Pentru o aplicare eficientă, vă sfătuim să o aplicați cu 7 până la 10 zile înainte de însămânțare, depunând-o la o adâncime de 6 până la 8 centimetri. Puteți aplica această metodă chiar și într-un mediu închis (în seră sau în interiorul casei dvs.).
Acestea fiind spuse, pentru o eficacitate optimă, vă recomandăm să o aplicați pe soluri de turbă ușor acide cu un nivel optim de umiditate. Cu toate acestea, este esențial să o îngropați cu atenție în soluri cu reacție neutră și alcalină pentru a evita orice pierdere de azot.
Cum se aplică corect ureea ca îngrășământ?
Când vine vorba de hrănirea plantelor cu îngrășăminte cu azot, cum ar fi ureea, trebuie să luați în considerare și diferite tipuri de fertilizare:
Etapa de fertilizare | Metodă | Detalii |
Înainte de semănat | Introducerea granulelor de uree | Granulele sunt încorporate în brazde în timpul arăturii de primăvară la o adâncime de cel puțin 4 cm. |
In timpul semanatului | Compoziția combinată de îngrășăminte cu uree și potasiu | Nu amestecați pelete de îngrășământ cu semințe și asigurați un strat de sol între ele pentru a asigura o creștere optimă. |
În timpul creșterii | Hrănirea foliară | Dizolvați ureea în apă și pulverizați frunzele dimineața devreme sau seara târziu, când vremea este calmă. Această tehnică permite plantelor să absoarbă nutrienții rapid și eficient. |
Uree, îngrășământ agricol: instrucțiuni de utilizare
Pentru a determina cantitatea adecvată de uree de aplicat, trebuie neapărat să țineți cont de structura solului dvs., de conținutul de umiditate al acestuia, de modul de hrănire, precum și de starea culturilor dumneavoastră. Vă recomandăm să respectați dozele specificate mai jos:
- Pentru culturile de legume, turnați 3 până la 4 grame de îngrășământ în gaură atunci când plantați.
- Pentru a hrăni plante precum roșii, cartofi, varză, usturoi, căpșuni sau castraveți, diluați 25 până la 30 de grame de uree în 10 litri de apă (folosește 1 litru de soluție per plantă).
- Pentru coacăze, folosiți 20 de grame de uree la 10 litri de apă până când mugurii se umflă, în timp ce pentru agrișe sunt mai mult decât suficiente 2 linguri.
- Pentru plantele cu flori precum zambilele, hippeastrums, trandafirii, irisii si crinii, folositi intre 5 si 10 grame pentru fiecare metru patrat.
- Pentru pomi fructiferi și arbuști ornamentali, împrăștiați îngrășământul într-un cerc aproape de trunchi de-a lungul proiecției întregii coroane. Apoi, terminați operația înglobând în pământ și udând bine. Pomii tineri, pe de altă parte, necesită aproximativ 140 până la 150 de grame, în timp ce prunele și cireșele au nevoie doar de 60 până la 70 de grame. Pomii adulți fructiferi necesită aproximativ 200-250 de grame, în timp ce prunele și cireșele adulți necesită până la 130 de grame.
- Pentru culturile de fructe și fructe de pădure, hrăniți la 5-7 zile după sfârșitul perioadei de înflorire, urmat de un al doilea tratament după 3-4 săptămâni (1 lingură per găleată de apă).
- Pentru pansament foliar, faceți-o dimineața și seara folosind un pulverizator. Pentru soluție, dizolvați o lingură de substanță în 10 litri de apă.