Agricultura
Planta minune cu care poți face profit de 20.000 de euro la hectar. Merită să o plantezi și tu

Plante uitate care în trecut se cultivau cu investiții mici și beneficii mari revin în culturile din România. Printre acestea se numără ricinul și cânepa, plante foarte căutate la export, după care se scot bani frumoși.
De exemplu, un clujean scoate un profit de 20.000 de euro de pe un hectar de cultură pentru uleiul obținut din semințele de ricin. Pe de altă parte, un olandez câștigă 300 de mii de euro pe an de pe 500 de hectare cultivate cu cânepă.
Ioan Cont a inceput sa planteze ricin in gradina. Astazi vinde semintele obtinute de pe un hectar, pe internet, cu 50 de bani bucata. Ele sunt cumparate pentru a avea floarea ca ornament in gradina. La procesarea uleiului, pretul scade, dar exista profit.
„Pentru un hectar trebuie sa ai undeva la 30-32 de kilograme de samanta. Se poate castiga undeva la 20.000 de euro pe hectar daca vinzi semintele pentru ulei”, a declarat acesta.
Pentru a feri cultura de seceta pune un lan de porumb sa tina umbra plantei pana creste.
„Munca este intr-adevar foarte migaloasa, dar si profitul este pe masura. Suntem multumiti deocamdata”, a declarat sotia sa.
Ca planta pentru cultura si procesare industriala, samanta selectionata si certificata costa aproximativ 450 lei/kg.
Pretul semintei pentru plante de gradina porneste de la 0.50 lei/ boaba. In conditiile acestea pretul unui kilogram ajunge la 1.500 lei. Dezavantajul este faptul ca astfel sunt comercializate doar cantitati mici si sporadice.
Clujeanul vrea sa infiinteze o asociatie a cultivatorilor de ricin, pentru ca Romania sa nu mai importe uleiul, folosit in industria cosmetica si la tratamentele medicale.
Cânepa este foarte căutată în Europa
Cultura de canepa de la Sebes este si ea foarte profitabila pentru ca se obtin atat fibre textile, cat si seminte, cautate in Europa.
„In industria alimentara se folosesc pentru ulei si seminte decorticate, in jur de 1000 de euro se vinde tona”, afirma Daniel Suteu inginer.
„Fibra tehnica o vindem in principal in industria auto, se foloseste in profilul usii sunt cateva serii de BMW si Mercedes care acum folosesc canepa”, declara Oana Suciu, manager. Profitul la hectar este de 600 de euro.
Sursa: bzi.ro

Agricultura
Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.
Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.
Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.
Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente
1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare
Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.
Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.
Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.
Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.
Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.
Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente
1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare
Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.
Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.
Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:
Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.
Se poate folosi la:
roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.
Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.
O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.
Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!
Surse articol:
1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Centrala pe GPL: costuri cu montarea și cât consumă o centrală pe butelie
-
Energie1 an ago
Cat costa un kilowatt in 2021?
-
Piscicultura3 ani ago
Creşterea crapului pentru consum
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece
-
Agricultura2 ani ago
Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină
-
Sfaturi practice5 ani ago
Gratare de gradina – imagini cu modele deosebite incluzand foisoare, cuptoare si afumatoare
-
Sfaturi practice5 ani ago
Construirea unei anexe gospodaresti. Actele si demersurile necesare
-
Amenajari iazuri2 ani ago
Amenajare iaz de gradină. Cum să construiești un iaz în mod corect
-
Sfaturi practice1 an ago
Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria
-
Acvaponie5 ani ago
Acvaponie. Cum sa creezi un sistem acvaponic