compost bokashi

Să descoperim Bokashi, o metodă de compostare care vine din Japonia


Ce este bokashi? Este o metoda de compostare originara din Japonia care consta in producerea unui ingrasamant 100% organic obtinut dintr-un proces de fermentatie care transforma resturile de bucatarie in humus bogat in proprietati nutritive.

Acest îngrășământ organic fermentat  poate îmbogăți solul grădinii de legume sau grădinii sau livezii deoarece este bogat în microorganisme benefice. Nu foarte folosit, astăzi bokashi se răspândește pe scară largă în rândul pasionaților de grădinărit

Să aflăm câteva curiozități despre metoda bokashi, cum se practică și de ce este nevoie pentru a profita la maximum de îngrășământul 100% organic.

Ce este metoda Bokashi

Bokashi este noua metodă de transformare a deșeurilor alimentare într-un îngrășământ excelent și organic pentru a fi folosit pentru grădina de legume sau grădina dumneavoastră.

Bokashi se obține ca rezultat al amestecului de gunoi de grajd, pământ, paie, tărâțe și diverse resturi. Deșeurile folosite vor fi cele provenite din bucătărie și evident de natură organică care, datorită procesului de fermentație care va fi activat în interiorul recipientului special, vor deveni un îngrășământ foarte bogat pentru terenul de cultivat cu flori, fructe, legume-grădină.

Microorganismele eliberate în sol de îngrășământul făcut cu bokashi fac pământul moale și facilitează creșterea rădăcinilor plantelor și vor face plantele mai luxuriante, mai sănătoase și chiar mai gustoase.

Din ce în ce mai apreciată de pasionații de grădinărit cu suflet verde, metoda bokashi are avantajul important de a o putea practica acasă, fără mare dificultate. Se practica de fapt folosind un composter compact si inchis ermetic care poate fi asezat cu usurinta in bucatarie deoarece deseurile umede folosite nu putrezesc si nu elibereaza mirosuri urate.

Iată ghidul pentru a face compost Bokashi.

Originea sa

Cuvântul „ Bokashi ” este de origine japoneză, la fel ca și metoda și înseamnă „ amestec organic ”. Sistemul de compostare are rădăcini străvechi și a fost folosit în toată lumea chiar dacă a fost realizat diferit de la țară la țară. Rezultatul, însă, este întotdeauna același: un îngrășământ natural foarte bogat în proprietăți hrănitoare și un ajutor pentru creșterea luxuriantă a plantelor fructifere și florilor și pentru întreținerea unei grădini de legume sănătoase.

Cum să faci bokashi

Pentru a începe și a pregăti compostul cu metoda bokashi este necesar să folosiți o găleată specială numită găleată bokasci cu închidere ermetică: aici sunt depozitate deșeurile de bucătărie și alte materiale de origine organică care suferă un proces de fermentație anaerobă – fără oxigen.

De fapt, în metodele mai tradiționale de compostare îngrășământul este creat datorită fenomenului de oxidare în timp ce această metodă japoneză transformă deșeurile într-o masă fermentată în absența oxigenului.

  • Odată poziționat recipientul, va fi suficient să mărunțiti deșeurile organice zilnice și să le colectezi în găleata corespunzătoare, alternând un strat de deșeuri organice și un strat de activator Terra Preta, un pământ special care este folosit pentru a activa procedura.
  • Umpleți coșul până la refuz încercând să îl deschideți cât mai puțin pentru a preveni intrarea prea mult oxigen.
  • În general, trece o lună înainte ca recipientul să fie plin și o lună pentru ca compostul să fie gata: lichidul produs în timpul fermentației deșeurilor alimentare este un excelent îngrășământ organic care poate fi folosit imediat. Trebuie drenat și folosit într-o diluție de 1: 100 cu apă de irigare

Acestea sunt pe scurt cele trei etape principale ale sistemului bokashi:

  1. colectare de ingrediente organice
  2. fermentaţie
  3. umidificare

Ce este terra petra

Terra preta, un termen portughez care înseamnă „pământ negru”, este un anumit tip de sol. Termenul indică un tip de sol tipic bazinului Amazonului, de origine antropică și caracterizat tocmai printr-o culoare foarte închisă.
Terra preta pentru Bokashi este un element fundamental pentru completarea metodei de compostare bokashi: solul special începe și accelerează procesul de fermentație și trebuie adăugat la fiecare strat de deșeuri organice. Realizat din material vegetal de origine biologica, perfect ca ingrasamant pentru plante in ghiveci, in gradina sau chiar pentru uz agricol. Poate fi cumpărat în magazinele de grădinărit și online. Costa in jur de 10 lei pe litru.

Truse gata făcute de bokashi

Există așa-numitele truse gata de utilizare pentru prepararea bokashi-urilor pe piață, atât online, cât și în magazinele de grădinărit și distribuție pe scară largă. Este un accelerator, un amestec de zaharuri, tarate si drojdii care ajuta la inceperea fermentatiei compostului.

Pe piata exista si truse complete de pregatire care contin tot ce ai nevoie

  • 2 pubele
  • amestec accelerator pe baza de zaharuri si drojdii
  • terra preta
  • unelte de grădină (lopată)
  • grile de filtrare

Bokashi fă-o singur: toate etapele

De ce ai nevoie pentru a începe să produci îngrășământ cu metoda bokashi? Aici vedem toate etapele de producere a îngrășământului cu metoda bokashi.

Primul pas: pregătiți coșul de gunoi

Înainte de a începe să umpleți coșul Bokashi, acesta trebuie pregătit.
Presărați aproximativ 20 ml de Bokashi Preta Terra pe fundul recipientului. 
Apoi puteți începe să umpleți coșul de gunoi cu primele deșeuri de bucătărie. Recipientul trebuie închis bine pentru a nu răspândi mirosuri neplăcute.

Este recomandat

  • să mărunțiți deșeurile înainte de a le arunca în recipient pentru a accelera procesul de descompunere și a le uniformiza
  • pentru a compacta deșeurile și pământul la fiecare strat din coș.

A doua fază: fund acoperit

Continuați să produceți straturi de deșeuri și pământ și o săptămână mai târziu, recipientul este deja plin pe jumătate.
Puteți începe să luați sucul filtrat de la prima fermentație și să îl utilizați pentru primele fertilizări acasă.

  • După a doua săptămână recipientul Bokashi pare aproape complet plin și puteți începe să trageți până la 3 dl de suc de fermentație.

A treia fază: fermentație

În acest moment, recipientul este plin și poate începe faza propriu-zisă de fermentație, timp în care biomasa compactă rămâne închisă ermetic timp de 3-4 săptămâni.

Intri în sistemul bokashi care nu este altceva decât fermentarea deșeurilor: în această fază bacteriile acidolactice prezente în terra preta reduc valoarea pH-ului biomasei, împiedicând-o să putrezească, iar microorganismele transformă deșeurile de bucătărie într-un îngrășământ. bogat în antioxidanți, vitamine și enzime.

În timpul fazei de fermentare a primului recipient, puteți începe să utilizați un al doilea recipient pentru deșeuri noi, pentru a crea un cerc productiv.

bokashi compost

Ultima etapă

Fermentarea va dura încă 21 de zile și în interiorul tamburului se formează un amestec aproape omogen. Dacă deșeurile au fost bine mărunțite, nu veți mai vedea nimic din ceea ce a fost. În acest moment, compostul poate fi folosit, să vedem cum îl folosim.

  • Utilizați mai întâi o bază de sol de aproximativ 3 cm
  • Adăugați compostul bokashi
  • Apoi încă 3 cm de pământ

Distribuția acestui compost fermentat se face de preferință seara târziu, după căldura zilei, la apus.

Atentie, bokashi nu trebuie sa intre in contact direct cu radacinile plantei deoarece are un grad ridicat de aciditate si le-ar arde.

Solutia este:

  • așteptați aproximativ 21 de zile după utilizarea bokashi înainte de a planta plantele
  • umidificați bokashi, adică așteptați ca acesta să se transforme în humus.

Umidificare

Umificarea bokashi-ului are loc într-un alt recipient, nu în primul coș folosit pentru deșeuri. În acest scop este indicat să folosiți un coș resigilabil care conține un sac de gunoi, în care să amestecați pământul de grădină și pământul bokashi produs în primul recipient.

Așteptați 21 de zile și rezultatul va fi un adevărat humus care poate fi folosit în toată grădina și grădina de legume fără contraindicații.

Sistemul de compostare Bokashi: avantaje

În comparație cu cele mai comune metode de compostare, Bokashi are câteva avantaje:

  • nu există mirosuri neplăcute deoarece deșeurile sunt păstrate într-un recipient etanș unde fermentează și nu putrezesc
  • deșeurile organice pot fi reciclate direct acasă, deoarece coșul de gunoi este de dimensiuni mici
  • dupa umidificare, compostul obtinut este un humus bogat in nutrienti care poate fi folosit direct pe sol
  • acest îngrășământ activează solul care nu are nevoie de alte îngrășăminte sau produse de protecție a plantelor
  • costul producerii îngrășământului bokashi este foarte mic
ingrasamant bokashi

Bokashi: în grădina de legume sau în livadă

Bokashi este un îngrășământ puternic pentru plante și sol și trebuie folosit în 15 zile de la preparare, când microorganismele sunt încă vii și puternice.

  • Pentru a cultiva legume, pur și simplu adăugați o mână de bokashi în gaura fiecărei plante atunci când transplantați. Dacă este deja transplantat și semănat, trebuie pur și simplu să amestecați, 1 găleată de Bokashi la fiecare 2 metri pătrați.
  • Pentru pomi fructiferi sau viță de vie este recomandat să folosiți o jumătate de găleată de bokashi pentru fiecare plantă. ½ găleată per plantă poate fi plasată sub mulci.

Alte utilizări ale sucului de bokashi

Sucul obtinut in stadiile incipiente ale fermentatiei poate fi folosit si pentru a desfunda scurgerile intr-un mod natural. Doar turnați lichidul în scurgere și lăsați-l să acționeze timp de 1 oră, apoi clătiți cu multă apă fierbinte.
Mirosul expirat va fi foarte intens și acru, dar după clătire va dispărea.

Contraindicații Bokashi

Nu există contraindicații pentru utilizarea bokashi ca metodă de compostare și fertilizare. Este de fapt complet natural, nu este modificat genetic și, prin urmare, nu poate dăuna în niciun fel oamenilor sau mediului


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile